🌷Истанбул🌷 [тема 59]

• 48 761
  • 746
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Дали някой може да ме упъти как да стигна до Дворец „Бейлербей“ с обществен транспорт от Eminönü. На кой фериботен терминал е удобно да се слезе? Къде в района може да се разходим след посещение на двореца. Благодаря Ви.
С ферибот до Юскюдар. Терминалът е вдясно от моста Галата, ако сте с лице към моста. Няколко терминала са. Четете на входа какво пише. От Юскюдар, ако имате късмет, може да се използва тази линия https://www.sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/ic-hatlar/bogaz-ha … avagi-uskudar-172

Ако няма подходящ час, заставате на спирката пред джамията на Михримах Султан на пристанището и хващате автобус в посока моста за 3-4 спирки. На автобусите пише дали имат междинна спирка Бейлербей. Слиза се веднага след като минат под моста. После може да си направите разходка в Кузгунджук - приятен квартал с шарени къщи или да се качите на същата фериботна линия и да отидете до Анадолу хисар, където е двореца Кючюксу. Освен крепостта, в която не се влиза и дворецът, който затваря доста рано, има река с лодки и заведения и други заведения с гледка към Румели хисар.

Моята първа среща с Истанбул беше през 2000 г. и никак не беше завладяваща. Joy Стана доста дълго Simple Smile:
Скрит текст:
Все още интернет имаха само привилегировани. Имало е все пак, защото мъжът ми беше резервирал от службата хотел в Кушадасъ през някаква турска агенция. Но за Истанбул нямахме резервация. Свърши ни морето, тръгнахме в посока Мраморно море, за да хванем ферибот. Тогава и навигации нямаше и хванахме по най-широкия път според книжната карта, който се оказа, че е панорамен, а не главен. Пътувахме 100 часа по билото на планината, видяхме как хората живеят в землянки, гонихме се с някакви селски идиоти, които решиха да се ежат на българската Ладичка и се чудихме какво ще правим, ако колата се счупи из тези "екзотични" земи. Joy Стигнахме все пак някак до ферибота, за който едва си купихме билети, защото никой не говореше английски и около 19,30-20 часа се стоварихме на Аксарай. Влязохме в Лалели и започнахме да търсим хотел. Очаквано никъде нямаше места. Да не говорим, че голяма част изглеждаха като хотели, наемани почасово. Joy Накрая открихме един, който беше с голямо фоайе с красиви тежки мебели и поне отвън изглеждаше прилично. Имаше и стаи. Щастливи и доволни качихме багажа в стаята и тръгнахме да вечеряме. Като се върнахме имаше изненада - установихме, че чаршафите са втора употреба. Joy Ако бяхме на сегашния акъл, макар и посред нощ, щяхме да направим скандал, но тогава се примирихме. Избрахме видимо по-чистите и някак преспахме, но замръзнахме, защото нямаше с какво да се завием. В 5 часа ни събуди и близката джамия. Както бяхме решили да останем няколко дни, така семейният съвет набързо реши, че натоварваме багажа в колата, разглеждаме каквото можем до следобед и си тръгваме за България. Така и направихме. Разходихме се край Мраморно море, минахме през Гюлхане, по трамвайна линия, площад Султанахмед с главните забележителности само отвън и си тръгнахме. Поне решихме, че непременно ще се върнем. Не стана скоро, а след няколко години, но вече имаше Букинг и си бяхме резервирали хотел. Joy

И като съм почнала, поне да покажа и снимки от началото на века. Joy
Скрит текст:
Лалели, където беше нещо нормално да ти лиснат кофа с мръсна вода в краката Joy

Поне може да оцените колко е облагороден кварталът в днешно време. Simple Smile

Изоставен заседнал кораб на брега на Мраморно море:

Още един:

Мостът и Момината кула:

Европейският бряг:

Гюлхане:

Топкапъ, откъм парка:

Улицата с трамвая в пуст вариант: Simple Smile

Соук чешме (всъщност не съм сигурна, че и в частта до трамвайната линия се казва така)

Пак улицата с трамвая:

Уличката към медресето на Джафер ага:

Фонтанът на Вилхелм в зеленина:

И Синята джамия сред зеленина:

Чемберлиташ:

Капълъ чарши:

Университетът:

Чай пред университета:

Снимките станаха много, но дано поне да са ви били интересни. Simple Smile

# 91
  • Бургас / UK
Танче, супер са ти снимките , не съм виждала такива празни улици…Сигурно , ако бях отишла и аз тогава, нямаше да харесам града 😀

# 92
  • Майничка
Таня67, много интересно, благодаря!💐

Имам въпрос, на което не намерих отговор с търсачката в темите: някой прал ли се е в обществена пералня в Истанбул? В смисъл, не хим.чистене, а тези перални и сушилни с жетони?

Изникна ми опция едноседмичен престой, а ние фамилно сме малобагажни и перящи. ММ даже изброява пътуванията си с "прал съм в Йерусалим, прал съм в Единбург, прал съм в Баку, Грузия, Узбекистан и т.н.". Този път обаче ми се ще да пробваме малко "екзотика".😉

# 93
Аз в центъра такава пералня не съм видяла, за разлика от някоя Италия, примерно. Аз също съм малобагажна и за над три дни просто наемаме апартамент с пералня. Че даже и за по-малко.

# 94
  • Варна и...духом на Босфора

Сърцето ❤️ знае и не пита къде душата ми намира мир,и стих,и песен,където бриза напоен е със любов,със прошка, и с Живот!!

Саръйер💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜

# 95
  • София
Здравейте,
Да ми препоръчате Варненска  прилична и сигурна туристическа агенция за екскурзия до Истанбул?
Травел Клуб България

...
Имам въпрос, на което не намерих отговор с търсачката в темите: някой прал ли се е в обществена пералня в Истанбул? В смисъл, не хим.чистене, а тези перални и сушилни с жетони?
...

Sultanahmet Çamaşırhanesi laundry
Не съм сигурна, че е като в Европа, защото Турция не е баш Европа, ама тази съм я виждала, но не съм я ползвала.
И преди някой да се обиди на думите ми, да кажа какво имам предвид - в Турция човешкият труд все още не е много скъп и много неща се правят от хора, не само от машини.

# 96
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Беличке, то човек много като спи и проспива разни гениални идеи. Така че, правилно си будувала! Heart
Танче, чудни са ти снимките, истински архив. Очевидно е, че масовото рекламиране на Истанбул като дестинация се е случил по-късно. Защото в този си вид прилича на някой провинциален малък град.
Разни екзотики още се срещат. Например, когато си нямаш двор:

Последна редакция: вт, 23 авг 2022, 15:55 от Шебек

# 97
Здравейте, за Принцовите острови от Кабаташ или ат Еминюню се взема ферибот? В стара тема прочетох, че Кабаташ терминала е в ремонт. А на сайта в Интернет ми излиза, че от там трябва да се вземе и това ме обърка. Благодаря предварително!

# 98
  • В сърцето на трима мъже...
Здравейте,
Да ми препоръчате Варненска  прилична и сигурна туристическа агенция за екскурзия до Истанбул?
Препоръчвам Ертурс. https://www.rtours.bg/
“Хвърлила” съм око на Приказки от Егея, Коня и Кападокия 😊

# 99
  • София
Здравейте, за Принцовите острови от Кабаташ или ат Еминюню се взема ферибот? В стара тема прочетох, че Кабаташ терминала е в ремонт. А на сайта в Интернет ми излиза, че от там трябва да се вземе и това ме обърка. Благодаря предварително!
Отново са от Кабаташ. Но фериботите на TURYOL също пътуват до Принцовите острови и те тръгват от Еминьоню. Терминалът им е от другата страна на моста, след шарените лодки с балък екмек.

# 100
Място за търсещите нещо различно.

Преди е било военен обект, сега е парк. За пешеходци е безплатен, стига се с 15F или 14М, които тръгват от Кадъкьой, спират на джамията Шакирин, на джамията на Мармарайския университет и метростанция Бааларбашъ, а после и
на Бейлербей и Кючюксу. Спирката на парка е Nakkaştepe. Върви се мъничко и се озоваваме в горната част на парка. Отдолу трябва да е много по-лесно, но няма сведения възможно ли е.

# 101
Имам още едно питане - някой дали е посещавал Tuzla Viaport Marina - има увеселителен парк, тематични паркове, аквариум и тнт. Далечко е, но дали си заслужава ходетето до там? Благодаря Ви.

# 102
  • Варна и...духом на Босфора

Йеребатан!
Великолепие,магичност и реалност,прохлада и история!

Бих отишла в Тузла ако съм за 10 дни тук.

Намерих пИралня.
НаблизичкУ е Laundry- то.
Случайно го зърнаФ.

Днес е с един градус 😁 по- малко.
Ама по- задушно 😁

# 103
Redemi, ако си била преди в Йеребатан, може ли да направиш сравнение със сега. Заслужава ли си? Ще ходя септември за 2 дни.

# 104
Редемче, много ли се чака за Йеребатан? И Света София отваря в 9, трудно ми е да определя на коя опашка първо да се наредя Grinning

Общи условия

Активация на акаунт