Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 30 078
  • 853
  •   1
Отговори
# 570
Адвокат не се става лесно, трябва ти държавен лиценз, за който ти трябва практика. И после трябва да изградил репутация най-малкото за да се добереш до големите пари.

Няма такова нещо като лиценз за адвокат - необходими са ти единствено 2 г. юридически стаж (или никакъв за младши адвокат) и вписване в адвокатска колегия. Това за репутацията обаче е вярно.
И да преминеш изпит за адвокат все пак, който не е лесен, поне според мен. Без изпит ти трябват 5 години стаж.
Друг е въпросът пак каква е реализацията. Те и адвокатите вече са под път и над път, точно защото от сандартните юридически професии сякаш там се влиза най-лесно. Всичко друго като споменатите нотариуси, съдии, прокурори и подобни са вече съвсем недостижими за всеки.
Юристите вече са толкова много в България, че няма как да има големи пари за всички, колкото и действително да има възможност за такива.
За съжаление престижно и бих казала трудно образование, но после реализацията е трудна.
В допълнение, че ако решиш да заминеш в чужбина при всички случаи ще са ти необходими допълнителни квалификации, докато има специалности, които са доста по широко приложими. Аз бих мислила в тази посока.

# 571
  • Там, където мечтите се сбъдват
Понеже аз "зачекнах" темата, да благодаря за споделените мнения, които изцяло съвпадат с моето - някои от специалностите са с гръмки имена и след това трудност за реализация, други - колкото да се водиш студент.

Хубаво е човек да си изкарва прехраната с това, което харесва (посленото мнение не Нърд), но не винаги възможно или пък доходоносно Grin

Базата на хуманитарните специалности е четене, проучване, писане, анализиране, аргументиране, креативност. Добре е тези умения да развива сега, в 11 и 12 клас и да следи в кои области има интереси.
Филологиите също са добър избор, особено ако се насочва към преводи, писане на текстове, книгоиздаване.
Не случайно предприемачеството се пропагандира напоследък, идеята е с него да се управлява безработицата, т.е. хората да не разчитат на пазара на труда да им предлага професии, а те самите да ги създават.
Хубавото на специалностите вече е, че след бакалавър може да направи магистратура в друга област, близка до тази, в която е завършил. Добре е да се търсят пресечни точки в областите на образование, това дава едно по-широко поле за избор след това.

# 572
Нищо лично, в какви случаи може да има разминавания в начисления и във внесения данък? Може би някакви премии, болнични, но нали и тях месец по месец коригират във фиша ?
Разлики между начисления и внесения данък не може (или поне не трябва) да има. Това би значело, че някой е удържал данъка, но не го е внесъл.
Може да има разлики между начисления и внесен месец по месец, в сравнение с дължимия на годишна база.
Обикновено няма такава разлика или са някакви стотинки от закръгляване. Големи разминавания имаше, когато бяхме с прогресивен данък и имаше месечен необлагаем минимум. Там, основно от болничните, се получаваха разлики.
Сега разлики могат да се получат най-вече от освободени от данък плащания. Например от лични вноски за застраховка живот, които обаче се удържат от заплатата и внасят от работодател, за да се ползва данъчното облекчение на момента.

# 573
Като малка мечтаех да стана архитект или интериорен дизайнер. Ама беше сериозна амбиция. Бях в художествена паралелка и бая стаж по рисуване имах, отделно учителите насърчаваха родителите ми да ме развиват в тази посока. Ама ц, архитект се ставало само с връзки. Добронамерени са били родителите ми иначе, след като в родата няма архитекти, не е имало утъпкана пътека. Нищо че и дядо ми рисуваше, а баща му построил къщата на баба ми и дядо ми, която е снимана в списание Образцов дом навремето. И сега какво, самосиндикално записан бакалавър психология, професия добре платен корпоративен планктон с посредствени умения, и криза на идентичността с разнопосочни напъни за курсове. Развивайте ги дарбите на тез деца, никога не знаеш дали от престижния медицински университет няма да излезе нископлатен бърнаут, или от измислена модерна специалност няма да излезе интернет звезда.

Последна редакция: ср, 31 авг 2022, 10:26 от Анонимен

# 574
Архитект и лекар с връзки никак не ми се връзва. Това не са синекурни длъжности, трябва да си кадърен. А преди въобще да станеш архитект/лекар, трябва и да имаш акъл поне да влезеш да го учиш, което също е трудно и няма да стане само защото си с връзки.
Това за предприемачеството ме разсмя Simple Smile това не е професия, или го имаш и развиваш бизнес, или го нямаш и затъваш.

# 575
  • Там, където мечтите се сбъдват
Архитект и лекар с връзки никак не ми се връзва. Това не са синекурни длъжности, трябва да си кадърен. А преди въобще да станеш архитект/лекар, трябва и да имаш акъл поне да влезеш да го учиш, което също е трудно и няма да стане само защото си с връзки.
Това за предприемачеството ме разсмя Simple Smile това не е професия, или го имаш и развиваш бизнес, или го нямаш и затъваш.

Никъде не съм написала, че е професия. Това е европейска мярка за борба с безработицата, има си го написано черно на бяло. Не знам защо се възприе в обществото, че от всеки човек предприемач става и че видиш ли трябва на всяка цена определен процент от хората да са предприемачи. Това малко ми напомня квотите за жени в науката. Поправям се, знам откъде дойде, от въвеждането на профил предприемачество във втори гимназиален етап.

# 576
  • Sofia
Нарцùса, за архитект и аз от много места чувам подобна информация - трябва ти родословие в областта. За лекар също е от голяма помощ да има "връзки" - най-малкото да са му сигурни стажът и специализацията.
Zabraven Profil, и моята дъщеря сега за това мечтае, но е още в 6ти клас.
Нищо не е once and forever - винаги можеш да смениш специалността и да учиш нещо тотално различно или с напълно несъответстваща на професионалната ти реализация специалност да се справяш отлично - работата учи най-добре. "Лошото" е, че HR-ите гледат и образованието в CV-то Wink За някои професии пък е задължителна тапията (за учител от икономист се окомплектовах с още една магистратура и едно СДК).

# 577
Не мисля, че някой е имал предвид, че ти трябват връзки, за да станеш архитект или лекар. Влизаш в университета, учиш и ставаш. Въпросът е, че за да имаш добра работа с която и да е от тези две професии, ти трябват връзки или стабилни познанства. Особено при лекарите, борбата за добри специализации е жестока. Защото едно е да си специализирал в голяма болница с модерно оборудване, в която се практикуват съвременна медицина. Съвсем друго е в малка болница, в която единственият ехограф е от преди 40 години и работи само, когато си решиш, затова всеки по-сложен случай го изпращаш в друга болница.
А местата за добри стажове са малко. Повечето лекари без връзки работят като медицински сестри още от трети курс. Не защото им трябват пари, защото те получават смешно заплащане. А точно за да влязат в желаното отделение на желаната болница и 3 години да градят контакти и да създават впечатление, с мижавата надежда, ако когато завършат случайно има там място за специализант, да го предложат на тях. Не на всички им се получава.
С архитектите е дори по-зле. Ако няма кой да те популяризира като име, никой няма и да те е чувал. Кой строител например ще ти се обади да му проектираш сградата, ако ние те знае? Може от време на време да ти изпада по някой апартамент да обзаведеш, но ако си крайно неизвестен, клиентите ти вероятно ще разчитат да работиш евтино и да им предложиш бюджетно обзавеждане. Т.е. нищо няма да спечелиш от подобна работа. Вариант е да работиш за някой друг, но и за да те вземат в качествено студио или фирма, се искат връзки. Иначе архитекти бол, а фирми не чак толкова много. Специално тази дейност така и не се съвзе напълно от кризата 2008-ма - 2009-та и в нея често бизнесът е наследствен. Едва ако някой много известен архитект няма наследници, които да поемат дейността му, евентуално би търсил външни хора. И пак няма да ги търси с обяви в jobs. Ще си намери протеже чрез препоръки от хора в своето си обкръжение.

# 578
Прави сте, аз мисля, че не са имали толкова предвид реално как стоят нещата, ами по-скоро за родителите е по-комфортно детето да се насочи към по-стандартна професия, или нещо сходно с тяхното.

# 579
За архитектурата и аз го знам това - самото учене във ВИАС става с връзки и вероятно така местата за тези без връзки остават толкова малко, че или трябва да си супер късметлия, или някакво чудо на природата. Не знам как стои въпросът за учене на архитектура в чужбина.

# 580
Бе поне да пробва човек, там някои кандидатстват по 2 по 3 години подред, докато ги приемат. Сам да види човек и да реши, кое е мит и кое е реалност. Не че нещо, ама и за настоящата ми работа навремето ми приказваха, че с връзки само ставало. Иначе не е като да се поболявам от мъка по таз архитектура. Но е кофти да изграждаш идентичност и изява изцяло по външни фактори.

Последна редакция: ср, 31 авг 2022, 10:58 от Анонимен

# 581
Аз съм архитект. Не се влиза с връзки. Има 3 университета, където може да учиш архитектура, не в само УАСГ (ВИАС) и само един от тях е частен. В трите преподават едни и същи преподаватели почти. Трябва да имаш добри познания по математика, защото това често спъва кандидатстващите. Масова заблуда е, че архитектурата е трудна - трябва само да си редовен. Университета не те подготвя по никакъв начин за практикуване - не се изучава нормативна уредба, не се изучава реда, по който се минава за да може един обект от проект да се превърне в сграда, не те учат нищо за административните функции на различните институции, отговарящи за строителния бранш. С две думи завършваш и попадаш в небрано лозе. Ако не си намериш работа по специалността като студент, после става доста по-трудно, и да ако нямаш връзки е много трудно, защото колкото и да си добър си оставаш работната пчеличка, която бачка и никой никога не вижда - с две думи съдираш си гъза от работа и накрая шефът ти (баш архитекта станал такъв, заради връзките му с определена партия преди 1989) излиза и обира всички лаври, а дори не е видял проекта преди това. Единственият ти шанс да отвориш свое бюро е да имаш връзки (тук разбирайте познанства) или да откраднеш клиентите на шефа си, което е супер трудно.
ПП: масово в бранша не се плащат пълни осигуровки, работи се с пиратски софтуер и като цяло работата ти е да измислиш как да заобиколиш закона, за да може инвеститора ти да постигне по-голямо РЗП, да скрие,че паркоместата са по-малко или да си спести озеленяване. А факта, че през цялото време трябва да се занимаваш със сърдите служителки в общините и предимно в Наг е допълнителен бонус

# 582
Бе поне да пробва човек, там някои кандидатстват по 2 по 3 години подред, докато ги приемат. Сам да види човек и да реши, кое е мит и кое е реалност. Не че нещо, ама и за настоящата ми работа навремето ми приказваха, че с връзки само ставало. Иначе не е като да се поболявам от мъка по таз архитектура. Но е кофти да изграждаш идентичност и изява изцяло по външни фактори.

Така е, трябва да се пробва. Аз споделям какво знам от моя непосредствен опит (познати кандидат-студенти, включително син на архитект). Но наистина, това беше преди 20 години. А освен това, ако човек иска силно нещо, би трябвало поне да пробва.

# 583
Дъщеря ми мислех да я правя архитект, защото е математичка, която рисува добре и ми се стори предначертано. Заради всичките предубеждения за връзки, които коментирате, се отказах. След това компютърното й вманиачаване дозакопа идеята. Спря да ходи на олиппиади и рисува само комикси. Та дотам с архитектурата в моето семейство 😁

# 584
Въпрос за procurement позициите. Какво точно правят, какво заплащане се предлага, изискват ли се специфични познания?

Общи условия

Активация на акаунт