НОЕМВРИйчета 2❤2❤ тема 8

• 22 407
  • 722
  •   1
Отговори
# 240
Личната лекарка ми го предписа, след като в рамките на три месеца зараси мораксела пих антибиотици, изкарах корсаки и какво ли още не. Накрая каза и отсече, че повече така не мога да я карам и ми препоръча да пробвам. Този месец ми е трети. Под формата на таблетки е, пиеш 10 дни, 20 почиваш. Защитава срещу пет (толкова мисля бяха) най-често срещани бактерии в детската градина, ама не помня кои бяха. Действието му е като ваксина и на практика ми го изписа за зимните месеци (8 месеца), нооооо аз почнах от септември,  след като август изкарах корсаки бая тежко.
И на детето честно казано изписа сиропна форма, но аз на своя глава реших да не го давам, за да изгради имунитет, който ужким да е по-траен. Тов ми е спасението на мен да не се тръшкам болна, инак три месеца бях с тежки бронхити.

# 241
  • Варна
Този бронховаксом звучи яко. Сигурно щях да разпитам док, ако Борко още ходеше на ясла. После като тръгне пак ще го имам в предвид.
ivanamar, какви са страничните ефекти?

Децата, които успяват да си обуят обувките, с какви буйчици сте? Борко ходи с Найк революшън и няма никакъв шанс да си ги обуе сам. То аз едва му ги слагам, камо ли той. Neutral Face Иначе се опитва, но само ги допира до крачето. Чудя се какви да вземем да предразполагат към самостоятелност и да не са луди пари.

Вчера бяхме на оглед на друга детска къща и доста ми хареса. Супер близо се оказа до вкъщи, а обстановката е прекрасна. Борко веднага се заигра с материалите. Монтесори стил е и има голям двор, където децата прекарват много време дори през зимата. Единствено ме притеснява, че наблягат много на самостоятелността и е възможно, докато се научи да се оправя сам (или поне да помоли за помощ) да прекара доста време изклепан с манджа, кал или наакан.

# 242
Този бронховаксом звучи яко. Сигурно щях да разпитам док, ако Борко още ходеше на ясла. После като тръгне пак ще го имам в предвид.
ivanamar, какви са страничните ефекти?

Децата, които успяват да си обуят обувките, с какви буйчици сте? Борко ходи с Найк революшън и няма никакъв шанс да си ги обуе сам. То аз едва му ги слагам, камо ли той. Neutral Face Иначе се опитва, но само ги допира до крачето. Чудя се какви да вземем да предразполагат към самостоятелност и да не са луди пари.

Вчера бяхме на оглед на друга детска къща и доста ми хареса. Супер близо се оказа до вкъщи, а обстановката е прекрасна. Борко веднага се заигра с материалите. Монтесори стил е и има голям двор, където децата прекарват много време дори през зимата. Единствено ме притеснява, че наблягат много на самостоятелността и е възможно, докато се научи да се оправя сам (или поне да помоли за помощ) да прекара доста време изклепан с манджа, кал или наакан.

Много са и това което ме спира е, че честотата е 1 на 10 деца /повръщане, температура, болки в корема.... И т. Н/
Обувки ползвам на Д. Д Степ босия вариант

# 243
Моята точно с Найк революшъна започна да се обува сама, но се пробва и на останалите и с повечето се справя. То основното е да пъхне крачето и после да сложи пръстче отзад. Понякога, когато не й се получи седнала, я карам права да сложи пръстчето и крачето само си влиза. При добро желание се справя. Петър слабо опитва още, но тя влезе във фаза "аз, азззз"

Днес бяха първи ден на ясла. Взех ги в 16ч. Не получих много инфо, спали кой по-добре, кой по-зле, яли уж и никой нямаше напикани дрехи. Аз си мислех че докато се ориентират на кого да казват, може да се изпускат, но явно рутината, на която ги подканват за тоалетна им е била достатъчна.
Като за ден 1 бивали. Нещо се бунтували срещу системата, когато нещата не отговаряли на очакванията им. За пример ми дадоха, че всички деца трябва да си седнат на столчетата и тогава моя/моите недоволствали, ама ще свикнат Grinning

# 244
В нашата ясла ми казаха, че ги слагали три пъти на ден за по 15мин, ако не се лъжа. И ако някой си каже междувременно. И моят първия ден не се беше напикал, но на втория веднъж.
Възможно е и да е казал, но да не са го чули в лудницата, или пък много да се е заиграл.

# 245
  • София
Единствено ме притеснява, че наблягат много на самостоятелността и е възможно, докато се научи да се оправя сам (или поне да помоли за помощ) да прекара доста време изклепан с манджа, кал или наакан.

Ооо, Jinx, мен това само би ме радвало. Направо магично ми звучи твоето място Heart
Аз плясках от радост, когато последните пъти от яслата ми ги връщаха с окапани дрехи за преобличане, а единия път направо мръсни след следобедната закуска. Малко шантаво звучи, но за мен е много важно да си прибера децата от градина в подобен вид - значи са имали свободата да са самостоятелни, не е ходил някой да ги забърсва през 5мин или да им се кара да не правят това и онова, за да не се изцапат.
Когато ги бях пуснала в кооператива на Вики лятото няколко пъти, за няколко ходения до обяд ги прибирах с по 2 чифта дрехи за пране. Единия ден бяха ги оставили с големите да правят супа от кал хаха

Аз започнах работа в понеделник, всичко беше чудесно, на 4 часа съм и ми е доста лежерно за момента и нещата не са се променили особено. Но от днес сме вкъщи всички, защото групата на децата е под карантина - една от лелите, с които моите мисля че не са имали досег скоро, е болна от ковид.... Та, стискам палци всички да са добре и в понеделник на линия. Защото малко ударно ми дойде. Чак се чудя защо очаквах да е спокойно всичко. Мъжа ми ги гледа и дядото дойде да удари едно рамо, че аз да посвърша нещо и да застъпя следобеда.

Иначе по отношение на самостоятелността, моите всичките от малки са супер самостоятелни, просто защото мен ме мързи жестоко много Simple Smile
Близначките даже са по-оправни от кака си, може би и защото гледат от нея. Вадят си сами дрехите, като кажа "Донеси чорапи" - носят, обуват си обаче само панталоните, блузите могат само да ги махат. Карина се мъчи с чорапите, ама дотук само веднъж успя. Обувките не успяват да си сложат, само ги махат и прибират в шкафа като се приберем. И якетата и шапките си слагат сами.
Носят чашки, белят си бананите и хвърлят обелката в кофата и най-смешното е, че като се нахранят после си отсервират, но хвърлят директно в мивката.
Така, например, дори една чаша, в която са пили 4 глътки вода - оп в мивката.
Купичка, в която е имало парченце хляб да речем - оп, в мивката. Въобще всичко се блъска там и всяка вечер пускаме миялна пълна с десетки детски съдчета.
Кефят се да си бършат като изцапат и ги оставям, въпреки че в 90% от случаите става по-голямо мазало, но да се чувстват полезни за семейството Simple Smile

Хелинор, честно нищо лично, ама винаги съм се чудила на хора като вас. Както Ivanamar каза, ако у нас е така, това означава с дни да не изляза. Явно съм прекалено голям авантюрист, знам ли, но навсякъде ги влача, дори и трите - на планина, на вилата сме ходили сами, в други градове. Не мога просто повече от 2 дни вкъщи и почва да ме сърби просто. Мъжът ми в началото като прохождаха му беше терсене и ги гледаше само вкъщи, но слава богу този период свърши и като е сам с децата също ги извежда без проблеми. Сега, осъзнавам колко е трудно и някой път ми иде просто да се гръмна като едната хукне към улицата, докато другата си събува панталона на средата на тротоара да пикае..... Мотивират ме онези идилични следобеди, в които вървим хванати за ръчичка или още по-романтично: Аз вървя сама, а близначките са хванали кака си..... Това е един сравнително малък процент от случаите, защото през повечето време е като днес следобед - опитвам се да ги събера (Диана се опитваше да спи върху стъпалата пред училището на Вики, докато Карина гонеше едно куче), докато изчакаме каката от училище, после тя идва и почва да бъбри, никой от малките не ме слуша, Карина се пребива, Диана врещи нещо, мятам ги в количката (която ползваме само в такива екстремни случаи като излизане по спешност и по тъмно), те врещят, искат да излязат... И аз се прибирам потна и изнемощяла вкъщи Simple Smile

Много хубаво звучи, Краставичке, поздравления!
При нас има забиване с гърнето и яслата - Карина вкъщи е без памперс, но там й слагат, не си казвала и май не искала и да пишка.....

# 246
При нас “обуването” на обувките се равнява на мушнат крак. Повечето пъти със затиснат език/пета, на грешен крак. Не знам дали е от значение модела, до сега бяхме с Найк рънър 3, а сега с Рico. Определено с кожените му е по-трудно, но не съм се и хванала да го уча. Пантофите са на Беко. Обличането му е трудно. Все още му помагам с всичко.
И аз като Ро3и съм “мързел”, но повечето неща, не мога да отрека, го научи баща му (по-големия мързел 😁). Същата ситуация имаме и с мивката и чиниите, само където понякога му давам в стъклени чаши и чинии и бягам бързо до мивката 🤣🤣
На същото мнение съм и аз за яденето в яслата - трябва да е изцапан. Ето днес се върна без нито едно петънце, а беше цял ден - 3 хапвания. Каза, че е ял хляб и съм склонна да му вярвам, че само това е ял. Или са го хранили (казват, че тази седмица си хапва сам). Днес остана да спи за пръв път и много е плакал 😔 взех си го в 2:30, беше се и напишкал 😔 След като го взех отказваше да пишка, едва го насилих в 18 ч 😳 всеки ден като се върне изпива почти половин литър вода и се чудя колко им дават там 🤔

# 247
  • Варна
Po3u, съгласна съм, аз също не съм фен децата постоянно да са в изряден вид като готови за мол. Grin За мен е признак на добре прекарано време да е нацапан. Blush По-скоро имах предвид, че се надявам да не стои дълго време с някакъв дискомфорт и да не смее да си каже, да поиска помощ.

И Борко като ходеше на ясла го взимахме прежаднял след това. Thinking

# 248
Някой има ли наблюдения по колко върви на час за детегледачка в София?

# 249
Здрасти.
Ето ти един линк да видиш
https://mybabysitter.bg/detegledachki/

# 250

Между 10 и 15 лв., на час.

# 251
  • Варна
Как сте с обедния сън? Има ли вече протестиращи или само Борко?
Направо ме влудява вече с тези пазарлъци за още една приказка или вода или глад или 💩.

# 252
Здравейте на всички.
Моя малкия от вчера е със температура.
Няма апетит.
Червено гърло.
Отпаднал.
Днес бяхме до Педиатрията на трета градска болница във София.
От там му изписаха кух неща за пиене.
Антибиотик ни изписа за всеки случай.
Но ако се наложи тогава ще го купим.

Аз също не мога да се оправя 2 седмици.
Кашлица със храчки.
Болки във гърдите.
Наложи ми се да пия 2 антибиотика.
Абе много е весело във вкъщи.
Лошо ми става когато се налага да го гледам такъв.
Сега преди малко заспа.
Дори не пожела да си хапне обяда.

Вие как сте. Как са децата.

Иначе на обяд ми спи по два ,три часа.
Вечер си заспива горе долу на време.
Бъдете живи и здрави.
А който е болен бързо възстановяване. ♥️

# 253
Направо ме влудява вече с тези пазарлъци за още една приказка или вода или глад или 💩.
Четем по една приказка, обръщам му гръб. Даже предпочитам да разказвам, вместо да чета преди заспиване. Протестира, мрънка, но колкото по-рано го игнорирам, толкова по-бързо заспива. Яслата го изморява повече от мен, колкото и усилия да полагам за целта. Simple Smile

# 254
Засега обедния сън е супер. Дано още дълго да продължи така. Спи си по два-три часа всеки ден. Понякога достига и до четири часа. Много са, но зорлем не я будя. Вечер заспива по-късно от нормалното, но покрай брат си се позавърта и тя.
Не чета приказки. Денем си заспива сама, но вечер не иска.
Когато е болна, не хапва.
Щом оздравее, си връща апетита.
Синът ми днес пак е с кашлица и отново вкъщи.
Три седмици у дома, една на градина и хайде пак кашлюк...

Общи условия

Активация на акаунт