Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 71

• 30 451
  • 727
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте на всички. Тъй като обърках темите направо ще копирам тук. На мен ми откриха автоимунен тиреодит Хашимото.  Краят на септември ТСХ ми бе 6.63. ФТ4 -14.26. На 20 октомври ме пратиха на ново изследване - тсх ми бе 3.31. Тат 432, МАТ 71,2. ФТ4 бе 10,85. (Без да съм приемала нищо! Освен витамин д, защото бе малко занижен). После обаче го спрях.  Вчера изследвах само ТСХ и показа 6. Не знам какви са тези изменения за кратко време. Искам да попитам тъй като ми бе изписан Аку тирокс, някой от вас ако го е пил как му е влияело? И получавал ли е сърцебиене? Тъй като аз по принцип съм с тахикардия, пия корлентор за сърце, получавам сърдечни пристъпи, рядко пред деня, но непременно всяка нощ, като съм стигала и до 180 пулс. Тази нощ бе 162. Пия при спешни случаи четвъртинка конкор. И много ме притеснява като започна сиропа да не се увеличи сърцебиенето (че то накъде повече) ….. получавам и паник атаки. Отделно пия клонарекс и стрезам за тях. Започнах селен. Вчера изчетох много неща за този сироп и изпитвам ужас да го започна , затова и изпаднах нощта в паник атака. Моля да споделите личния ви опит. Силно обезпокоена съм.

# 676
Здравейте, момичета! Синът ми на 17г. е с Хашимото от съвсем скоро. Юли месец пускахме много хормони, тсх, тат, мат и много други, всичко беше в норма, но щитовидната жлеза на ехограф не беше ок. Извикаха ни след 3 месеца, т.е.сега и при нови изследвания се оказа със завишен Мат - 58,4 при горна граница до 34. Всичко останало - тат, тг, тсх, д3, захар е в норма(има ИР, но тя е от около 5години).
На ехографа, доктора вижда някакви бели петънца, които може би са малки възелчета, които можели да са и фалшиви. Иска да направим сцинтиграфия с инжектиране на радиоактивен йод, което ме хвърли в голям ужас. И сега съм в дилема необходимо ли е наистна да се прави това изследване сега???? На въпроса ми необходимо ли е, не може ли да изчака и наблюдаваме малко, доктора казва -това са стъпките. И сега наистина не знам какво да правя???

# 677
Здравейте, момичета! Синът ми на 17г. е с Хашимото от съвсем скоро. Юли месец пускахме много хормони, тсх, тат, мат и много други, всичко беше в норма, но щитовидната жлеза на ехограф не беше ок. Извикаха ни след 3 месеца, т.е.сега и при нови изследвания се оказа със завишен Мат - 58,4 при горна граница до 34. Всичко останало - тат, тг, тсх, д3, захар е в норма(има ИР, но тя е от около 5години).
На ехографа, доктора вижда някакви бели петънца, които може би са малки възелчета, които можели да са и фалшиви. Иска да направим сцинтиграфия с инжектиране на радиоактивен йод, което ме хвърли в голям ужас. И сега съм в дилема необходимо ли е наистна да се прави това изследване сега???? На въпроса ми необходимо ли е, не може ли да изчака и наблюдаваме малко, доктора казва -това са стъпките. И сега наистина не знам какво да правя???

Аз бих се консултирала с още някой ендокринолог.

# 678
Aз приемам Аку-тирокс и виждам само ползи засега. Но нямам и никога не съм имала сърдечни пристъпи или паник атаки.

# 679
Здравейте на всички. Тъй като обърках темите направо ще копирам тук. На мен ми откриха автоимунен тиреодит Хашимото.  Краят на септември ТСХ ми бе 6.63. ФТ4 -14.26. На 20 октомври ме пратиха на ново изследване - тсх ми бе 3.31. Тат 432, МАТ 71,2. ФТ4 бе 10,85. (Без да съм приемала нищо! Освен витамин д, защото бе малко занижен). После обаче го спрях.  Вчера изследвах само ТСХ и показа 6. Не знам какви са тези изменения за кратко време. Искам да попитам тъй като ми бе изписан Аку тирокс, някой от вас ако го е пил как му е влияело? И получавал ли е сърцебиене? Тъй като аз по принцип съм с тахикардия, пия корлентор за сърце, получавам сърдечни пристъпи, рядко пред деня, но непременно всяка нощ, като съм стигала и до 180 пулс. Тази нощ бе 162. Пия при спешни случаи четвъртинка конкор. И много ме притеснява като започна сиропа да не се увеличи сърцебиенето (че то накъде повече) ….. получавам и паник атаки. Отделно пия клонарекс и стрезам за тях. Започнах селен. Вчера изчетох много неща за този сироп и изпитвам ужас да го започна , затова и изпаднах нощта в паник атака. Моля да споделите личния ви опит. Силно обезпокоена съм.

От прочетеното разбирам, че или някой доктор не си е направил труда да ти обясни в детайли твоето състояние, или ти самата не си полюбопитствала какво представлява самото Хашимото. Simple Smile
В общи линии, това е автоимунно, хронично заболяване, което бавно прогресира с времето, особено ако не е третирано навреме. Лечение (в конвенционалния смисъл на тази дума) няма. Но може да пристъпиш към хормонозаместителна терапия, т.е. да приемаш "отвън" това, което организмът ти не може да синтезира сам. Именно затова ти е изписан "Аку-тирокс"-ът. Simple Smile Не е никакво "сиропче", а си е хормонален препарат, от който ти имаш сериозна нужда, съдейки по резултатите от клиничните ти изследвания.
Най-вероятно страдаш от толкова много симптоми, именно заради неовладяната хипофункция. Само ще се подобриш, щом веднъж стартираш с терапията.
И още нещо - винаги, ама винаги изследвай трите показателя заедно - TSH, FT4 и FT3, без значение дали някой лекар те е посъветвал така, или - не.
Успех!

# 680
Да допълня, че често проблемите с ЩЖ вървят "ръка за ръка" с инсулиновата резистентност. А също и ИР много често се свързва с паник атаки, ускорен пулс и др.

# 681
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте на всички. Тъй като обърках темите направо ще копирам тук. На мен ми откриха автоимунен тиреодит Хашимото.  Краят на септември ТСХ ми бе 6.63. ФТ4 -14.26. На 20 октомври ме пратиха на ново изследване - тсх ми бе 3.31. Тат 432, МАТ 71,2. ФТ4 бе 10,85. (Без да съм приемала нищо! Освен витамин д, защото бе малко занижен). После обаче го спрях.  Вчера изследвах само ТСХ и показа 6. Не знам какви са тези изменения за кратко време. Искам да попитам тъй като ми бе изписан Аку тирокс, някой от вас ако го е пил как му е влияело? И получавал ли е сърцебиене? Тъй като аз по принцип съм с тахикардия, пия корлентор за сърце, получавам сърдечни пристъпи, рядко пред деня, но непременно всяка нощ, като съм стигала и до 180 пулс. Тази нощ бе 162. Пия при спешни случаи четвъртинка конкор. И много ме притеснява като започна сиропа да не се увеличи сърцебиенето (че то накъде повече) ….. получавам и паник атаки. Отделно пия клонарекс и стрезам за тях. Започнах селен. Вчера изчетох много неща за този сироп и изпитвам ужас да го започна , затова и изпаднах нощта в паник атака. Моля да споделите личния ви опит. Силно обезпокоена съм.
По принцип да възможно е да се увеличи кръвното и пулса и затова би могла да започнеш с малки дози, също би могла да започнеш не с акутирокс, а с еутирокс или елтироксин, които са същото но на хапчета, демек малко по-бавно усвояване. Вече с тея антидепресанти положението е тегаво защото към тях се привиква много брутално, няма ли мъж покрай теб, който да ти помогне с преодоляването им? Отделно вместо да четеш информация за лекарства по-добре прочети за различни медитивни практики, намери си хоби, разходките сред природата много помата, ма много казвам ти го от личен опит. Не спирай витамин д, а го приемай по схема през цялата година, също се провери за б12 и фолиева киселина и ако има дефицити ги попълни и тях, провери и глюкоза инсулин и гликиран хемоглобин, много е възможно кръвната ти захар да е нестабилна. Това се сещам за момента. И не се притеснявай, защото всъщност нищо страшно не се е случило. Hug

# 682
+1.
Но, без значение дали хормонът е на хапчета или е под формата на сироп, започва се с по-ниска доза и после се напасва (но май не много лекари го практикуват това🤔🤔).

# 683
Да, задължително ще търся второ мнение, но ми се иска да го заведа при ендокринолог за възрастни, а не всички приемат деца. Днес в Токуда ми отказаха. Ако и втори лекар потвърди за таз сцинтиграфия, ще се прави, но много ме притеснява наистина.

# 684
В Токуда има детски ендокринолог

# 685
Не знам какво са ти отказали в токуда, но там има 2-ма много добри детски ендокринолози - др Попова и др Бранкова (дъщеря на доц Коприварова). Да, работят по график с касата. За платено не знам как стоят нещата. Да, скъп е прегледа - 100 лв.
Деца над 16 г спокойно могат да ходят при ендо за възрастни, за диабетиците даже е дадължително по закон. Вече зависи кой би поел отговорност за дете.

# 686
Точно от Токуда, детски ендокринолог иска сцинтиграфията - д-р Деспотова. Отказаха ми в Токуда да му запиша час за ендокринолог за възрастни. А второ мнение ми се иска да е от ендокринолог за възрастни, струва ми се, че те имат по-голям опит с болестите на щитовидната жлеза, детските като че ли са повече за ИР, диабет, растежа... може и да греша, разбира се.

# 687
Грешите. Ендо за възрастни никога няма да обърне такова внимание, както ендо за деца. Заведете го при такъв за възрастни, но минете и през Попова или вижте кои са добрите ендокринолози и в "Иван Митев". Цяло детско отделение по ендокринология има там.

# 688
  • София
Здравейте, може ли някой да ми препоръча добър ендокринолог за гр. София който е наясно и с репродуктивни проблеми.

# 689
Здравейте, може ли някой да ми препоръча добър ендокринолог за гр. София който е наясно и с репродуктивни проблеми.

Моя приятелка ходи при Др Дениз Бакалов и е много доволна - даже й помогна да се оправи за месец и нещо. Виждам, че в Сф много се хвали и споменава за Др Емил Начев.

Общи условия

Активация на акаунт