🌷Истанбул🌷 [тема 59]

• 48 787
  • 746
  •   1
Отговори
# 120
  • Sofia
Маслинке, те си приличат двата десерта и на вид, и на вкус. Само консистенцията е различна, точно от месото, някак се тегли на фини конци. И крайно време ти е да опиташ, не се излагай баш ти да не знаеш какво е туй нещо  Wink

# 121
Маслинке, те си приличат двата десерта и на вид, и на вкус. Само консистенцията е различна, точно от месото, някак се тегли на фини конци. И крайно време ти е да опиташ, не се излагай баш ти да не знаеш какво е туй нещо  Wink
Маслинката знае, ма не яде животинско месо от 94-та година, когато някои тук не са били родени дори. Simple Smile
Калмари някакви само. Simple Smile

# 122
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Гергана, и градините на Долмабахче са платени. Но до двореца е музея Ресим (Resim Muzesi), там градината е безплатна, има врата и гледка към Босфора като в Долмабахче, 2 фонтана и 2 лебеда. Хубаво е.

Хади, абла, отмаряй и пиши,  приготвили сме със Сиенчето лъжиците 😃 Отделно,  вчера сутрин къде ходи още не си ни казала 🤗

Аз ядох тавук нещото и нямаше ни конци,  ни пилешко. Същото беше като Казандибито, което обожавам! Абе,  всякакви кремчета обичам всъщност, личи ми че не съм ходила на детска градина.

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 18:45 от Шебек

# 123
Здравейте, някой може ли да помогне, каква е ориентировъчно цената на такситата за км?

Благодаря ви предварително.

# 124
  • София
Здравейте, някой може ли да помогне, каква е ориентировъчно цената на такситата за км?

Благодаря ви предварително.
Първоначална такса- 9,80 лири.
Минимална сума - 28 лири.
Цена на километър около 4,50 лири.
Не знам само как се таксува престоя - имаше нещо, но не го помня.
Скоро се повозих доста на таксита и цената е съвсем прилична.

# 125
  • Варна и...духом на Босфора
Анлат,девам едийорум.
Ден първи.
Най- сетне в Истанбул 💜
Защото по ред причини,идвайки си от Германия,до Одрин и Лозенград стигах,до Истанбул - не.
Е,сега- да.
Пътуване Нишикли от Варна,вечерта,до Слънчака спокойно,после с мамашки😐
Бързо минаване на границите и около 5.15 сме на Отогар.
Попитах за такси,информативно
До Сиркеджи около 250 лири каза абито от офиса,все пак да знам.
Стоях,чай ни донесоха,един много любезен мъж.
Към 6.30 отидох на метрото,до Аксарай,тъй ми беше целта,да видя в неделя в 7 сутринта пак ли ще е пълен трамвая!😁
Ами - да!
Беше
Но тоя път един го питах- къде отивате сутринта в 7.10 в неделя аджеба,
_"На моста- вика
На кой мост?
На Га лата"
Е,лошо няма😃.
Ох,като вдъхнах животворен Стамбулски въздух - ей тъй вервайте ми,чакрите ми се отвориха.😃☺️😚😚
Тая дума ще ме следва и следващия ден☺️.
Слизам и дишам,към хотела.
Аз бях букнала Star Holiday Inn на трамвайната горе на Султан Ахмед,но после излезе по- добра оферта за единична стая за Хюриет,и аз анулирах и запазих този.
Не съжалявам,има си своите минуси,но + са повече.
Тънгър лангър с лилавото куфарчИ,бам в хотела,едно младичко
Ади ода Бош вар му,сладур☺️
Йок.
Ама сладък,от Узбекистан,Рауфа или Раурфа
Какой туй имИ бе?
Рафа!#тъй си го наричаха докрай.
Платих си,регистрира ме момчето,донесе ми чай.
Пред хотела надолу има Отопарк и дупка.
Ши става друг хотел
Вдясно е Акчънар.
Тясна уличка,до хотела е "Garden mezze", a naъгъла обновяват и ще бъде Четинпорт- хотел и ресторант - с орнаменти от ковано желязо,надолу по улицата е Golden horn, където тук от темата имаме хора,отсядали там.
Изпих аз чая,взе така да напича,но с бризче.😃
Леко освежаване, ветрилото в ръка и към морето,бриза,чайките,глъчта,тълпата,гълъбите,моста и Еминюню-💜

# 126
Нещо дизита, филмчета. Дайте идея. Коя героиня да посетя, че ще ме върнат от границата, ако нямам такова посещение.

# 127
  • Някъде в Европа...
Анлат,девам едийорум.
Ден първи.
Най- сетне в Истанбул 💜
Защото по ред причини,идвайки си от Германия,до Одрин и Лозенград стигах,до Истанбул - не.
Е,сега- да.
Пътуване Нишикли от Варна,вечерта,до Слънчака спокойно,после с мамашки😐
Бързо минаване на границите и около 5.15 сме на Отогар.
Попитах за такси,информативно
До Сиркеджи около 250 лири каза абито от офиса,все пак да знам.
Стоях,чай ни донесоха,един много любезен мъж.
Към 6.30 отидох на метрото,до Аксарай,тъй ми беше целта,да видя в неделя в 7 сутринта пак ли ще е пълен трамвая!😁
Ами - да!
Беше
Но тоя път един го питах- къде отивате сутринта в 7.10 в неделя аджеба,
_"На моста- вика
На кой мост?
На Га лата"
Е,лошо няма😃.
Ох,като вдъхнах животворен Стамбулски въздух - ей тъй вервайте ми,чакрите ми се отвориха.😃☺️😚😚
Тая дума ще ме следва и следващия ден☺️.
Слизам и дишам,към хотела.
Аз бях букнала Star Holiday Inn на трамвайната горе на Султан Ахмед,но после излезе по- добра оферта за единична стая за Хюриет,и аз анулирах и запазих този.
Не съжалявам,има си своите минуси,но + са повече.
Тънгър лангър с лилавото куфарчИ,бам в хотела,едно младичко
Ади ода Бош вар му,сладур☺️
Йок.
Ама сладък,от Узбекистан,Рауфа или Раурфа
Какой туй имИ бе?
Рафа!#тъй си го наричаха докрай.
Платих си,регистрира ме момчето,донесе ми чай.
Пред хотела надолу има Отопарк и дупка.
Ши става друг хотел
Вдясно е Акчънар.
Тясна уличка,до хотела е "Garden mezze", a naъгъла обновяват и ще бъде Четинпорт- хотел и ресторант - с орнаменти от ковано желязо,надолу по улицата е Golden horn, където тук от темата имаме хора,отсядали там.
Изпих аз чая,взе така да напича,но с бризче.😃
Леко освежаване, ветрилото в ръка и към морето,бриза,чайките,глъчта,тълпата,гълъбите,моста и Еминюню-💜

Чакам с нетърпение и следващите дни Simple Smile

# 128
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
За който може да си превърта телевизията -  вчера 25 август от 14:00 по 24kitchen -  Уикенд почивки с Грег Уолъс - Истанбул.

За останалите ето го онлайн, но на английски

Последна редакция: пт, 26 авг 2022, 16:43 от Шебек

# 129
Здравейте, дами! Изчетох поне 3 теми назад и не намирам много информация, та се престраших да ви питам... Ще ходим с мъжа и детето на 5 г. в Истанбул за 5 дни в началото на септември. Организирам сама всичко и мисля, че си редя дните добре, благодарение на вашите разкази - БЛАГОДАРЯ ВИ. Даже избрах хотел Пенинсула, заради вас. Искам и за детето да е забавно, затова ще го водим в Леголенд, някой аквариум (още не съм избрала кой) и във Виаленд или Виапорт Марина Тузла. Та може ли някой да сподели впечатления от Тема парка в Тузла? Или от акваруима там... Кой от двата лунапарк според вас е по-подходящ и ще е по забавен на дете на 5 години ?

# 130
Бир гюн😸😁😸 девам едийорум..
Първо минах през "антрето" на Мармарая,да видя де са автоматите за карти,и през светофара на Сиркеджи през уличките,видях чейнджбюрата що дават за алъш вериша,Гратиса видях дей и към Мъсърчето отидаф.Махах на камерата ,ни знам ич,има ли ,няма ли,бе ши махам викам,тъй де,амчи как,някой мож да зяпа сабалян неделно😁

Ей на,празен,къмто 8.30-9.
Обаче вляво на едното тизгяхчИ турен Идин синджир/ резерве,качил са един на стол и обяснява на група какво,що.
Гледам Жорди пише от Колумбия,аха бе стана ми интересно.
Минах вътре,цените Up!, излязох , уханието на прясно Мехмед ефенди ме усмихна,нанизите патладжан,лозовите листа,мидиетава, маслините,сирената,сръчно подреждащите сергиите си продавачи,доматес,бибер салчасъ, тазе,аджъ...в очакване на клиенти и туристи..
Бавно се разходих до края на сегиите,от симитчията си взех симит и ачма, и една лимонада,но я хвърлих,беше кисела,отпих,казах на момчето-- кисела е,дадох ти 15 лири,той се притесни,отиде донесе две шишета нов концентрат,зареди машината,извини се отново,наля ми нова,почерпи ме локум,и с торбичката отидох на пейките на пристанището на Шехир,първото,седнах и си хапвах,гледайки рибарите,Галата,морето,бриза ми вееше косата...щастие и спокойствие...
Качих се на моста до Каракьой,слязох до пристанището,вдясно,разходих се,разгледах заведенията,купих си вестник Sabah,вода,седнах на пейка,четох вестник,запалиФ си цигарка, после зърнах сувенир магазинче,с огромни котараци,оттам избрах някои неща,например намерих за близък мой в Германия,който се казва Leon Schwartz 😃/черния лъв/,пък той е с много светла кожа/,😁😃,та намерих едно като протмоне с надпис Leon,да си турга там кугелшрайберите,той учител,едни малки тефтерчета,по 3 лири,много симпатични,пак за близки,с картинки Стамбулски.
Много обичам да радвам близките до сърцето ми хора с дребни,но интересни подаръчета,докато ги избирам,си представям радостта им,споделена,защото те знаят какво е Истанбул за мен💜.
С чантичката минах пак по моста,през уличките и градинката на Мъсъра,месцето на скарите и дюнерите миришеше неустоимо апетитно,минах през Гратис,взех си от крема,който ноември си купих в Одрин,много съм доволна,и се върнах в хотела къде 12.10
Стаята беше готова,Ади лилавото куфарчИ по стълбите нагоре,освежаване,малко релакс, разговор с новото момче на ресепшъна/ в 9 часа се сменят/,викам отивам на Нафталина в Балат,😃 а той,Метин,брат на собственика,- Ама мадам, знаеш ли къде е ,така изненадано,😁😸😁
"-Хихихи,Метин Аби,Кедилер хершей билийор,"
Кеди Редемито пък съвсем 😸😁😸😃"
Тъй с настроение и кеф гепнах трамвайчика и пак на Каракьой,взех шифчето къде Халич.
От вапурчика правих клипчета за германците,да видят нашата прекрасна църква и величествената гръцка сграда и Сюлеймание,храних чайките с останалия ми симит.Както през 2009 посетих за първи път Йеребатан и нашата църква,сега вече реставрирани ги посетих за втори път.
Прекрасна,разтреперих се вървейки през парка и прекрачвайки дворчето,разплаках се влизайки вътре...Имаше и турци,и чужденци
Запалих си свещи за здраве,заговорих се с човека,който говори български,купих осветени гривнички и висящи сувенири с иконата на Св.Стефан,за моя близка,мъжа и,и още,и с изненада научих че,и камбаните на Варненската катедрала,и на нашата църква са излети в Ярославъл,и още взех с иконата дето стои над олтара ,главната икона със светите братя Кирил и Методий.

Ту би кантинued😁😁😁
Туй първи ден йощ
Ако някой иска ,лютфен да не ме чете,😊

# 131
Redemi, много увлекателно и забавно. Ама си ми е направо гимнастика за мозъка да схвана някои фрази. Но пък полезно за отпускари.

# 132
Умно Марийче,коетУ не тий  ясно- питай😊.

Седнах навън на хладинка в градинката на църквата,гледах наровите дръвчета,и фасадата,обновена,натъкмена💜..отсреща брега..
Отнесла съм се,а хората си тръгнали,идва човека да ми каже да тръгвам ,до 17 ч работи в неделя.
Тъй отпочинала поех да диря аладжатните трепенчета,Нафталина и Инстаграмскуту вю.
На улицата,многУ народ,коли,сватба,автобуси
Трамвайчика новия му видях релсите,после на връщане видях мотриса,ама не разбрах в действие Лий?🤔
Имаше един много висок,обаче беше далече, баскетболист беше,щот го бяха наобиколили ама дордя ида до светофара той зачезна😁.
Тъй.От светофара надясно и почват шарените кафенета, магазинчетата,галерии.
Лежерно си минавах,и разглеждах,цветно, интересно и различно.
Искам да питам -била ли е Фрида Кало котка в предишни животи?
Мисля,да.
Навсякъде е,
Даже мин.ноември и аз си взех портмоне с нейния лик.
И на Балат е.
Вървя си,вървя,стигам до едно корнерчИ,ето туй,с тръби,викам колегите правят профилактика 😁😁😁,поглеждам надолу, заграждения/ викам ,абе тоз Нафталин да не е долУ бе?
Върнах се,свих по долното баирче и хоп ей го на!

Тук ясно се вижда на снимката,тръбата и загражденията ,горе където бях,аз.
Позавъртях се,освободи се масичка вънка,и хоп Редемито се настани😊.
Дойде и котенце,а менюто го носят така
Значи,хендмейд лимонде,чудно,освежаващо лимонено,после туй кайве и то интересно,с аромат на кардамон и канела,и туй малкото бадемче ,носели ги специално за заведението,За десерта се колебаех- между орехово брауни и Сан Себастиян,обаче тук във Варна с аверки хапнахме скоро Орехов Сюрприз,чудно айскриймчи,викам генух,Валнюси,шимди ши грабна тоз Себастиан.
И не сбърках,ненатрапчив захарен вкус,лек крем,и галещ небцето шоколадов сос/ по мое желание.
Ползвах и WC- вратата е оранжева от стар хладилник SMEG галиба😊😁,много интересно.
След това се разходих и се озовах пред тез прословути стълби-И без малко да ме изкарат с линейка оттам🍀🍀🍀
Ох,Чок шюкюр

# 133
  • Варна
Redemi, много увлекателно и забавно. Ама си ми е направо гимнастика за мозъка да схвана някои фрази.

много хубаво е повече хора да споделят. Е разбира се най - добре на средностатистически нормален български както останалите пишещи , ама това сигурно е нечие изкупление Simple Smile .

Последна редакция: сб, 27 авг 2022, 07:41 от peterky2002

# 134
Redemi, много увлекателно и забавно. Ама си ми е направо гимнастика за мозъка да схвана някои фрази.

много хубаво е повече хора да споделят. Е разбира се най - добре на средностатистически нормален български както останалите пишещи , ама това сигурно е нечие изкупление Simple Smile .
Ду хаст Рехт,Петерки Аби😂😂😂
Шоушенк РИдемпшЪна😂😂

Агейн си извън контекста,Петерки,шааде.

Честно,мислех тези стълби за много широки,явно и аз като другите заблудена камилка😂 от инстаграмски билдери и фотки.
Амаааа,то имаше цели айлезита ,бе!
Чинки,стринки,гешвистер, калеко,вуйнички...мама,тати....
Пък Медхена !
То чупки,то фръцки по гръцки😂/Шебечеджим ❤️💜❤️/, профил, анфас,
Ни мой са добра до стълбитИ,язе.
А ето каква е фактическата обстановка
Стълби

Вляво от стълбите,тц,
Не ми дава да сложа снимката,файла бил по- голям.
Та ,вляво от това местенце,съборетини,и боклуци,вдясно също.
Както се вижда от снимката,поразреди се тълпата и се качих нагоре към амбрелите и шарените малки беседки,на лилавата се снимах с един малък тигър,😊,тоест снимаха ме😊,има там барче,момчетата сервираха на хората,седнали на масичките до края на стената,и изведнъж,обръщам се да направя и докрая снимки,понеже отгоре стената видях две котки,и ужас! До масите се разхождат два огромни петли!
Имам абсолютен ужасяващ страх от петли и кокошки от детството ми.
Направо как съм стигнала до долу,не знам,и не съм припаднала,да ме изнасят с линейка,
Слава богу!
Доживотно няма да стъпя повече там,а и не съм впечатлена,точно от това тъй известно място.

Тези са до хотела ми,и няма петли😁
Извън срещата с пернатите,следобеда ми мина превъзходно и чаровно,както си бях искала💜
Спуснах се към спирката,хванах един рейс,99 галиба беше,до Еминюню-,но от Ататюрк моста сви наляво,имаше там спирка,и после едвам в трафика се добра до Еминюню-.
Слязох и вече се здрачаваше така,и по- хладничко😊
Взех си балък екмек от първото клатещо се корабче,вляво от моста, страхотен!
Но видях как докараха нарязан пресен хляб!
И рибата,и лука,и салатата,добавих лимонов сок,и си го хапнах с наслада,гледайки чайките и корабите!
След това слязох в прословутия подлез,обаче откъдето грабнах страхотен локум,даже тъй изненадана останах.Моят локум е Гюллю и сааде.Никакъв друг!
Е, естествено опитвала съм и съм купувала и за близки други видове.
Излязох от подлеза,минах през Мъсъра да видя аджеба колумбиеца там ли е,ама вече беше капалъ,то минаваше 8 часа/20
Отстрани,извън пазара на сергиите се разприказвах с един от Шумен,черпи ме локум,вода,чай,ама то стана тъй,че питах за розовия чай,на англ.той ми отвръща на Испания италиански,викам Вамос трабахар😁😂😁,той пак вика-"Синьора😸😻😊,венга!
Викам Не панимаю😂
А венга е ела на италианския 😸.
И тъй после като установихмИ кой откъде е,седнахме в дюкяна на мохабет,и почерпка.Донесе едно от момчетата на табличната,чай,вода,локум, бонбони.
Тъй си поприказвахме хубаво,и почти годежно😊,и комплиментовано😂,щото той вика,аз имам четири жени,ама за жена на брат ми ми харесваш много 😁
Даже ми даде 45 лета,Ауууу,викам,жив да си,Аби,ама наабарот числото на годините са😁.
И викам с туй дюкянчи и четирите абли ли гледаш😊,Машалла!
Ади викам,дай 50 грама розов чай,и да опитам туллумнпейнирито,няколко черни маслини,и си взехме чао ,с уговорката да отида пак😊.
После минах през уличките, светофара и бам в хотела,душ, освежаване,поуморена бях,но отидох с гемийката до Юскюдар,взех си сок и Карамче и гледах моста.
Тъй завърши първият ден!😸
Ето тук вдясно се вижда,това което е до стълбите,тези съборетини вървят нагоре до полуразрушени и паднали постройки,където имаше и прозорци,😁
Иначе предлагат и Афогато,Браво!

Последна редакция: сб, 27 авг 2022, 10:45 от redemi

Общи условия

Активация на акаунт