🌷Истанбул🌷 [тема 59]

• 48 762
  • 746
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Място за търсещите нещо различно.

Преди е било военен обект, сега е парк. За пешеходци е безплатен, стига се с 15F или 14М, които тръгват от Кадъкьой, спират на джамията Шакирин, на джамията на Мармарайския университет и метростанция Бааларбашъ, а после и
на Бейлербей и Кючюксу. Спирката на парка е Nakkaştepe. Върви се мъничко и се озоваваме в горната част на парка. Отдолу трябва да е много по-лесно, но няма сведения възможно ли е.

Шебек, абсолютно си права. Много е хубаво там. Дори мога да кажа, че лично за мен Накаш тепе  е един от най-хубавите паркове в Истанбул.
 За мен това е парка в Истанбул с най-красивите гледки към Първият мост на Босфора и отсрещния хълм Чамлъджа.
Когато го посетихме за пръв път беше петък ранен  следобед и се изненадах колко много хора има в него.
Все едно беше събота или неделя. Никога, ама никога през живота си не бях виждал някъде толкова много обособени места за пикник с пейки, масички и всички останали удобства, за да се чувстват добре хилядите хора, които бяха този следобед в парка.
Ако погледнете картата на парка ще видите стотици бели точки на нея, това са всъщност обособените места с маси.
За любителите на екстремни преживявания има и ZIP line, въжена линия, с която се спускаш надолу и се връщаш нагоре към изходната станция.
А гледките наистина си заслужават. Особено от един от мостовете, които са изградени в парка. На някои от най-хубавите места се чака доста дълго, за да може да се снемеш, защото навалицата е голяма, има постоянно и булки за фотосесии. Ето няколко снимки от последното ни ходене в него това лято.

Скрит текст:

# 106
  • Варна и...духом на Босфора
Малко по- хладно станаааа!
Има дъждец даже.

Clevermary- била съм,да
2009 година,разликата е Огромна!
Заслужава си 190- те лири!
ВНИМАНИЕ!
Днес първо отидох до едно място рано,после ще пиша за него,и след това Йеребатан.
Бях там около 9.30.
Имаше хора,Но не много!
Но в 12.30!!!!
Олеле майко!
Към полицейското уличката,и нагоре,дотам се извиваше опашката!
Отделно от входа отляво,чакаха групите с екскурзоводско обслужване!
Тарапана голяма!
Аз чаках около 5-6 минути до каса.
Има отделна линия за Онлайн билет имащите

Ах,подухва!
Ах,бриз,💜
Ади бакалъм искелеси гидйорум!
Ийи гюнлер!

Да целувам и прегръщам Истанбул мий зададено от Танчето и другарката Беля,която скоро не е била тука,😁И от всички !💜

Шебечеджим
Опашката за Св София по- длъжка иди😃
Това видях сабалян,сега по обяд още може 😃

# 107
Йеребатан след реконструкцията е уникален, но ще ми липсва старият му вариант. Подът е смъкнат доста надолу и вече не може да се стигне отворът в коланата на изпълнение на желанията, където си мушкаш пръста и го завъртиш на 360 градуса. Между другото и в Света София вече няма достъп до подобна колона и там вторият етаж много ще ми липсва - затворен е. Гледката от там е...., а и мозайките!!!
А, за Йеребатан следете кога ще е светлинното шоу и тогава влизайте. Заслужава си да се види като се има предвид цената за вход  190 tl,а за турските граждани - 50 tl🙂 Осветлението е топ! Няма ги вече вътре фотографите със султанските одежди, но....наистина е уникално!

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 16:19 от Розалинда

# 108
  • София
...
А, за Йеребатан следете кога ще е светлинното шоу и тогава влизайте.
...
Какво е това светинно шоу?
Когато аз влизах имаше светване, изгасване на светлините, осветяване на някои колони - това ли е?

# 109

...
А, за Йеребатан следете кога ще е светлинното шоу и тогава влизайте.
...
Какво е това светинно шоу?
Когато аз влизах имаше светване, изгасване на светлините, осветяване на някои колони - това ли е?
Не само светлина и звук, разгледайте снимките на redemi - и движещи се 3D образи на митични същества . Мисля, че е на всеки кръгъл час. Страховито, магично, красиво!

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 17:24 от Розалинда

# 110
Имам още едно питане - някой дали е посещавал Tuzla Viaport Marina - има увеселителен парк, тематични паркове, аквариум и тнт. Далечко е, но дали си заслужава ходетето до там? Благодаря Ви.
Ако сте с деца, ще им хареса определено. Освен това и магазините и заведенията са на открито, много е приятно. Стига се с Мармарай и после малко пеша. Определено си е далеко, но е интересно, ново и останах удовлетворена от разходката до там.

# 111
Днес ММ предложи средата на септември да отидем до Истанбул. Ходила съм преди 10 години, много ми хареса градът тогава. Но сега сме с дете на 1г и 8м и не съм сигурна доколко ще ни е удобно с него, тъй като е палав и не седи мирен. Придвижваме го в триколка, по тази причина. Помня, че градският транспорт - трамваи и автобуси, все бяха пълни и няма да има възможност да го качим на тях. Харесах един хотел, който беше препоръчан от една дама, намира се в близост до Султан Ахмед  и пешеходно ще е ок, но мислите ли, че ще можем все пак да се качим и на някое корабче? И тези карти за градския транспорт важи ли за тях или се купуват отделно билетчета?

# 112
  • София
Имам още едно питане - някой дали е посещавал Tuzla Viaport Marina - има увеселителен парк, тематични паркове, аквариум и тнт. Далечко е, но дали си заслужава ходетето до там? Благодаря Ви.
Ако сте с деца, ще им хареса определено. Освен това и магазините и заведенията са на открито, много е приятно. Стига се с Мармарай и после малко пеша. Определено си е далеко, но е интересно, ново и останах удовлетворена от разходката до там.
.
Ако сте с деца си отделете цял ден. Има малък аквариум. Зоопарк с лъвове (страхотен) и увеселителен парк (далечен братовчед на европейските, но все пак приличен). И пак цените - за турци и за чужденци са доста различни

# 113
Гергана Игнатова,Евет,джанъм,мислим ,че Можете да се качите И на кораба,и на рейса,и на метрото,и на Мармарая...и на трамвайчика!

ФотУ за Другарката Беля...Ти помниш ли,хотела и багажите...паветата изпълнени със куфарен прах😃😃😃😃💜...

Да похапнем преди тръгване!
Едни от любимите ми неща, Абсолютно превъзходно съм изненадана от страхотния вкус,марката ми я препоръча една туркиня на Юскюдар.
Преди малко...мойте хора пак!
Кои- ИталЯнците!
А,познай,Роже,познай,майка,пях ли с пълно гърло "Фратели д'Италия!  дордя им купих и заредих Истанбул карта😃А?
Убачи -Хлааааадинкаааааа!
И дъждец

# 114
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Редемче, бива ли такова нещо?  Като ти препоръчат нещо вкусно за хапване,  ти си длъжна да ни предадеш знанието -  локация, име, какво поръча,  колко беше хубаво... Цяла тема сега тебе чака! 🥰🍨🥂

# 115
  • Sofia
Аа, баш!
Ама казвайте ги тия марки, моля! И двете чинийки ми харесват. С пилешките гърди ли е дясното?
Аз нали се оплаках/похвалих, че гледам хотели... И сега ми е едно гузно, че хич не е моментът да пътувам. Дет се вика, ако ми наклоните леко везните, няма да е лошо Blush
Гергана, с картите може да се качвате на всякакъв транспорт. Да, натоварен е, но чак пък да ви е невъзможно с детето.. Не се притеснявайте. А и щом ще отседнете на централно място, ще ползвате малко транспорт. Корабчета, трамвай и Мармарай ще са ви достатъчни.

# 116
  • Варна
Помня, Емка, помня!
Благодаря ти! Heart
И верно не съм била отдавна. Повече от две седмици минаха, 20 дни емен-емен ще станат. Все едно не е било.

Скрит текст:
Тук се спука да вали и духа. Ще се върнем с по-малко тен, отколкото си донесохме от Истанбул, ако така продължава. Ама здраве да е! Че ноември наближава.

С количка сме се движили из града през 2019-та. Оцеляхме. И в трамвая, и в метрото, и на корабче се качвахме неведнъж. Носихме сгъваема количка тип "чадър", която при качване (само) на кораб обикновено сгъвахме. Все пак сме двама... Единият носи детето, другият - возилото. А детето беше на 1 г. и 4 месеца и не ходеше стабилно, само в количката беше и на ръце при качване тук и там.
Тази пролет носихме количката, но вече са големи и не я извадихме хич. Все пак малката беше на над 3 години. Обаче отдавна ни е направило впечатление (именно затова разходихме количката до там, макар така и да не излезе от багажника), че там е често срещано явление возенето на деца в предучилищна възраст в колички, а нерядко (за наш ужас) - и с биберони. Та, както ще ви е по-удобно и спокойно - така. Само не бих заложила на триколка, а на споменатото по-горе превозно средство (нашата я купихме на старо конкретно заради това пътуване, за символична сума), защото така давате възможност на детето дори да поспи. Предполагам, на тази възраст има нужда и от това, а поне според мен, връщане в хотела за следобеден сън е неудобно и неоправдано упражнение.

# 117
Много благодаря за информацията! Имаме и лятна количка и такава тип чадър,  но не иска вече да седи в тях. Едната ни триколка  има опция сън, не знам доколко ще му е удобно, но нея ще ползваме. Страхотни сте!
И още един въпрос ми изникна  - градината на Долмабахче безплатна ли е?

# 118

Ауууу,Чок унгедульдих Ханъма Шебекова😁,чок,чок!
Да отдъхни Редеми аблата и ша пиши ,така щото и важен мач има бу гедже ,бе!❤️❤️❤️
Дур бакалъм,бе😃😃😃

Другарке Беля,добре ли сте с деца къде юнанистанскуту Sahil yolu, аджеба 😃😃😃

# 119

Ама казвайте ги тия марки, моля! И двете чинийки ми харесват. С пилешките гърди ли е дясното?
На мен ми прилича на казандиби, че ми е от редовните десерти. Тавукгьойсу (онова с пилето) обаче нито съм яла, нито вижда́ла. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт