🌷Истанбул🌷 [тема 59]

• 48 848
  • 746
  •   1
Отговори
# 495
В Истанбул съм . 1-во число е ! Как да стигна до църквата на първия ден от месеца ? Знам , че е някъде около Вефа бозаджийницата , ама .... Хотелът ни е точно на Аксарай , до самата спирка на трамвая . Ако това може да е ориентир . Спешно !!! Помагайте !!!

# 496
Ето ти набързо маршрут от гугъл мапс от трамвайната спирка Аксарай.

Споделен маршрут
От Aksaray Tramvay İstasyonu до Ayın Biri Kilisesi през Yeşil Tulumba Sk..

18 мин (1,4 км)

1. Насочете се на изток по Ordu Cd. към Yeşil Tulumba Sk.
2. Завийте наляво на Yeşil Tulumba Sk.
3. Завийте надясно, за да останете на Yeşil Tulumba Sk.
4. Завийте наляво на Ömer Yılmaz Sk.
5. Продължете по Bukali Dede Sk.
6. Завийте наляво към 50. Yıl Parkı
7. Завийте надясно на 50. Yıl Parkı
8. Завийте леко наляво, за да останете на 50. Yıl Parkı
9. Завийте леко надясно, за да останете на 50. Yıl Parkı
10. Завийте наляво, за да останете на 50. Yıl Parkı
11. Завийте наляво, за да останете на 50. Yıl Parkı
12. Завийте надясно, за да останете на 50. Yıl Parkı
13. Завийте надясно към Cemal Yener Tosyalı Cd.
14. Завийте надясно на Cemal Yener Tosyalı Cd.
15. Завийте наляво на Akif Paşa Sk.
16. Завийте леко наляво на Katip Çelebi Cd.
17. Местоположение на пристигане: Ayın Biri Kilisesi

За да видите този маршрут, посетете https://maps.app.goo.gl/NnzKa3H5Di4Z11yG9

# 497
Благодаря ти vici75 , но аз питам за маршрут "по вода" иска ми се да хванем водно такси от Ортакьой до Бейлербей , ще е по-бързо мисля и по интересно, а и сме 6 души.  Пак да питам някой возил ли се е на водно такси? 😄

# 498
  • Варна
Бейлербей, а ферибота от Ортакьой до Кузунджук май не е много редовен.. не намирам информация нито за него нито за цените на такситата 🤷🏻♀

и ковида и световните каши объркаха всичко Sad
Основна част корабчета тръгват/спират Еминьоню - началото на Златния рог , от двете страни на мост Галата. Първото възможно време идете там и уточнете какво/къде /в колко ще ползвате , щото с тези кризи всичко е каша.
По Босфора щъкат стотици плавателни съдове , те са от основните  градски транспорти , заради децата колкото може повече корабчета - много се кефят. Сигурно ще успеете да натъманите нещо - със сигурност на по ниска цена от таксито. 1 качване е под лев - Задължително с ИСТАНБУЛКАРД (едно от първите неща които си вземаме от първата будка) Simple Smile

# 499
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
За църквата на 1-вия ден да кажа, че освен на 1-во число, ключета се вземат и всеки вторник и четвъртък до 12 часа, мисля беше. Тогава има поп, на когото си казвате името, той ви благославя и после отключвате избрана икона.
Не е само веднъж месечно.

# 500
  • Варна и...духом на Босфора
Аз не съм се возила на водно такси.
Но ги видях в морето,да
И течеше оферта на Каракьой за колко мили,колко човека,каква цена,и как да се поръча.
За група както сте е по- изгодно,да.

# 501
Оникс какво е" да проверявам USSD код"

Eli_r, кода е тип команда от клавитурата от рода на *123#, и показва остатъка от пакета, мегабайти и минути примерно.
За картата на Тюрк телеком кодовете бяха *120# и *123#, но информацията, която получавах не ми беше много ясна.
За картата на Тюрксел кода беше *159# - там беше съвсем ясно изписано колко мегабайта тотал, колко използвани, колко остатък. Но пак казвам, според мен не ми бяха дали туристически пакет, а тяхната карта си работеше барабар с българската, за разлика от другата.

# 502
Оникс какво е" да проверявам USSD код"

Eli_r, кода е тип команда от клавитурата от рода на *123#, и показва остатъка от пакета, мегабайти и минути примерно.
За картата на Тюрк телеком кодовете бяха *120# и *123#, но информацията, която получавах не ми беше много ясна.
За картата на Тюрксел кода беше *159# - там беше съвсем ясно изписано колко мегабайта тотал, колко използвани, колко остатък. Но пак казвам, според мен не ми бяха дали туристически пакет, а тяхната карта си работеше барабар с българската, за разлика от другата.
Благодаря Оникс, много ще ми е полезно, сега на края на 10 ти месец ще видим нашата, работи ли и колко има в нея. А тези карти как се зареждат, в офис ли, някой зареждал ли е

# 503
Аз съм зареждала тюрксел в офис

# 504
Здравейте!
Пак съм аз Grinning Тръгваме за Истанбул този четвъртък, имам готова програма, която променям в движение, защото хем ще съм турист, хем на работа (работя в същата агенция с, която пътуваме). Имам въпрос за ходенето до Кадъкьой. Четох тук из темата, че може с ферибот, но не мога да се ориентирам коя фериботна линия да търся.
Ще съм много благодарна да ме ориентирате.

# 505
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Шехир Хатларъ, линията е Еминьоню-Каракьой-Кадъкьой. По посока моста Галата последната колибка, от винил е.

# 506
  • София
Здравейте, някой пътувал ли е с водно такси, тъй като ще спим в Ортакьой и искаме да идем до двореца Бейлербей, а ферибота от Ортакьой до Кузунджук май не е много редовен.. не намирам информация нито за него нито за цените на такситата 🤷🏻♀
Vanesatt,

Това намерих в сайта на https://www.sehirhatlari.istanbul/tr. Знаещите турски да помогнат, защото не намерих на английски.

https://www.sehirhatlari.istanbul/tr/duyurular/ibb-deniz-taksi-i … in-hizmetinde-779

https://www.sehirhatlari.istanbul/tr/duyurular/ibb-deniz-taksi-s … rulan-sorular-773

# 507
  • Варна и...духом на Босфора
Днес и Истанбул така да се каже празнува 3 в 1- Ден на музиката,поезията и кафето❤️🥳
Тъй де,амчи как.

Vee vee съчетание на полезно с приятно, хубаво.После дай отчет.Пълен/ двустранен.

Чефулинке,Четка йок гидийиорсун,абла😃😃😃😃?
А на мен още първия ден😃, докато се разхождах по Галата кюпрюсу,иде срещу мене един,край рибарите върви и хоп,четка на асфалта/😃,аааа,ама язе не съм боса по асфалта,байно леее...Хихихи..Даже леко я понастъпих подминавайки я😃..

Малко довършителни работи -
Га се върнах от Азия,където си изкарах супер,къпане,почивка,душ,и малко в лобито моабет с момчетата поех с трамвая до Кабаташ,през прозорците хвърлих поглед на Галата порт.Финикулярче/ наречен от някои ТА- фоликул/😃😃😃,и Таксим.
Народ- нямам думи, светлини,леко хладно така.Да кажа също,че и глад ме обхвана,Ами само при аблите на Фенерйолу дето хапнах,Ами вече къмто 8 часа гледам саата е.
Има пейчици по Истиклял,бая така заетички,и по- хладно стана,спрях се да зяпам музиканти,играчи, танцьори,зяпах чанти,манти,Катедралата,Чичек Пасажът/ малко е занемарен/,В Манго харесах един жилет,ама нямаше така мойто гГрьосе.Инак хубав цвят,ама на .
Метнах едно Четинкая,вляво,се пада вървейки към кулата,и то е на няколко етажа,хареса ми,на последния етаж ресторант,обаче аблите прибираха вече,
Та туй Четинкая следващия път ще му дам подобаващо внимание,бельо,детско и дамски дрехи,ама сега гладна бях🙂
Подминах го и  от същата страна,надоле още си хапнах доволно за 156 ли,абе 160 лири- телешки кюфтета на скара, салата,питка ,пилаф/,вода,айрян,още един пилаф и две мезета- йогуртлу биберон и мелянцани.
На втория етаж,и гледах тълпата ,почивка,и после към рибния пазар минах,те прибираха хората,че късно беше,после в един пасаж свих,имаше там преди шалове,но не можах да ги открия,в магазина на Голдън Роуз си взех два лака,един за мен - с Блистящу,един за шефката тука в DE.Между другото,всички подаръци,които донесох и купих с обич за близки,и колеги,и дечица за Германия бяха посрещнати с огромна радост и щастие.И аз съм много щастлива също❤️.
Тъй.И вървя си надоле,ама вея си пак с ветрилото,снимки не съм правила,наслаждавах се на мига и атмосферата,после в магазина на Коска се вмъкнах,имаше баклава изкарана,ама викам на момчето,дай да опитам от дето аз харесвам/джевизли и сютлю/,излапах две парченца/😃,викам,ще помисля/ генерално казано не съм по баклавата😉/,викам,чакай да разгледам,едни кутийки с шоколадчета взех45 парчета с картинки от Турция _една кутия,80 лири,ей тъй за почерпка и на касата гледам едни шоколади,в целофан опаковани с цели лешници,100 грама,грабнах един- Чуден!
Спуснах надолу по познатия калдъръм,ама седнах на едни стълби да почивам,взех фреш от нар и грейпфрут,то гледам станало 22.45
Купих някои сувенири,назар бунджучета,,обаче лъжички квито исках нямаше и се спуснах бавно към трамвая.
Не мой се разминеш от хора- майки с колички,млади,стари, Сичко то по гезмето 😃
На спирката едни зяпат колебливо,викам тез или испанци или талянци! Бинго !
Викам,накъде така,
Отде сте вий,
От Овиедо,А,първом да знайте чи Рафича много го либим в България,поне аз и Роже❤️
И още хиляди!❤️
Чи ей тъй сладка приказка дорде дойде трамвайчика,те на Таксим били в апартамент и отивали към Султанахмет площада един тегел да направят.
От спирката погледнах вдясно и чудно осветени бяха ресторантите под Сюлеймание-
Хоп на трамвая и на отелде.
Душ и в леглото.
Тъй завърши втория ден.😃

Последна редакция: нд, 02 окт 2022, 09:44 от redemi

# 508
Ще пътувам за Истанбул следващата седмица  и мой приятел от Истанбул иска да му взема  Iqos комплект, забранени са за продажба в Турция. Някой минавал ли е митнически контрол с Iqos? Проблем ли е?

# 509
  • Бургас / UK
Еми, четка йок , ама бен чок фена 😊 Ич не могат да ме впечатлят с нищо … може и да са ми метнали някоя на асфалта , ама никой не отразявам язе 😀 загубвам ума и дума там и кат не на акъла си съм .И аз го любя Рафича ,йощ га беше юноша бледен…
Мойта любов ми вика преди малко “къде ма закара в тоз Истанбул , все там ми се ходи “ И той завалията загуби ума и дума 🤣, а е от Свиленград и един път беше ходил на море в Турция преди да ме срещне …
Утре и аз отивам на море ( с него де) , ще мина любимия град по тъмно , но пак е нещо . Обожавам го през нощта , тези светлини , тази атмосфера …

Общи условия

Активация на акаунт