Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 30 065
  • 853
  •   1
Отговори
# 585
За съжаление в момента за хора с хуманитарни специалности директна реализация има само като учители или в аутсорсинга. За някои специалности като книгоиздаване или международни отношения трябва да имаш познат, който да ти обясни от къде да тръгнеш, иначе си остават затворено общество.
Филологиите са добре, ако искаш само да научиш езици или да преподаваш. За преводач в обявите изискват работа със софтуери като Традос, а в университета никога не сме се занимавали с такива неща, а аз съм завършила СУ, не някой измислен университет. Освен това за 4 години никой не ни обясни що е то "заклет преводач" и защо дадени преводи могат да се осъществяват само от такива, трябваше аз сама да си търся информацията в интернет. Освен това тази работа поне според мен не е добра в дългосрочен план, няма сигурност и постоянен доход.
Европеистика и културология са напълно измислени. За библиотекарите не знам честно казано как стоят нещата, но със сигурност на първо място е ниското заплащане. В провинцията  ще е огромен късмет да се освободи място, а в големите градове с толкова ниска заплата много трудно се живее.
Единствено при психологията може би има някаква ниша - засега много малко възрастни хора в Бг търсят психолог. Но съм забелязала, че много млади хора от провинцията търсят такива за децата си, защото няма как по няколко пъти в седмицата да пътуват до София или друг голям град. Проблемът тук е, че младежът трябва да умее да общува с деца и да иска да се занимава с това.

# 586
  • София
За архитектурата и аз го знам това - самото учене във ВИАС става с връзки и вероятно така местата за тези без връзки остават толкова малко, че или трябва да си супер късметлия, или някакво чудо на природата. Не знам как стои въпросът за учене на архитектура в чужбина.
Не съм съгласна. Както навсякъде, има парашутисти, но ако можеш и знаеш достатъчно, ще ги изпревариш.
Аз съм го правила многократно.

Прокюрмънт може всеки да го върши, по- добре са от ОТС като заплащане, но единственият ти шанс да подобриш уменията си или да напреднеш кариерно е да станеш ТЛ.

# 587
За архитектурата и аз го знам това - самото учене във ВИАС става с връзки и вероятно така местата за тези без връзки остават толкова малко, че или трябва да си супер късметлия, или някакво чудо на природата. Не знам как стои въпросът за учене на архитектура в чужбина.
Не съм съгласна. Както навсякъде, има парашутисти, но ако можеш и знаеш достатъчно, ще ги изпревариш.
Аз съм го правила многократно.

Прокюрмънт може всеки да го върши, по- добре са от ОТС като заплащане, но единственият ти шанс да подобриш уменията си или да напреднеш кариерно е да станеш ТЛ.
В архитектурата не са точно така нещата. Ще ги изпревариш до някъде само, защото почти всички фирми са с макс 10 служителя. Големите като Иво Петров са супер токсик място, на което дори ти засичат колко минути си бил в тоалетната и колко пъти или те следят. Единственият ти вариант е да се пренасочиш към 3д визуализации, за да имаш  някакъв напредък. Или да изкараш супер голям късмет да започнеш на място, където собственика да те допусне на среща с клиенти или да те направи съдружник. Отделно заплащането е супер мизерно в почти всички български фирми. Отделно при ковид кризата имаше редица фирми, които след като на 13 се обяви извънредното положение, на 16 съкратиха всичките си служители. Аз имах късмета да осната на работа, но с намалена наполовина заплата и осигуряване на 4 часа, което продължи почти до септември, а работата не беше намаляла изобщо, дори и ми се е налагало да работя извънредно.

Последна редакция: ср, 31 авг 2022, 13:27 от black_berry_pearl

# 588
Всъщност Regulatory Compliance областта е доста обещаваща - търсят се много хора в момента, но се иска допълнителна сертификация, която често е скъпа, а има и ре-сертификация. Прависти се търсят в Data Privacy Compliance, SOC Compliance, Financial Crime Compliance, Information Security Compliance, Good Clinical Practice Compliance и още една камара. Сертифицирани одитори се търсят много също. Така че не знам защо така сложихте хуманитерните специалисти в ъгъла. Самата аз съм завършила ИТ и в момента съм именно в Compliance сферата и страшно ми се иска да бях учила право.

# 589
ВИАС от почти 30 години е УАСГ
и не се влиза с връзки
преди 20 години се влизаше трудно, сега са постлали червено килимче
всички влизат и по-лошото е, че всички излизат с диплома

а и не романтично като по филмите
в началото чертаеш за някой по 12 часа и начало не е ясно колко може да продължи
страшна хамалогия е, вече гледам по обявите си пише 'чертожник'

и като се замисля не познавам архитект, който да прави сгради и интериорен дизайн едновременно
или едното, или другото
в дизайна има много млади момичета, освен в УАСГ,  са завършили в НБУ или Т. Каблешков

за 3D техниката е много скъпа, а и няма достатъчно пазар за тази дейност
правим лазер скан за 500 лв на апартамент с обработката, а скенера струва 70 хил

Последна редакция: ср, 31 авг 2022, 13:47 от Herzen

# 590
Тук говорим само за визуализации, без техника. Да с нея е много по-лесно, но един читав архитект може да заснеме апартамент само с рулетка и пак да направи адекватен модел. Но отново говорим, че си е скъпо за стандарта в България. Ако човек иска да се занимава с визуализации е добре да се насочи към фирми, които работят с клиенти от чужбина, предимно арабския свят. Има няколко такива в София.
А иначе аз не виждам как биха се подобрили нещата, при положение, че масовият българин смята, че един майстор може да му свърши всичко и не му трябва проект за смяна на предназначени, остъкляване на балкони, преместване на кухня, а дори и за малки къщи в селата.

# 591
Всъщност Regulatory Compliance областта е доста обещаваща - търсят се много хора в момента, но се иска допълнителна сертификация, която често е скъпа, а има и ре-сертификация. Прависти се търсят в Data Privacy Compliance, SOC Compliance, Financial Crime Compliance, Information Security Compliance, Good Clinical Practice Compliance и още една камара. Сертифицирани одитори се търсят много също. Така че не знам защо така сложихте хуманитерните специалисти в ъгъла. Самата аз съм завършила ИТ и в момента съм именно в Compliance сферата и страшно ми се иска да бях учила право.
Iseis, тези примери си ги посочвала и преди. Тогава бях почнала да ровя, ама май до никъде не го докарах.
Имаш ли наблюдения относно сертифицирането - в смисъл като организации, които го предлагат, такива които имат все пак някаква тежест в последствие или въобще някакви конкретни препоръки в тази област?

# 592
Добре херцен, писала съм архитектура или интериорен дизайн. А хората нямат кристални кълба да виждат бъдещето.
Сертифицирането или сам си го плащаш (бая солено), или работодател те сертифицира - аз имам 2 iso сертификата от предишна работа. Но вече не важат, защото имат срок на годност. Интересно е и няма ограничения за вид образование. Може да видиш на сайта на bsi.

# 593
  • при него
За какво точно сертифициране говорите? Има и публични курсове, т.е., всеки може да се запише, затова питам конкретно, да видим дали говорим за едно и също Simple Smile

# 594
мир Peace Peace Peace
не знам защо те дразня, ама даже не го написах заради теб, а защото Нищо лично писа
Цитат
Кой строител например ще ти се обади да му проектираш сградата, ако ние те знае? Може от време на време да ти изпада по някой апартамент да обзаведеш, но ако си крайно неизвестен, клиентите ти вероятно ще разчитат да работиш евтино и да им предложиш бюджетно обзавеждане.

а ти ако искаш, и сега не е късно да се запишеш да учиш нещо подобно

аз съм си харесала 'Опазване на културното наследство', само едни 5 хил на година не знам откъде да намеря
https://uacg.bg/?p=194&l=1&m=59

black_berry_pearl, кои са фирмите с арабите, може и на лс
за 3д съм готова да хамалствам ,няма иначе как да се натрупа практика

# 595
☮❤ Твърде много вода изтече вече, на друг акъл съм

# 596
мир Peace Peace Peace
не знам защо те дразня, ама даже не го написах заради теб, а защото Нищо лично писа
Цитат
Кой строител например ще ти се обади да му проектираш сградата, ако ние те знае? Може от време на време да ти изпада по някой апартамент да обзаведеш, но ако си крайно неизвестен, клиентите ти вероятно ще разчитат да работиш евтино и да им предложиш бюджетно обзавеждане.

А аз пък пропуснах да се засегна и веднага се намери кой да се засегне вместо мен 😄
По-леко го живейте този живот, хора. Не всичко е лично и не всичко е срещу вас. Представете си, може да не сте съгласни един с друг и да сте едновременно прави. (Освен ако не става дума за нещо, свързано с трудово законодателство. Там не може така 😉)

# 597
  • Бургас
Винаги съм се чудила защо архитектурата е по-престижна професия от строителното инженерство. Да, архитекта е криейтив, но дефакто инженера прави така, че идеята на архитекта да се осъществи - от това какви основи и арматура ще има до това откъде ще минават кабелите и тръбите. Без инженерите остава само една хубаво нарисувана картинка.

# 598
Тя архитектурата не е престижна. Така изглежда само. Нито заплащането е по-добро от на инженерите, нито пък има по-голямо уважение към тях. Реално работата на архитекта е да накара всички специалности да работят в екип и да потуши конфликтите между тях. Да не казвам, че в повечето случаи точно архитектите правят компромиси, бивайки притиснати от другите специалности. И не на последно място архитектите се молят на другите специалности да си свършат работата в срок, а те знаейки че тяхното име не е на пангара си правят ослушки.

# 599
Никъде не съм написала, че е професия. Това е европейска мярка за борба с безработицата, има си го написано черно на бяло. Не знам защо се възприе в обществото, че от всеки човек предприемач става и че видиш ли трябва на всяка цена определен процент от хората да са предприемачи.
Не съм твърдяла,че си Peace Имах предвид точно това, което и ти казваш - че се пропагандира нещо, без да се навлиза в детайли какво представлява.
Собственикът на магазинче за цигари също е предприемач, но не може всички да си направим по едно магазинче за цигари или пък да 'работим за себе си' произволно нещо друго, само и само да не сме в статистиката на онези, които не работят за шеф.

Общи условия

Активация на акаунт