🌷Истанбул🌷 [тема 59]

• 48 911
  • 746
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Дами, чудесна тема за един от любимите ми градове. Искам да Ви благодаря, за цялата информация, която споделяте тук в темата. С нейна помощ успехме да реализираме няколко уникални пътувания до този изумителен град. Черпя Ви с две скромни клипчета, които заснехме 😊
https://youtu.be/ZpVrU6KeRvs
https://youtu.be/WWyLh5ubjjU
Страхотни клипове е направил съпруга Ви. Поздравления! Сигурно е професионалист във фотографията!

# 346
Честно казано е само любител. Но наистина, темата е изключително полезна и благодарение на нея успяхме да посетим доста места.

# 347
  • София

Наскоро бяхме, но на повръщано не ми е миришело. Може би сте били в някое по-мизерно местоположение.
А може би не сме били, това го усетих навсякъде, така че местоположението не е от никакво значение.

Разбирам любовта ви и това че не търпите критика към изумителният град. Споделих мои/наши/ впечатления и установих, че царят е гол... Не всичко е така, както го описвате и това е подвеждащо за тези, които отиват за първи път или пък заслепени от любов, не виждате очевидни неща.
В град като Бурса, такова нещо нямаше.Хората бяха доста по-дружелюбни/ но не лицемерно/и коректни навсякъде. Явно поради по-високата посещаемост, истанбулци вече я карат през просото и ако не те излъжат теб, ще излъжат  следващия след 5мин...

ОК, останете си със здраве и продължавайте да се наслаждавате на иначе интересният и чаровен град!

# 348
  • Sofia
... И аз да питам за препоръка на хотел с паркинг в Каракьой или около..

Ние последния път отседнахме в този район, но бяхме в апартамент, та хотел не мога да препоръчам, но вижте този паркинг, огромен е и на удобно място: https://goo.gl/maps/3M2TBPyNrkHmZwiZA
Този също, но е много по-малък: https://goo.gl/maps/mrRmWWZt56V6FJQR7 

Съжалявам за преживяването на elix – лош късмет в съчетание с явно нереалистични очаквания.
И да, Истанбул си е ориент и това най-вече се вижда точно в най-централната част, която е и най-туристическа, с всички съответни мурафети и тарикатлъци. В града има немалко луксозни и по-европейски места/квартали, но там се завъртат малцина чужденци, затова и измамните практики отсъстват.
Всички, които посещават града за първи път съветвам да четат повече и по-разнообразна информация и отзиви. Да търсят и негативни такива, има и безброй клипчета със съвети и препоръки. Щото нищо и никъде не е само цветя и рози, и аромат на кестени Simple Smile

# 349
  • Бургас / UK
Сега като чета ,че всеки багаж минава скенер, се сетих да питам : за малко домашен алкохол нали няма да направят проблем ? Примерно 1-1,5 л.
Минавала съм с бутилка уиски и нямаше проблем, но беше преди 4-5 години …

# 350
Elix, на мен не ми пука дали критукуваш или не Истанбул. Просто се опитах да ти кажа, че си тръгнала не достатъчно информирана и не си проучила къде отиваш. Ако го беше направила адекватно, нямаше да изпиташ разочарование. Да повторя - аз повръщано не усетих. И да - имаше и кестени, и симит. И обиколихме града чак до Арнавуткьой и Балат.
Истанбул е многолик и разнообразен във всяко едно отношение. В туристическата част не е луксозен. Но има квартали, които могат да задоволят и най-големите претенции. И абсолютно не съм съгласна, че тук се говори нереалистично за него. Напротив. Освен това има безброй други канали, от които можеш да се подготвиш за сблъсъка с град, който като население е над два пъти населението на България. В тубата има безброй клипове.

Благодаря, Сиена!

# 351
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Всеки е свободен да харесва или не даден град, дори и дадено място в града. Но да държи другите отговорни за лични очаквания е странно.
Всеки споделя каквото е видял, изпитал и преживял. И е добре дошъл да сподели кой хотел да отбягваме, кое заведение не препоръчва или кое място е загуба на време. Както и да пропоръча какво си заслужава.

И с риск да се повторя и да разочаровам някого, но аз повръщано не съм видяла. Нито някаква страшна мърсотия. Видяла съм обаче армия от метачи и миячи по улиците, търговци които всяка сутрин си мият тротоара пред обекта, а витрините по няколко пъти на ден. Видяла съм чистите им автобуси и поддържаните им спирки. Виждала съм културни и некултурни хора.
И всичко това в 15-тия по население град в света. Което, често се пропуска като фактор, само защото Истанбул ни е близко и някак го неглижираме. А хората пътуват от другия край на света да видят друга цивилизация и да опитат айрян, например.

Относно багажа - впечатлението ми е от юни тази година, караха ни да сваляме всички куфари от багажното, за да мине през рентгена като на летище. Моя куфар го отваряха, защото имах торбичка с 2 чадъра, които ги усъмниха. Багажа горе не са го пипали.

За алкохола - може някакво количество, автобусните фирми още купуват алкохол и го дават на пътниците да го пренесат през границата. Мисля, че е 1 литър на човек, но и той си остана в автобуса, не са ги държали в ръце.

Последна редакция: пн, 19 сеп 2022, 20:38 от Шебек

# 352
И аз да поздравя за темата, много полезни неща научих тук, дори в деня на пътуването важна информация, много отзивчиви дами!
И да, Ориента си е Ориент. Аз съм от тези, които се възхищават на хубавите неща, и да, отчитат че е ориент и има и всякакви шикалкавения, ама нали и в това е чара ☺ а за мръсното - ами който е турист и е  бил на българска хижа няма как да се учуди на каквото и да е, така че просто не му обръщаме внимание толкова, за 2 нощувки все тая.
Иначе ето моите снимки, ако някой желае да разгледа от този уикенд https://www.facebook.com/media/set?vanity=maria.ilieva.710&s … 10224974980215677
Доста са, но пък на някой може да му е полезно Grinning

Роже, Споделените филмчета са много хубави, поздравления специално за съпруга ви!

Последна редакция: пн, 19 сеп 2022, 21:44 от Collibri

# 353
  • Варна и...духом на Босфора
Аууууууууууууу,Теа- Меа!
Нимедленно да се яви тука Енчо Славов Бей,и да го разцалувами
Брава бе, Ашколсун!
Ашколсун!

Колибри,на някои снимки Колчо Американеца е бая заспаличък така!😅
Готини сте,и и косата ти е чудна!
Обаче да знайш,Роже си е Баш Съпруг!😄

Имам да казвам йощ,де
Ще😆
Последно- Къде е пингвина
В Sea life ,или в Флорята😸

# 354
  • Пловдив
Във Флорията е, дори и в преддверието са пингвини. И аз съм ги снимала Grinning

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.3781723175180010&type=3

# 355

Колибри,на някои снимки Колчо Американеца е бая заспаличък така!😅
Готини сте,и и косата ти е чудна!
Обаче да знайш,Роже си е Баш Съпруг!😄

Благодаря за комплимента Grinning
Амиии заспал е, я, с тези 2 дни маратон, звездички му излизат. Той дошъл в България да си види хората, 4 години не беше идвал, пък ние го отвлекохме в Турция. Ха така

Пингвините са във Флорията.
Обаче тунелчето в Сии Лайф е по-гот, а и имаше плуващ водолаз с акулите. На мен там ми е една идея по-кокетно Grinning

Eто едно бързо филмче от уикенда https://www.facebook.com/maria.ilieva.710/videos/489789199684875

Последна редакция: вт, 20 сеп 2022, 00:28 от Collibri

# 356
  • Варна
Colibri, позволявам си да те цитирам от една, от снимките ти -

Босфора. Само той е достатъчен да те държи нон стоп във възторг, с всички корабчета, живот, вълни, чайки, дори делфини по него.

Едно изречение , което много точно обяснява магията на Истанбул.

# 357
Много интересна полемика за Истанбул. И най- интересното за мен, че всички мнения са верни.
Аз съм от хората , които много харесват този град. И си мисля, че отлично го познавам.
Но трябва да кажа, че всичко написано за мръсотийката, за тарикатлъците с букинг, изтърваните "случайно" четки за обувки и всичко останало е самата истина. И това трябва да се каже за хората, които не са ходили да имат едно на ум.
Но това е част от колорита на Истанбул. Което го виждаш там, като история и съвремие е трудно да се види другаде. По-голямата част от местните хора са много услужливи и дружелюбни, което компенсира тарикатите.
Но за сравнение Париж миналият месец беше не по-чист от Истанбул, а търговците на сувенири много по-досадни от където и да било.
Така, че има от всичко за всеки.

# 358
Colibri, позволявам си да те цитирам от една, от снимките ти -

Босфора. Само той е достатъчен да те държи нон стоп във възторг, с всички корабчета, живот, вълни, чайки, дори делфини по него.

Едно изречение , което много точно обяснява магията на Истанбул.

И аз да допълня с една реплика от турски сериал. 😂
"Няма проблем, който не може да се разреши с чаша чай".

Обожавам да пия чай в онези стъклените чашки- лаленца и то само заради ритуала и само в Турция. 😂

Сещам се, че ММ се хвана на номера с четката за обувки и беше голям зор, докато го спася, защото бях гледала някакво видео за тези уловки. 😂
Но не си е взел поука, де. 😂

# 359
Стана ми интересно, извинете какви са тези тарикатлъци с четка за обувки Blush

Общи условия

Активация на акаунт