Още лято, бански и пясък, но и малко училище в 235-та НЕМСКА тема

• 20 225
  • 730
  •   1
Отговори
# 630
Аз немската мода я свързвам с комбинацията чорапи и сандали.
Аз и с рокля и отдолу 3/4 клин.

Аз и с чорапи и сандали, заедно с къс панталон Smirk

# 631
Ох, да виждам ги как ходят самички от много ранна възраст, винаги много ме е шашкало, но явно е безопасно, щом всички го правят.  Трябва да видя какво е районирането при нас, а има ли изискване за уседналост? Тоест, може ли човек непосредствено преди първи клас да си смени адреса, ако не му харесва училището в района или се изисква няколко години да си в даден район?

Не, никакво заявление не сме пускали, къде трябва да се пуска такова заявление? Ние просто си заминахме.

По-точно аз от много години съм регистрирана в Германия, но и в България, и общо взето с децата продължихме тази практика, при положение, че 2 години живях и работих в България след раждането на големия ми (и малкия) син...а мъжът ми пък поиска да се регистрира и той в България за симетрия, та сме просто от години между двете държави...не сме ги напускали, дет се казва.
Но децата никога не са ходили на градина в България-- тоест те не са били записани никога в учебно заведение тук, само в Германия. Просто сега идва време за задължителните за моя батко предучилищни 3та и 4та група, като за 3та група ние със сигурност ще я караме в ДЕ (където не е задължителна, нито подготвителна, даже не е и група). И ме е страх, че с регистрационен адрес в София властите ще се притеснят, че детето не е на градина и не се подготвя. 

Последна редакция: пт, 26 авг 2022, 23:21 от MariyaHris

# 632
  • Немция
При нас няма да има никакви бури, сушата продължава.
Затова се освежих с един приятен Ризлинг с леко нагарчаща нотка.

Последна редакция: сб, 27 авг 2022, 00:59 от Бибит

# 633
Прочетете на страницата на НОИ за това заявление и там ще намерите всички отговори относно Бг.

Заваляяяяяяяя (дъжд)!🥳
Бибит наздраве!

Последна редакция: пт, 26 авг 2022, 23:19 от Анонимен

# 634
  • Германия
Мария, не ми е известно това с уседналостта. Щом се смени адреса- може да се смени и училището.  Ние така се преместихме докато малките бяха в основното училище, можеше да ги запишем в селското, но си останаха в града, където им са приятелите. Всеки ден пътуват, но това тук е нормално.
При нас се изваля небето  точно като се прибирах от работа . Бях взела 2 колеги на връщане и единият ми даде 10 евро, за да го закарам до входа му. После чух сирената на пожарната, или са ходили да изпомпват някъде вода или пак някоя катастрофа на аутобана  Confused

# 635
  • Germany
Коктейлски, можеш да забъркаш по един коктейл, вали при нас, че и хладно стана. Всъщност от утре май ще е по-хладно вече, аз пък отивам в Бг и жегата пак ще продължи 🥵
Навремето, когато ние заминавахме за Германия трябваше да се уведоми при кварталния, че ще живееш извън страната. Сега нямам представа така ли е.

# 636
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Тоест, може ли човек непосредствено преди първи клас да си смени адреса, ако не му харесва училището в района или се изисква няколко години да си в даден район?

Може, разбира се.
Само измисли как ще си избереш началното училище, защото не можеш да ходиш да ги посещаваш, за да разбереш дали ще ти хареса.

Ние получихме писмо от училището директно, докато детето беше в ДГ и ни поканиха да го разгледаме.
Понеже аз съм сменяла начално училище: не е лесно и определено без съдействието на приемащото училище нямаше как да стане.

Да не говорим колко зависи от учителката. Клас не можеш да си избереш.

Може би трябва да се замислиш защо не можеш да решиш къде да уседнеш (явно това ти е тема).
Както не можеш да избереш между двете държави, така ще е и с училището... 😉

# 637
Благодаря ви! Между две държави не мога да избирам, защото вече и двете са моя дом Simple Smile) По-точно София и градчето ни в Германия. Но немската система ме тревожи за детето ми и заради това искам да си имаме опции. С училищата съвсем ще съм блокаж, то е ясно, но имаме 2 години да изберем и измислим. Учителката е най-важна в Германия, чувала съм го, но това и в България е така. Но ми е важно училището да е добро, да няма мобинг. То кое училище е обективно добро и къде детето се чувства добре пак са различни неща.
Ние гледаме и училището към посолството в София, така системата ще е една и съща, но там много селективно ми се видя Simple Smile))

Последна редакция: пт, 26 авг 2022, 23:38 от MariyaHris

# 638
и бурята започва мощно, сега ще си пусна някой сериал и ще попрочета....., ама леко по диагонал..... Айде и Наздраве с бяло винце да кажа!  Wine Glass

Къде ги тия бури... само ме лъжете... Cry

Еми... Мюнхенско баварски!! Вали си още!

# 639
Егати дъжда, егати бурята при нас!
Изкефих се. И се разхладих! Разгеле!!!
И наздраве по случая. Няма изненади, тъмно пиво смуча.

# 640
Коктейлски, можеш да забъркаш по един коктейл, вали при нас, че и хладно стана.

А, не. По никое време - не. Ако поръми тук въобще, може да сипя няколко шота водка.

Тук хладно няма изглед да стане скоро. А тъй мечтая за едно 12-13 градуса. (през деня)

# 641
  • Немция
МарияХрис, защо те тревожи немската учебна система?
За моите деца е съвсем приемлива, нямам големи забележки. Чувстват се добре, това ми е най-важното.
Мобинг може да има навсякъде, зависи от толкова много фактори.

# 642
Учителката е най-важна в Германия, чувала съм го, но това и в България е така. Но ми е важно училището да е добро, да няма мобинг. То кое училище е обективно добро и къде детето се чувства добре пак са различни неща.
Ние гледаме и училището към посолството в София, така системата ще е една и съща, но там много селективно ми се видя Simple Smile))

Учителките са 1-2 клас една, 3-4 кл.друга. Не е както в Бг 1-4 кл. един преподавател.
В коя провинция сте?

# 643
  • Немция
Класната е една от 1 до 4 клас, при нас.
На голямото ми дете класната излезе по майчинство и за 2 години я замести друга учителка, но по принцип една учителка води класа през цялото им време в Грундшуле. За НРВ става дума.
Дори и да има смяна на учител, не го считам за проблем.

# 644
MariyaHris в БГ ако не кандидатстваш за градина може пък въобще не фигурираш в системата. Поразпитай.
Тук май във всяка провинция е различно. При мен със сигурност училището не е задължително да е по район. Кандидастваш с първо и второ желание.

Общи условия

Активация на акаунт