Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 30 074
  • 853
  •   1
Отговори
# 375
Не бих казала така директно. Все пак моята работа не е да оценявам колегите. Ако нещо ме спъва ще кажа на мениджъра си, че Пенка бави еди си кое и затова при мен се бави нещо си друго. Но не и с директни нападки.

Според мен при теб положението отдавна е такова, че трябва да мислиш за нова работа. Аз на това бих се фокусирала, как да се махна от там, а не колежката

# 376
Да говоря с нея не е опция. Работата я върша аз. Не е любовница на шефа, няма обективни или субективни причини да е още на работа, освен шефът изобщо да не е наясно, че тя изобщо не работи и не би могла да работи.
Търся работа, ходя по интервюта и когато си тръгна, със сигурност ще говоря. Междувременно ми предстои разговор относно обещаното повишение на заплатата, което всъщност не получих, и се чудя дали да споменавам И този проблем. Предпочитам да предупредя шефа за колежката, отколкото да ù пазя стола.
Това не го разбирам. И да е наясно, и да не е наясно, проблемът е негов.
Спри да й вършиш работата и толкова.

Хубаво е, че ходиш на интервюта и ти стискам палци скоро да намериш твоето място. Симпатична си ми и те чета от доста време, но според мен настоящата ти среда ти влияе зле и вече си започнала да виждаш всички като врагове. Фирмата няма да я промениш, взимай си шапката и чао.

# 377
Ако вършиш и нейната работа и това ти пречи на твоите задължения, може да поискаш среща с мениджъра и колежката и да предложиш някакво друго (по-оптимално) разпределение на задачите, за да може всичко да е готово в срок. Или да поискаш помощ, за да стане ясно на шефа, че си твърде натоварена.
Но предвид споделеното от теб, най-добре е изцяло друга работа в друга фирма.

# 378
В страни от въпроса: скоро разбрах за позната, работила цял живот държавна работа тип "офисен планктон", която решила да напуска и да се гмурне в частния сектор. За съжаление надали ще проследя развитието на събитията, а би ми било интересно дали ще се впише в атмосфера диаметрално противоположна на сегашната. А сега напуска заради прекалено натоварване.
(Уточнявам, че в сферата ѝ от началото на Ковид работят на половин работен ден и то не всеки ден, а заплатите си вървят, бонуси има и не са свързани със свършена работа. Най-голямото напрежение е кой ще е "прецакан" да свърши нещо от време на време вместо да копае фермичка у фейса. И да, съвсем 100% съм убедена в написаното)

Преди години имах колежка, която дойде от държавната администрация, където е била уредена на хубаво място от близък нейн роднина. Напуснала е заради 10-те заплати, които са предложили на някой от техния отдел по избор и тя е решила да се махне, за да си купуват там нещо си......
Помня, че заплатата,  на която дойде беше наполовина на предишната ѝ и все пак по-висока от моята тогава. Тя е споделяла. Също е казвала, че работата там за месец е, колкото за един ден в частния сектор. Също така по цели дни са гледали филми целия отдел, т.е. отиваш на работа в ДА, за да гледаш филми и ти плащат при това доста добре за старанието.

# 379
Е, поне не спят с похъркване.

според мен настоящата ти среда ти влияе зле
Знам. Може би ако тази жена си седеше още хоумофис, нямаше да се изнервям толкова, но присъствието и цялото ù неуместно поведение ми скапват мотивацията. И накрая ще и шефът като ми зададе някой въпрос или той или тя ми звънне в обедната или отпуската, съвсем увяхвам.

# 380
Не, не бих казала. Ако ме питат за мнение, бих изразила, но проактивно - не.
В случай, че имаш конкретен пример за несвършена работа, която е дала отражение върху проект е едно. Но просто така да отидеш и да споделиш наблюдение - друго.

+1

Бих казала само ако се отвори подходяща обстановка - има издънка и се обсъжда, прави се атестация на колектива или се завърже разговор за проблемите в службата. Но просто така да отида не мисля, че ще се приеме добре.

# 381
Като цяло няма и какво да говориш с шефа за увеличение. Не мисля, че ще ти даде повече от 100 лв, а не си заслужава за толкова малко да стоиш и да се тормозиш. Видимо не ти допада атмосферата и работата. Просто се мобилизирай и час по-скоро се махай от там. А, после шефа ти да се оправя с отсъствието ти и кой колко работи и каква работа върши.

# 382
Шефовете са напълно наясно с това кой колко и как работи, обаче в повечето случаи им изнася да се правят на незнаещи. (тя работата нали си върви......)
Наясно са и с това, че инфлацията е вече супер висока и, ако миналата година си вземал 1500 лв., днес тази заплата се равнява на 1000, че и по-малко даже. Обаче не им пука..... Ще им запука, като човек си подаде молбата за напускане, ама тогава ще е късно.

# 383
Не съм сигурна, че е наясно, наистина. Ако беше наясно, тя нямаше да работи тук. Не е опция да чакам нейна издънка, защото тя няма в какво да се издъни, разбирате ли? Нищо не върши. Ни-що. 'Задачите' ù са всъщност няколко напълно автоматизирани процеси в сайта и в СУПТОто. Тя дори не проверява тези процеси минали ли са, не са ли. А аз имам поле за издънки и отлагане колкото щете.

# 384
Бих искала вашето мнение по един проблем, който много ме тормози. Няма да навлизам я подробности за пореден път, че станах банална. Бихте ли казали на мениджъра си, ако ваш колега, който е нает много преди вас (в моя случай аз от 4 години, тя над 15), работи толкова зле, че изобщо няма да се отрази нито на вас, нито на мениджъра, нито на фирмата, ако този колега бъде освободен още днес?

Щом е отдавна във фирмата, шефовете 100% знаят, че скатава, просто по някаква причина нищо не правят - щом са направили такъв избор, значи ситуацията ги устройва всички. Бих споменала нещо само ако директно пречи на моята работа, с реални примери и доказателства.

# 385
Не съм сигурна, че е наясно, наистина. Ако беше наясно, тя нямаше да работи тук. Не е опция да чакам нейна издънка, защото тя няма в какво да се издъни, разбирате ли? Нищо не върши. Ни-що. 'Задачите' ù са всъщност няколко напълно автоматизирани процеси в сайта и в СУПТОто. Тя дори не проверява тези процеси минали ли са, не са ли. А аз имам поле за издънки и отлагане колкото щете.

Ако излезеш в 2-седмична почивка (и не си вдигаш телефона), няма ли да лъсне това, че тя не върши нищо?

П.С. -
Щом ти предстои разговор за заплатата, може да попиташ какви са нейните и какви твоите задължения. Действай чрез въпроси. Като започне да ти отговаря, той самият може да се светне кой какво прави, кой колко получава и за какво. Естествено, ако вече не знае и не се прави на ударен.

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 15:39 от Cafe

# 386
За да я държат толкова години не е случайна.Като се оплачеш, може теб да освободят преди да си намерила друга работа.И аз съм работила с такава колежка,но не ми беше проблем- жената беше на 75 години и предпочитахме нищо да не прави, отколкото след нея да оправяме, най- много някоя фактура да напише и то на ръка.Спесименти, пътни листове, банкови документи, не и давахме да пипне, но беше много добра и весела и ни изпълняваше дребни лични поръчки.Собственика и жена му знаеха, но казаха, че не могат да я освободят, докато тя сама не реши да напусне, защото им била първата служителка при откриване на фирмата, а и сина и им бил направил голяма услуга свързана със здравословен проблем.

# 387
  • Сф
Аз, пък, не съм толкова дипломатична като всички тук. Да, бих говорила с шефа, ако ми пречи на работата. И  съм го правила.
На предната позиция работата беше разделена уж по равно между мен и колежката, но реално за мен беше 65%, за нея 35%. И не стига, че имаше по- малко обем, но яко скатаваше, изчезваше с часове, бавеше нещата. Колегите по веригата не издържаха на калповото й отнешение и почваха на мен да звънят да й свърша работата, оплакваха ми се постоянно.
Ами писна ми! На всичките казвах да се оплакват на шефа ни, а не на мен, защото така само мечешка услуга ми правят. Направих си скрийншотове на всичките оплаквания. Седнах и говорих с шефа за претоварването ми, за скатаването и неправилното разпределение на работата. Уж щеше да променя нещата, уж това, уж онова, ама е мека Мария и нищо направи. Накрая аз теглих чертатат и се спасих от потъващия кораб, на мое място назначиха ДВАМА нови! Бях потресена!

Много често мениджърите не знаят много от проблемите, защото цялостно работата върви, ама конкретно не баш. Така че не бих си мълчала, но бих много добре се подковала с примери.

# 388
Накрая аз теглих чертатат и се спасих от потъващия кораб, на мое място назначиха ДВАМА нови! Бях потресена!

Аз съм сигурна, че на мое място ще назначат двама нови на двойна заплата, но в момента шефовете са "коне с капаци" и твърдят, че инфлация няма, заплатите ни са супер и всичко е точно.
Тук ме повъветвахте, а и аз мисля така, да избутам зимата, че ще е тежко и напролет да се разтърся по-серозно. Сега пускам тук там СВ, ама по едно в месеца, все едно нищо..... Та, ще им дойде като гръм, като си хвана чантето, ама това е положението. (както те ми казват - това е положението тук, ако искаш)

# 389
В прав текст ти казват, ако не ти харесва напущай.Няма смисъл да се оплакваш.

Общи условия

Активация на акаунт