Градинарство - моето хоби 31

• 46 667
  • 743
  •   1
Отговори
# 285
Да, планирането е много важно и за него трябват и познания за растенията, отглеждането им и т.н. В противен случай се получва като при мен - проба-грешка. Ниските цветя се оказаха след високите Joy
Но при мен мястото е сравнително малко и поради това нямам много възможности за големи храсти и дървета.
Мариета, зимната ти декорация ми страшно ми хареса, но тези растения (с изкл. на теменужките, не станат ли впоследствие по-големи? Или ще ги местиш?

# 286
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Райските ябълки кога трябва да се берат?

сега.
берат се твърди, нареждат се без да се допират една друга и се ядат след като омекнат.
ако не са омекнали са силно стипчиви и стягат гърлото неприятно.

след първите студове всички омекват заедно, а не са трайни.

не могат да се късат от дървото - всяка ябълка се реже с лозарска ножица и се подрежда без натъртване. Simple Smile

# 287
Благодаря Добри! Hug

# 288
За ябълките ме посъветваха да НЕ ги бера на 1 път, за да не зреят едновременно. Моите напр още са зелени. Сега почват да жълтеят. В съседното село днес видях доста по-оранжеви. А в другото има едно дърво дори с опадали вече листа.
За мен е рабо, честно казано.
За реденето - вземам кашони от магазин, от вносни ябълки, лимони … такива с готови “гнезда” за плодовете.

Да някои растения ще искат друго местенце, но мисля не по-рано от по-др есен. Но така ми харесва.
Имам някои иде и за Хелоуин, но ще отсъствам 10тина дена…

И тези красоти от гората днес

# 289
Това с планирането и ландшафтния архитект е чудесно, но на моето запитване за цена на проект ми обявиха цена 3000лв и рязко се отказах, говорим за площ от 400кв. Angry

# 290
  • Пловдив
Свекърва ми  нарежда райската ябълки в картонени касетки с разстояние между тях .Освен обикновената ,миналата година набра реколта и от такава с шоколадов вкус .Децата много ги обичат и не успяват да се развалят .Иначе не е започнала още да ги бере .
  Мен не ме спря цената на самото планиране  като проект ,колкото броя и цената на растенията ,които ще ми сложат и ще харесам .Не ,че сега не ги давам пак средствата , но някак ако трябваше да изсипем почти петцифрена  сума наведнъж ,щеше да ми дойде доста като отговорност .Още повече ,че тепърва придобивам опит в отглеждането на растенията .Вече успях да съсипя няколко ,слава богу не от тези ,които са трицифрена сума .
  Виждам как в началото се опитвах да купувам по-евтини иглолистни растения ,а сега ги махам ,защото не ми харесват .Затова купувам по едно -две на месец ,но такива които искам да имам .

# 291
Моляяяяяяя 3000…
Моята приятелка живее във Виена от няколко години. Но мога да я питам.
По принцип работи доста проекти и в БГ.

Планът трябва да е тезултст от твоите желания, климат, изложение и т.н и ТИ си яктивен участник. Да някои растения подменям. Но концепцията е важна. Особено на един голям Двор.
Нелина, ако желаеш мога да я попитам.
Живее до Пловдив. Тази седмица е тук.
Пиши ми на ЛС

# 292
  • Пловдив
Мариета ,много мило ,  но всичко свърши .С готова поливна система  ,която при засята трева няма да ремонтираме ,просто е безмислено  да предприемам каквито и да е професионални дизайни .Още повече ,че сега е супер  голо ,но като поотраснат големите иглолистни (два обикновени смърча ,два сребристи смърча ,два кедъра , кавказка ела и голяма хвойна спартан   ,магнолия грандефлора ), видът ще е друг ,особено лятото и с големите широколистни .
Иначе цял ден местя тежките ели в саксии и не им откривах подходящо място .Чак си секнах кръста .ММ се прибра и каза:  "Ето тук е добре за поливната система "   .И се оказа ,че местата ми харесаха много ,гледайки ги от панорамните прозорци .

# 293
Като ви чета си мисля, че малкото пространство и едногодишните растения си имат предимства 😃
 всяка година може да редиш и пререждаш без много усилия и “грешките” са по- лесно поправими . Разбира се всичко това , ако ти доставя удоволствие и релакс.. При мен поне тока се получава.

# 294
  • Бургас
Засадих преди 4 дни пампаска трева и сега изглежда така. Хванала ли се е или от вятъра се е пречупила.

# 295
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Ще се разбере напролет. Важно е коренището да е добре.

# 296
Само да вметна. Пампаската трева много се разраства и листата и режат като бръснач. Ако между тревите имате нещо, което трябва периодично да отваряте, ще е голям проблем. Моята я махнах, след кото се нарязах дори по лицето, при опит да махна бурени до нея.

# 297
  • Пловдив
Всички съседи привързват Пампаските треви преди зимата ,така ,че да не влиза вода и да не замръзва ,защото после изгнива .И аз така ще постъпя тази година ,след като напролет едва я спасих, защото свеки я бе орязала есента ,вместо напролет .
Сега ,за толкова мъничка не мисля ,че се прави .Важно е да не се преполива ,когато не е топло .

И моите ръце бяха дълго време  нарязани и бе доста болезнено от нея  .Миналата седмица отново си нарязах ръцете ,този път от засаждане на хвойна Спартан .

# 298
  • Бургас
Благодаря за отговорите, ще имаме в предвид. Оставяме и на пролет ще видим.

# 299
Павпаската трева и аз я бях харесала, но заради размера й се отказах. Става огромна , отдалеч изглежда наистина красива, но и трябва пространство около нея..

Общи условия

Активация на акаунт