Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 71

• 31 363
  • 727
  •   1
Отговори
# 585
Благодаря!

Тези изследвания са след след профилактичните прегледи на работа и са в комбинация с нисък хемоглобин.Направени са в Рамус. Помолих за изследване на щитовидните хормони поради много симптоми напоследък - постоянна умора, тревожност, студени крайници, силен косопад, силно почти постоянно сърцебиене... Отдавах симптомите на силния стрес в последно време, тъй като нямам фамилна обремененост. Сега съм на 42г., преди две години, когато правих същите изследвания всичко беше в норма.

Коя друга лаборатория бихте ми препоръчали, както и добър ендокринолог в София?
Бих препоръчал да изследваш още траб, инсулин глюкоза, гликиран хемоглобин, желязо, жск, феритин, б12, д, по мое предположение в поне 80% от изброените неща ще изникне проблем, фт4 е ниско, а фт3 високо, често срещано в начален етап, възможно е хиперфункцията да преминие в хипофункция, но може и да има грейвс (и затова се изследват антитела траб), и задължително ехография. Simple Smile
Вчера бързайки,  преди да прочета коментара Ви, си направих на своя глава допълнителни изследвания. За съжаление не изследвах Траб антитела, но една част от нещата, които сте писали ги пуснах и резултата не е много хубав. Днес ще отида до личния си лекар и ще съм Ви благодарна, ако споделите какви направления да искам - само за ендокринолог или и за хематолог? Има ли смисъл от направления или по-добре на частно?

Последна редакция: чт, 27 окт 2022, 12:21 от * Krisisi *

# 586
Аз от години не ям бели брашна, царевица и ориз. Само пълнозърнести хляб с квас. Но.... Въпреки всичките ми старания, от около 4 г имам мн неприятни симптоми около цикъл и Ову. Може би е и от пременопаузара и нещо с нивата на хормоните, обаче е кошмар! В тези дни получавам позиви за дефекация, които не престават докато не се изпразнят червата, което е ужасно, защото понякога не мога да изляза час от тоалетната, а като бързаш и за работа, става мн весело. Изхожданията са нормални, тоест нямам разстройство, но е неконтролируемо изхождане. Като ден, два преди това имам газове и после почва това. Направо в чудо се видях. Ходих на Гастро, но той не се впечатли, каза само да намаля фибрите и симптоматични лекарства. На ехо всичко нормално. Не препоръча др изследвания. През останалите дни съм нормално, все едно не е било, но два пъти в месеца около тия дати се виждам в чудо... Имате ли идея защо се получава така и как мога да го предотвратя? Възможно ли е да имам нещо в червата, което се влияе от хормоните(ендометриозни лезии например)... Много се притеснявам. Спомням си, че сестра ми беше така в пременопауза та, после отшумя, но сега вече като и идва когато си иска, на единия цикъл е с разстройство, на другия запек...

# 587
Моето вит Д е точно колкото вашето и косата ми капе с шепи, вече е видимо оредяла. Чудя се как да се справя. Не знам дали има общо вит Д, но приемам по 8 капки Вигантол на ден, да видим.

# 588
Да, наред  с останалите симпоми и при мен има ужасяващ косопад.
 От колко време пиете Вигантол и лекар ли Ви го изписа? Освен ниските нива на vit.D, нещо друго има ли при Вас?

# 589
Да, ендокринолог. От две седмици пия. И желязото и феритина ми бяха ниски пия и Сорбифер за тях.

# 590
  • Столичанин ама не в повече :D
Всъщност в интерес на истината глутен отдавна не съм ял, но просто не ме привлича, може би защото има зърнени храни, които успешно го заместват (включително и безглутенов хляб дори), и може би и с млечните е по-трудно именно поради тази причина, защото просто аналог няма, най се доближават продуктите от кокосово мляко, но пак не е същото, просто някакси е много тежко, за разлика от млечните. Thinking

Зависи какви млечни ядеш и ти липсват, ако са всички да гадно е, но ако е само сиренето мисля, че то става.
Синът ми е изцяло на кокосови, киселото мляко си е по-различно по скоро като кремче, но има вече едно което не е подсладено и прилича доста на другото. Сиренето, което му вземам си прилича доста според мен, само кашкавала ми е доста гаден, но той си му е свикнал. И крема сирене за мазане ползваме и то ми харесва. Но да, определено е различен вкус, но то и безглутеновия хляб ми е различен от другия хаха.

Аз лично млечни не обичам, освен прясното мляко, което е най-вредното. И когато пия забелязвам подуване и газове.
Да ти кажа честно единственото дето се доближава като вкус е именно кокосовото сирене, ама всичко останало тц (а цените на всички тея неща са без коментар).
Благодаря!

Тези изследвания са след след профилактичните прегледи на работа и са в комбинация с нисък хемоглобин.Направени са в Рамус. Помолих за изследване на щитовидните хормони поради много симптоми напоследък - постоянна умора, тревожност, студени крайници, силен косопад, силно почти постоянно сърцебиене... Отдавах симптомите на силния стрес в последно време, тъй като нямам фамилна обремененост. Сега съм на 42г., преди две години, когато правих същите изследвания всичко беше в норма.

Коя друга лаборатория бихте ми препоръчали, както и добър ендокринолог в София?
Бих препоръчал да изследваш още траб, инсулин глюкоза, гликиран хемоглобин, желязо, жск, феритин, б12, д, по мое предположение в поне 80% от изброените неща ще изникне проблем, фт4 е ниско, а фт3 високо, често срещано в начален етап, възможно е хиперфункцията да преминие в хипофункция, но може и да има грейвс (и затова се изследват антитела траб), и задължително ехография. Simple Smile
Вчера бързайки,  преди да прочета коментара Ви, си направих на своя глава допълнителни изследвания. За съжаление не изследвах Траб антитела, но една част от нещата, които сте писали ги пуснах и резултата не е много хубав. Днес ще отида до личния си лекар и ще съм Ви благодарна, ако споделите какви направления да искам - само за ендокринолог или и за хематолог? Има ли смисъл от направления или по-добре на частно?

Това дали има смисъл от направления или по-добре на частно не бих могъл да ти отговоря, но за мен посещения при двата специалиста са важни, защото хиперфункцията е сериозно състояние тъй като доста натоварва сърцето, обаче ти имаш и много сериозна анемия, и прием на железни добавки е задължителен, а при тях трябват внимателно да се дозират тъй като не са толкова безопасни, относно феритина той е железните запаси в организма и в повечето случаи има пряко отношение към косопада (търси се стойност поне над 70, като най-оптималната е около 100, това и за останалите в темата търсейки причини за косопада си), б12 обаче също е нисък (там се търси стойност над 450 pg/ml), но б12 и желязото взаимно си пречат така, че трябва да се вземат в разстояние от минимум 4 часа (като препоръките са дори за 8 )витамин д също е нисък и там също задължително трябва да се вдигне над 40 ng/ml. Инсулина и глюкозата също са важни за да се види дали поне на гладно има наченки на ир (вече с тая анемия гликирания хемоглобин няма да е реален). Та това се сещам за момента. Simple Smile

# 591
относно феритина той е железните запаси в организма и в повечето случаи има пряко отношение към косопада (търси се стойност поне над 70, като най-оптималната е около 100, това и за останалите в темата търсейки причини за косопада си),
Значи, причината за косопад не е в желязото и феритина, при тези изследвания?

# 592
Твоето е добре
Понеже аз съм във филма с желязото от скоро, и аз с такова умряло желязо и никакъв витамин б12, ходя на хематолог и си елях желязо,сега чакам да видя какво ще стане и как продължаваме. Капе си. Ма то и д ми е ниско от години
 Аз го имам това с червата, плюс беше ми се скъсил цикъла и беше обилен, викаха ми че е пременопауза. Е, след вливката имах прекрасен цикъл, без драми, и то на приличния 27 ден, а не на 23ти. Да видим как ще продължи натам.
Та с тия резултати на хематолог по-добре. Трудно ще се вдигнат нивата с обикновени витамини. Има тънкости хиляда и една..

# 593
Тези са на дъщерята. Абе сигурна съм че си има хипо, но ендокринолозите не и обръщат внимание на щитовидната, при тсх 2.
Хепи, къде ходиш на хематолог ако е за София?

# 594
Леми, изглеждат добре. Но може да има още един куп причини за косопад. При мен беше от ниски желязо и феритин, но понякога си е комбинация от фактори или причината е съвсем друга...
При мен по 3 таблетки дневно Сорбифер се отразиха чудесно на нивата на желязо и феритин. Макар да взимах и Б 12 междувременно. Б 12 обаче се опитвам да го докарам до оптимален от доста отдавна- когато го изследвах за последно, беше 263 след суплементиране около 3 месеца и половина+ 2 седмици пауза преди изследване (преди подезичните таблетки трябва да е бил даже по-зле). Но с Малтофер 3 таблетки дневно+ 1 000 мкг Б 12 на Natural factors стигнах до косопад, още по-ниски желязо и феритин...та тогава спрях Б 12. Започвам да си мисля, че при мен има ефект от точно определен железен  препарат (Сорбифер- нищо друго не беше ефективни за повишаване на феритина; вливания не съм правила, но и не бих посмяла без лекарски надзор), а и за Б 12 май ще се окаже така...

Последна редакция: чт, 27 окт 2022, 17:35 от dolce miele

# 595
относно феритина той е железните запаси в организма и в повечето случаи има пряко отношение към косопада (търси се стойност поне над 70, като най-оптималната е около 100, това и за останалите в темата търсейки причини за косопада си),
Значи, причината за косопад не е в желязото и феритина, при тези изследвания?

Не, инсулин глюкоза и гликиран хемоглобин изследвани ли са? Както и чернодробните ензими? Някакви симптоми има ли? Освен тсх 2 другите хормони оптимални ли са? Simple Smile

# 596
Моят феритин беше 10, а желязото 5 преди да пия Сорбифер. Сега са 60 и 10. Дано се покачат още малко.

# 597
Долче аз от В12 на Natural factors въобще не съм доволна. Един път ползвах въобще не ми мръдна нивата и повече не го вземам.

# 598
Аз го вдигнах, но бяха нужни по-високи дози отколкото с други марки и след смяна на 4 и може би 2 години следене стигнах до извода , че ключа към усвояването е в подсладителя. Simple Smile

Последна редакция: чт, 27 окт 2022, 21:46 от jerami

# 599
На мен желязото ми е добре, но феритинът е под норма. За първи път го изследвах и мисля да повторя след месец и после ще умувам. Не знам и дали е възможно да пия нещо, което ще повлиява само на феритина.

Общи условия

Активация на акаунт