Изследване на ХОРМОНИ – 25 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 51 441
  • 740
  •   1
Отговори
# 315
Привет, Денис!
Бих искала да помоля за мнение относно моите изследвания. На 40 години съм и преди близо година родих! Изведнъж цикълът ми спря, докторът ми предписа противозачатъчни дровелис и ми каза, че е възможно да е започнала ранна менупауза!

# 316
  • София
Привет, Денис!
Бих искала да помоля за мнение относно моите изследвания. На 40 години съм и преди близо година родих!
Скрит текст:
Изведнъж цикълът ми спря, докторът ми предписа противозачатъчни дровелис и ми каза, че е възможно да е започнала ранна менупауза!
Здравей!
Само ФСХ - нищо не показва... а и при теб, той е добре за годините ти.
При липса на  М., повече от една година - тогава е менопауза.
Ако все пак дойде М. - на 3 ден от МЦ е добре да се изследват ФСХ, ЛХ и Е2... поне.

# 317
Здравей , Дениз ! Как се движат FSH и LH между 3тия и 7мия ден ? Понижават ли се , след 3тия ден , или се покачват ?

# 318
  • Варна
Здравейте, как точно да засека кога е 7ми ден след О., ако ползвам само тестове за О.? Искам да пусна прогестерон, но предния месец, когато с АГто видяхме фоликул се падна точно по Коледа, когато трябваше да го пусна и съответно беше на 6ти ден. Нямам възможност да ходя всеки месец при АГ да ме следи, за това действам с тестове. Предполагам О. е в деня след положителния тест (или след втория положителен, както често се случва при мен Simple Smile)?
О. в домашни условия, се засича с тестове за О. + измерване на БТ ( от М до М).
О. е от 12 до 48 час, след полож. тест за О.... това е много голям интервал ...респ.  БТ помага той да се скъси
Няма никакъв шанс да измеря коректно БТ,защото имам едно малко дете, което ме буди по 37474 пъти на нощ и никога не ми се събират 3 часа непрекъснат сън, та камо ли и по едно и също време Sad

# 319
Имам да правя трикратно обременяване за изследване на кръвна захар и инсулин. Преди години като правих, ми стана лошо като изпих глюкозата. Има ли някакъв друг вариант приет, вместо глюкоза, нещо да се хапне и така да се направи изследването. Много е неприятно наистина.

# 320
Скрит текст:
Здравейте, след 9 месеца неуспешни опити за забременяване отидох при АРТ лекар, който ми назначи изследване
Скрит текст:
на полови хормони. Днес (пети ден от начало на МЦ) направих изследването и  излязоха резултатите, с изключение на един АМН, който доколкото знам е за яйчниковия резерв. Утре ще пускам хормони на щитовидна жлеза. Естрадиола е почти четири пъти над границата за фазата, в която съм.. не съм пила противозачатъчни, нито съм съм приемала някакви хормонални препарати. Можете ли да споделите дали ви се е случвало и какви може са са причините? За сряда имам час за ендокринолог, а другата седмица съм при АГ, но съм срещала много полезни коментари тук и ще съм благодарна на съвет.

Е2 е доста висок - добре е да те видят на УЗ, веднага, за да може да се прецени, каква е причината. Възможно е  да има киста?! ... и ако е така, тя и без това трябва да се следи.
Другите показатели са добре

Ще чакам да споделиш ... ако е киста, разбери какъв е размера и.

Днес пуснах пакета за щитовидна жлеза и понеже го правих в друга лаборатория, пуснах отново и Е2. Това са резултатите, сега Е2 изглежда в норма. Дали може да е грешка вчерашния резултат? Днес е шести ден от МЦ.

Междувременно излезе и АМН. Мисля, че той си ок..  Утре все пак ще отида на ендокринолог, разбира се.
Доста се е понижил Е2?!
Не мога да отговоря дали е грешка или не.
Може да се понижи, ако има спукан Ф. или някоя фоликуларна киста. Ако търпи обратно развитие, Е2 не е възможно толкова бързо да се понижава?! За О.  е доста рано, едва ли е това?!
Лекар трябва да прецени, чрез преглед на УЗ... тук можем само да гадаем, а и вероятността, някой от тези резултати, да не е верен, също го има... или е днешния или е вчерашния Simple Smile.

Утре ще пиша с ъпдейт след прегледа при доктор Начев. Стискайте палци да е било фалшива тревога и сгрешен резултат в първата лаборатория.. благодаря за помощта!

Бях на преглед днес при доктор Емил Начев. Разпита ме подробно и каза, че са естрадиолът не трябва да ме притеснява, той понякога варирал и щом нямам специфична симптоматика, то всичко е наред. Каза обаче, че имам Хашимото, та след 45 дни ще правя тест за потвърждаване.

# 321
  • София
Имам да правя трикратно обременяване за изследване на кръвна захар и инсулин. Преди години като правих, ми стана лошо като изпих глюкозата. Има ли някакъв друг вариант приет, вместо глюкоза, нещо да се хапне и така да се направи изследването. Много е неприятно наистина.
С глюкозата, е базово и най-точно изследване. Всичко друго, е малко или много, ала-бала Simple Smile за оценка на степента на ИР.
Първо я изпий на по-малки глътки и мисли за нея като за парче баклава, кадаиф... с повече сироп  Simple Smile  ( че тук влияе много и мозъка) ... някои хора успяват на едно ядене, с подобни сладки, сиропирани десерти, да погълнат и по-голямо кол-во глюкоза. Лично на мен, тази глюкоза не ми е никога толкова сладка, колкото тези захарни сиропи.
Докато чакаш, може да пиеш вода но, само малки глътки... и гледай да се разсейваш с нещо, не го мисли много

Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте, след 9 месеца неуспешни опити за забременяване отидох при АРТ лекар, който ми назначи изследване
Скрит текст:
на полови хормони. Днес (пети ден от начало на МЦ) направих изследването и  излязоха резултатите, с изключение на един АМН, който доколкото знам е за яйчниковия резерв. Утре ще пускам хормони на щитовидна жлеза. Естрадиола е почти четири пъти над границата за фазата, в която съм.. не съм пила противозачатъчни, нито съм съм приемала някакви хормонални препарати. Можете ли да споделите дали ви се е случвало и какви може са са причините? За сряда имам час за ендокринолог, а другата седмица съм при АГ, но съм срещала много полезни коментари тук и ще съм благодарна на съвет.

Е2 е доста висок - добре е да те видят на УЗ, веднага, за да може да се прецени, каква е причината. Възможно е  да има киста?! ... и ако е така, тя и без това трябва да се следи.

Днес пуснах пакета за щитовидна жлеза и понеже го правих в друга лаборатория, пуснах отново и Е2. Това са резултатите, сега Е2 изглежда в норма. Дали може да е грешка вчерашния резултат? Днес е шести ден от МЦ.

Междувременно излезе и АМН. Мисля, че той си ок..  Утре все пак ще отида на ендокринолог, разбира се.
Доста се е понижил Е2?!
Може да се понижи, ако има спукан Ф. или някоя фоликуларна киста. Ако търпи обратно развитие, Е2 не е възможно толкова бързо да се понижава?! За О.  е доста рано, едва ли е това?!
Лекар трябва да прецени, чрез преглед на УЗ... тук можем само да гадаем, а и вероятността, някой от тези резултати, да не е верен, също го има... или е днешния или е вчерашния Simple Smile.

Утре ще пиша с ъпдейт след прегледа при доктор Начев. Стискайте палци да е било фалшива тревога и сгрешен резултат в първата лаборатория.. благодаря за помощта!

Бях на преглед днес при доктор Емил Начев. Разпита ме подробно и каза, че са естрадиолът не трябва да ме притеснява, той понякога варирал и щом нямам специфична симптоматика, то всичко е наред. Каза обаче, че имам Хашимото, та след 45 дни ще правя тест за потвърждаване.
Ако става въпрос за Ендокринолога  д-р Емил Начев, то той не разбира от АГ и Е2... така, че няма смисъл, с него да се консултираш - потърси мнение от АГ и то репр. специалист ... има дори такива, които разбират и от Ендокринология ( напр. д-р Владимиров).
ПП
Моето мнение е, че високият Е2 - винаги е притеснителен и не трябва да се пренебрегва, но ти си знаеш Simple Smile
Когато на един лекар не му се занимава да търси причини винаги казва: Няма проблем, всичко е наред Simple Smile

Последна редакция: чт, 19 яну 2023, 08:24 от denis©

# 322
С глюкозата, е базово и най-точно изследване. Всичко друго, е малко или много, ала-бала Simple Smile за оценка на степента на ИР.
Първо я изпий на по-малки глътки и мисли за нея като за парче баклава, кадаиф... с повече сироп  Simple Smile  ( че тук влияе много и мозъка) ... някои хора успяват на едно ядене, с подобни сладки, сиропирани десерти, да погълнат и по-голямо кол-во глюкоза. Лично на мен, тази глюкоза не ми е никога толкова сладка, колкото тези захарни сиропи.
Докато чакаш, може да пиеш вода но, само малки глътки... и гледай да се разсейваш с нещо, не го мисли много

Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

Доста се е понижил Е2?!

Ако става въпрос за Ендокринолога  д-р Емил Начев, то той не разбира от АГ и Е2... така, че няма смисъл, с него да се консултираш - потърси мнение от АГ и то репр. специалист ... има дори такива, които разбират и от Ендокринология ( напр. д-р Владимиров).
ПП
Моето мнение е, че високият Е2 - винаги е притеснителен и не трябва да се пренебрегва, но ти си знаеш Simple Smile
Когато на един лекар не му се занимава да търси причини винаги казва: Няма проблем, всичко е наред Simple Smile

Имам час за консултация с АГ, който е репродуктивен специалист, той назначи изследванията, така че ще се обърне внимание и на това, да. Благодаря за помощта!

# 323
Здравей, Денис. Моля за мнение за изследванията [/img]

# 324
Здравей Денис! Може ли коментар на резултатите ми. При планиране на бременност, добре ли са? Виждам, че са в реф. граници, но все пак.
В понеленник имам час.
Благодаря ти предварително! 🤗

TSH -            2.32 mkIU             /0.27- 4.20/
FT4 -            15.44 pmol/L        /12.00- 22.00/
TPO MAT -   0.40 IU/ml            /0.25- 9/
TG TAT -       2.20IU/ml             /0.4- 4/

# 325
Здравей, Денис! Би ли могла да коментираш  резултатите ми. Имам СПКЯ, 2 години взимах ОК. Тези изследвания са от 2рия ден на цикъла, направени след 3 месечна пауза на ОК.

# 326
Здравейте, може ли мнение относно изследванията ми. На 26 години съм, лекарят който ми назначи изследванията каза че най-вероятно имам поликистоза, така като гледам тестостерона е в норми, но естрадиола, лх и фсх май са под нармата, какво означава това. Изследванията са направени на третия ден от цикъла, този месец цикъла ми дойде на 25тия ден, попринцип идва на 28-30тия.

# 327
Повече внимание трябва да обърнеш на Инсулиновите ти стойности, т.к. имаш Инсулинова резистентност.

# 328
  • София
Скрит текст:

Здравей, Денис. Моля за мнение за изследванията
Скрит текст:

Здравей!
Посочвайте някакъв ориентир за годините, моля!

ТСХ е висок - възможно е да е Хипофункция на ЩЖ, но по-точно се преценява функцията на ЩЖ, когато се тълкува заедно с Т3 и Т4.
Нямаш Хашимото.
КЗ на 60 мин е по-ниска - нещо не е както трябва или не си спазила условията ... или има друга причина?!
Имаш ИР, желателно е да обърнеш внимание на храненето, движението/спорта...

Здравей Денис! Може ли коментар на резултатите ми. При планиране на бременност, добре ли са?
Скрит текст:
Виждам, че са в реф. граници, но все пак.
В понеленник имам час.
Благодаря ти предварително! 🤗

TSH -            2.32 mkIU             /0.27- 4.20/
FT4 -            15.44 pmol/L        /12.00- 22.00/
TPO MAT -   0.40 IU/ml            /0.25- 9/
TG TAT -       2.20IU/ml             /0.4- 4/
Здравей!
ТСХ над 2.0 се води Хипофункция на ЩЖ ... и ако е над тази стойност при бременност - носи риск за бебето, самата бременност и за теб.
Идеалните граници на ТСХ, преди зачеване и за първият триместър са 0,5-1.0 ... Т4 трябва да е в горните 25% на рефер. граници, поне.... при теб е повече на долна граница ( показва, че нивата на хормона са ниски).... а това е хормона, който ще се използва както от теб, така и от бебето, докато се развива......... а той е важен за неговото нормално соматично ( на цялото тяло, всички органи и системи) и интелектуално развитие, от първите дни на   зачеването.
Ако тези хормони не са в оптимални граници - има риск... какъв и в какви %-ти , няма как някой да ти отговори ... защото за нормалното развитие на бебето и бременността има и други рискове,... и те много често действат комплексно.
Не искам да те плаша, но да се избегне поне този риск, е най-лесното нещо, което може да се направи Simple Smile

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 07:39 от denis©

# 329
На 31 съм. Забравих да го напиша.
Здравей, Денис! Би ли могла да коментираш  резултатите ми. Имам СПКЯ, 2 години взимах ОК. Тези изследвания са от 2рия ден на цикъла, направени след 3 месечна пауза на ОК.

Общи условия

Активация на акаунт