Изследване на ХОРМОНИ – 25 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 52 732
  • 740
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте, момичета! Имам следния проблем: опитваме от 3 години с приятеля ми да имаме дете. Имам отстранена една тръба. Следва лапароскопия да се види другата в какво състояние е и защо не се получава. Но това, което ме притеснява най-много е, че когато ми свърши цикъла на следващия дрн започва едно ужасно подуване на гърдите, болки ниско в корема ( като менструални) все едно ще ми дойде всеки момент, ужасно силно сърцебиене, когато съм в покой най-вече, но и не само и това продължава до следващия цикъл, като ми дойде всичко се успокоява и после пак отначало.В момента съм с температура 37.3 корема ми е страшно подут, за гърдите няма да коментирам, че са станали двойни и не мога да спя от болка(отделно имам мастопатия). Мисля сама да си изследвам всичко възможно (ходя редовно на мамолог, гинеколог) пускали са ми хормони, но все са в ред. Щитовидна жлеза не съм пускала пълен пакет. Мисля да отида утре сутринта. Трябва ли да съм в цикъл или няма значение. Мисля на 3ти ден от цикъла да пусна Пролактин, Естрадиол, FSH, LH и Тестостерон, понеже имам и окосмяване около ареолите. Прогестерона знам, че трябва да е 7 дни след доказана овулация, не можах да я хвана този месец, затова ще е другия. Дайте ми съвет какво друго мога да изследвам да открия кой хормон играе за да се чувствам така. Този проблем е от 2 години, има месеци в които съм добре, които са примерно 2-3 месеца в годината, и такива, в които подуването и всички други симптоми започват 7 дни преди да ми дойде, което смятам за нормално. Вече не се търпи. Тези месеци ми подранява с по 7 дни, попринцип ми идва на 35-36 ден овулацията ми е около 22-23 ден.

# 196
Вижте на първа страница, там са описани базовите неща и най-вече кога се пускат.

# 197
Здравейте! Следя темите в този раздел, но за пръв път пиша. От година правим неуспешни опити и затова реших да се активизирам с изследванията. Направих обща кръвна картина, хормоните за щитовидна жлеза, както и полови хормони LH, FSH, естрадиол на 3ти ден, както и прогестерон 7 дни след О. Абсолютно всичко ми е в нормата. Имам редовен цикък и О и мисля, че при мен проблема е във втората част на МЦ(имплантацията). Мъжа също си пуска спермограма и при него всичко е наред.
Може ли да ме посъветвате какви витамини да пусна(не съм пуснала никакви), които са важни по-скоро за имплантацията. Имам час за гинеколог и искам да отида максимално подготвена.
Благодаря предварително! 😊

# 198
Здравейте, какво мислите за тези резултати? Диагнозата е ПКЯ след като преди година бе отхвърлена ВНХ след Синактенов тест.

На 3-ти ден

На 5-ти ден

# 199
Здравейте,
на 31 г. съм (почти на 32) от 3 години правим опити и по принцип забременявах бързо. Имам 3 неуспешни бременности и една завършила в 7 м. Имам няколко мутации и терапии, назначени при забременяване. Но проблемът е, че вече 8-9 месеца не се получават нещата. Затова пуснах и изследвания по предписание на лекарката ми. За съжаление чак на 12.12 съм на преглед да ми разчете изследванията, но ме притенява прогестерона най-вече, който е пуснат на 20 ден от МЦ (така ми е препоръчано от АГ). По принцип овулацията ми е 14-15 ден макс. ЦИкълът ми е редовен на 28 дни, рядко на 29. Имам терапия за ТСХ - тъй като предходния месец беше доста високо. Сега виждам, че е в рамките на допустимото за забременяване.
Ще съм ви много балгодарна с малко помощ в разчитането на профгестерона - колко точно е зле. Тъй като аз не трябва и да приемам повече от 200 единици на ден, заради риск от тромбообразуване.

Резултатите на 4 ден от МЦ :
FT 4 ( свободен Т4 )- 17.80pmol/l   Референтни - 12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон, ТТХ )   - 2.080   Референтни - mIU/L   0.300 - 4.200
Prolactin( Пролактин ) - 301.20mlU/L   Референтни - 125.00 - 635.00
LH ( Лутеинизиращ Хормон )² - 8.08   lU/L
Референтни граници на Лутеинизиращ хормон ( LH ) за жени в репродуктивна възраст по фази в IU/L:

FSH ( Фуликул Стим. Хормон ) - 6.94lU/L
Референтни граници на Фуликулстимулиращ хормон ( FSH ) за жени в репродуктивна възраст по фази в IU/L:
фоликулна 3.5-12.5;
овулаторна 4.7-21.5;
лутеална 1.7-7.7;

Estradiol (Естрадиол)-270.70pmol/l   
Референтни граници на Естрадиол ( Estradiol ) за жени в репродуктивна възраст по фази в pmol/L:
фоликулна 45.4-854;
овулаторна 151-1461;
лутеална 81.9-1251;

AMH plus (анти Мюлеров хормон+) - 3.17ng/mL   Реферетни - 0.70 - 7.50

Прогестерон 20 ден от МЦ
Прогестерон/Progesterone - 4.8 ng/ml   
жени: фол.ф. <0.1-0.3;
лут.ф. 1.2-15.9;
постмен. <0.1-0.2;
бременни - първи триместър 2.8-147.3, втори триместър 22.5-95.3, трети триместър 27.9-242.5; мъже: <0.1-0.2
фоликулна 2.4-12.6;
овулаторна 14-96;
лутеална 1.0-11.4;

Благодаря ви предварително за отделеното време!

# 200
Момичета, на кой ден се пуска АКТХ?
И задължително ли е щитовидни да са на чист ден Confused

# 201
Не знам какво е АКТХ, но щитовидните хормони се пускат на чист ден.
На 1-ва страница в тази тема също е описано.

# 202
  • Варна
Пише следното "При изследване на АКТХ се изследва непременно и кортизолът, тъй като те са в обратно пропорционална зависимост. При увеличаване на нивото на кортизол се намалява нивото на АКТХ и обратното.
При изследване на АКТХ трябва да се вземе предвид и денонощният ритъм на този хормон и на хормона кортизол. Най-високи са нивата им рано сутрин, преди 8 часа, а към 18 часа те достигат най-ниската си стойност. Затова лекарите могат да изпратят пациента за изследване на АКТХ и сутрин, и вечер."
Изследва се сутрин между 7-10 ч. и между 16-18ч. след 15 мин. покой

# 203
Благодаря! Ще го пусна и кортизола, сутрин от венозна кръв.

# 204
Здравейте, дами, 
Имам нужда от помощ. На 32 г. съм с овулация на 14-15 ден. Направих прогестерон на 20 и 21 ден от МЦ и стойностите ме притесняват, дали може да помогнете ?
20 ден - 4.9 ng/ml
21 ден - 28.35 nmol/l, което е около 9ng/ml доколкото успях да изчисля с калкулатори онлайн.
Имам и другите хормони изследвани на на 3 ден, но те изглеждат ОК. Нямям ТСХ и ФТ4 на чист ден, но съм на терапия с Лтироксин и на 3 ден от МЦ е 2, което е ОК, доколкото знам.

# 205
Здравейте, Денис... цикъла ми беше на 28 октомври , ние на 7ми ноември започнахме да следим с фоликуметрия... но нямаше узрели фоликули.. и на 21вия ден беше само 13см а останалите бяха доста малки.. и днес 27ми ден от цикъла фоликула стои само на 13см 🤷🏼♀🤦🏼♀
FSH ми е 5.2
LH ми е 10.5
ХОМА ИНДЕКС за инсулин ми е 2.50
Имам Tsh пия Лтирокс 75мг
В момента приемам и  Иногинол
Като цяло какво да правя главата ми е каша , какво да правя за тези фоликули за да узреят добре🥹 Благодаря предварително

# 206
  • София
Здравейте, дами,  
Имам нужда от помощ. На 32 г. съм с овулация на 14-15 ден. Направих прогестерон на 20 и 21 ден от МЦ и
Скрит текст:
стойностите ме притесняват, дали може да помогнете ?
20 ден - 4.9 ng/ml
21 ден - 28.35 nmol/l, което е около 9ng/ml доколкото успях да изчисля с калкулатори онлайн.
Имам и другите хормони изследвани на на 3 ден, но те изглеждат ОК. Нямям ТСХ и ФТ4 на чист ден, но съм на терапия с Лтироксин и на 3 ден от МЦ е 2, което е ОК, доколкото знам.

Здравей!
Прогестеронът е нисък, но може да не е изследван точно на 7-ми ден след О.
Не посочваш рефер. граници, но предполагам че горната е около 75 nmol/l ... и за да е сигурно, че е имало О. прогестерона трябва да е поне 45 nmol/l... повтори го след няколко дни.

Здравейте, Денис... цикъла ми беше на 28 октомври , ние на 7ми ноември започнахме да следим с
Скрит текст:
фоликуметрия... но нямаше узрели фоликули.. и на 21вия ден беше само 13см а останалите бяха доста малки.. и днес 27ми ден от цикъла фоликула стои само на 13см 🤷🏼♀🤦🏼♀
FSH ми е 5.2
LH ми е 10.5
В момента приемам и  Иногинол
Като цяло какво да правя главата ми е каша , какво да правя за тези фоликули за да узреят добре🥹 Благодаря предварително
Здравей!
На кой ден от МЦ за правени тези изследвания? Ако е на 3-ти ден от МЦ, ЛХ е висок и показва ПКЯ... и ако е така е нормално да има повече фоликули и да има проблем с О., получило се е, най-вероятно ЗФ.
Имаш ИР... трябва режим на хранене, спорт, добавки, медикамент... провери всички хормони и за дефицити на витамини и минерали - посочени са на 1 стр. на темата. Дефицитите попълваш, а за хормоналните отклонения се консултираш с АГ и Ендокринолог и се лекуваш - това е правилния подход при ПКЯ/СПКЯ. Има някъде, някакви отклонения, които трябва да се коригират/контролират + малко повече воля и постоянство.
Не е страшно... ти така или иначе си го имаш и колкото по-бързо го приемеш и вземеш мерки, толкова по-добре за теб.

Последна редакция: ср, 23 ное 2022, 16:49 от denis.

# 207
Здравейте, дами,  
Имам нужда от помощ. На 32 г. съм с овулация на 14-15 ден. Направих прогестерон на 20 и 21 ден от МЦ и
Скрит текст:
20 ден - 4.9 ng/ml

Здравей!
Не посочваш рефер. граници, но предполагам че горната е около 75 nmol/l ... и за да е сигурно, че е имало О. прогестерона трябва да е поне 45 nmol/l... повтори го след няколко дни.

Здравей, Денис,
Първата референтна в ng/ml е до 15, а втората е до 85 nmol/ml. По принцип овулацията ми винаги е била на 14-15 ден, затова и правих изследване на 20 и 21 ден от МЦ. Не знам приемането на аспирин протект и вливки с интралипид дали влияят на прогестерона.
От всичко, което прочетох тук в темите за хормонални излседвания започнха да се притеснявам и за  FSH, LH и Естроген, но те са изследвани на 4 ден, както са ме посъветвали лекарите. Стойностите им са следните: дали ще бъде удобно да попитам отново за съвет.

# 208

Скрит текст:
Здравейте, дами,  
Скрит текст:
20 ден - 4.9 ng/ml

Здравей!

Здравейте, Денис... цикъла ми беше на 28 октомври , ние на 7ми ноември започнахме да следим с
Скрит текст:
фоликуметрия... но нямаше узрели фоликули.. и на 21вия ден беше само 13см а останалите бяха доста малки.. и днес 27ми ден от цикъла фоликула стои само на 13см 🤷🏼♀🤦🏼♀
FSH ми е 5.2
LH ми е 10.5
В момента приемам и  Иногинол
Здравей!
На кой ден от МЦ за правени тези изследвания? Ако е на 3-ти ден от МЦ, ЛХ е висок и показва ПКЯ... и ако е така е нормално да има повече фоликули и да има проблем с О., получило се е, най-вероятно ЗФ.
Имаш ИР... трябва режим на хранене, спорт, добавки, медикамент... провери всички хормони и за дефицити на витамини и минерали - посочени са на 1 стр. на темата. Дефицитите попълваш, а за хормоналните отклонения се консултираш с АГ и Ендокринолог и се лекуваш - това е правилния подход при ПКЯ/СПКЯ. Има някъде, някакви отклонения, които трябва да се коригират/контролират + малко повече воля и постоянство.
Не е страшно... ти така или иначе си го имаш и колкото по-бързо го приемеш и вземеш мерки, толкова по-добре за теб.

Последна редакция: чт, 24 ное 2022, 06:47 от AnMary

# 209
Здравей, denis! Имам нужда от твоето мнение, защото вече се изгубих в информацията, а в провинцията на адекватен ендокринолог не мога да разчитам. Зад гърба си имам пет опита ин витро, на 34 години бях с АМХ 0,16, ФСХ 18, всички други хормони ми бяха наред. На 42 г., пет години след раждането ми поставиха диагноза Хашимото TSH 5.7 uIU/ml, fT3 3.54 pg/ml (1.580-3.910), fT4 1.040 ng/ gl (0.700-1.480), TAT 144.37 IU/ml (<4.11), MAT 823.79 IU/ml (0-5.61). След три месеца прием на л-тироксин 50 mg, TSH скочи на 7.5 uIU/ml, увеличиха ми дозата на 75 mg. Два месеца по-къкно TSH 2.47 uIU/ml, същия месец (ноември 2021г.) се разболях от ковид, изследвах TSH през февруари (2022г.) 11.33 uIU/ml, Паратхормон 74.40 pg/ml (15-68.3), Вит. Д 39.8 ng/ml. Вдигнаха ми дозата на 100 mg. От тогава чак днес пуснах изследвания TSH 3.59 uIU/ml, fT3 2.710 pg/ml (1.580-3.910), fT4 1.050 ng/dl  (0.700-1.480), пролакнин 14.74 ng/ml (5.18-26.53). Нямам възли и изменения на жлезата. Дозата на л тироксин в момента ми е 100 mg, имам записан час за след две седмици, но ще съм много благодарна на твоето мнение и съвет. Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт