Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 42

• 35 176
  • 763
  •   1
Отговори
# 105
  • Бургас
Нелина, поздравления. Много ти се възхищавам. Радвам се, че споделяш.
При нас цифрите са следните. За целия отоплителен сезон сме дали около 1000 лв само за отопление. Играх си да извадя консумацията по месеци другите консуматори. Знам какво имаме за готвене,пране и т.н. Отопляваме 200 квадрата с ТП. Нямаме изолация на покрива, която ще правим другият месец. Тя ще е под керемидите. По отношение на помпата ММ много чете и от фирмата са много отзивчиви, защото и за тях тази техника също е от скоро. В момента е на охлаждане включена.

# 106
  • София
nellytan1 ние имаме камина в най-голямата стая, затворена със стъкло, огънят е прекрасен и атмосферата която създава е неповторима.
Отворът за чист въздух при нас е от тръба в стената и влиза под горивната камера, много по-интелигентно ми звучи обаче вашето решение. Идея нямам как се връзва това, но хората с камината ще го измислят. Едно е обаче да си запалиш камината за удоволствие, друго за отопление. Според мен.

Тони, не съм се обидила, напротив, засмях се, но забравих иконата и не  стана ясно. Виж, ако вместо Ветровита ме беше нарекла Вятърничава, вече Sad

Обаче въпросът си стои. пелети или ТП?
На този етап бих искала ТП. Големи вносители или добри фирми, ако имате информация?

И ние по проект бяхме с пелети, но впоследствие решихме да сме с термопомпа. Все още не е инсталирана, но мога да кажа, че от няколкото оферти които получих, се спряхме на Митцубиши, от директният вносител. Цената беше най-ниска (около 30хил за 300л бойлер, подово 100м2 отопляема площ, 2 лири и монтаж). Времето което двама инжинери в офисът им ни отделиха за подробно обяснение кое как работи, беше несравнимо за клиентско обслужване в България. Както казах, още не е инсталирано, но останахме доволни от отношението. Мога да споделя на лични ако те интересува.

# 107
  • Пловдив
sofya, родителите ни записват дърва по същия параграф ,но в нашия район от миналата година са голям дефицит .
Нелина Hands Clap
Много впечатляващи цифри! Браво на вас!
Архитектът ме провокира да направя бакалската сметка .Интересното е ,че сега го попитах дали тези 8 kWh/m2 ,отговарят за пасивност ,каза "не " .Трябва да сме под 15 kWh /m2 по изчисления на софтуера за ПК ,а не по електромер ,неотчитайки COP на климатика .Е,хубаво ,тогава ,а защо останалите две пасивни сертифицирани  къщи ,които са извесли  данни на годишна база -една със същата квадратура в нашия район ,и другата в София (с 40 м2 по-малка ) са с по-голяма консумация по всички показатели от нас ? Щото по немския стандарт на изчисления ,цифрите им се получили ..  Оставям изводите на вас .
Bar B Q и аз така го изчислявах .Резултатът ви е чудесен.!

# 108
  • София
Ама плащаш си на какъвто експерт е подходящо и веднага ще ви направи правилния проект и ще ви вкара и вас в категориите за сертификат Simple Smile Но като те слушам, не ти е това най-важното в живота, така че тия пари по-добре за колектор за вода да ги дадеш Simple Smile

# 109
  • Сливен
Ние купихме дърва м.май на 120лв на кубик нарязани.Юли си говорихме с таксиметров щофьор от Варна цената беше 160лв.

# 110
  • Пловдив
Ама плащаш си на какъвто експерт е подходящо и веднага ще ви направи правилния проект и ще ви вкара и вас в категориите за сертификат Simple Smile Но като те слушам, не ти е това най-важното в живота, така че тия пари по-добре за колектор за вода да ги дадеш Simple Smile
Разсмя ме .Не ми е приоритет изобщо ,а и няма как да взема сертификат поради други условие Не искам да навлизам в подробности.Идеята бе ,че немския стандарт,специално за ПК  по сметки ,не отговаря на реалността .Няма само да ги даваме за пример другите държави . Simple Smile

# 111
  • София
Ама, моля ти се, точно пък немците... Наскоро казвах на сестра ми буквално "другаде не можа ли да емигрираш" Simple Smile И тя се съгласи с мен.

# 112
  • Пловдив
Не ,не са за подценяване хората ,но не били ъпдейтнали въпросните изчисления от 1990 г .Когато го направят ,пак ще са едни гърди пред нас .А,  ние си изчисляваме по нови методологии .

# 113
  • София
Моето мото последните години: всяко нещо според употребата си. На кой каквото му трябва, в края на краищата. Резултатът ви е повече от впечатляващ!

# 114
Скрит текст:
] Не, реално фундаментално грешиш. Едни хора започнаха непровокирано да убиват други хора и чак след това се запорираха едни пари и впоследствие се използва газът за оръжие срещу тия със запора - в нарушение на сключените договори. Може много да пишеш, но се вижда, че си пристрастна и аз лично никога няма да ти повярвам, че си се постарала да събереш пълната картина на случващото се и да насложиш достигащите те информации в обективен контекст. Което е жалко, защото явно имаш достъп до полезна информация. А газът ни в момента не е по-скъп от руския. Живеем в глобален свят, информация има, който иска и му е важно, ще си я намери и без да идва от теб или от мен лично Simple Smile
Няма как да ми кажете, че фундаментално греша при положение, че повечето хора нямат нито време, нито желание да отделят хиляди часове от живота за четене в дадени области. За да разберете, защо се случва всичко това, кой точно реално го предизвика, защо го предизвика и т.н. трябва да имате наистина много, много много задълбочени познания по история и да сте супер на ти с политиката. Гледането на новините и наученото в часовете по история е крайно недостатъчно. Моля да спрем до тук. Не това е правилната тема. Ако нещо ви интересува пишете на лични.
Нелина, постиженията със сметките за ток са невероятни. Страхотно сте се справила. С интерес ще вляза в профила ви за да прочета как точно сте го постигнала. За к-бяло-к стъкло вече прочетох в темата за дограмите, но ще е полезно да видя и останалото.

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 20:37 от Мъфин

# 115
  • София
Няма как да ми кажете, че фундаментално греша при положение, че повечето хора нямат нито време, нито желание да отделят хиляди часове от живота за четене в дадени области. За да разберете, защо се случва всичко това, кой точно реално го предизвика, защо го предизвика и т.н. трябва да имате наистина много, много много задълбочени познания по история и да сте супер на ти с политиката. Гледането на новините и наученото в часовете по история е крайно недостатъчно. Моля да спрем до тук. Не това е правилната тема. Ако нещо ви интересува пишете на лични.
Хайде тогава, като сама осъзнавате, че не това е темата, друг път се замислете преди да ни пишете гадания с политически привкус. Защото всичко горенаписано важи и за Вас с пълна сила. Не желая да си пиша с Вас, желая темата да остане чиста от политика и по същия начин ще отегчавам всеки, който се отклони от полезността и навлезе в политически размисли тук.

# 116
  • Пловдив
Политическите пристрастия тръгнаха от вероятните прогнози за цената на горивата и Ел.енергията .Съчуствам на тези от вас ,които тепърва трябва да взимат фундаментални решения ,относно избора на отопление .Аз съм пристрастна към климатиците ,дълго съм ги обмисляла ,но вероятно при  суров климат , с много ниски температури ,няма да са топ избор .
Мъфин(който е мъж) , резултатът се постига най-вече с много добри проектанти ,много четене и запретнати  ръкави ,защото никой друг не се старае да изпипа нещата като теб .Най-малкото трябва много сериозен контрол .

# 117
VRay, звънни направо на Тондах и ги питай.
Аз така правя за Кнауф. Имам контакт на техен представител и звъня на него , когато ми трябва нещо тяхно. Той ми казва в кой склад мога да го намеря и също тъка ми издейства и отстъпки.

Успех!

Аз все повече се замислям за отопление на камина, колкото и да не го харесвам за постоянно отпление.
Надявам се Драго да се включи и да даде насоки за хубава камина с разпределител на топлината (не знам дали така се казва). При нас камината трябва да може да се върже към комина за свежия въздух, защото комина има отделна "тръба" за тази цел. Та търсим такива камини, които свежия въздух да се захранва от комина.
Ще се радвам някой да се включи и да даде насоки.
Нашата е с такъв изход за свеж въздух и ще е свързана както вие планирате. Има заводски инсталиран вентилатор за разпръскване на топлината. Модел Blokk на Edilkamin. Kато по правилo италиянците обичат родното си производствo, та и на нас горещо ни ги препоръчаха. Аз си я купих от италиянски магазин и уговорих да я изпратят на ММ в България. За сравнение в България му бяха дали цена с около 2000 лв по-висока от тази, която дадоха на мен тук с доставката. Доставиха я в БГ по-бързо отколкото ми казаха, единствен проблем с италиянците е, че масово не говорят английски, но кореспонденция може да се води и по имеайл с Гугъл транслейт. Магазинът е https://xodostore.com/categoria-prodotto/caminetti/?jsf=epro-arc … ax=product_cat:30 ако нещо ви хареса мога да звънна да питам, може и на живо нашата да видите, но още не е облечена. Ето и видео някакво: https://www.youtube.com/watch?v=eDBWfcOm-HY Има дистанционно, с което се регулира горенето, но е само за модела с вентилатор.
Преди това в друго жилище имахме Devile - френска, но моделът беше "по-дървен" и  вентилатор трябваше да слагаме отделно, та карахме без...

nelina_london, страхотнo, поздравления!!! Трудът ви дава своите резултати, това носи най-голямо удовлетворение!

Последна редакция: чт, 18 авг 2022, 06:00 от drago_2008

# 118
Драго, много благодаря за информацията!
Със здраве да си я ползвате вашата!

Аз съм много доволна от К стъклопакетите. Много благодаря на момичетата за насоките!
Нашата къща е изцяло с К стъклопакети К/бяло/К. Зимата когато сме ходили в западната спалня градусите на обяд бяха около 3 градуса. В южните около 6 градуса. За два часа със слънце градусите се вдигаха на 6 градуса в западната стая.
Най-топло зимата беше на тавана - 10 градуса в цялото помещение. Там нямаме обособени помещения, а  е едно цяло пространство.

# 119
Здравейте, върнаха ни проекта от общината, защото нямаме разрешение за водоползване. По скица няма водопровод и от вик казаха, че няма нужда да издават такова. В проекта е заложен сондаж. Значи ли това, че трябва разрешение за него? Никой не ти дава точна информация.

Общи условия

Активация на акаунт