Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 42

• 35 172
  • 763
  •   1
Отговори
# 90
Помощ ! Трябва да купувам керамични керемиди антрацит и се спряхме на Тондах континентал 9 , но е нов модел и никъде в София не мога да си намеря капаци. Ако някой скоро е купувал или има представа къде може да има , моля да сподели 😞 … в София дори не могат да ми кажат кога ще има доставка ….

# 91
VRay, звънни направо на Тондах и ги питай.
Аз така правя за Кнауф. Имам контакт на техен представител и звъня на него , когато ми трябва нещо тяхно. Той ми казва в кой склад мога да го намеря и също тъка ми издейства и отстъпки.

Успех!

Аз все повече се замислям за отопление на камина, колкото и да не го харесвам за постоянно отпление.
Надявам се Драго да се включи и да даде насоки за хубава камина с разпределител на топлината (не знам дали така се казва). При нас камината трябва да може да се върже към комина за свежия въздух, защото комина има отделна "тръба" за тази цел. Та търсим такива камини, които свежия въздух да се захранва от комина.
Ще се радвам някой да се включи и да даде насоки.

# 92
  • София
Скрит текст:
Реално едни страни запорираха банкови сметки и стотици милиарди евро на друга страна и другата страна се подсигури като накара същите тези страни без промяна в курса да превалутират еврото в рубли. По-големите страни се съгласиха, а едни дребни тарикати не го направиха и започнаха да купуват руска газ през посредници, на много по-висока  цена и разбира се с подобаваща за тях комисионна. Надълго и нашироко мога да коментирам зелената сделка, но не това е темата.
Не, реално фундаментално грешиш. Едни хора започнаха непровокирано да убиват други хора и чак след това се запорираха едни пари и впоследствие се използва газът за оръжие срещу тия със запора - в нарушение на сключените договори. Може много да пишеш, но се вижда, че си пристрастна и аз лично никога няма да ти повярвам, че си се постарала да събереш пълната картина на случващото се и да насложиш достигащите те информации в обективен контекст. Което е жалко, защото явно имаш достъп до полезна информация. А газът ни в момента не е по-скъп от руския. Живеем в глобален свят, информация има, който иска и му е важно, ще си я намери и без да идва от теб или от мен лично Simple Smile

Ветровитата, отстъпката се начислява автоматично, поне при Токи - нищо не сме заявявали, никой нищо не ни е питал.
sofyia, не съм наясно с всички възможности при различните доставчици, защото не сме бизнес, а просто малка къща и уж трябваше да имаме вече УВЕ... Но точно каквото са ти обяснили от Токи, това обясниха и на нас. Ще видим как ще изглежда в цифри.
Нелина, много впечатляващо! Живо доказателство, че енергийната ефективност си заслужава инвестицията. Единствено по-добро за мен е, ако е съчетана с фотоволтаици (цените им бяха тръгнали надолу, но сега сигурно ще скочат, та ще трябва да се почака за тях вероятно).

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 13:41 от ToniShu

# 93
  • Сред мелниците
За отоплението, освен цената приоритет ми е хамалогията.
Камина на дърва включва пазар на дърва, доставка, рязане, цепене, подреждане, съхранение,внасяне, палене, поддръжка на огъня как? ако те няма или искаш да спиш 14 часа, чистене на пепел , прахоляк около камината и миризми.
Не знам..., тази зима практикувахме на стайна камина без въздуховоди, само в краен случай бих повторила.
Не съм на 20 и се питам след 5-10 години дори пелети кой би мъкнал и чистил котел.
Затова ме тегли към ТП.

Тони, мерси, токи сигурно е доставчик. Ще видя при нас как е. Във фактурата ли си виждаш отстъпката? И, Не съм ветровита, кротка и слънчева съм, но за зимата не стига само моето излъчване.

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 13:42 от В (като Вятър)

# 94
  • Пловдив
[До март месец ,когато бяхме на промишлени цени на тока ,компенсациите се приспадаха автоматично ,сега незнам как са  .
 Тoni,гледайки от нашата камбанария колектор за топла вода ще ни е много по-полезен .Инсталацията ни е изградена ,само колектор не сме добавили (2 хил.лв) .Топлата ни вода ,по мои сметки е около 40 лв.  на месец и с колектора ще  се спестяват парите за топла вода около 8 месеца в годината .Сега ми е все едно ,но ако вдигнат цените на тока ,ще слагаме .

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 14:10 от nelina_london

# 95
Хамалогията на дървата за огрев ми е до болка позната!
Опитвам се да намеря тяхна алтернатива за родителите ми. Но с тези цени на ТП, направо ми се изправят косите! Отделно от това както вече писах според мен цената на тока след 2-3 години хич няма да е поносима... Това страшно много ме спира да инвестирам толкова пари сега в ТП. Ако се решим, най-вероятно ще е китайска, колкото и да не ми се иска.

# 96
  • София
Дървата по-евтини ли са от пелетите, nellytan?

В (като Вятър), извинявай! За мен вятърът е любимо природно явление и затова Simple Smile Във фактурите се вижда, да, ще ти покажа на лично.

# 97
Дървата по-евтини ли са от пелетите, nellytan?

Не знам дали дървата са по-евтини!
Знам че искам камина на дърва, защото страшно обичам да гледам огъня как гори! Та камината така или иначе е в списъка с нещата, които искаме да направим.
Имаме възможност да купуваме дърва на прилични цени и за това се замислих за тах, но мразя хамалогията им.
Миналата събота и неделя цепихме дърва, идващата пак - та не е приятно изживаване, но пък миризмата на дървата е уникална! Даже си взех едно дърво за вкъщи да си го мериша Laughing

Иначе искам ТП Simple Smile, да не се занимавам с нищо. Но искам и месечните сметки да са ми поносими. 1000лв ми идват в повече.

# 98
  • София
Направете си fire pit и хем ще гледаш огъня, хем ще миришеш дървата, хем някоя чушка ще опечеш или малко лютеница ще свариш Wink
Шегата настрана, всичко зависи от приоритетите и домакинството ви, няма как да ти дадем съвет, мисля аз. Освен за ценовата част, де. Според мен, докато токът е скъп, пелети и дърва също няма да поевтинеят особено.

# 99
Тони, благодаря за съвета!

Спедиално обаче държах комина да има отвор и за свежия въздух, за да не се налага камината да ползва въздуха от стаята Simple Smile. Та искам камината да  е затворена.

То явно скоро евтино отопление няма да има. Усещам как  голяма част от потребителите ще започнат пак да горят боклуци Sad.

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 15:21 от nellytan1

# 100
  • Пловдив
Родителите ми също се отопляват на дърва и точно днес , майка ми сподели ,че положението е по-зле от миналата година .Отново със списък ,но засега  нямало дърва .Вероятно ,защото те не искали нацепени (продавали ги за 1м3 ,а се оказвали  0.8 м3....пенсионери хора ) .

Ооо ,Нели, не се бях замисляла ,затова как ще бъдем обгазявани .В нашето населено място има една къща,чийто комин е като локомотив -горят строителни отпадъци - Основно виждам ,че складирват за печката си кофражни плоскости ,но фурнировани ,блъскани с лепило .Има ли вариант да се подаде сигнал за това? Ние сме по-далеч ,но нали все заставам зад каузата "Не е редно" .

# 101
  • София
В служба Екология в общината може би поне ще знаят към кого да те насочат за такава нередност?

# 102
  • Сред мелниците
nellytan1 ние имаме камина в най-голямата стая, затворена със стъкло, огънят е прекрасен и атмосферата която създава е неповторима.
Отворът за чист въздух при нас е от тръба в стената и влиза под горивната камера, много по-интелигентно ми звучи обаче вашето решение. Идея нямам как се връзва това, но хората с камината ще го измислят. Едно е обаче да си запалиш камината за удоволствие, друго за отопление. Според мен.

Тони, не съм се обидила, напротив, засмях се, но забравих иконата и не  стана ясно. Виж, ако вместо Ветровита ме беше нарекла Вятърничава, вече Sad

Обаче въпросът си стои. пелети или ТП?
На този етап бих искала ТП. Големи вносители или добри фирми, ако имате информация?

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 15:22 от В (като Вятър)

# 103
  • Sofiа
Нелина Hands Clap
Много впечатляващи цифри! Браво на вас!

# 104
  • София
https://generix-gas.com/calculator/?area=100&height=2.6#frm_ … eld_244_container

Един полезен калкулатор, може да си поиграете с параметрите. Числата няма да са точни, защото не се знае каква изолация е заложена, кой район е и т.н, но все пак дава представа. Фирмата има претенции за сериозна.

В наше село, гледам още м. май докараха дървата. Има някаква местна политика от общината, на хора с постоянна адресна регистрация се полагат някакво к-во на преференциална цена. За това лято е 82 лв/м3, нарязани на по 1 м.

Общи условия

Активация на акаунт