🌷Истанбул🌷 [тема 59]

• 48 891
  • 746
  •   1
Отговори
# 405
Вие изкарахте Истанбул някакво гето в Шри Ланка дето бял човек не са виждали. Хайде малко по-сериозно...
Аз съм сериозна и се извинявам, че ви споделих тези наши каръшки случки. Виждам, че не ви е приятно, не искам    да развалям имиджа на града, но идеята на форумите е да се споделя ВСИЧКО..и добро и зло.

Никой не казва, че Истанбул не
е приказен, затова тази година е най-посещавания град в Европа, смея да твърдя, че е и с най-уреден и чист градски транспорт от всякакъв вид.
НО!
Ако пътуваш с две деца и имаш проблем с резервацията за хотел, която е предварително потвърдена не ти е до разходки по Босфора.
За мен тези неща трябва да се казват. Както се пише какво да се види, така да се знае и какъв пробрем може да възникне.
Всеки си избира какво да чете и кой автор да пропуска.

П.П. И в Шри Ланка има много да се види и научи и хора има всякакви.

# 406
  • Пловдив
Топ 10 на уличната храна в Истанбул

https://www.jenatadnes.com/hrana-za-tialoto-i-dushata/top-10-na- … VvDGABIcgdWuq51Sc

# 407
  • Варна
За нас това са нормални неща. При нас в Щатите си е точно така мин 10%, макс 20 или колкото искаш. По принцип като си дадеш кредитната карта и те си удържат бакшиша. Но разбрах че в Турция се предпочита кеш и го няма това. Бакшиш даваме задължително при обслужване, без значение искат ли ни го, не ли.  Та това не ме притеснява.  Просто наистина ще наблягаме на разходките и хубавата храна. Макар че за нищо не сме гладни конкретно, но все пак трябва да се храним някъде Simple Smile.

Това с бакшиша е задължителен щатски порядък поради причина , че преди много години , а и сега на много места заплатата на персонала се е формирала от бакшишите . Има държави в които се връща ресто до стотинката , прмерно на много места в скандинавия и ако се опиташ да оставиш нещо се обиждат. Във много части на света тоива с бакшиша е неприемливо , персонала все пак си има заплати нали на струга , край стана и строежа не ви оставят бакшиш . Има места в света където в менюто най отдолу със ситни букви е вписан %обслужване , но това което описаха по горе дето се вика режат главата я от кръстя , я от кокалчетата  Sad  ,  1/3 от сметката НЕ Е БАКШИШ А ИЗМАМА ! И на най туристическите места има персонал който се храни някъде , а и там си има съвсем нормални заведения. Примерно успоредно на главния булевард на Лалели посока морето има  булевард с много заведения , магазини , стриит фууд , готварници тип закусвални или храна за дома със съвсем традициона кухня и цени ,  има и съвсем нормални сеафууд ресторанти на пеша разстояние от хотелите в Лалели . Азиатската част с малки изключения по принцип не може да се причисли към силно туристическите места.

# 408
Ох, стига вече с тази драма истанбулска....
Писна ми!
Никой на никого не забранява да  пише и да чете каквото си иска, но да ни се  размахва пръст защо не сме предупреждавали за всички възможни и невъзможни опасности, вече е прекалено.
Не ми се е случило нещо- не съм писала, случило ми се е - разказала съм, но без истерия и обвинения към хора, които са ми давали съвети и са ми били полезни.
Аман бе.
Като ще ходя някъде, ако имам достатъчно време, ще изчета и форуми, и пътеписи, и ще разпитам приятели...
Отговаря се по 💯 пъти на едни и същи въпроси, някои чакат и програма да им се направи месеци преди пътуването им и после не влизат в темата една снимка да сложат.

Иначе да знаете, че съм възпитана, умна и интелигентна (нали накрая все до това надскачане се стига при такива спорове 😉😜), но търпението ми се изчерпи.

Някой няма ли да пусне някакво интересно инфо, че да има полза от темата и да си влезем в релси?

Последна редакция: пт, 23 сеп 2022, 13:03 от pepel_ot_rozi

# 409
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те

7 нови фериботни линии разкрива Шехир Хатларъ в зимното си разписание

🚢 Kadıköy-Kasımpaşa-Fener-Sütlüce-Eyüpsultan
🚢 Avcılar-Bakırköy-Kadıköy
🚢 Avcılar-Bostancı
🚢 Maltepe-Adalar
🚢 Çengelköy-Kabataş
🚢 Beşiktaş-Kabataş-Karaköy-Kasımpaşa-Eyüpsultan
🚢 Bostancı-Caddebostan-Moda-Kadıköy-Kabataş

Това са нови варианти за комбиниране на Балат директно с Кадъкьой, Кабаташ с Ченгелкьой  - идеално за Кючюксу, Бейлербей и Кузгунджук. Разглеждане на новия европейски бряг с Долмабахче и кулата Галата, а после и Златния рог. Също разглеждане на азиатския бряг и акостиране на реставрираното пристанище в Мода, където на втория етаж има и кафене с чудна гледка.

Последна редакция: пт, 23 сеп 2022, 13:31 от Шебек

# 410
  • Sofia
Чудесна новина! Благодаря Simple Smile
Удобни и благодатни линии са.
Един скрийншот директно ми заминава в съответната папка.
И на това място съм му хвърлила око и мерак.

# 411
Също да ви попитам, водата в хотелите, като цяло от водопроводната им мрежа, питейна ли е? Знам че в някои държави даже и зъбите си не е редно да миеш с местната вода. Мога ли на пример чай да си направя в хотела с вода от чешмата? Или по-добре да си купуваме?

# 412
Също да ви попитам, водата в хотелите, като цяло от водопроводната им мрежа, питейна ли е? Знам че в някои държави даже и зъбите си не е редно да миеш с местната вода. Мога ли на пример чай да си направя в хотела с вода от чешмата? Или по-добре да си купуваме?

НЕ СЕ ПИЕ!
Водоснабдяването на Истанбул в сухите години е проблем.
Много често хотелите филтрират морска вода и се ползва в баните.
Повечето хотели като комплимент оставят на човек по половин литър бутилирана вода за деня.
Но вода се продава навсякъде и е без пари.
Дано да не е драма за някой.

Последна редакция: пт, 23 сеп 2022, 15:42 от Tony Maria 22

# 413

Здравейте!
В бързината слязохме в метрото и взехме това за 90 лири.Бихте ли ми казали за 10 пътувания ли е и за какъв транспорт?

# 414
  • Бургас
Искам да попитам?Тези които отсядат в хотел Penunsula и са със автомобили къде си оставяте колите.Пише че няма наличен паркинг.

# 415

Аз си купувам вода - 5l за 10 турски лири Simple Smile

# 416
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Здравейте!
В бързината слязохме в метрото и взехме това за 90 лири.Бихте ли ми казали за 10 пътувания ли е и за какъв транспорт?

10 возения на автобус, метро, трамвай, ретро трамвай и фуникуляр.
 НЕ включва фериботи, лифт и градската железница Мармарай.

Актуално обяснение на градския транспорт:

Последна редакция: пт, 23 сеп 2022, 19:25 от Шебек

# 417
redemi от 5 до 14 октомври ще сме там, пътуваме от Щатите, не от БГ. Double tree Hiltyn - Moda ни е хотела. Да, аз съм си направила цял файл със всичко за азиаткста част, както и другата част. Не тръгвам съвсем слепешаката Simple Smile
Ние бяхме до вторник във азиатската част във Пендик,във hilton by hemptan,не съм очарована,далече е и от абсолютно всичко,пътуваш със часове,мръсно,миризливо,като цяло имах други очаквания от Истамбул.И нас на всякъде се опитваха да ни излъжат и таксита и заведения,дори баклавички като си купувах се опита да ми върне със 10 лири по малко.

# 418
  • София
redemi от 5 до 14 октомври ще сме там, пътуваме от Щатите, не от БГ. Double tree Hiltyn - Moda ни е хотела. Да, аз съм си направила цял файл със всичко за азиаткста част, както и другата част. Не тръгвам съвсем слепешаката Simple Smile
Ние бяхме до вторник във азиатската част във Пендик,във hilton by hemptan,не съм очарована,далече е и от абсолютно всичко,пътуваш със часове,мръсно,миризливо,като цяло имах други очаквания от Истамбул.И нас на всякъде се опитваха да ни излъжат и таксита и заведения,дори баклавички като си купувах се опита да ми върне със 10 лири по малко.
Изобщо не може да се сравнява Мода/Кадъкьой с Пендик. Имам предвид като отдалеченост. Иначе не съм ходила до Пендик (твърде далече е) и не мога да правя сравнение като атмосфера. В Мода е приятно, особено вечер.

# 419
  • Варна и...духом на Босфора
Vici 75,a откъдето и да тръгни чиляк,пак на Стамбула утива,тъй де,амчи как.Готин хотел,готин локейшън на Rhitm.
Амчи дай да видим напрай ли програма,
Азия- кеф ти Бъдат,кеф ти Мода,кеф ти Фенербахче Марина,некой мачле така,кеф ти Юскюдар,Кузгунджук...Между другото,пуснах много хубаво видео от Мария Йозтурк във темата във фейса,който иска може да погледне.Та..Шикирин джамия мисля ще ти хареса,Ченгелкьой, Учителското...и йощ,там файла си гледай😊
И Не бъди нащрек/
Е,за чанти и портфейли - естествено!
За Европата,островите,какви са ти заданията?😊

Искам с голяма горчилка,тъга и ярост и бяс 😖 да кажа,че любимата ми Варна е хилядократно по- мръсна от Истанбул....
Особено това лято..

Шебечеджим,ей тез Шехирчетa,А?
Бе те да не четат тука бе....

Полвинка 666
Е,
Що Pendik,барем Картал да беше...😊
Ма работа ли имахте там..И ти обобщение даваш от Пендик за ИстаНбул...
Къде пътувахте,кой смърдеше,на какво😊
Полет ли имахте нещо..
Пендик,че и с нощувка.../и/...
Ич,ич не нощувам там,бих отишла,но сравнение да се прави с Мода, както Таня е писала е недопустимо.
Дай едно заведение където се опитаха да ви излъжат,име,локация,какво поръчахте,меню видяхте ли..

От вапурчика от Кадъкьой къмто Еминюню-

Vici 75- Чия Софрасъ ви е на две пресечки от хотела...
Антъни Бурдейн 😔 ни заведе там от екрана,
Сега август исках да ида,но го оставих за другия път 😊

Последна редакция: пт, 23 сеп 2022, 22:38 от redemi

Общи условия

Активация на акаунт