Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 42

• 35 218
  • 763
  •   1
Отговори
# 135
  • София
София, а как така ви питат на място какво искате ?Нали имате подписан договор ,при нас на него пише времянка ,и има уточнено дали е трифазен и с каква мощност е ?
Нелина , не знам! Всяко ЕРП е явно отделна държава с различни некадърници! Таблото ни на стълба е захранено с трифазен, на електромера също пише Трифазен, двутарифен. Това са фактите. Днес ел.техника ни също се възмути много, но това е!

# 136
Деужеството е до таблото. От там нататък ние си решаваме какъв кабел и ток ще ползваме, съответно може да се сложи за монофазен или трифазен. Аз също им казах да сложат монофазен , защото на обекта за сега няма нужда от трифазен. Освен това постоянният кабел ще минава под земята, а това няма да се прави скоро. Временния кабел ще си го ползваме после на друго място.

# 137
  • Пловдив
Е,щом електромера е трифазен ,всичко е ОК .На нас ни бяха пуснали кабел с временно подвижно табло (на шперплат ) ,на което имаше няколко предпазителя , трифазен и монофазен контакт .Чак след като изградихме ел инсталацията вътре ,  се пусна нов кабел към таблото на стълба ,който мина под земята и нашия ел.техник го заеми отделно .

# 138
Здравейте, въпреки че от 6 години строим къщата (и още не сме се нанесли), сега попадам на тази тема.
За утоплението, бяхме решили да сме на котел с пелети, но след скока на цените, размислихме. Съседа ни се занимава с ТП, и каза че може да ни предложи добри решения за 7 - 8хил, но за по-добра ефектичност е добре радиаторите да са стоманение, а ние вече сложихме алуминиеви, та засега предпочитаме да изчакаме с това решение. В имота имаме много складирани дървета, повечето са и нацепени, останаха ни и доста греди от куфражите ... ММ мисли че ще имаме дървета за поне 2-3-4 зими. Затова решихме да си вземем камина на дървета - оферираха ни Thermolux 35, а като ни свършат дърветата, се надяваме да има повече яснота на пазара и тогава да си изберем на какво да се утопляваме.
За дограмата, ние сме с Кьомерлинк, Рото обков от 2018 година и не е мръднала. Единствено, мазачите хич не ми я пазеха и едвам я почиствам.

# 139
  • София
temble87, първо минаха от фирма- подизпълнител, поставиха табло на стълба, закачиха го за мрежата, заземиха го и попитаха искаме ли да ни сложат временен кабел, по 5 лв/ линеен метър. Питаха мен какъв да сложат (заявили сме трифазен ток) и тъй като не разбирам и не успях да се свържа с мъжа ми, сложиха монофазен и си тръгнаха. А е трябвало да ни сложат 7-жилен, за трифазен ток и подземен монтаж, т.е по някое време ще го сменяме излишно и с по-скъп 😡.  След ден ми се обадиха да отида да подпиша договор за доставка и ми взеха още 40 лв за свързване. След 4-5 дни минали техниците от ЕРП запад, пак без да се обадят, вързали електромера, написали протокол, извикали комшия за подпис, мушнали хартийките заедно с ключа в таблото и се измели!!
Както и да е, днес ел.техник върза фургона и монтира външно ел. табло. Алелуя, светнахме!⚡⚡⚡

тези си правят каквото си искат. Аз подписах договора, дойтоха да ми монтираат трифазния електромер в уличното табло и попитах техника колко ще ми вземе да ми дръпне кабел за трифазен ток до контейнера и той като ми каза 400лв. малко се шашнах. Не съм събирала оферти от други ел. техници, но ми се сториха доста пари за прокарване на макс 10 метра кабел. Пък и до колкото го разбрах няма да е подземен, което му спестява доооста работа. Само щял да опъне кабел от стълба до ел. таблото в контейнера. Обекта ми е в село, което се води София Област, не знам дали във всяка област е различна практиката, но не би трябвало.

# 140
  • София/Варна
temble87, първо минаха от фирма- подизпълнител, поставиха табло на стълба, закачиха го за мрежата, заземиха го и попитаха искаме ли да ни сложат временен кабел, по 5 лв/ линеен метър. Питаха мен какъв да сложат (заявили сме трифазен ток) и тъй като не разбирам и не успях да се свържа с мъжа ми, сложиха монофазен и си тръгнаха. А е трябвало да ни сложат 7-жилен, за трифазен ток и подземен монтаж, т.е по някое време ще го сменяме излишно и с по-скъп 😡.  След ден ми се обадиха да отида да подпиша договор за доставка и ми взеха още 40 лв за свързване. След 4-5 дни минали техниците от ЕРП запад, пак без да се обадят, вързали електромера, написали протокол, извикали комшия за подпис, мушнали хартийките заедно с ключа в таблото и се измели!!
Както и да е, днес ел.техник върза фургона и монтира външно ел. табло. Алелуя, светнахме!⚡⚡⚡

тези си правят каквото си искат. Аз подписах договора, дойтоха да ми монтираат трифазния електромер в уличното табло и попитах техника колко ще ми вземе да ми дръпне кабел за трифазен ток до контейнера и той като ми каза 400лв. малко се шашнах. Не съм събирала оферти от други ел. техници, но ми се сториха доста пари за прокарване на макс 10 метра кабел. Пък и до колкото го разбрах няма да е подземен, което му спестява доооста работа. Само щял да опъне кабел от стълба до ел. таблото в контейнера. Обекта ми е в село, което се води София Област, не знам дали във всяка област е различна практиката, но не би трябвало.
Парите са си много наистина. Но и кабела не е евтин, не всеки би се качил на стълбичка на такава височина, абе неприятна работа си е. На нас преди 2 години ни взеха 300лв. за кабела от съседите до нас, че при нас и стълбове на ЧЕЗ нямаше тогава.
Няма как за 400лв. подземно да ти го прекарат, тъй като поне при нас, машиносмяната на малък багер вече е 350лв.

# 141
  • София
temble 87, страшно много са 400лв.
На мен ми казаха, че кабела за монофазен ток е 5 лв/линеен м, а за трифазен - 8 лв/м. Те само са го закачили, премерили 30 м са го хвърлили в двора.

Допълвам се, понеже днес в служебната поща е пристигнало предложение от консултантска фирма за кандидатстване по  Национален план за възстановяване и развитие. За фирми и регистрирани частни лица, обхвата на действие е доста широк - подобряване условията на труд чрез ремонтни дейности по сграден фонд, климатизация, вентилация, отопление, солари, мълниезащита и много други, финансиране до 30%.

За частри лица не намирам конкретни мерки и обхват. Попадна ми това от нашата община: https://www.eufunds.bg/bg/node/10283. Уж две направления - фотоволтаици и слънчеви системи за топла вода, с до 70% подпомагане.

Последна редакция: вт, 23 авг 2022, 09:50 от sofyia

# 142
Пак съм аз с моята драма с керемидите. Очевидно шанса да си намеря унгарски тондах антрацит е нищожен и колкото и да не искам ще търся Брамак. Чух обаче че изсветлявал цвета. В тази връзка , ако някой е слагал такива преди повече от 4-5 години , моля да сподели мнение как се представят. Метални не искам , подпокривния етаж ще се обитава ….

# 143
  • Plovdiv
И аз да питам за керемидите - кои са плюсовете и минусите на металните? За първи път чувам за метални керемиди, а са ми сложили такива в офертата. Тези керамичните не са ли чупливи? Изобщо ще ми е полезна всякаква информация за керемиди. За мен цвета е последния дерт, важното е да са здрави. И нашия подпокривен етаж ще се ползва.

# 144
  • Пловдив
Май само аз съм с метални керемиди .Писала съм ,че сме доволни .Избрахме ги ,заради по-малкия риск от теч ,защото нямаме плоча или таванско  и дългата гаранция ни бе приоритет(50г).Под тях има изолация и гипскартон .
Масово се отхвърлят със  съображенията ,че под тях става парник и ,че се чува тропане от дъжд .Първото категорично не е вярно,защото една керамична керемида продължава да отдава топлина и през нощта ,а металната се охлажда много бързо .Ако има нормална изолация -поне 20см вата ,гарантирано няма шум .Винаги съм била обективна с плюсовете и минусите на това ,което сме вложили в къщата .Затова като минуси бих отбелязаха, че при рязко нагряване оли охлаждане ,като всеки метал издават еднократен звук тип пукане .В къщи не се чува ,само ако съм отвън и в никакъв случай не е силен шум .Другият минус е  че ако впоследствие решите да слагате инсталации на покрива (ФВ ,колектори) е малко сложно ,защото керемидите са на цели листове  и трудно може да разберете къде се намира гредата отдолу ,за да захванете качествено стойката .

# 145
  • Plovdiv
Нелина, много благодаря. Даваш изключително полезна информация. Шумът ме притесняваше основно. А да препоръчаш фирма производител?

# 146
  • Пловдив
Нашите са на Линдаб ,черни мат .Щяхме да сме с антрацит ,но дори преди 3 г.  в летния сезон положението бе същото с наличностите и отпуските на фабриките като сега .
За металните обшивки на стрехите ,челните дъски и комина ползвахме локална фирма производител (до Пловдив),направи всичко по размер и  бяхме супер доволни .По-късно фирмата започна да изработва и метални керемиди, а показателите са по-добри и от на Линдаб и ако сега трябваше да поръчвам ,щеше да е от тях .

# 147
  • София
Teddy, при някой проекти, обикновено на пристрояване на етаж, по проект задължително залагат метални или битумни керемиди, за да не се натоварва конструкцията.
Ние също проучвахме металните, но от всичко прочетено и чуто се уверихме, че ако не са Линдаб (качество на по-висока цена), всички останали - турски, румънски, украински, мисля и български има, не си струват риска. На самите им спецификации гаранционният срок или не е упоменат, или е 8-10-12 г, което за покрив е много малко.

# 148
Ние сме с пясъчно-полимерни, именно за да олекоти конструкцията. По-скъпи са, но пък няма никакъв брак, не се чупят, леки са, странен материал, скачаме върху тях и не се чупят. Коват се, тоест има особеност при поставянето. Още не живеем в къщата, та не знам как ще са, дали няма да избледнеят и тн. Като цяло все още не са навлезли и няма и много хора с тях...

Ние скоро ще садим райграса, като цяло сме наблегнали на външното озеленяване. Насадихме доста туи, ама доста от страната на единия съсед 😂 От другата страна, където засега никой не живее, ще е лигуструм. И там садихме много 😃 Иначе вътре сме до никъде. Правим фина шпакловка, майстора ни е познат и като цяло го кара много през просото... И гд парите свършиха 😂 Чакаме си вече повече от месец парапетите... Дъските ще са от декинг, все ме гложди това, че беше грешен избор, защото ми се вижда, че избледняват, поне каквото съм виждала по ресторанти предимно.

# 149
  • София/Варна
Ние сме фенове на полимерните керемиди. Сега правим 3-та къща с тях. Първата е от 2014г. Керемидите не са мръднали. Не са си променили цвета. Единствения им недостатък е , че при 40 градуса не трябва да се разхождаш по тях, защото омекват. Ама то и какво ще търсиш на покрива при 40 градуса. Друг "недостатък" да го наречем е че нямат много аксесоари, да не кажем никакви. Обаче се режат и оформят изключително лесно. Универсалните керемиди за отдушник на Брамак стават за тях. Тройници и четворници от керамичните керемиди също стават.
Това е част от покрива правен 2014. Както се вижда, челните дъски вече се нуждаят от пребоядисване(челните са слагани 2 години по-рано), а керемидата е като нова.

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 11:13 от Gerundiq

Общи условия

Активация на акаунт