Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 71

• 31 378
  • 727
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте. ТСХ ми е 0.85 пия Тирохелп и ако след месец е спаднало още да започвам Тирозол. Антителата са ми завишени. Аз съм много отпаднала, замаяна, косата ми ужасно много капе. Това е хиперфункция, но как ще се отърва от нея. Имам и ниско желязо и феритин пия Сорбифер.

# 511
Не е важно само ТСХ, трябва да се изследват и Т3, Т4.

# 512
Те са ми в норма фт 4 е 17

# 513
Тогава защо да има хиперфункция в случая? Звучи ми повече като хипофункция по симптоми, особено капенето на косата, умората, съчетани с ниски желязо и феритин...
Но да кажат и другите...

Последна редакция: пн, 17 окт 2022, 21:29 от dolce miele

# 514
Ами хипофинкцията не е ли,с високо тсх. И аз вече се чудя кое е вярно.

# 515
Не е задължително да има високо ТСХ при хипофункция- аз никога не съм имала ТСХ над референтните...При хиперфункцията, доколкото знам, Т3 и Т4 са наднормени или много близо до горната граница, а ТСХ е нещо като 0,08...примерно.

Последна редакция: пн, 17 окт 2022, 22:13 от dolce miele

# 516
Здравейте, помагащи дами и господа! Реших и аз да се допитам до вас и се надявам да успеете да ме ориентирате дали се движа в правилната посока: от 2г. пия Еутирокс в различна дозировка и ми се струва, че все още не успяват да ми улучат дозата. В началото ТСХ беше над референтните стойности и затова започнах хормон, нямам Хашимото, но хипофункция - да. До м. май тази година, когато ТСХ се срина около 0 и нещо. Тогава редувах 100/75.Намалиха ми дозата (редуване 75/50), но през август ТСХ беше още по-нисък, а Т4 вече над нормите (изследването е приложено). Още ми го намалиха (пон., ср., пет. - 75, другите дни - 50), а днес резултатът отново е с наднормен Т4, но пък нараснал ТСХ. Та, въпросът ми е: да продъжавам с това редуване, да намаля още или? Оплакванията ми и преди, и сега са само косопад и лека аритмия, която се повлиява като започна да приемам желязо. Благодаря предварително за коментарите ви.

П. С. Имам още много изследвания - общо взето през два месеца пускам, за да ме нацелят, но...

Скрит текст:
17.10.2022
03.08.2022

Последна редакция: пн, 17 окт 2022, 21:55 от marini

# 517
Възможно ли е сърцебиенето да е свързано с ниското желязо? Гледам, че и феритинът е нисък (макар и в норми, но те са доста занижени в долната граница по мое мнение).

# 518
Да, има връзка с ниското желязо - миналата година, горе-долу по това време, желязото ми беше под реф. стойности, съответно сърцебиенето - жестоко, та чак с холтер бях. Тогава кардиолог ми предписа Тотема и нещата се нормализираха + косопада намаля веднага. Но, щитовидните са все така разиграни. До преди месец пиех Сорбифер, но ми се отразява лошо на стомаха (пиех го вечер, преди лягане). Ще взема пак Тотема, най-вероятно, но сега преди изследванията бях спряла всичко за 2-3 седмици.

# 519
Здравейте. ТСХ ми е 0.85 пия Тирохелп и ако след месец е спаднало още да започвам Тирозол. Антителата са ми завишени. Аз съм много отпаднала, замаяна, косата ми ужасно много капе. Това е хиперфункция, но как ще се отърва от нея. Имам и ниско желязо и феритин пия Сорбифер.
Сама ли ще си назначиш Тирозол, това лекарство не е майтап и трябва лекар да прецени трябва ли да го започваш. Тсх ти е нормално, за сега не говори че си в хипер функция, т4 също. Виж следващия път как ще са ти изследванията.

# 520
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте, бременна съм в 17-та седмица и следя TSH и FT4 всеки месец. Ходя при др. Начев. Пуснах изследванията последният а път в централата на Кандиларов, тъй като е точно до нас и TSH излезна 2.05, FT4 - 16,04. Мислех утре да ходя при др. Начев, евентуално да вдигне дозата. Съответно днес пуснах в Бодимед изследванията, защото другите няма да приеме за точни и TSH е 1,79, а FT4 - 14,49. Сега се чудя дали да ходя изобщо. Някой може ли да изкаже мнение? Благодаря!
Би могла да отидеш за лично успокоение, но ме съмнява да ти я повиши, въпреки, че да би могло с малко. Simple Smile
Ако падне под 0.50 евентуално тогава може да помислиш, но следи и фт4 и фт3. Simple Smile Но описаните симптоми се дължат на анемията. Б12 и д изследвала ли си?
Здравейте, помагащи дами и господа! Реших и аз да се допитам до вас и се надявам да успеете да ме ориентирате дали се движа в правилната посока: от 2г. пия Еутирокс в различна дозировка и ми се струва, че все още не успяват да ми улучат дозата. В началото ТСХ беше над референтните стойности и затова започнах хормон, нямам Хашимото, но хипофункция - да. До м. май тази година, когато ТСХ се срина около 0 и нещо. Тогава редувах 100/75.Намалиха ми дозата (редуване 75/50), но през август ТСХ беше още по-нисък, а Т4 вече над нормите (изследването е приложено). Още ми го намалиха (пон., ср., пет. - 75, другите дни - 50), а днес резултатът отново е с наднормен Т4, но пък нараснал ТСХ. Та, въпросът ми е: да продъжавам с това редуване, да намаля още или? Оплакванията ми и преди, и сега са само косопад и лека аритмия, която се повлиява като започна да приемам желязо. Благодаря предварително за коментарите ви.

П. С. Имам още много изследвания - общо взето през два месеца пускам, за да ме нацелят, но...

Скрит текст:
17.10.2022
03.08.2022
Витамин д изследвала ли си? Ако има дефицит трябва да попълниш, също провери глюкоза, инсулин и гликиран хемоглобин (вероятно е да има проблем там). Simple Smile

# 521
За хипер ф-я има други лабораторни маркери -тиреоидни антитела -всеки ендокринолог ги назначава при съмнение,за да потвърди или отхвърли диагнозата ...била съм няколко години в хипер ,общо взето не е шега работа,Хашимото и хипо ф-ята са шега пред хипера...

# 522
Не ендокриноложката ми изписа Тирозола и каза ако тсх след месец е паднало под рефернтните да започвам. Антителата са ми завишени. Мъчи ме и ужасно потене.

# 523
А ендокриноложката защо мисли, че може да падне под референтните стойности?
Каква ти е диагнозата?
И как така ще изписва Тирозол предварително.... странно ми е. Каква доза ти изписа?

# 524
Все си мисля, че трябва (освен нови изследвания) и нов преглед след месец, че и допълнителни маркери за хипер да се изследват...Как така предварително ще се изписва лекарство за хиперфункция?🤔🤔

Общи условия

Активация на акаунт