Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 71

• 31 411
  • 727
  •   1
Отговори
# 435
  • Столичанин ама не в повече :D
Пак съм аз. Понеже ви чета, но съм объркана. Сигурно и объркано пиша... Първо, относно килограмите. За около три месеца аз свалих 14 килограма. Затова и си поисках изследванията и така тръгна всичко, а всъщност нищо не ми е ясно. Говорихме за Хашимото и май по изследването ( да го пускам ли пак?) го има. Доктора каза и писал "субклиничен хипотиреодизъм", за което по негово мнение не "е задължително" или нужно да пия хормони, но щом се чувствам зле - с умора, сърцебиене и т.н., то той ми ги изписа. Питах изрично дали да изследвам някакви витамини - не било нужно.
Знам ли, аз съм свикнала да разчитам на лекарите, макар да не съм имала често нужда. То хубаво - сама ще си назнача изследвания, сама ли да ги разчета после?
Последно, след като се оплаках, да си кажа... не съм почнала все още Еутирокса по всички причини, изброени по-горе. С една дума - от страх (сигурно).
Скрит текст:
Това дали човек да пие хормон или не е личен избор, аз примерно все още не пия, но не го изключвам като възможност в бъдещето (но и се стремя да подобрявам нещата по естествени начини с подобряване в храненето, овладяването на стреса, попълване на витаминни и минерални дефицити), поддържането на оптимални д б12 и фолат са много важно за доброто функциониране на щитовидната жлеза и тялото въобще,  другото е в трикратната глюкоза за съжаление не са ти казали и не си съобразила да пуснеш инсулин защото така трудно може да се каже в каква степен има инсулинова резистентност (но по глюкозните резултати смятам че има такава), желязото също е ниско, а жск-то високо демек и там има проблем и е добре да изследваш феритин.

# 436
Че това са си резултати, които са на ръба на анемията- буквално. Всичко под хемоглобин 120 е официално анемия...На практика, поддържане на стойности в долната част на нормата си е общо-взето също анемия (макар и неофициално).
И аз мисля, че при инсулина има проблем, макар да не е изследван...

Последна редакция: нд, 09 окт 2022, 21:30 от dolce miele

# 437
  • Шумен
jerami, благодаря за съветите и обясненията. Днес съм при личната и сега знам какво да изисквам и за какво да настоявам.

dolce miele, Гърне без похлупак, catty m - благодаря за мненията, много ми помогнахте. Вече вдигнах дозата на еутирокса от 75 на 100 мкг. Не съм наясно с приема на Т3 и ще проуча въпроса. Нямам диабетици в рода си, но теглото ми е наистина извън нормите - доста над 100 кг съм. Направо ме е срам да пиша точни цифри.

Храненето ми не е режимно, всеки ден за мен е борба да започна някакъв режим. Преди 20 години страдах от сърдечна невроза, сега ги наричат паник атаки. Мисля, че се докарах до това състояние от спазване на нискокалорийни диети и май точно тогава увредих щитовидната си жлеза. Даже може и да не са били паник атаки, а симптоми на Хашимото. Но след около 2 години нещата се уталожиха. Сега, ако два-три дни успея да намаля калориите и започва едно сърцебиене, задух, болки в лявата ръка, изпотяване, сякаш съм в прединфарктно състояние. Усещането е същото като преди 20 години, кошмарно е. Та сядам и се натъпквам и всичко ми минава. И така ден след ден.
Физическата ми активност е почти нулева. Опитах да играя гимнастика, но поради голямото тегло си нараних коленете и после 2 месеца едва се движех. Сега се стремя да увелича ходенето пеша.

То оправдания много, ако човек реши да си ги намира. Ще трябва сериозно да се взема в ръце. Даже се замислям за бариатрична операция на стомаха.

На първо време ще започна с попълването на дефицитите на вит. Д и В12, желязото също. Надявам се психосоматичните симптоми да намалеят, нали В12 влияе на нервната проводимост и може да окаже някакво влияние. Не се сетих за фолиева киселина да изследвам. След месец-два ще пусна пак изследвания и ще я проверя. Също ще махна сладкото и тестото от менюто, за да падне захарта и може би да спадне малко инсулина.

Ще гледам да се движа с малки стъпки напред.

# 438
Mistake, изследвай поне на гладно инсулин и заповядай и в темата за инсулинова резистентност и отслабване (симптомите ти насочват към ИР, а и при толкова излишни кг ще е странно да нямаш ИР)...
Познайте кой днес измери базална температура 36,7 градуса😃, а не 35,8- 35,9?😛 Разликата е 0,2 мл Аку-тирокс...🙂 Подчертавам, че при сутрешна температура под 36 градуса не чувствах да ми е по-студено, само на термометъра виждах по-ниската температура...

# 439
Голямата ми дъщеря е с температура под 36, ММ също. Нея я изследвах скоро, него не че там е мъка. Аз съм с над 36, на моменти вечер 37, и ме смятат за болна. Почти целогодишно ходя без чорапи вкъщи и краката ми са топли.
Какви са симптомите на предозиране? Аз съм далеч от там, ама да знам 😁

# 440
Mistake, изследвай поне на гладно инсулин и заповядай и в темата за инсулинова резистентност и отслабване (симптомите ти насочват към ИР, а и при толкова излишни кг ще е странно да нямаш ИР)...
Тя го е изследвала, 23 ѝ е на гладно.

mistake, плуването също е много удачен вариант за спорт, при хора с повечко излишни килограми. Simple Smile
А относно хранителния режим - пробвай да издържиш поне месец и виж дали кофти симптомите ще продължават и тогава. Според мен, ще отшумят с времето и ще ти е далеч по-лесно да спазваш желаната диета.
Но нали знаеш... Всяка промяна започва първо на ментално ниво. Успех! Simple Smile

# 441
Колкото повече ви чета, толкова повече се обърквам. Опитвам се да влезна в " час" с стойности на показатели и т.н. Тук в темата за първи път разбрах, че референтни стойности от лабораторията не значат нищо. В момента се чудя какви трябва да бъдат нормалните стойности на FT3 и FT 4. Опитвам се да се ориентирам дали съм за хормон или не. Разбрах, TSH ми е високо, но мисля, че FT3 и FT4 все пак не са ниски, следователно не съм все още за хормон. Правилни ли са ми разсъжденията? Благодаря предварително за отговорите.
Ето отново резултатите ми
TSH 3.7 при р.стойност 0.27-4.2
FT3 4.6 при р.стойност 3.1-6.8
FT4 13.15 при р.стойност 12-22
Глюкоза 5.62 при р.стойност 2.78-6.11
при витамините също имам липси
Вит.Д 12.04 при р.стойност 20.6-50.00
Вит.Б12 259 при р.стойност 145-569
P.S. Благодарение на вас разбрах, че трябва да изследвам инсулин и че глюкоза над 5 е висока. Досега не бях се замисляла над това. А какво означава глюкоза над 5? Значи ли това диабет непременно? Питам ви, за да разбера когато отида отново за изследвания какво точно да искам. Дали само глюкоза на гладно или трикратно? И ако всеки път е над 5 какво точно означава това? Това също много ме интересува,т.к. наскоро правих изследвания на детето си - трикратно глюкоза и винаги беше над 5, даже на обед беше 7.11, а ендокринолога му каза, че всичко е ОК.
Благодаря ви, че ви има. Помагате толкова много на неориентирани хора като мен.

# 442
Ниски са ти Т3 и Т4.
За да работи оптимално жлезата, Т3 и Т4 трябва да са поне над средата на границата. Тоест при твоите граници - Т4 поне 17 като стойност, а Т3 - 5, ТСХ не повече от 2 максимум 2,5.
Имаш ниски витамини, при попълване на дефицитите жлезата вероятно ще заработи по-добре и хормоните ще се подобрят малко.
Не, глюкоза над 5 не значи диабет, значи да се има едно на ум и да се следи тя може инцидентно да е така от нещо, някои хора и така поддържат сутрешна малко по-висока. Но е хубаво да се провери още веднъж след 12 часов глад сутрин на гладно заедно с инсулин, гликиран хемоглобин също може да се пусне той показва средна стойност на глюкозата за 2-3 месеца назад.

# 443
Много благодаря mibobo. От една седмица записвам в една тетрадка всичко, което кажете за стойности във темата Simple Smile

# 444
Rambibi, ако искаш, разкажи повече и какво по-точно те притеснява при детето.

Диабет се търси при 7 ммол на гладно сутрин и 11,1 ммол на втори час след храна.

# 445
  • София
Здравейте! Нисък пулс може ли да е от хашимотото?  А също и прескачания на сърцето при хипофункция?

# 446
Rambibi, ако искаш, разкажи повече и какво по-точно те притеснява при детето.

Диабет се търси при 7 ммол на гладно сутрин и 11,1 ммол на втори час след храна.
И аз да благодаря на mibobo за отговора. Много сте ми полезни с мненията си.
За детето конкретно беше следната ситуация: изкара ковид с много висока температура дни наред и след това дълго време се чувстваше зле, отпаднало, без сили. Един ден изгуби съзнание, получи гърч. Викахме спешна помощ и т.н. кръвното беше много ниско. Направих изследвания, защото се усъмних в кръвната захар. За да съм съвсем сигурна направих трикратно, като сутринта беше към 5.50
на обед 7.11, вечер пак 5.50. Съжалявам, че не направих по- обстойни за хормони, витамини и т.н.  На 13 години е. Но скоро пак ще направим.

Последна редакция: пн, 10 окт 2022, 20:44 от Rambibi

# 447
На този етап не мисля, че проблемът е бил в кр захар. Самият ковид и по-специално делта вариантът върви с такива загуби на съзнание. Кръвното варира много бързо от ниско към високо и обратно и припадат. Моят мъж също имаше такъв припадък. Отначало не можеха да му хванат кръвното, след което беше 140/90 с адско главоболие няколко дни. От вируса е, но преминава. Изследвай задължително нивото на калия. И досега е необяснимо за лекарите, но при делта болните губят калий и има нужда от външен прием за възстановяване. От там са и проблемите с кръвното. Някои болни дори халюционират.
За нови обстойни изследвания изчакай поне месец след ковида. Сега всичко е разбъркано. Само калия виж.

# 448
Глюкозата по принцип при боледувания обикновено се повишава, така че не може да се правят заключения от изследвания, които са правени точно в такъв период.🙂

Последна редакция: пн, 10 окт 2022, 22:40 от dolce miele

# 449
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте! Нисък пулс може ли да е от хашимотото?  А също и прескачания на сърцето при хипофункция?
Да и да. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт