Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 71

• 31 400
  • 727
  •   1
Отговори
# 450
След като вчера бях на преглед , съм безкрайно разочарована от лекарката, която избрах и която ми беше препоръчана от моя позната.
Видя ме на ехограф-типично Хашимото.
Каза ми, че за момента нищо няма какво да се направи, защото ТСХ било наред(с което съм съгласна), но…!Още при показване на изследванията ме попита защо съм си правела такива изследвания изобщо, нямало нужда.Ще сме чакали ТСХ да стане над 4 и да се влоши жлезата, и тогава ще почвам хормон.При моят въпрос не може ли да се направи нещо, за да не чакаме да се влошава, а да я поддържаме работеща(например с диета, специално хранене или нещо друго) тя ми отговори-Не!
Никакви препоръки за допълнителни изследвания на витамини и липси в организма, за инсулин или нещо подобно.
5 минути преглед, по време на който нито ме разпита за симптоми, за оплаквания, за генетична обремененост, нищо.
За напред да не съм си пускала вече антитела, само ТСХ.
Ами, не съм съгласна и не смятам за редно хората да намират повече информация в интернет , по форуми ( добре, че ги има) или в книгите, от колкото при човек , учил за да добие титла лекар, за да вземе едни пари за 5 минути.
Толкова се ядосах, че отидох и си купих книгата на Изабела Уенц, почвам да я чета и изобщо няма да чакам нещо да се влошава, ще продължавам да чета и споделените мнения по форуми и групи.Дори от 1000 човека на един да помогне диета или добавка, пак е нещо в сравнение с това да те “дамгосат” със заболяване, за което единственото, което трябва да правиш е да чакаш да се влоши.
Извинявайте , че навярно ви натоварих, но според мен човек никога не трябва да губи надежда, за каквото и да било!И благодаря, че има хора като вас, които споделят опита си и знанията си и така помагат на такива като мен!
Да имаш хашимото, но в начален стадий, след като тсх все още е в норми, при следващо изследване провери инсулин и гликиран хемоглобин, тъй като е възможно и там да лъснат проблеми, освен това провери витамин д и витамин 12 и фолиева киселина, като е възможно и там да има дефицити, и ако има такива трябва да ги попълниш. Simple Smile

# 451
С право се ядосваш, всички сме минали през това. Лекари, които да са адекватни с изследвания и съвети са единици. Във ФБ групата в която съм за Хашимото има една лекарка в София, която е да кажем в час с нещата ....ами при нея има свободен час за след месеци.
Но тези откриващи си проблем сега имат шанс да си помогнат адекватно заради многото  допълнителната информация в нета, книги и споделен опит.  Аз както съм с такъв проблем от близо 30г, се запознах в подробности със заболяването в последните 10-на години и съм пропуснала много възможности в началното си състояние, дори и по време на бременността ми, което пък е от особено значение, но каквото такова. Поне за синът ми успявам да правя каквото е нужно

Последна редакция: вт, 11 окт 2022, 09:38 от mibobo

# 452
Май почти всички лекари са такива. На мен за първи път тази година ми дават направление и за Т4, вероятно защото си ги бях пуснала сама преди прегледа. Иначе масово се гледа само ТСХ. През двете ми бременности нито веднъж не ми провериха щитовидната, а тогава и аз не знаех.
Има ли вероятност късното хранене да пречи на усвояването на хормона? В смисъл ако стомаха още не се е справил с приетата вечер храна и вместо лекарството да мине и да замине към червата, да си стои с храната в стомаха? Малко тъпо звучи като въпрос ама да питам

# 453
Изненадана съм какви безхаберни лекари има Sad
Ендокриноложката при която ходя ,в началото (тсх ми беше 3.5) пусках всеки месец. После на всеки 3м. А сега вече на всеки 6м пускам изследвания - tsh,ft3,ft4,tat,mat.
Въобще не чакам и не искам направления-нито за доктор ,нито за изследвания.

Знам,че бройките им са страшно ограничени и затова на много хора не пускат  доста изследвания, пазят ги за тежки случаи.

# 454
Аз съм леко притеснена и искам да ви питам какво мислите. Бях болна и пусках изследвания на около 6 ден от болестта(грип ли, вирус ли, не знам). Чудех се дали да почвам антибиотик, но не почнах, защото изследванията са ок. Обаче много ме притесни че Тсх е слязло толкова. Все се върти около 2 и над 2(бях с Хипер и Хаши, от 2г не пия нищо и съм в ремисия). Надявам се силно да не направя рецидив. Макар, че Фт4 не е в горна граница. Ендокринолога каза, че Тсх се влияе  от мн неща, че също така има и циркаден ритъм и че днес може да е 1,300 а утре 3,300(затова били толкова широки границите). Не знам какво да мисля... Да го проверявам ли пак след месец и половина, примерно?

# 455
Разбирам те, че имаш основание да се притесняваш, но не мисля, че имаш причина. ТСХ не е толкова ниско, даже не е под 1, спокойно. Но ако ще ти донесе спокойствие провери се пак след време. ТСХ наистина е много чувствителен, влияе се от боледуване, цикъл, стрес и какво ли не.

# 456
  • София
the_demon, ТСХ ти е добре. Аз след първия ковид смъкнах за първи път ТСХ под 2, но след това си скочи трайно над 3 Sad Така че изчакай поне месец-два и изследвай пак, но и ФТ3 и ФТ4 също.

В този ред на мисли - смятате ли, че можем да се доверим на всички лаборатории? Аз имам предпочитания към Бодимед и Синево за хормоните, но понякога опирами до Цибалаб.

Пускам една снимка за оптималните стойности на някои показатели, която съм си извадила, но гледайте мерните единици:
Скрит текст:

# 457
  • Столичанин ама не в повече :D
След като вчера бях на преглед , съм безкрайно разочарована от лекарката, която избрах и която ми беше препоръчана от моя позната.
Видя ме на ехограф-типично Хашимото.
Каза ми, че за момента нищо няма какво да се направи, защото ТСХ било наред(с което съм съгласна), но…!Още при показване на изследванията ме попита защо съм си правела такива изследвания изобщо, нямало нужда.Ще сме чакали ТСХ да стане над 4 и да се влоши жлезата, и тогава ще почвам хормон.При моят въпрос не може ли да се направи нещо, за да не чакаме да се влошава, а да я поддържаме работеща(например с диета, специално хранене или нещо друго) тя ми отговори-Не!
Никакви препоръки за допълнителни изследвания на витамини и липси в организма, за инсулин или нещо подобно.
5 минути преглед, по време на който нито ме разпита за симптоми, за оплаквания, за генетична обремененост, нищо.
За напред да не съм си пускала вече антитела, само ТСХ.
Ами, не съм съгласна и не смятам за редно хората да намират повече информация в интернет , по форуми ( добре, че ги има) или в книгите, от колкото при човек , учил за да добие титла лекар, за да вземе едни пари за 5 минути.
Толкова се ядосах, че отидох и си купих книгата на Изабела Уенц, почвам да я чета и изобщо няма да чакам нещо да се влошава, ще продължавам да чета и споделените мнения по форуми и групи.Дори от 1000 човека на един да помогне диета или добавка, пак е нещо в сравнение с това да те “дамгосат” със заболяване, за което единственото, което трябва да правиш е да чакаш да се влоши.
Извинявайте , че навярно ви натоварих, но според мен човек никога не трябва да губи надежда, за каквото и да било!И благодаря, че има хора като вас, които споделят опита си и знанията си и така помагат на такива като мен!
Да имаш хашимото, но в начален стадий, след като тсх все още е в норми, при следващо изследване провери инсулин и гликиран хемоглобин, тъй като е възможно и там да лъснат проблеми, освен това провери витамин д и витамин 12 и фолиева киселина, като е възможно и там да има дефицити, и ако има такива трябва да ги попълниш. Simple Smile
Еми моите съвети си остават, има начини да си помогнеш. Simple Smile
Май почти всички лекари са такива. На мен за първи път тази година ми дават направление и за Т4, вероятно защото си ги бях пуснала сама преди прегледа. Иначе масово се гледа само ТСХ. През двете ми бременности нито веднъж не ми провериха щитовидната, а тогава и аз не знаех.
Има ли вероятност късното хранене да пречи на усвояването на хормона? В смисъл ако стомаха още не се е справил с приетата вечер храна и вместо лекарството да мине и да замине към червата, да си стои с храната в стомаха? Малко тъпо звучи като въпрос ама да питам
Не, защото въпреки, че организма спи храната не стои в стомаха, в сутрешните часове има секреция на хормони, глюкагон, инсулин и т.н. и съответно и тя се обработва. Simple Smile
Аз съм леко притеснена и искам да ви питам какво мислите. Бях болна и пусках изследвания на около 6 ден от болестта(грип ли, вирус ли, не знам). Чудех се дали да почвам антибиотик, но не почнах, защото изследванията са ок. Обаче много ме притесни че Тсх е слязло толкова. Все се върти около 2 и над 2(бях с Хипер и Хаши, от 2г не пия нищо и съм в ремисия). Надявам се силно да не направя рецидив. Макар, че Фт4 не е в горна граница. Ендокринолога каза, че Тсх се влияе  от мн неща, че също така има и циркаден ритъм и че днес може да е 1,300 а утре 3,300(затова били толкова широки границите). Не знам какво да мисля... Да го проверявам ли пак след месец и половина, примерно?

Според мен няма нужда, но разбира се за успокоение би могла да пуснеш. Simple Smile

# 458
catty m аз на първата страница съм сложила подобна картинка с оптималните стойности, и там мерните единици са такива доколкото помня, но те са принципни нещата - ТСХ до 2-2,5 и Т3 и Т4 над средата на границата, е най-оптимален вариант горната 1/3, така че всеки може да го приложи за съответните граници, които има.

Относно лабораториите, всеки живее на различно място, така че понякога просто няма избор. Аз се изследвам основно в Цибалаб, тъй като нямам нито Бодимед, нито Кандиларов където живея, единствено Рамус избягвам.

# 459
Здравейте, от 20 дена приемам тз-гръцкото.Добре се чувствам .Има ли някой ,който приема ТЗ?От къде си го набавя?Позната ходи до Гърция и ми купи една опаковка,но сега не го е намерила в доста аптеки.Възможно ли е да го спират там?

# 460
  • София
Здравейте, от 20 дена приемам тз-гръцкото.Добре се чувствам .Има ли някой ,който приема ТЗ?От къде си го набавя?Позната ходи до Гърция и ми купи една опаковка,но сега не го е намерила в доста аптеки.Възможно ли е да го спират там?

Аз също от скоро го приемам и съм притеснена, че и моя приятелка не е успяла да го намери също. Май ще търся и от Турция. Снощи писах на Аптеки Промахон, да видим какво ще ми отговорят.
Може ли да споделиш как го приемаш и по колко?
Аз започнах с 1/4 таблетка следобяд, след това увеличих на 2 пъти по 1/4 сутрин и следобяд, сега вкарвам още 1/4 вечер. Ама се чудя дали вече да не вдигна на 25 мкг дневно, разделено на 4 приема.

# 461
Не знам какви са ви стойностите на тсх, но внимавайте с т3, защото може мн бързо да предозирате. Т3 силно потиска тсх. Потърсете стари коментари за Т3. Много съм писала и не ми се повтаря едно и също.

# 462
Демонче, тсх ти е чудесно, не го мисли.
Два месеца след Ковид моето беше 0,8.
Не смятам да пускам ново изследване, освен ако нещо не започна да се чувствам зле.

# 463
Леми, ти приемаш ли нещо за ЩЖ?

# 464
Не. Само от време на време вит Д, но не зная дали се води за щз. 😁

Общи условия

Активация на акаунт