Априлски мами 2022 - тема 2

• 23 350
  • 758
  •   1
Отговори
# 615
  • Sofia
Как разбираш, че има опашка? Питаш в пункта или? Аз никак не се ориентирам как точно трябва да го запиша. Една приятелка даже ми изпрати и сайт, в който се регистрираш и си купуваш купоните. Ама беше нещо регистрираш се и до 1-2 часа/дни трябва да занесеш всички документи в пункта.
Та накрая ще ходя до пункта да питам…
Да, това са условията в нашия район. Тоест аз вече трябва да имам бурканчетата налични, преди да си направя регистрацията.
И аз се чудих как се разбира дали има опашка.
В София ли сте? И в кой район?
Да, в София. ДК се види към район Красна поляна.

Soulmate, бурканчетата ги даваме в началото всичките накуп. После всеки път ги връщаме. Голяма хамалогия ми се струва - купувай бурканчета и капачки, регистрация, носи документи, после ходи по половин час по разбитите тротоари и то само между 12-13ч. Ако можеше да се отиде сутринта до 10ч., ММ щеше да минава преди работа, но в 12ч. мога само аз да ходя.
Не знам, с частната ДК ми беше много удобно и без доставка. Пункта е на максимум 10 минути пеша и то по нормални улици. Или аз си я взимах или майка ми ми я носеше.

Fiffy, за мен чисто организационно е по-добре да сме на частна. За разнообразието на държавната кухня нищо не мога да кажа, защото не съм ползвала, но съм доволна от това, което предлагат в частната. Елда, сьомга и киноа и аз давам редовно на големите, така че и при малката няма да е по-различно. Порциите в частните са по 220 гр, а в държавната 190гр. Не съм ползвала все още държавна, но само предполагам, че бурканчетата се въртят (иначе защо ще им носим 30 накуп - ако бурканчетата бяха само за наша лична употреба, можеше да си носим по един комплект само за деня), но поне би трябвало да се стерилизират преди употреба.

От любопитство смятам да я запиша. А и цената е любопитна по 65ст. на ден 😆 (срещу 7-8 лв частна).
Но не знам дали ще издържа с тези разходки, особено и ако големите са болни да ги мъкна и тях... Сложно ми се вижда.

Последна редакция: чт, 26 яну 2023, 10:54 от Brin de muguet

# 616
  • Пловдив
БМР, за мен всичко е от зъбите, това будене на всеки 1 час или по често. Не съм засичала часове и интервали, някой път през деня спи по 2 часа (2 дремки), друг път по 3 и 4 часа. Зависи дали сме навън или не. Тя на шум и в количката почти не иска да спи, горе долу будуването е 10-10:30 часа.
Реших, че ще махам нощното кърмене и това е, до сега навсякъде консултантите по кърмене препоръчват, да не се маха нощното щом е под годинка и се буди. Ама да дойдат те да ми я гледат 😁
Надявам се това да помогне. Просто да свикне в един момент и да не се буди. Ще си дам един месец, та ако не полудея до тогава ще си пишем🤪

# 617
Аз сьомга съм взимала от витрините на метро, давала съм и пъстърва филе, вчера правих кюфтета от елда и тиквички и яде.

Може би идеята на тези бурканчета е да са предварително приготвени порциите, а не тепърва да разсипват, особено ако чакат наистина много хора, но все пак…

# 618
За нашите бебчета вече трябва будуване 11 часа, за да е мирно всичко и да си върви добре нервната сиситема. Но не се вдига рязко, ако сега будува 10.30 часа постепенно трабва да се увеличат интервалите. Иначе бебчето ще има проблеми после след два месеца като почне далечниянпреход към една дрямка и така нареченото фалшиво преминаване на една дрямка.
Бурканчетата се носят еднокрстно, контролът е много силен за държавните кухни, знам от познат, който работи там. Изваряват се на специални машини всеки ден и в тях се сипва храната. Може да се ползва и на сшедващия ден. Минус на държавната е по-малката порция и това, че трабва в точен час да ходиш. При частната може да взимаш храната от пункта в 6.00 сутринта. Моят ММ преди да иде на работа разхожда рано кучето и направо взима рано рано и храната и така ни е удобно. Аз реално не ходя да я взимам и денят ми започва по-лесно. Но все пак записах и на държавна, ще взимам и от двете. В групата на моя квартал в София пише, че държавната била уникално вкусна, пък дори да не се взима в някои оъ дните поради лоши времеви условия, то 1.30лв не е болка за умиране.

# 619
Аз звъннах в пункта на нашия квартал. Казаха идвате като навърши 10 месеца с бележка от ЛЛ и копие от акта за раждане не са ми казвали за бурканчетата, но аз ще ги занеса.
Ох аз не знаех, че е 190… ще е весело с моята ламя дето и 220 не ѝ стигат😂 От 2 приятелки знам, че държавната е по-добре от към качество и като цяло контролът е по-стриктен. ММ е в района и ще може да отскача ако не мога аз в определения час. И цената е без коментар.
Аз съм много злояда и повечето неща от частната не ги и пробвам😂🤪 ама тя омита всичко. Другото полезно е че в нашия квартален пункт доставят 3 кухни и имам избор от менюта. А и в момента взимам през ден, защото сутрин си ѝ правя някаква закуска, обяд о СЗ много често е плодове пюре. Още няма вечеря понеже ляга в 19.30 и за момента няма как да ги сместя с АМ.
Водна Виолета евала за съня. Струва ми се невъзможно. Снощи ме побърка стана  по нощите дадох АМ, викам си ще стане по-късно….6.00! Заспа в 7, 40 мин и на обяд спа 2 часа. Сега спи пак от малко по-малко от час. Не знам какво да очаквам тази нощ. При нас ако ѝ се спи няма шанс да не я сложиш. Просто нищо не може да я разсее, успокоява се само в кошарата и с биберона и до 10 мин е заспала…

# 620
То като няма проблеми със съня е много лесно да се спазват всякакви там съвети от всякакви специалисти 😀 като си изнемощял от умора тогава е веселбата. Моята с 11 часа будуване ставаше на всеки час. Сега го намалихме на 10:30 и става само 3-4 пъти 😀 още много работа имаме с консултантката, но засега добре върви пу-пу. Стискайте палци, че направо вече съм отчаяна.

# 621
BMR стискам силно палци, със сигурност ще се получат неща и ще си нов човек после ❤ То да ти кажа като няма проблеми със съня, никой не търси информация и съвети 😁

DareAngel много време отне докато стигнем до тук. Изчетох тонове информация и изгледах хиляди клипчета. Честно казано и аз не вярвах, че ще стане. Сега понякога има своите моменти, като е със запушен нос, никнат зъби, нормални неща, но това макс 3-4 дни и после пак си влиза в релси.

И моят син имаше голям проблем със сутрешният интервал, едва издържаше 1:50-2 часа, а беше на възраст вече за 3 часов интервал. За едни 10 минути отгоре съм се правила на маймуна. Някой тук каза, че този интервал зависи от нощният сън, бил ли е пълноценен, детето го издържа. Аз тогава не се замислих, защото доста се беше подобрил нощния сън и си казах едва ли. Но си имаше все още няколко кратки събуждания. Но сега вече като спи наистина добре и го издържа. Наруши ли се нощният сън, хем сутрин се буди по-рано, в шест, хем едва издържа интервалите през деня.

Гети ще го мъча и моя за 11 часа, но при него бавно стават нещата, засега се опъва 😁 Ти как направи интервалите? Като гледам само последния ще може да се удължи при нас.

# 622
BMR, много неприятно, стискам ти палци, ти нали си с две, кой знае колко ти е трудно. Дано по-бързо имате резултати. Като ги знам обаче колко бавно и мудно работят някои консултанти, направо още повече да се отчая човек. Стискам палци!
DareAngel, по принцип за възрастта на нашите бебоци не се препоръчва дрямка над 2 часа. Това пречи на нощния сън обикновено, да като не е спало добре нощно време нормално да иска да навакса през деня и така се влиза в порочния кръг.
Аз лично съм най-НЕспящия човек на света. Навремето като купонясвахме на домашно парти до сутринта, всички лягаха да спят до обяд на следващия ден, аз винаги дремвах леко и ставах да чистя къщата и да правя закуски, всичките ми приятели знаят колко съм зле със спането. Цял живот съм си така. Та като забременях ж мен се прокрадна мисълта, че бебчо ще наследи
"лудостта" ми и изкупих всички книги на бг пазара свързани със съня на бебето, една моя позната е в екипа на едни от най-известните консултанти, та започнах яко подготовка от тогава. И сега никой от приятелите ми не вярват, че бебето ми е що годе спящо, но аз полагам всекидневни усилия, нямам друго дете и на този етап мога да си позволя да отделям време за това. Декември месец му бях поотпуснала края и за нула време се беше влошило много положението, та затова аз вярвам на всички тези проучвания за детския сън и най-вече всяка майка да ги усети за своето бебе. Аз лично трудно усещам обаче, всичко правя на проба грешка експеримент по няколко дни. Примерно американците много обичат да вдигат интервалите на будуване, от съвсем малки бебета са им с много занижени интервали, с цел да се наваксва чрез нощния сън, германците са по същия начин на действие, а тук в бг се проповядва от консултантите все да се намалят и да са в някаква средна стойност. Иначе в 10 и 13 месец дават последните две регресии на съня, след това уж ако има регресия то тя ще е свързана вече с детето и режима му, а не с биологична регресия на растежа. Waterviolet, при нас драмата е със средния интервал, него не може да издържа добре. Иначе ми се получи вдигането на интервала като започнах правилно да разпределям самото будуване. До сега бях свикнала като се събуди да й дам гризалки ала бала и да я сложа при мен на спалнята и така и по час откарвахме да си пия кафето, сега вече след като се разсъни я слагам на килима и започва активност, която примерно е 30мин, после 10 мин я занимавам с тиха игра, после пак 30 мин по-силна активност и така редувайки тихи и силни игри издържат по-добре интервала, мен наскоро ме светнаха по този въпрос.

# 623
Мерси за чуждестранните консултанти😀 правих консултации с две жени от америка. Те са супер категорични и двете ми препоръчаха cry it out метод за приучаване към самостоятелно заспиване или ако искам да е по-плавно, да приложа методът Фърбър. Казаха да махам бибата и да я местя сама в стая, а и ако мога да я отбия и това всичко наведнъж и обещаха, че реултат ще има за 5-7 дни.  Честно казано опитах едната вечер тия методи на приспиване и беше някакъв кошмар за мен. Точно американската консултантка ми препоръча да намаля часовете за будуване. Българската консултантка сега казва същото, но отново при нас това е заради наличието на друго детенце в къщата и известна степен на превъзбуда, заради това. Не мисля, че този преход към 1 дрямка е толкова страшен. Така и така всяко дете ще го мине. Дали на 11 месеца или на 16 месеца, индивидуално си е. Някои са на две дрямки до година и половина и пак са си ок.

С баткото беше много по-лесно. Него никога не го научихме да заспива с кърмене. Потупвахме го по дупето и в един момент започна сам да си заспива и никога не сме имали такива проблеми. Беше лесно да се съобразяват интервали и режими Сега просто няма време за всичко и не мога да огрея навсякъде, затова до тук се докарахме. Ама каквото, такова. Все ще мине.

При нас като влезем вкъщи изисква на секундата да се вдигне от количката, иначе започва зверски рев. Ама буквално всеки път като влезем вкъщи. 😀 баткото пък и той започна да й подражава и той скимти фалшиво. Съседите май си мислят, че им дерем кожите на тия деца денонощно. Направо ме е срам 😀

Има ли още някое бебе, което не се изправя на крака само? Моята нещо й е трудно. Само се опитва, но в 90% от случаите не успява. За сравнение баткото на нейната възраст вече правеше крачки🤷🏼♀ не съм притеснена, но се чудя как да я стимулирам. Някой знае ли подходи упражнения за пролазване и изправяне,

# 624
Малеее това със съня ми се вижда доста сложно, аз го карам на усет,  но вечер като поиграе с кака си става кошмар после. Ако и кучетата допринесат за партито става олелия…
Интервали не спазвам изобщо Disappointed не съм майка на годината явно Joy

За детската кухня предимството на държавната (според мен) е по-строгия контрол, топлия обяд, храната идва от яслата за която се боря. На мен пункта ми е пред блока (ако сме в апартамента), ако не, майка взима храната и каката като се прибира от у-ще я носи в нас.

# 625
Напротив, Жоржи, точно това те прави майка на годината Simple Smile Явно имаш добър майчински усет и се справяш без чужда помощ.
BMR, аз като се притеснявах за моята гледах клипчета в инстаграм, пиша на търсачката и излизат клипове и съвети интернационални от рехабилитатори.

# 626
Аз точно с cry out метода я научих да заспива сама. Беше около 3-4 месечна и след едно пътуване се беше научила на гърда. И си казах абсурд, 3-4 дни исках да си блъскам главата в стената, стоях до нея първоначално без да я пипам, после директно излизам от стаята. И така до днес даже ако има някой в стаята се разсейва и не може да заспи.
BMR и моята не може или ако успее е на пръсти, страшен кашкавал е. Притеснено ми е но педиатърката каза че щом има опора на краката, ще се научи, трябва ѝ време.
Ние сме на консултация другата седмица и ще си искам направление за гастро…ако не на частно. Няма ден без да е върнала поне няколко пъти. От чаена до супена лъжица не нещо драматично, но не ми се струва нормално. Мислях че преяжда, но за пример днес е яла даже по-малко от дажбите и пак преди лягане и 2 часа след последното ядене поне 3 пъти я забърсвах. Не мисля че е нормално тя е на 9 месеца нали уж след 6 се затваря там каквото трябва…при нея може и да не е.

# 627
Моят син рядко повръща, ако е всеки ден може би и аз бих се притеснила.

Жоржи, хич не ти е нужно да спазваш интервали, важно е да се чувствате добре с бебето.

Гети, тихи игри при моя дивак малко трудно 🤣 Мята се като каубой на родео от събуждане до заспиване. Имаме напредък с книжките, започна да се застоява и да разглежда за 3 минути 🤣

BMR, моето бебе прави вече крачки, но пък аз мисля че му е рано. Все се притеснявам чисто ортопедично да не стане нещо и като чета за деца като твоя син и се успокоявам. В крайна сметка всяко дете е с неговите си темпове. В YouTube и Инстаграм със сигурност ще има клипчета с упражнения. Тук има няколко упражнения https://mosaicrehabmt.com/gross-motor-milestone-series-standing/ Според мен трябва упражнения, които помагат на крачетата да заякват.

# 628
  • Sofia
BMR, моето бебе прави вече крачки, но пък аз мисля че му е рано. Все се притеснявам чисто ортопедично да не стане нещо...
И моята прави крачки като се държи за ръба на кошарата. И аз се притеснявах да не й стане нещо на крачетата. В началото все я връщах да сяда, ама тя е такова шило, че се отказах.
Прочетох, че прохождането се случва между 9-тия и 15-тия месец. Успокоих се и я оставих да се развива с нейното си темпо. Записах час при ортопеда за края на април, ама май ще проходи преди това.

# 629
За първи път чувам, че може от 9-ти месец 🤔Нашият направо си се пуска, тук от 10 дни. По 2-3 крачки прави по няколко пъти на ден, равновесие пази за няколко секунди, понякога успява и 5-6 крачки. Според мен до 2-3 седмици ще проходи стабилно. Иначе по мебелите си ходи от 7 месец, много рано, все се притеснявах, но как да го спра. Точно шило, не седи секунда мирен. Не знам, записах и аз час за ортопед, за всеки случай и за мое успокоение. Има и други бебета, които прохождат рано, дори на познати бебето, но все пак искам да проверя. Не съм го насилвала, всичко сам си прави. Жилав е доста, дано всичко е наред.

Общи условия

Активация на акаунт