Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 42

• 35 140
  • 763
  •   1
Отговори
# 75
  • Пловдив
Toni,ако още си на небитов ток ,това означава ли ,че в момента плащаш само 25 ст kW ,предполагам без ДДС ?

# 76
Да, и да отбележим, че Европа не ни спира - има тук местни играчи, на които ще им секне милионната далаверка, ако вземем, че си поискаме това, което имат гражданите в цивилизованата Европа... Както ги заболя за Капитан Андреево, така ще ги заболи и ако енергетиката влезе в 21-ви век (например ТЕЦовете, ВЕЦовете, вятърните паркове, полетата с фотоволтаици - все са на по-равноправни граждани, за които се пишат закони и се маже пред Европа).
Аз в момента съм в “цивилизованата” Европа и според първоначалните ми наблюдения специално в Испания хич не ми се вижда по-добре по отношение на банки, сметки за ток, такси за подръжка, качество на телефония и интернет, а за сигурност и вероятност от обсебване или ограбване на имот да не говорим. П.П. Ще добавя, че с енергетиката са толкова добре, че влезе наредба забраняваща охлаждането на магазини, обществени сгради, молове и въобще всичко под 27 градуса, а зимата се забранява отоплението над 19 градуса. С две думи сега се сваряваме, а зимата ще мръзнем. Глобите започват от хиляди евро за мънички обекти и стигат до стотици хиляди за по-големи такива. П.П.2 Вярно е, че последните ни управници се погрижиха и България да влезе в енергийното блато. Тази зима и в България май ще пляскаме с ръце. Дано си изберем нормално правителство и да ни се размине (мечтите са безплатни). П.П.3 През зимата на 2020/2021 най-високата сметка за газ ни беше около 600 лева, тази зима беше 1200 лева, а зимата, която идва ако не се случи чудо вероятно ще стигнем 2000 лева.

Последна редакция: вт, 16 авг 2022, 20:21 от Мъфин

# 77
  • Пловдив
Мъфин ,това  не звучи никак  добре .Ако стигнем до режим на тока ,защото напоследък се  прокрадват такива подозрения ,директно ще монтираме слънчевия колектор ,който засега намирам  за  безмислен и ще комбинираме  с фотоволтаици.

# 78
Мъфин ,това  не звучи никак  добре .Ако стигнем до режим на тока ,защото напоследък се  прокрадват такива подозрения ,директно ще монтираме слънчевия колектор ,който засега намирам  за  безмислен и ще комбинираме  с фотоволтаици.
Ако забраним износа на ток не само няма да има режим, но и цената му ще спадне (по-точно няма да се вдигне много за битовите, а ще спадне за промишлените абонати). Това е национална сигурност и държавата в екстремни ситуации трябва да се намеси. Ако пък случайно възстановим и вноса на газ по вписаните в договора цени дори с коефицента за процентно оскъпяване (спрямо средна пазарна цена) ще има вероятност тези с къщите да не пропаднем от сметките за отопление на газ.

# 79
  • Пловдив
Хмм...за съжаление ,често личните интереси взимат превес над националните.До скоро тръбяха, че това била правилната политика -да продаваме и да печелим от ток ,а фирмите да се субсидират ,заради увеличението .Убедена съм ,обаче ,че ако нещо генерално се случи от към режим или много рязък скок ,ще има мноооого силна ответна реакция .Не ми се ще да политизирам темата  ,но въпросът е важен ,особено за тези ,които все още не са взели решение с какво ще се отопляват .

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 09:48 от nelina_london

# 80
През тази зима категорично отоплението с термопомпа ще е много по-евтино отколкото на газ. През следващите години обаче не ясно какво ще стане. Тази война все някога ще свърши и въпреки че на европейските управници (с малки изключения) им е последна грижа да мислят за доброто на населението е много вероятно след падането на санкциите да се възстанови поне донякъде закупуването на енергоносители от Русия. Това ще доведе до значително намаление на цената на газта, а цената на тока в дългосрочен план само ще се вдига. Европа постепенно затваря ядрените и въглищните централи. Въобще зелената сделка в комбинация с увеличаващите се електромобили ще направи тока още по-скъп. Ако газта се върне на приблизително пред санкционните нива би трябвало и битовата цена да намалее драстично.

# 81
  • София
Toni,ако още си на небитов ток ,това означава ли ,че в момента плащаш само 25 ст kW ,предполагам без ДДС ?
Съм, уви. Не си наемайте за надзор хора с името Красимир - поне по мой опит има няккава прокоба явно... колкото и да е препоръчан и да изглежда адекватен. Подписах анекс към договора си, за да мина на нова тарифа от друг план (пак мога с едномесечно предизвестие да прекратя), за да не плащам разликата между средномесечната цена и реалната цена, на която купуват ток от Токи. 25-те стотинки и някакава администртаивна такса от 10 лв и това е. Ще видим как ще се отрази, но и ние сме малка къща, повече от 350 лв не платихме зимата.

Скрит текст:
Изобщо не съм съгласна, че е добра идея да се сравняват Испания/Португалия и България лятно време, камо ли в ситуация на heat waves. Електрическата мрежа и снабдяване в Англия са пословично зле от десетилетия и това няма общо със сегашната ситуация също. В Германия климатикът по принцип се считал за незадължително удобство, щото тока си им е скъп (ама зависи кого питаш - доктори и юристи не съм чула да се оплакват).

Мнението, че отговорното поведение спрямо населението е да го подсигурим днес с евтинко отопление, за сметка на кислорода му утре, не мисля да го коментирам. Аз лично съм крайно против сделки с хора и страни, които нямат скрупули да нарушават сключените договори. Това винаги ме е дразнило адски много и у нас - всяко следващо правителство плюе на начертания тренд от предното, отменя половината му решения, успява за един мандат да смени областните  управители и ръководни кадри тук и там... и стига толкоз, после обикновения човек сърба попарата. В личен план мога да дам много примери за предходното и въпреки това съм прокопсала достатъчно, че да мога да платя 100 - 200 лв ток отгоре, за да дишат децата и внуците на моето поколение.

# 82
Съм, уви. Не си наемайте за надзор хора с името Красимир - поне по мой опит има няккава прокоба явно... колкото и да е препоръчан и да изглежда адекватен. Подписах анекс към договора си, за да мина на нова тарифа от друг план (пак мога с едномесечно предизвестие да прекратя), за да не плащам разликата между средномесечната цена и реалната цена, на която купуват ток от Токи. 25-те стотинки и някакава администртаивна такса от 10 лв и това е. Ще видим как ще се отрази, но и ние сме малка къща, повече от 350 лв не платихме зимата.

Скрит текст:
Изобщо не съм съгласна, че е добра идея да се сравняват Испания/Португалия и България лятно време, камо ли в ситуация на heat waves. Електрическата мрежа и снабдяване в Англия са пословично зле от десетилетия и това няма общо със сегашната ситуация също. В Германия климатикът по принцип се считал за незадължително удобство, щото тока си им е скъп (ама зависи кого питаш - доктори и юристи не съм чула да се оплакват).

Мнението, че отговорното поведение спрямо населението е да го подсигурим днес с евтинко отопление, за сметка на кислорода му утре, не мисля да го коментирам. Аз лично съм крайно против сделки с хора и страни, които нямат скрупули да нарушават сключените договори. Това винаги ме е дразнило адски много и у нас - всяко следващо правителство плюе на начертания тренд от предното, отменя половината му решения, успява за един мандат да смени областните  управители и ръководни кадри тук и там... и стига толкоз, после обикновения човек сърба попарата. В личен план мога да дам много примери за предходното и въпреки това съм прокопсала достатъчно, че да мога да платя 100 - 200 лв ток отгоре, за да дишат децата и внуците на моето поколение.
Реално едни страни запорираха банкови сметки и стотици милиарди евро на друга страна и другата страна се подсигури като накара същите тези страни без промяна в курса да превалутират еврото в рубли. По-големите страни се съгласиха, а едни дребни тарикати не го направиха и започнаха да купуват руска газ през посредници, на много по-висока  цена и разбира се с подобаваща за тях комисионна. Надълго и нашироко мога да коментирам зелената сделка, но не това е темата.

Последна редакция: вт, 16 авг 2022, 21:44 от Мъфин

# 83
  • Пловдив
Е ,да ,но ще ни принудят с панелите -тяхното "зелено "  .Мъфин,би ли споделил за фотоволтаиците .Имат вредно излъчващо поле ли ?Ако са монтирани на покрив на сграда ,също ли ?
Преди няколко години ,в Лондон , издаваха разрешително за ново строителство в собствения ти двор ,само ако е го проектираш и изградиш с необходимите на  брой фотоволтаици .
 Не искам да сравнявам Англия с България ,но и преди съм споменавала ,че политиката и от години е да подпомага чрез програми за ЕЕ (не кредити ) ,с цел подобряване на топлоизолацията и намаляване на енергийните разходи .А ,тук  подпомагат финансово разходите .Много грешна политика .

Последна редакция: вт, 16 авг 2022, 22:47 от nelina_london

# 84
На покрив е много добре. Там им е мястото. Няма проблем с излъчвания. За поставянето им на земя обаче темата е друга. P.S. Съжалявам, че отговорих толкова телеграфно. Много бързах.

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 03:47 от Мъфин

# 85
  • Пловдив
Момичета ,дано да не прозвучи като хвалба ,но не мога да не споделя колко съм горда от постигната енергийна ефективност за една календарна година .Знаете ,колко личен труд съм положила (от мъкнене на тухли ,до интериор) и колко информация съм изчела .Архитектът ни ще участва в конкурс и поиска снимка на електромера ,което ме подсети да погледна данните преди 1 г .
От 05/08/2021 -05/08/2022
Знаете ,че обичам числата Simple Smile
Дневна консумирана енергия -3490 kWh
Нощна консумирана енергия -1424 kW h
Сметнато по новите цени ,от този месец ,прави 1068.87 лв за година ,или по 89.07 лв на месец.
Това е цялостната консумация на електричество за уреди ,отопление ,охлаждане ,топла вода ,вентилация и поливна система  .Няма подпомагащи устройства за топла вода . Готвим и се къпем всеки ден  Joy
Само отоплението  и охлаждането възлизат   на около 1500 kWh (350 лв) .
Изискванията  за отопление и охлаждане при Пасивна къща са до 15 kWh/m2а ( отопляема квадратура без  никакви стени и стълбища ) ,при нас цифрата е 8 kWh/m2а .Доста по-добре от двете сертифицирани Пасивни къщи до Пловдив .
 Tada  
Така ,че ако желаете ще продължа да давам мнения за изолация и дограма  .Joy

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 12:13 от nelina_london

# 86
  • София
В момента държавата доплаща всичко над 25 ст за киловат, до средномесечната цена (въпросното 0.83 лв). Затова и може даден бизнес, според плана си при доставчика, да плаща и още нещо освен тези 25 ст.

Тони, нещо не е така... В момента промишленият ток по борсова цена е 0.ХХ лева, като последните месеци се колебае  0.75-0,95 лв/kw. От това число държавата компенсира 0.25 лв. Днес проверих и едни реални фактури. Преди, потреблението на производство е било около 1200-1600 лв месечно, с излизането на свободния пазар е станало 4 000 -4 300 лв, а след въвеждане на компенсациите от тази сума се подваждат около 500-600 лв. Ясно е, че не мога да ги покажа.

А за битовите потребители с временен ток прилага ли се тази компенсация? То тя и без това е до края на октомври тази година и после не се знае....

Редактирам се, сега говорих с Токи. Компенсацията била до края на годината, като в момента се заплащало 0,25 лв без ДДС + административна такса (7.5%)+ таксите за пренос по мрежата. Хммм, тези числа от фактурите обаче са факт.
Мъжът ми е подписал договор с ЕРП Запад. Ще го чета подробно и ще видя за какъв срок е и как може да се смени доставчика, и най-вече има ли смисъл.

Нелина Hands ClapHands MetalHands Clap Ще бъдеш тормозена още дълго! Laughing

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 12:31 от sofyia

# 87
  • Пловдив
София, прилага се за такива ,без акт 16 ,защото се водят небитови абонати .След УВЕ стават битови .

# 88
  • София
София, прилага се за такива ,без акт 16 ,защото се водят небитови абонати .След УВЕ стават битови .
Да, след УВЕ - ясно. Но Тони казва нещо друго, затова да разнищим.

# 89
  • Сред мелниците
Попитах за термопомпите, а виждам че сте дали и друга, много важна информация и поне за мен непозната. Тези дни нямах възможност да чета., сега прегледах  набързо и се връщам за по-внимателно.  

Нелина,  TonyShu, да разбирам ли, че като сме на небитов ток , защото нямаме още въвеждане,  можем да ползваме компенсациите и как става??? Сега, без отопление ,плащаме огромни сметки. Тази отстъпка, компенсация или както и да се казва, автоматично ли се начислява или трябва да си я поискаш?

Sofya, с подово за пелети сме по проект, но самия котел и автоматиката не са монтирани, защото миналата година ни се смениха приоритетите. Тази зима се надявам да не се обърка пак нещо и да живеем по-голямата част от времето в къщата, поне част от нас.  Мога ли да те питам на лични за доставчик на определен вид ТП, защото имаме две оферти, шокиращи като цени и определено трябва да решим какво правим. И Честито за тока! Balloon Голяма радост е да светнеш, първата стъпка към цивилизацията.

Чудя се при тези прогнози, които сте направили, или по-скоро при тази несигурност на каквито и да било прогнози, какво е правилно да се направи. Да се чака сигурно,  но след цялата мъка по строежа  и удоволствието лятото да сме тук, не ми се иска да затворим или да идваме на студено , отоплявайки само едно помещение като хората , а при нас е високо и зимата си продължава поне до април -май.

Общи условия

Активация на акаунт