Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 71

• 31 377
  • 727
  •   1
Отговори
# 525
Абсолютно, аз не бих се върнала при тази ендокриноложка.
Не зная каква и е предисторията на съфорумката, но при положение че към момента стойностите са и нормални, не виждам защо трябва да прави антитела за базедова болест (доколкото я разбирам има тат и мат).

# 526
Благодаря ви. От 5 мг едно хапче сутрин. Автоимунен тиредоидит ми е диагнозата. Тъй като пих Тирозол от април до август и каза да го спра тсх беше 2 но откакто го спрях отново започна да пада, затова ми каза да го започна пак. Вие какъв съвет ще ми дадете. Още се лутам в тези диагнози

# 527
А когато започна да пиеш Тирозол, какви бяха стойностите на изследванията, и какви антитела ти пуснаха?
Хубаво е да опишеш цялата ситуация от начало, за да мога да се ориентират хората.

# 528
Тсх беше 0.04 , фт4 и фт 3 в норма. Тат и Мат завишени, а Трак в норма.
Сега ми излязоха резултатите след месец на Тирохелп тсх от 0.80 е 1.06 фт 4 е 13.40 серумната ми глюкоза в 5.60 желязо 10. При тези стойности няма нужда да приемам друго, нали?

Последна редакция: вт, 18 окт 2022, 11:53 от gergana016

# 529
....
Витамин д изследвала ли си? Ако има дефицит трябва да попълниш, също провери глюкоза, инсулин и гликиран хемоглобин (вероятно е да има проблем там). Simple Smile

Благодаря за мнението, jerami! Да, изследвам и витамин D всеки път и опитвам да наваксвам, ако е нисък. Ето от вчера:
Скрит текст:

Не съм пускала изследванията за ИР, но ще го направя при първа възможност.

А, може ли съвет дали да променя дозата на Еутирокс или да продължа така, въпреки завишения Т4?

# 530
  • Столичанин ама не в повече :D
Тсх беше 0.04 , фт4 и фт 3 в норма. Тат и Мат завишени, а Трак в норма.
Сега ми излязоха резултатите след месец на Тирохелп тсх от 0.80 е 1.06 фт 4 е 13.40 серумната ми глюкоза в 5.60 желязо 10. При тези стойности няма нужда да приемам друго, нали?
Желязото ти е ниско, така, че там би трябвало да продължиш с железния препарат, но и глюкозата е неоптимална, провери инсулин и гликиран хемоглобин (плюс споменатите в предишния ми пост витамини, защото за изключително важни). Simple Smile
....
Витамин д изследвала ли си? Ако има дефицит трябва да попълниш, също провери глюкоза, инсулин и гликиран хемоглобин (вероятно е да има проблем там). Simple Smile

Благодаря за мнението, jerami! Да, изследвам и витамин D всеки път и опитвам да наваксвам, ако е нисък. Ето от вчера:
Скрит текст:

Не съм пускала изследванията за ИР, но ще го направя при първа възможност.

А, може ли съвет дали да променя дозата на Еутирокс или да продължа така, въпреки завишения Т4?
Д трябва да го вдигнеш над 40, относно другото според мен е да намалиш още малко, въпреки неоптималното тсх, защото повишено фт4 е по-кофти вариант, и изследвай йод в кръв и урина. В твоя случай прием на келп е възможно да помогне. Simple Smile

# 531
Пуснах ги, благодаря много за напътствията.

Последна редакция: вт, 18 окт 2022, 13:39 от gergana016

# 532
Витамин б12 ти е ок, но по-надолу не трябва да пада, витамин д е ниско, трябва да се качи над 40, така че там трябва да започнеш прием, феритина би трябвало да се вдигне още (поне над 70). Много препоръчително е да изследваш инсулин и гликиран хемоглобин, и фт3 не виждам никъде, а реално той е активния щитовиден хормон, от който зависи основно симптоматиката. Simple Smile

# 533
Благодаря много. Не спирам да се потя, да ми капе косата и да се чувствам зле. Вече не знам дали е изобщщо от щитовидната.

# 534
Flushed Аз пак да си пусна изследването тук, че този път заедно с това на щерката (в скрития текст). Ако имате съвети, препоръки... с радост ще се вслушам.

Глюкоза серумна (Glu S) 5.66 mmol/L (реф.2.78 - 6.11)
Фолат в серум 25.50 nmol/L
(реф10.40 - 42.40)
Витамин В12 319.00 pmol/L
(реф.145.00 - 569.00)
Витамин D ( 25-Hydroxyvitamin D )¹ - 20.60 ng/mL
(реф.20.60 - 50.00)
Инсулин
Insulin ( Серумен Инсулин ) 6.42 mkU/ml (реф.2.60 - 24.90)
Скрит текст:
Глюкоза серумна (Glu S) 5.04 mmol/L (2.78 - 6.11)
Фолат в серум 38.60 nmol/L (10.40 - 42.40)
Витамин В12 179.00 pmol/L (145.00 - 569.00)
Витамин D ( 25-Hydroxyvitamin D )¹ ↓ 19.90 ng/mL (20.60 - 50.00)

# 535
За теб, провери гликиран хемоглобин, защото тази кръвна захар не е ок, и за теб и за щерка ти, почнете да пиете б12 и д, трябва да вдигнете нивата на б12 над 330, а на д над 40. Simple Smile

# 536
Много благодаря, jerami! Тези стойности, до които е желателно да бъдат, не ми бяха ясни... Мислех, че при мен B12 e OK.
Ще направя и другото изследване, както и ще търся какви витамини да взема.

# 537
  • Русе
Здравейте, отдавна не съм писал. Продължавам да пия 50мг, от пролетта не съм се излседвал. Бях в норми преди. Усещам леко подуване в областта на гръкляна. Като килограми и активност съм супер.
Исках да ви питам какво ви е мнението за мелатонина? Цяло лято вече го пия, защото много трудно спя. Пих по 3мг. Наскоро почнах да пия по 5мг. Спя много добре, по 8 часа на нощ и се събуждам естествено сутрин без аларми. Много ми е добре, но как ли действа на хипофункцията и Хашимото? Това подуване и болки да не се окаже от мелатонина…
Поздрави Simple Smile

# 538
Здравейте! Имам доста повърхностен въпрос, свързан с външността. Имам Хашимото и се появиха торбички под очите ми. Подозирам болестта. Има ли някой, който е решил подобен проблем и дали помага диета като тази на Уенц?

# 539
Здравейте!С Хашимото съм,на 50 мг еутирокс.Това са последните ми изследвания:
-TSH-6.25(0.4-4.2/
-FT4-13.40(11.5-22.7)
-FT3-4.79(1.5-4.1)
Може ли Вашето мнение за изследванията?Учуди ме,че FT3 e посочено като високо.
Инсулин на гладно-12,кръвна захар-5,29

Общи условия

Активация на акаунт