🌷Истанбул🌷 [тема 59]

• 48 918
  • 746
  •   1
Отговори
# 330
  • София

Скрит текст:
Пък и при 20 милиона в Истанбул не е ли естествено , че ще бъде 10 пъти по-мръсно от София и ще има 10 пъти повече измамници? 😀
В Рим при същото население като в София е 10 пъти по- оповръщано, но си остава  Рим. Може да му простим, нали? 😀

Не си ме разбрала правилно, не ме втрещи оповръщаното и мръсното, а това, че нагласата ми от коментарите тук беше съвсем различна. Аромати из целия град на топъл геврек и печени кестени...Разминаването ме втрещи...Ако бяхте написали това, което аз написах, щеше всичко да си е наред. И в Рим съм била и там е мръсно, но комбинацията от множество несгоди, измами, мръсотия и некоректност ми дойдоха в повече в града на Босфора. И Кайро е мръсен и прашен, но поне никой не се е опитвал да ни измами там.

Elix, съжалявам, че така се е получило при вас!
При мен се получи обратното, тръгнах с доста резерви (заради мегаполиса, не заради конкретния град), а бях по-скоро приятно изненадана.
Мерси, gargamela, аз също си имах едно наум, но за съжаление се оказа, че е трябвало да си имам 20 наум..

Затова е хубаво да се чете преди да се тръгне, да се ориентира човек. И да не вярва на Букинг, но отговаеяме на каквото ни питат, отдавна спряхме да даваме непоискани съвети.

Така...сега да кажа, че точно защото доста четох съм останала с тези прекрасни впечатления от написаното, дори споделих с нашите приятели преди да тръгнем-Хора, аз съм вече влюбена в града..
Второто, за което искам да те коригирам е, че Букинг нямат абсолютно никаква вина в това, което ни се случи на два пъти там. Манипулират си резервациите и изкарват хората малоумни. След нас нас дойдоха едни индонезийци, които бяха наели съседния апартамент, като и тях се опитаха по същата схема да ги извъртят, но те бяха доста по-буйни от нас и направо налетяха на бой и крещяха Полис, полис- имаме снимано видео, за невярващите... Така, че нито Букинг е виновен, нито аз, че не съм дочела нещо...

Само ме е яд, че не успяхме да посетим Йеребатан, защото не стигна времето и винаги имаше огромна опашка, която за разлика от другите обекти вървеше бавничко. Не ни беше в програмата, но исках да го вмъкнем..А и  сутринта бяхме на Топкапъ, където в 9.30 нямаше почти никакви хора и си взехме комбиниран билет, след това на разходка с корабче, ходихме и в Sea life аквариума, доста интересни риби има, пингвини, капибара, но можеше да направят семеен билет или билет с намаление за повечко хора както бяхме ние , но както и да е. Св.София е много красива, а Синята джамия беше в ремонт, но си работеше, просто има някакви скелета монтирани отвътре и отвън. Градски транспорт не сме ползвали, тъй като апартамента ни беше на пешеходно разстояние до обектите. Капълъ чаршията си беше точно такава каквато си я представях- при нея нямаше разминавания ..
Последния ден взехме първия ферибот в 5.30ч. от Йеникапъ до Ялова- цена 388 лири за 4 човека плюс кола. Много луксозен ферибот със страхотно кафе, закуски и въобще беше едно приятно изживяване...а и видяхме нощен Истанбул.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2022, 23:08 от elix

# 331
  • София
Супер! Много благодаря!

# 332
Цитат
... Ако бяхте написали това, което аз написах, щеше всичко да си е наред....
😂😂😂

Еликс, 😍 съжалявам за неприятностите, които си преживяла, но не бях се сетила да напиша нещо, което не съвпада с моето мнение, за да предпазя някого от разочарование. 😂
Но пък твоят пост със сигурност ще свърши тази работа. 😂

Още една находка:
https://www.instagram.com/reel/CiqA9WuqLdu/?igshid=MDJmNzVkMjY=

# 333
  • София
elix, кажи кой е хотелът, в който се опитаха да ви измамят. Добре е да го знаем. И щом е през Букинг, непременно остави отзив. Дано и да го публикуват, за да го прочетат повече хора. Имам лош опит с хотел в Алания, където коментарът ни изчезна. Не знам как става това.

Явно разминаването между очакване и реалност е довело до това разочарование.

Скрит текст:
Аз изпитах същото с любимата на много хора Виена. Беше невероятна жега - 37-38 градуса. Явно не събираха боклука ежедневно и всички кофи воняха отдалече, а дори не бяха препълнени. Всъщност първо се усещаше миризмата и после виждахме и кофите за боклук. По спирките имаше купища боклуци, включително използвани памперси. Опитахме да седнем на пейките в парка, който е близо до Пратера, но наоколо всичко беше в спринцовки и други гадости. И въпреки, че обикновено се опитвам да се наслаждавам само на хубавите неща и да не забелязвам лошите, тук дори красотите не можаха да подобрят впечатлението ми. Минаха доста години, но нямам грам желание да отида отново. Била съм в доста мръсни градове, включително и в споменатия Кайро, който в личните ми класации по мръсотия е на първо място, но някак там беше очаквано, а във Виена беше разочароващо. В Кайро ми се ходи пак. Wink

В Истанбул си е мръсничко, но бих казала, че учудващо добре се справят с почистването, имайки предвид количеството хора, които минават по тези места. Направи ми впечатление, че са се появили и кошчета за боклук. По едно време нямаше заради мерките за безопасност.

# 334
  • София

Еликс, 😍 съжалявам за неприятностите, които си преживяла, но не бях се сетила да напиша нещо, което не съвпада с моето мнение, за да предпазя някого от разочарование. 😂
Но пък твоят пост със сигурност ще свърши тази работа. 😂

Нали? Невероятно, но факт, но пък виждам доста мои съмишленици, които подкрепят казаното от мен. Радвам се, че при теб всичко е било ок, но иронията с която го казваш леко ме притеснява. Аз не съм очаквала лукс, не съм очаквала Дубай, но най-неприятно беше отношението на почти всички търговци към нас, като малоумни  чужденци падащи от Луната и неможещи да сметнат 2+2, мръсотията се преживява, но лошото и некоректно отношение-не...като в приказката" Лошата дума"'

elix, кажи кой е хотелът, в който се опитаха да ви измамят. Добре е да го знаем. И щом е през Букинг, непременно остави отзив. Дано и да го публикуват, за да го прочетат повече хора. Имам лош опит с хотел в Алания, където коментарът ни изчезна. Не знам как става това.

Явно разминаването между очакване и реалност е довело до това разочарование.

Оставила съм отзиви и за двете места на които бяхме, няма да ги коментирам тук, защото това ще доведе до още повече полемика. Само исках да ви предупредя да си имате едно-две-три..пет наум.

# 335
  • Пловдив
ходихме и в Sea life аквариума, доста интересни риби има, пингвини, капибара, но можеше да направят семеен билет или билет с намаление за повечко хора както бяхме ние , но както и да е.

В Sea life няма пингвини, няма и билети с намаление.

# 336
  • София
ходихме и в Sea life аквариума, доста интересни риби има, пингвини, капибара, но можеше да направят семеен билет или билет с намаление за повечко хора както бяхме ние , но както и да е.

Ееее, нее, просто вече нямам думи...Пингвини има, лично ги видях и дори снимах, да не повярва човек.

https://www.visitsealife.com/explore/creatures/penguins/

# 337
  • на Мелмак
При едно от посещенията ни там, половин час, може и повече гледахме 'представление' на един пингвин, който беше решил да ни покаже какво може. Уникален беше.
Аз в Турция, не съм попадала на семейни билети, за разлика от доста европейски атракциони.

# 338
  • Майничка

Ееее, нее, просто вече нямам думи...Пингвини има, лично ги видях и дори снимах, да не повярва човек.

https://www.visitsealife.com/explore/creatures/penguins/
Това е сайта на веригата SeaLife, в някои места има пингвини, но в истанбулския няма.
Скрит текст:

Последният ред е с sharks.
Пингвините и капибарата са в Истанбул аквариум, във Флория.

Последна редакция: пн, 19 сеп 2022, 01:33 от gargamela

# 339
  • София
Аз в Турция, не съм попадала на семейни билети, за разлика от доста европейски атракциони.
Едно време имаше. През 2010 г. обикаляхме с децата и точно в аквариума Тюркоазу на мол Форум бяхме със семеен билет, който включваше до 3 деца (ние бяхме с две не много малки, но си затвориха очите Simple Smile). А в Истанбул аквариум бях в годината на откриването му и макар да бяхме 4 възрастни, ни дадоха семеен билет. Няма да се учудя ако все още има, но да е само за турци. Вижте какви големи са разликите във входните билети на всички музеи за турци и чужденци.

# 340
  • на Мелмак
Да, последно бяхме във Флоря, аз съм зле с имената. Затова много не се обаждам тук, че правя грешки Grinning Искаме си ние навсякъде семейни билети, но йок Simple Smile И в Памуккале тази година се пробвахме. И там няма.

# 341
Привет и от мен. Кратко питане към тези, които пътуват с редовните автобусни линии на Метро за Истанбул. Пак ли се чака дълго през нощта и пак ли се слиза с целия багаж за проверка? Не съм пътувала от 11 години до там и направо изпитвам физическа потребност да видя как се е променил Истанбул.
Мога да кажа как беше в началото на юни
На отиване към Истанбул, през нощта, в Турция ни свалиха с целия багаж и минавахме с него  на лентата за сканиране след паспортната проверка на гише.
Но всичко стана много бързо, през нощта нямаше никакви автобуси.

На връщане, на бг митница- яко тарашене на всички автобуси по сигнал за пренасяне големи количества пари (така казаха по бтв).
И там се забавихме около час и половина в следобедната жега.

Шебечето назад беше писала за проверки на автобусите сега..
Цитат
За автобусите - на турската граница всичко от багажника минава през скенер

Последна редакция: пн, 19 сеп 2022, 09:36 от pepel_ot_rozi

# 342
Аз само си ви чета, но не се стърпявам...

Истанбул си е ориент, с всичките му плюсове и минуси. Не е Лондон, макар и Лондон вече да го намираме ужасно, ужасно мръсен. За някои, като мен, повече са плюсовете в Истанбул.
Знае се за маниерите на комшийте и чак пък толкова да не сте подготвени все пак да внимавате... Има си пазарлък, има и мошеници. Ние например целенасочено избягвахме таксита, защото гаранция за цена и тарифа няма. В Капалъ и околните улици минахме само като в музей.
Наскоро бяхме, но на повръщано не ми е миришело. Може би сте били в някое по-мизерно местоположение. И това е въпрос на подбор и внимателно четене. Мръсничко е в определени часове и места, но на сутринта ги виждахме излизани. Та както някой по-горе каза, удивително е все пак как подържат в този огромен милионен град.

И аз да питам за препоръка на хотел с паркинг в Каракьой или около/над Галата порт, Кабаташ. Някъде в околията с удобни транспортни връзки. Предния път бяхме в Султанахмед и сега ми се иска да усетим другата част през моста Галата, но сме с кола.

# 343
Дами, чудесна тема за един от любимите ми градове. Искам да Ви благодаря, за цялата информация, която споделяте тук в темата. С нейна помощ успехме да реализираме няколко уникални пътувания до този изумителен град. Черпя Ви с две скромни клипчета, които заснехме 😊
https://youtu.be/ZpVrU6KeRvs
https://youtu.be/WWyLh5ubjjU

# 344
  • Varna
Сега като чета ,че всеки багаж минава скенер, се сетих да питам : за малко домашен алкохол нали няма да направят проблем ? Примерно 1-1,5 л.

Общи условия

Активация на акаунт