🌷Истанбул🌷 [тема 59]

• 48 787
  • 746
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Здравейте, за първи път пиша в темата. В момента пътуваме към Истанбул и ще отседнем в района на Бейоглу. Доста четох назад, но не можах да се ориентирам, откъде максимално близко до Таксим може да вземем круизно корабче по Босфора, тъй като ни се ще с това да уплътним оставащата част от деня? И също - те пътуват до определено място, слизаме и после трябва да го вземем наобратно или?
Предварително ви благодаря!
Най-добре е да слезете до Каракьой, а ако минете от другата страна  по моста Галата, още по-добре. Препоръчваните корабчета са на TURYOL, които тръгват от Еминьоню (мястото се вижда зад знака), спират на Каракьой и Юскюдар, за да съберат и тамошните туристи, после плават до втория мост и обръщат. Туристите слизат на едно от трите изброени места по желание (Юскюдар в Азия, Каракьой или Еминьоню). Когато съм се возила, не спираха на Каракьой и не мога да кажа точното място. Но е по-добре да се качите на първата спирка, за да седнете на по-добри места.

От Кабаташ също трябва да има корабчета, но ще изпуснете впечатляващата гледка с моста Галата, кулата Галата, джамиите Сюлеймание и Йени джами, Топкапъ, Момината кула. Затова не препоръчвам този вариант, макар Кабаташ да е по-близо до Таксим.

# 151
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Права е Танчето, иначе от Еминьню има и вариант с Шехир.

От Кабаташ са туровете на Дентур, ако и на друг му трябват след Долмабахче, например
https://www.denturavrasya.com/en-us/bogaz_turlari_detay.aspx?id=431

А моето пътуване се провали, ден преди тръгване. Не мога място да си намеря, отивам да правя баклава. Подсмърч.

# 152
Много, много благодаря!

# 153
Тъй като нямаме HGS стикер и ще се наложи да купим, четох в старата тема, че препоръчвате  едно място преди Истанбул - бяла сграда от дясно се намирала и била удобна за спиране. Дали някой може да даде координати на Гугъл Марс, за да си го отбележа и да вземем оттам?
Редактирам се и качвам снимка само за потвърждение дали това е мястото

Последна редакция: пн, 29 авг 2022, 14:12 от Gergana Ignatova

# 154
Не искам да ставам нахална, но наистина ли никой не е ходил във Виапорт Марина Тузла и няма впечатления от лунапарка и нещата за забавления за деца там? Остават ни броени дни до заминаването и трябва да реша дали да постен Виапорт или Виаленд, затова съм и толкова настоятелна в питането си... А вие сте като  google за Истанбул.

# 155
  • Варна и...духом на Босфора
Не искам да ставам нахална, но наистина ли никой не е ходил във Виапорт Марина Тузла и няма впечатления от лунапарка и нещата за забавления за деца там? Остават ни броени дни до заминаването и трябва да реша дали да постен Виапорт или Виаленд, затова съм и толкова настоятелна в питането си... А вие сте като  google за Истанбул.

Мадленче
Сигурна ли сте,че сте прочели темата?
Две- три страници назад има мнения за мястото,което търсите

Асамарисче,
И аз сега видях Фрагето ти,
Щото съм на Дунава сега😁
Значи на Фенерйолу се слиза.
Под стълбите излизаш Не на Багдад джаадеси,а на другите стълби.
По улицата,после вдясно пак,има хора идващи от пазаря с торбички,колички..
По тая улица направо.
С Мармарай - посока Пендик.

Шебечеджим?
Перке така джанъм?
Айде,здраве да е, той е Винаги там,Винаги ни очаква!

Последна редакция: пн, 29 авг 2022, 15:33 от redemi

# 156
redemi, можеш ли да споделиш как върви курс купува на еврото и долара спрямо лирата в Истанбул?

# 157
  • София
Тъй като нямаме HGS стикер и ще се наложи да купим, четох в старата тема, че препоръчвате  едно място преди Истанбул - бяла сграда от дясно се намирала и била удобна за спиране. Дали някой може да даде координати на Гугъл Марс, за да си го отбележа и да вземем оттам?
Скрит текст:
Може би е същото място, но вече изглежда съвсем различно. Няма ги гишетата и бариерите, които зеленеят на снимката. Вместо тях има безброй камери над шосето. А в ляво вече се вижда сградата на мол Истанбул. Чрез линка от първи пост се стига до това мнение на Белята, където в края има картинка, по която можете да се ориентирате как изглеждат стълбовете с камерите (заградила ги е).

Ето ги и на стрийт вю. Отбива се в дясно до подпрелия се на мантинелата полицай и се търси къде пише Ptt (синьо лого на жълт фон).

А ако пропуснете пункта, не е толкова страшно. Може да се купи от някоя поща в града. Само трябва да се побърза, защото минава някакво време, в което си взимат парите и вече имаше случай в темата след кратък уикенд, на излизане от Турция, да са все още нарушители. При нас парите ги взеха на втория ден.

# 158
  • Димитровград
Тъй като нямаме HGS стикер и ще се наложи да купим, четох в старата тема, че препоръчвате  едно място преди Истанбул - бяла сграда от дясно се намирала и била удобна за спиране. Дали някой може да даде координати на Гугъл Марс, за да си го отбележа и да вземем оттам?

Това мисля е PTT на магистралата след Одрин.
https://www.google.bg/maps/@41.6607262,26.6307514,3a,24.1y,336.3 … 3312!8i6656?hl=bg

# 159
Ами тръгнах аз по магистралата със стрийт вю  и това беше първото, на което пише HGS и е бяла сграда. Предполагам и оттук мога да взема стикер( това е около Одрин)?

# 160
  • Димитровград
Да, но трябва да спреш преди бариерите и да минеш пеша отсреща до бялата сграда с талона на колата и паспорта(не знам става ли с лк).

# 161
  • София
Ами тръгнах аз по магистралата със стрийт вю  и това беше първото, на което пише HGS и е бяла сграда. Предполагам и оттук мога да взема стикер( това е около Одрин)?
Аз не бих пресичала магистралата, макар точно там колите да карат бавно.

Продават и веднага след границата, но е малко рисково. Не се разбира дали са официални продавачи или са такива, които послъгват. Wink

# 162
  • Варна и...духом на Босфора
redemi, можеш ли да споделиш как върви курс купува на еврото и долара спрямо лирата в Истанбул?
В различни райони различно.
Евро- От 17.60 до 18.05
Долар От 17.90 до 18.10
Всеки ден е различно,Грийн.
Моля вижте поста на Белята има линк за изгодно бюро,зависи от локацията ви.
Аз мога да кажа в района на Сиркеджи къде.
И Грийн,долари търсят повече.

# 163
В тази тема не намерих коментари за чейндж бюра... Ще сме в Лалели по принцип.
Решили сме да ходим с мармарея до Флория. Виждо ми се най-лесно и бързо. В краен случай с шатълите на аквариума. Обаче не знам дали трима човека ще могат да пътуват с една Истанбулкарт след като има таксуване при качване и слизане?

ПС. Ходили сме в Истанбул самостоятелно преди години (когато нямахме телефони с интернет) и всичко беше супер лесно за ориентация още тогава.

# 164
  • София
Решили сме да ходим с мармарея до Флория. Виждо ми се най-лесно и бързо. В краен случай с шатълите на аквариума. Обаче не знам дали трима човека ще могат да пътуват с една Истанбулкарт след като има таксуване при качване и слизане?
Може, но ще върне пари само за 1 човек. В посока към Флоря няма да е голяма разликата, но на връщане ще ви вземе пари за целия маршрут. Въпреки това, ако ще ползвате малко транспорт, може да е по-изгодно да не купувате за всеки карта.

Не съм сигурна, че все още има шатъли. Те бяха по времето, когато транспортът до аквариума беше доста сложен.

Никога не сме ползвали чейндж бюро. Плащаме почти навсякъде с карта и обикновено ни остават пари от обменените в България.

Общи условия

Активация на акаунт