Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 30 077
  • 853
  •   1
Отговори
# 360
  • Там, където мечтите се сбъдват

Това е доста тъпо и непрофесионално. Ти пусни подобна обява, получи 300 сивита с езици, които не ти трябват, пък после тествай личностните умения, докато в екипа си имаш незапълнена бройка и останалите страдат от повечето работа Joy
[/quote]

Както има хора, които кандидатстват просто, за да видят как се котират на пазара на труда, без реално да искат да сменят работата си, защо да няма и фирми, които да пускат обяви, за да преценят какво е качеството на работната сила. Няма как да знаем дали е тъпо и непрофесионално, нали? Навлизането на една компания на даден пазар или разширяването ѝ към друг може да изисква подобни изследвания на пазара на труда.

# 361
Както има хора, които кандидатстват просто, за да видят как се котират на пазара на труда, без реално да искат да сменят работата си, защо да няма и фирми, които да пускат обяви, за да преценят какво е качеството на работната сила. Няма как да знаем дали е тъпо и непрофесионално, нали? Навлизането на една компания на даден пазар или разширяването ѝ към друг може да изисква подобни изследвания на пазара на труда.
Защото, ако си търся работа и пусна СВ на подобна обява, но не ми се обадят, втори път няма да пусна и фирмата рискува да изпусне чудесни кандидати, когато наистина ѝ трябват.

Какво точно преценяват на "качеството на работната сила"?!? Абсолютно нищо не може да се прецени от подобни гимнастики.....пускаме сега, ама ей тъй само за упражнение......

# 362
Аз смятам да се връщам на старата си работа след 4 години прекъсване и за да
 сверя заплатата попитах в друга от същия бранш, която в момента търсеше човек. Какво лошо има?

# 363
Здравейте,
Имам въпрос за подписване на трудов договор, дано някой може и има желание да отговори.
Ако подпишеш трудов договор за започване на работа след 10 дни, но в трудовата ти книжка това не е отразено, има ли законови гаранции, че работодателят няма да се откаже. Някъде регистрира ли се този договор?

# 364
Самият договор ти е достатъчна гаранция, само че ако има изпитателен срок в договора могат съвсем законно и без обезщетение да те уволнят още на първия ден.
Трудовата книжка ще ти я попълнят при започването, а за договора има срок за регистрация в НОИ, но нищо от това не пречи да те уволнят.

# 365
Трудовата книжка се попълва на първия работен ден. Не се попълва при подписване на договора.
Хипотетично и двете страни могат да се откажат, но на практика нещата не са еднакви за двете страни.
Трудовият договор влиза в сила, когато в уговорения ден служителят се яви на работното място. Ако служителят не се яви, договорът не влиза в сила. Ако обаче служителят се яви, а работодателят не го допусне до работното място, това е съвсем различна хипотеза и дава определени права на служителя.
Нищо особено не виждам в ситуацията. Щом договорът е подписан и от двете страни, остава само да се явите на работа в уговорения ден. Тогава ще бъде отразен договорът в трудовата книжка.

# 366
Бих искала вашето мнение по един проблем, който много ме тормози. Няма да навлизам я подробности за пореден път, че станах банална. Бихте ли казали на мениджъра си, ако ваш колега, който е нает много преди вас (в моя случай аз от 4 години, тя над 15), работи толкова зле, че изобщо няма да се отрази нито на вас, нито на мениджъра, нито на фирмата, ако този колега бъде освободен още днес?

# 367
Не, не бих казала. Ако ме питат за мнение, бих изразила, но проактивно - не.
В случай, че имаш конкретен пример за несвършена работа, която е дала отражение върху проект е едно. Но просто така да отидеш и да споделиш наблюдение - друго.

# 368
  • Mars Hotel
Не, не бих казала. Ако работата ми зависи от този човек и спъва моята, бих говорила първо с човека и в зависимост от реакцията бих преценила дали да ескалирам. Ако работата ми не е директно свързана с неговата - не бих.

# 369
Не бих, дори и да ме питат. Ще отговоря неутрално. Не е моя работа да оценявам колегите си и да съм причина някой да остане без работа. Ако пряко не засяга моята работа, пък съвсем.

# 370
Аз даже и да ми спъва работата, не бих се обадила по своя инициатива, ами ако ме попитат защо се бавят разни неща. И тогава не бих използвала фрази от типа, не си свърших работата, защото еди кой си; ами бих посочила - еди кога си, еди кой си рипорт дойде по-късно, демек бих посочила елементи от работата, а не хора. Не е моя работа да анализирам кой как работи. Вече ако директно ме питат за мнение за колега, бих била една идея по-конкретна, но отново ограничавайки се само до работни елементи.

# 371
Не, само ще си влошите отношенията. Положението с хората пуснали корени е неспасяемо. Неможе дълго да таите проблемите в себе си, но търсете по-добро място. И като получите оферта може да говорите и поставите граници в отношенията си. При мен ситуацията е подобна. Вчера получих оферта и ми предстои подобен разговор. Смяната на работата е риск, но може пък да ви направят контраоферта с вашите условия.

# 372
  • в сърцата на децата <3
Ех, Нарцѝса... Ако махаха всички такива, борсата щеше да е пълна само с некадърници 😁

В страни от въпроса: скоро разбрах за позната, работила цял живот държавна работа тип "офисен планктон", която решила да напуска и да се гмурне в частния сектор. За съжаление надали ще проследя развитието на събитията, а би ми било интересно дали ще се впише в атмосфера диаметрално противоположна на сегашната. А сега напуска заради прекалено натоварване.
(Уточнявам, че в сферата ѝ от началото на Ковид работят на половин работен ден и то не всеки ден, а заплатите си вървят, бонуси има и не са свързани със свършена работа. Най-голямото напрежение е кой ще е "прецакан" да свърши нещо от време на време вместо да копае фермичка у фейса. И да, съвсем 100% съм убедена в написаното)

# 373
Ако работата на колегата не спъва моята или тази на тима ми - не бих се обаждала. Ако пряко ме касае и ми пречи постоянно и има опасност да ескалират нещата, бих споделила с мениджъра си, но бих подходила деликатно. Този мениджър предполагам също е наясно със ситуацията. Хич не обичам да работя с некадърници и според мен такива трябва бързо да се махат, но не бих искала аз да съм причината някой да остане без работа. Има си мениджър в случая, нека той да поеме отговорност (само ако стане нетърпимо), но не съм от хората, които да ходят да се оплакват. Ако пък има шанс аз да подобря някак нещата - супер.

# 374
Да говоря с нея не е опция. Работата я върша аз. Не е любовница на шефа, няма обективни или субективни причини да е още на работа, освен шефът изобщо да не е наясно, че тя изобщо не работи и не би могла да работи.
Търся работа, ходя по интервюта и когато си тръгна, със сигурност ще говоря. Междувременно ми предстои разговор относно обещаното повишение на заплатата, което всъщност не получих, и се чудя дали да споменавам И този проблем. Предпочитам да предупредя шефа за колежката, отколкото да ù пазя стола.

Общи условия

Активация на акаунт