Децата са различни и похватите към тях също трябва да са индивидуални.
При Марти повишаването на глас, удряне, макар и леко, имат обратен ефект.
В същото време, ако кажа, че мама ще се разсърди или ще се разплаче и веднага става това, което искам.
Според мен е в голяма помощ ходенето на ясла. Давам пример :
1. В нас не иска да се облича и съблича, а се оказва че в яслата може да е бавно, но го прави.
В последно време успявам единствено да го накарам да си събуе чорапите и обуе джапанките за баня.
2. За памперса - аз се мъча три седмици подред уикиндите и освен да се стига до мои нервни кризи, почти нищо не бях постигнала.
От понеделник в яслата им казах, че Мартин е вече без памперс и досега е имало само два инцидента, като единия защото се забавих с гърнето. Днес и на обяд е спал без памперс и съответно е бил сух. Тази вечер не иска да му слагам като ляга и ще видим на сутринта какво ще е положението.
Трябва да се говори много, да се обяснява търпеливо, но аз понякога нямам такова време, камо ли ти с две деца.
За разхвърляното, не се притеснявай. Сигурно при всички нас е така.
Стискай зъби, всичко ще мине и ще си спомняш с усмивка за трудностите, през които преминавате.
И да не забравя. Децата са много сенситивни. Има ли напрежение, веднага го усещат и се прехвърля върху тях.