Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 71

• 31 414
  • 727
  •   1
Отговори
# 420
Долче, това 0,2 се равнява на 4 мкг хапче. Едва ли е толков фатално.

# 421
Една статия  от невролог за дефицита на В12 и Д и до какво могат да доведат https://vi3w.eu/569622?fbclid=IwAR2uBKCeQEu4JtskaFFZpoM2utKjv6uy … tGGjnazFBGylSRv9s

Единственото с което не съм съгласна е формите на В12, които споменава за прием.

# 422
  • Столичанин ама не в повече :D

Здравейте, нова съм във форума и искам да ви споделя моята история. Всичко започна 2015 година, когато завърших 12 клас. Тогава отидох за първи път на ендокринолог, а причината беше нередовна менструация, която не се дължеше на гинекологичен проблем. И така, когато отидох при ендокриноложката и ѝ разказах за проблема си, тя ми пусна TSH и MAT. Резултатът беше TSH-16,8  MAT-304, при което тя заключи:"Както и предполагах - Хашимото". Изписа ми Л-тироксин 100мкг и след като за два месеца TSH спадна доста на 0,66 намали дозата на 75мкг. Тогава сляпо повярвах и се отчаях как точно аз, дето не съм боледувала почти от нищо и съм в перфектна форма (спортувам от малка), ще трябва да пия лекарства цял живот.(Само да вмъкна, че нямах нито един от симптомите характерниза Хашимото). След това станах студентка и започнах да ходя на лекар в София. Хормона ту влизаше в норма, ту скачаше, по това време пиех Л-тироксин 50 мкг. Тогава не си отделях толкова внимание, бях заета с лекции, упражнения, курсови задачи, до миналото лято, когато се диломирах и започнаха да ми минават мисли за бебета в главата. Реших да отида при някой добър лекар и да видя защо хормона постоянно скача. И така отидох при доц. Шинков, препоръчаха ми го като най-добрия в областтa. И като че ли хормона "кротна", но не за дълго... Август тази година бях на изследвания в Бодимед и TSH беше 15,84 след два дни отидох в друга лаборатория - Цибалаб, там TSH беше 10,38. Доц. Шинков ми смени Л-тироксина със Аку-тирокс в същата доза - 100мкг, защото течната форма се усвоявала по-добре. Онзи ден бях на проверка в Цибалаб и FT4 беше 14,30 а TSH беше 23,5... Никога досега не ми е бил толкова висок, направо се чудя дали да не спра лекарствата, то с тях стана още по-зле. Честно казано тотално се отчаях, при такива резултати абсурд да мога да имам и деца. Като цяло през всичките тези години, вече 8, ме мъчи мисълта дали 2015 онази ендокриноложка не ми постави грешна диагноза, на база грешни изследвания.
А ехография на щж не си ли правила? Освен това трябва да се изследват и фт4 и фт3, защото това са щитовидните хормони (тсх всъщност е хормон на хипофизата). Провери гликиран хемоглобин, инсулин и глюкоза (много е вероятно там да имаш проблеми). Също и чернодробните ензими асат, алат, ггт, защото при теб има проблеми с усвояването, не може на такава доза фт4 да е толкова ниско, провери и кортизол. И провери задължително за витаминни и минерални дефицити, като най-важните са витамин д, б12 и фолиева киселина. Simple Smile

Правили са ми ехография и резултатът беше: "Имате типичната структура на щж за Хашимото". Ще направя изследванията, които сте ме посъветвали, въпреки че не знам кой би ми помогнал с разчитането на резултатите. А съвет в коя лаборатория да ги направя, тъй като в три различни лаборатории получавам три различни резултата и то с по 6-7 единици разлика?
Ами виж сега хормоните не са константна величина тсх се увеличава или намалява в зависимост от това от какви дози фт4 и фт3 има нужда тялото, иначе аз съм ползвал и двете изброени от теб, мен ако ме питаш за щитовидни хормони моите предпочитания клонят към бодимед (но в последните години всъщност използвам кандиларов заради ваучери и близост до мен). Вече за търсене на лекар за разчитане на резултати особено за витамини нещата определено са тегави, но затова пък има форум. Smiley
Оказа се, че неусетно съм се объркала и съм приемала (може би от около две седмици) с 0,2 мл по-ниска доза от Аку-тирокс, мислейки, че отговаря като мкг на доза с 0,2 мл повече...😆 Направо не знам как съм се заблудила така...🤪
Русо. Smile

# 423
Дали е бил 10 или 16 таг, в зависимост от референтните стойности на лабораторията може да е едно и също, като съотношение. Така че не се води само по едни числа.
Без хормон не само тсх ще скочи още, Ами ще си увредиш целия организъм. Много добре разбирам мислите ти, но насочваш грешно енергията и излишно губиш време.
Спри се на един читав лекар и ако трябва всяка седмица при него, всеки месец, доктор полека лека напснвте.
Много хора пият хапчето и готово, цял живот. Някои са с по-сложен случай. Ми такава ни е съдбата.

# 424
Дали е бил 10 или 16 таг, в зависимост от референтните стойности на лабораторията може да е едно и също, като съотношение. Така че не се води само по едни числа.
Без хормон не само тсх ще скочи още, Ами ще си увредиш целия организъм. Много добре разбирам мислите ти, но насочваш грешно енергията и излишно губиш време.
Спри се на един читав лекар и ако трябва всяка седмица при него, всеки месец, доктор полека лека напснвте.
Много хора пият хапчето и готово, цял живот. Някои са с по-сложен случай. Ми такава ни е съдбата.

Да, ще трябва да се примиря и дано някой ден да успея да го вкарам за по-дълго време в норма този хормон, та евентуално да мога да имам здрави деца, че досега за по-дълго от 4-5 месеца не съм успявала. Вдигнат ми дозата, нормализира се за няколко месеца и после отново е в небесата. Disappointed

# 425

Да, ще трябва да се примиря и дано някой ден да успея да го вкарам за по-дълго време в норма този хормон, та евентуално да мога да имам здрави деца, че досега за по-дълго от 4-5 месеца не съм успявала. Вдигнат ми дозата, нормализира се за няколко месеца и после отново е в небесата. Disappointed

Сигурна ли си, че пиеш правилно хормона - на гладно, след това поне 20  - 30 мин нито храна, нито кафе?
    Имам колежка, преди време се заговорихме - с еднакви диагнози. Тя - на около 150мг и не се чувства добре(има характерни симптоми). Гледам я една сутрин пие хормон и веднага след него кока-кола, кафе. Питам я защо не спазва предписанията на лекарите - пиело й се, не можела без кафе и кола....
    Казах й, че така унищожава хормона и нищо не прави. Явно ме е послушала, защото месеци след това спомена, че намалява дозата на хормона(по лекарско предписание).

# 426
Аз даже 2 чАса изчаквам. Simple Smile

# 427

Сигурна ли си, че пиеш правилно хормона - на гладно, след това поне 20  - 30 мин нито храна, нито кафе?
    Имам колежка, преди време се заговорихме - с еднакви диагнози. Тя - на около 150мг и не се чувства добре(има характерни симптоми). Гледам я една сутрин пие хормон и веднага след него кока-кола, кафе. Питам я защо не спазва предписанията на лекарите - пиело й се, не можела без кафе и кола....
    Казах й, че така унищожава хормона и нищо не прави. Явно ме е послушала, защото месеци след това спомена, че намалява дозата на хормона(по лекарско предписание).

И аз изчаквам час, час и половина след като съм изпила хормона, преди да ям. Кока-кола не обичам, а кафе никога не съм пила. Дори спазвам правилото 12 часа да не съм яла нищо, за да бъде на гладно, тоест ако сутрин го пия в 7:30 вечер последното ми ядене е в19:30. Също така го пия всеки ден по едно и също време. Стриктно спазвам всичко. Понякога пия по една скилидка чесън на гладно, но разбира се час, час и половина след хормона, не мисля, че това оказва някакво влияние на хормона. Някъде бях чела, че е помага при пропускливи черва, каквито често се срещат при хора с Хашимото.

# 428
  • Шумен
Здравейте, аз съм с Хашимото и хипофункция от повече от 10 години. Пия по 100 мкг еутирокс. След едно много безстресово лято стигнах до много ниски стойности на TSH (в края на август) и по препоръка на ендокринолога намалих дозата на 75 мкг. Няма и месец след това отново тръгнах на работа и съответно качих стреса, появиха се симптоми и направих нови изследвания (в края на септември). След като четох известно време темата, включих в изследванията също фактори, които не съм изследвала до момента. Много бързо са се разбъркали хормоните ми и виждам, че имам дефицит на витамини и най-вероятно инсулинова резистентност. Веднага започнах пак прием на 100 мкг еутирокс. Ендокринологът не обърна никакво внимание на тези изследвания и само гледаше да ме отпрати по-скоро. Отговорът на всичките ми въпроси беше, че трябва да отслабна, тъй като съм с висока степен на затлъстяване и всичките ми проблеми идват от там. Не отричам, че има голяма истина в това, но сякаш усетих недооценяване на ситуацията и измиване на ръцете с високото ми тегло.
Затова търся помощ от вас и отговори на въпросите си.

Според изследванията гликираният хемоглобин е на горна граница, но желязото и феритина сякаш са добре. Не знам какво значи това и има ли значение.

Също АЛАТ и АСАТ са добре, но ГГТ е високо. Според вас какво значи това?

НОМА показва според мен инсулинова резистентност. Ендокринологът каза, че нямам нужда от лекарства за това на този етап. Ще вляза в темата за инс. резистентност да прочета препоръките. Но ако някой може да даде съвет и по този въпрос тук, ще е добре дошло.

И очевидно имам латентен дефицит на вит. Д и и В12. Кои форми според вас са най-добри за покриване на дефицити с такива стойности?

Искам да благодаря на всички, които пишат в темата и дават съвети. Без вас нямаше да знам какво да си изследвам, защото нито ендокринолога, нито личния ми лекар са ми препоръчвали някакви допълнителни изследвания.

Последна редакция: нд, 09 окт 2022, 14:24 от mistake

# 429
  • Столичанин ама не в повече :D
Нито желязото нито феритина са добре, феритина е нисък (търси се стойност над 70), не само хомата, ами и инсулина показва ир, мани референтните стойности според които е в норма, не, това е изключително повишен инсулин, трябва да е под 10 ( дори под 8 ), високо ггт означава недобре работещ черен дроб (най-вероятно имаш омазняване), глюкозата също е висока никога не трябва да минава над 5.5 (като оптималната е до 5), витамин д примерно вигантол (въпреки двукратното увеличение все още си остава най-евтин) по 5000 iu дневно за период от три месеца и след това контрола (търсят се нива над 40), за б12 метилкобаламин (има голям избор на пазара) 1000 mcg на ден отново за около три месеца (там се търси стойност над 450). Но най-най-важното ти е сериозна преоценка на храненето, защото да, до голяма степен проблемите ти идват от повишеното тегло. Успех. Simple Smile

# 430
Мисля, че по-скоро покрай проблемите се натрупва голяма част от теглото.😉 Макар че, разбира се, е важно как се храним, много важно. Просто не мисля, че мантрата "отслабни, за да оздравееш" е съвсем на място, защото често има невъзможност да се отслабне, докато не се разрешат другите проблеми. Примерно аз с ниски Б 12, желязо, феритин, висок инсулин и неоптимални щитовидни можех само да си мечтая за отслабване. Както се казва, гледах го отслабването през крив макарон...😆 Така че на първо време трябва да се адресират проблемните стойности, да се оправят дефицитите, да се оптимизира храненето и тогава и с килограмите ще има прогрес.🙂
Според мен има нужда от коригиране (вдигане) на дозата на хормона. Т3 и Т4 са ниски, а ТСХ е високо...Спазва ли се да не се яде определено време след хормона?
Джерами, не съм  чак толкова руса😄, тъмноруса съм. Имах стрес и притеснения покрай здравето на близък, над 10 дни чакаше за операция и нещо съм се "разсеяла" и съм объркала дозата. Даже съм се убедила, че отговаря на по-високата доза.☺️ Стресът е виновен.😆
Frоzenn, Bongo ми беше казала, че при дъщеря и' е имало предозиране и при подобна малка разлика като мл, та затова добре че забелязах все пак!😁 Нали меря и базална температура всяка сутрин, също беше паднала- днес вече не започва с 35...

Последна редакция: нд, 09 окт 2022, 18:21 от dolce miele

# 431
Пак съм аз. Понеже ви чета, но съм объркана. Сигурно и объркано пиша... Първо, относно килограмите. За около три месеца аз свалих 14 килограма. Затова и си поисках изследванията и така тръгна всичко, а всъщност нищо не ми е ясно. Говорихме за Хашимото и май по изследването ( да го пускам ли пак?) го има. Доктора каза и писал "субклиничен хипотиреодизъм", за което по негово мнение не "е задължително" или нужно да пия хормони, но щом се чувствам зле - с умора, сърцебиене и т.н., то той ми ги изписа. Питах изрично дали да изследвам някакви витамини - не било нужно.
Знам ли, аз съм свикнала да разчитам на лекарите, макар да не съм имала често нужда. То хубаво - сама ще си назнача изследвания, сама ли да ги разчета после?
Последно, след като се оплаках, да си кажа... не съм почнала все още Еутирокса по всички причини, изброени по-горе. С една дума - от страх (сигурно).
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 09 окт 2022, 20:22 от MEERA

# 432
Като пишете пост, припомняйте какъв ви е случаят, защото аз лично нямам никакъв спомен за стойностите ти и казуса, като цяло. Simple Smile

То хубаво - сама ще си назнача изследвания, сама ли да ги разчета после?
Да.

mistake, този инсулин е потресващо висок. Само ще кажа, че на двата пъти в живота си съм срещала хора с толкова висока стойност, ти си третият. Трябва спешно да вземеш мерки, иначе - диабетът е нещо неизбежно. Отслабването е наложително. Как се храниш, спортуваш ли? Имаш ли диабетици в рода си?
Иначе, адмирации за грамотно написания пост и детайлното представяне. Hands Clap Така се прави, ако човек иска да получава смислени отговори.

# 433
Е, тук във форума има поне няколко теми, където може да се помогне с разчитането на резултати...🙃

# 434
  • София
Аз бях с инсулин 29, последно 17. Отслабването е адски трудно, съчетано с Хашимото и други дефиците. Попълних желязото и феритина, сега почнах да пия Т3.

Съгласна съм с мнението на dolce miele, ФТ3 и ФТ4 са ниски, а ТСХ  високо, определено вдигане на дозата. Не знам дали ще позмееш да пиеш и Т3, но може да попрочетеш по темата. Попълване на дефицитите на Д и Б12 на първо време.

Драма ми е сега, че май малката и тя ще върви по моя път с Хашито и ми е адски криво. Не съм убедена, че детската едно, при която ходим, е добра обаче и не знам какво да направя. Вчерашните изследвания са добри, но вбъдеще трябва да мисля къде да я водя. Объркана съм.

Общи условия

Активация на акаунт