Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 42

• 35 216
  • 763
  •   1
Отговори
# 120
  • София
По наше време не се искаше проект за сондажа и може да не съм на 100% точна, но ми звучи като документ от Басейнова дирекция, който ти дават, след като ти регистрират сондажа при тях. Другият вариант е да се издава от общината (нашия сондаж, преди да променят ЗУТ, го направихме, дойдоха да го заснемат от общината, после го регистрирахме в Басейнова и чак тогава подадохме проекта за РС). Сега момичетата казаха, че се прави проект 6-та категория за сондажа и вероятно след финализирането на изпълнението, се издава това, което ви търсят? Архитектът ви какво казва?

# 121
Тя каза, че по принцип не искат разрешително от ВиК, като няма водопровод. Но за сондажа не знаеше. Сега се свързах с басейнива дирекция и чакам да ми кажат. То се иска явно разрешение за биенето на такъв в имота. А вече той е заложен за изграждане при строежа.

# 122
  • София
Здравейте, някой слагал ли си е подово на ток в банята? Ние в момента имаме на нашата и мъж ми казва, че сме го слагали над хидроизолацията, а сега правим една баня при нашите и според майсторите подовото е над замазката, после ще сложат теракол и след това течна хидроизолация и лепило/плочки.. По интересното е, че майстора е същия, но сега подхода е друг и се чудя...

# 123
Ако няма наблизо водопровод няма как да имате разрешително от ВиК.
Мисля, че във Вашия случай първо трябва да се изгради сондата.
Предполагам, че другите потребители с вашия случай ще се включат и ще дата разяснения.
Архитекта също може да потърси, какво се прави в този случай и да ви даден напътствие.

# 124
  • София
За мен архитектът е длъжен да ги знае тези неща, ако взима пари от хората... Нашият ни преведе през целия процес, даже ни съдейства за регистрацията в Басейнова (имаше някаква специфика там, не помня каква, та той извади контакти и ускори и улесни нещата). А щом сега се иска 6-та категория за сондажа, едва ли хората следва сами да си го измислят, логично ми е архитектът да го направи като част от пректа на къщата. 
Ето от сайта на Басейнова дирекция Дунавски район, към който сме ние в София: http://www.bd-dunav.org/content/razreshitelen-rejim/registraciia … emni-saorajeniia/

Последна редакция: чт, 18 авг 2022, 10:34 от ToniShu

# 125
  • София
Помощ ! Трябва да купувам керамични керемиди антрацит и се спряхме на Тондах континентал 9 , но е нов модел и никъде в София не мога да си намеря капаци. Ако някой скоро е купувал или има представа къде може да има , моля да сподели 😞 … в София дори не могат да ми кажат кога ще има доставка ….

И ние се бяхме спряли на тези, но след 3 месеца кореспонденция с официалния вносител на Тондах се оказа, че скоро няма да има внос, а по складовете има само червени. Единственити керемици цвят антрацит намерихме на Младост - Континентал Про, и то защото бяха останали на склад. Други такъв цвят керамични - няма. Внос на антрацит керемиди на Тандах и на Младост нямало да има скоро, не работили заводите им, това ми обясниха. Дано не бързате и можете да поизчакате. Моят лимит на търпение беше 3 месеца.
Успех!

# 126
  • София
Помощ ! Трябва да купувам керамични керемиди антрацит и се спряхме на Тондах континентал 9 , но е нов модел и никъде в София не мога да си намеря капаци. Ако някой скоро е купувал или има представа къде може да има , моля да сподели 😞 … в София дори не могат да ми кажат кога ще има доставка ….

И ние се бяхме спряли на тези, но след 3 месеца кореспонденция с официалния вносител на Тондах се оказа, че скоро няма да има внос, а по складовете има само червени. Единственити керемици цвят антрацит намерихме на Младост - Континентал Про, и то защото бяха останали на склад. Други такъв цвят керамични - няма. Внос на антрацит керемиди на Тандах и на Младост нямало да има скоро, не работили заводите им, това ми обясниха. Дано не бързате и можете да поизчакате. Моят лимит на търпение беше 3 месеца.
Успех!

И при нас беше така, след 3 месеца чакане на желаните керемиди да пристигнат, поръчахме налични по складовете, после пък строителят не беше свободен, и така си почакахме...

# 127
Интересно , аз намерих Младост но черни , а не антрацит. Днес бях в склад и ги видях, мноого черни ми се видяха на фона на Винеам на Тондах. И аз получих информация че не работи завода и керемиди няма да има. В краен случай ще купя по-висок клас брамак …

# 128
  • София
Интересно , аз намерих Младост но черни , а не антрацит. Днес бях в склад и ги видях, мноого черни ми се видяха на фона на Винеам на Тондах. И аз получих информация че не работи завода и керемиди няма да има. В краен случай ще купя по-висок клас брамак …

Да, черни са, и то гланц, в момента ни ги редят и въобще не седят толкова тъмни, колкото си мислех, явно е от слънцето, изгреждат ми направо сиви.

# 129
И Брамак имат  черни керемиди. На мен ми се видяха много черни и за това избрахме бордо.

Лятото доста заводи почиват.

# 130
Лошото е че няма да е само лятото, казаха ми че тази година няма да има изобщо…. Огромна част от къщата ще е покрива и керемидите ще определят целия външен вид, скъсах си нервите вече …

# 131
Техносим имат черни керемиди и съм ги виждал по обекти, но нямам обратна връзка за качеството. https://www.technocim.com/index.php?mod=home&mode=tiles

# 132
  • София
За термопомпи дали има отделна тема или можем тук да обсъдим кой какво е избрал?
При изградено вече подово решихме, че се отказваме от котел.
Финансиране някакво съществува ли или очаква ли се? Някой назад спомена, но не уточни.
Аз поне не съм срещала информация за планирано финансиране на ТП.
То и като цяло за енергийна ефективност парите бяха много малко, та предполагам, че много малко хора ще могат да се възползват от тях.

Въпреки, че сме в Европейския съюз от 2007 при нас почти няма програми за финанисиране за енергийна ефективност както е в Европа. А да не говорим, че там ТП са по-евтини.
Една ТП тук ми я предлагаха за 25 000лв, а мой състудент в Полша я намери при него за 17000.
Питах тук дали ще ми я монтират ако си я докарам от Полша, казаха че ще си изгубят лиценза ако монтират ТП закупена извън БГ.  Та толкоз за интеграцията ни с Европа. Тя е само на думи.
Няма финансиране за ТП, нито за слънчеви панели и фотоволтаици. В милата ни родина се предлагат само банкови кредити. В цяла Европа поне последните се финансират и то на 50%.
Имаше програма по общини за подмяна на отопление с твърдо гориво, най-често с климатици. Или котел на пелети с газов такъв.
В (като Вятър) какво подово сте изградили, за какъв котел?  След като домакинствата излязат на свободният пазар на електроенергия, не се знае какво ще стане с цената. Или ако не се подновят договорите за доставка на гориво и поддръжка на нашия АЕЦ? Много неизвестни, но много спекулации и необосновано високи цени на ТП. Никакъв лиценз няма да си изгубят въпросните фирми, а само печалбата по веригата. Мъжът ми е в тази сфера от много години и познава почти всички ла*няни фирми. Общо взето вносителите са малък брой, всички останали оферират и монтират при интерес от клиент, съответно тогава купуват, като понякога по веригата са трима и това трябва да го плати някой Frowning1

Да се похваля, че вече имаме ток Hands MetalHands MetalHands Metal Дали вследствие на трите ми мейла с въпрос дали и кога смятат да ни присъединят, физическото поставяте на електромера и получаване на ел. енергия стана един ден след даденият срок от два месеца.
Ще напиша колко ни  излезе, ЕРП Запад (бивше ЧЕЗ):
- изходни данни - 100 лв, 35 дни
- заверка на проект - 120 лв, 40 дни
- след издаване на РС и подаване на молба за догоров, 30 дни чакане, за да разпишем еднотипов договор съответно с нашите данни. Присъединителната такса за трифазен ток до 15 kw, предоставена мощност (уж) 13,4 kw  е 697 лв.
- кабел от стълба до мястото на таблото - 150 лв. Стълба е на ъгъла, на 1 м от границата на имота.
- Временно външно табло + контакти монофазен и трифазен - около 110 лв.
Общо около 1200 лв. Това е абсолютно минималната сума.
-
Кабела кой ви го прекара? на мен ми дадоха цена 400лв, от стълба до ел таблото в обвкта, виждам, че при Вас е излезнало 150лв. Оторизиран ел. техник ли ползвахте или сами си го прекарахте?

# 133
  • София
temble87, първо минаха от фирма- подизпълнител, поставиха табло на стълба, закачиха го за мрежата, заземиха го и попитаха искаме ли да ни сложат временен кабел, по 5 лв/ линеен метър. Питаха мен какъв да сложат (заявили сме трифазен ток) и тъй като не разбирам и не успях да се свържа с мъжа ми, сложиха монофазен и си тръгнаха. А е трябвало да ни сложат 7-жилен, за трифазен ток и подземен монтаж, т.е по някое време ще го сменяме излишно и с по-скъп 😡.  След ден ми се обадиха да отида да подпиша договор за доставка и ми взеха още 40 лв за свързване. След 4-5 дни минали техниците от ЕРП запад, пак без да се обадят, вързали електромера, написали протокол, извикали комшия за подпис, мушнали хартийките заедно с ключа в таблото и се измели!!
Както и да е, днес ел.техник върза фургона и монтира външно ел. табло. Алелуя, светнахме!⚡⚡⚡

# 134
  • Пловдив
София, а как така ви питат на място какво искате ?Нали имате подписан договор ,при нас на него пише времянка ,и има уточнено дали е трифазен и с каква мощност е ?

Общи условия

Активация на акаунт