Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 30 053
  • 853
  •   1
Отговори
# 600
Ами то е като кое е по-престижно - да ти нарисувам басейна или да ти изкопам рова за него. Архитектите са арт хора. Строителните инженери са бачкатори. Те затова и строителните инженери най-често се оплакват от архитектурна креативност, която обаче изисква ексклузивен договор с гравитацията и куп други природни и физични закони. А уж учат едно и също.

# 601
Тя архитектурата не е престижна. Така изглежда само.

Филмовата индустрия е виновна Grinning И амбициозните майки също Stuck Out Tongue

# 602
Далеч архитектите и строителните инженери не учат едно и също. За съжаление не само ниското заплащане убива желанието на младите специалисти. В УАСГ не се влиза с връзки. Преди се е влизало трудно, защото преди кризата 2008 г. се изкарваха пари. Имаше много желаещи и буквално на първо класиране ако те приемат, това е. Второ и трето реално няма, защото всички се записват. Тежък университет, много се учи и накрая получаваш смешни пари. ММ е строителен инженер, но не работи по специалността. Много тежка работа, с много срокове и нерви. Талантливи негови колеги работят за по 2к и то с години опит вече.

# 603
Ако някой си харесва работата, дали го вълнува кое е по-престижно. Кажете някой филм за архитекти 😂 и без това напоследък все по-трудно си намирам филмчета Simple Smile Иначе май наистина с арт професия е трудно у нас. Една съученичка се занимаваше с кино компютърна анимация, и се бъзикаше, че ще ходи касиерка в лидъл за по-добра заплата. Сега е в Германия, направи си портфолио и се издърпа натам.

# 604
Въпрос за procurement позициите. Какво точно правят, какво заплащане се предлага, изискват ли се специфични познания?

Ами това по принцип не е проста работа и се искат много познания - договори, закони, право, финанси, условия на доставка (Инкотрермс), логистика, познаване на пазара и стоките/услугите, които ще се купуват, провеждане на търгове...
Но това е по-принцип и не изключва за по-ниска позиция просто да пускаш поръчки и да следиш кога идват. Има значение и какво купуваш и на каква стойност.

# 605
Понеже аз "зачекнах" темата, да благодаря за споделените мнения, които изцяло съвпадат с моето - някои от специалностите са с гръмки имена и след това трудност за реализация, други - колкото да се водиш студент.

Хубаво е човек да си изкарва прехраната с това, което харесва (посленото мнение не Нърд), но не винаги възможно или пък доходоносно Grin

Според мен сред топ професиите са ИТ специалист, Лекар, Учител - не само, че са много добри, а и са в "skill shortages" / "shortage occupation" списъците (* взаимно признаване на дипломите / приравняване) на всяка една държава по света. При това понякога удовлетворението от работата и доходите могат да са големи. Все пак живота и избора си е негов - важно е и да му харесва професията или обикне с времето Wink

Последна редакция: ср, 31 авг 2022, 22:20 от Нърд

# 606
Всъщност Regulatory Compliance областта е доста обещаваща - търсят се много хора в момента, но се иска допълнителна сертификация, която често е скъпа, а има и ре-сертификация. Прависти се търсят в Data Privacy Compliance, SOC Compliance, Financial Crime Compliance, Information Security Compliance, Good Clinical Practice Compliance и още една камара. Сертифицирани одитори се търсят много също. Така че не знам защо така сложихте хуманитерните специалисти в ъгъла. Самата аз съм завършила ИТ и в момента съм именно в Compliance сферата и страшно ми се иска да бях учила право.
Iseis, тези примери си ги посочвала и преди. Тогава бях почнала да ровя, ама май до никъде не го докарах.
Имаш ли наблюдения относно сертифицирането - в смисъл като организации, които го предлагат, такива които имат все пак някаква тежест в последствие или въобще някакви конкретни препоръки в тази област?
Можеш да потърсиш кое да е от изброените и да добавиш certification. Обикновено са организации, предлагащи международно валидни сертификати, които са с качество на лиценз за работа понякога.
Примери - IAPP за GDPR и Data Privacy; ISACA за Information Security и IT Audit; ACAMS за Anti Money Laundering специалисти и одитори и т.н. Много са. В обявите обикновено са посочени кои точно сертификати се изискват за длъжността. Цените варират между $500  та до към $2000. Отнемат от месец до година да се вземат. Някои изискват подновяване след някакво време, за да гарантират, че хората наистина знаят законите. И затова обикновено те сертифицира работодателя. Не, че не можеш и сам, но излиза по-скъпо.

# 607
  • София
Съпругът ми е information security одитор. Няма да пиша сертификатите, защото с единия са броени хора в България. Но като го питах казва, че според него тази работа не е за правист, а за IT. Човекът, който прави тези одити е нужно да има технически познания, защото са технически одити.

# 608
Да, има различни сертификати за различни хора. Правист е условно казано, понеже се спомена колко е безперспективно. Въпросът е, че ако ти се отдава с такъв сертификат, особено с няколко нива, можеш да се преквалифицираш. В моят случай от ИТ към друго, но може и в обратната посока.

# 609
Поразрових се, сега си спомням, че и миналия път бях попаднала на доста от посочените организации. Но цените наистина са сериозни. Наистина струва си, ако знаеш че ще ти е от полза, но смятате ли че една такава лична инвестиция с цел преквалификация би била оправдана? Естествено, че факторите за кариерно развитие при всеки са много и различни, но в най-общ план как мислите?

# 610
Никой не може да даде такива гаранции. Разгледай обяви за работа, какво се търси в момента. На мен ми се струва, че с информационна сигурност би имала по-голям успех, отколкото с compliance, защото за одитори търсят опит.

# 611
Да, именно, и по мои наблюдения за подобни позиции се иска опит. В тази посока са ми разсъжденията, че без какъвто и да е опит и само със сертификат, ако изобщо можеш да изкараш такъв без реално да практикуваш, какви са ти шансовете.

# 612
Много зависи какво ти е образованието и предишният опит. Един бивш колега с икономическо образование го взеха за security analyst, не помня дали беше вадил някакъв сертификат. Беше преди това кол център агент. Гледай за позиции, за които не изискват непременно опит.

# 613
Моите наблюдения - две приятелки имам. Едната така и не се върна на работа. Вече 10 години… как се разбират с мъжа, не знам. Другата, 2 деца. Аха да се върне на работа, и айде трето 😂 няма места по общинските градини, а бабите са далече. И на мен ми е трудно да си представя без хоум офис. Но все повече длъжности имат такава възможност и дай Боже. А братовчедка ми наемаше гледачка, но тя добри пари изкарва.
Държавна работа и с двете до 6 г. Без злоупотреби с болнични и без да си зарязвам недоработено. Обаче: 1) там има достатъчно персонал да замести при екстрени случаи; 2) никой не те гледа "на кръв" за болничните; 3) също има гъвкавост (намалено р.време, вече и хоумофис в някои ведомства.
Друго  искам да ви питам: как се отнасяте с колеги-темерути, но и злобнички, изглежда неудовлетворени и може би завиждащи... В смисъл ясно, че не ги заговаряш, обаче какво (като сте в една стая по цял ден)? Едно здрасти и чао не казват дори, но мисля, че е въпрос на възпитание ти да поздравяваш поне и т.н.елементарни учтивости...

# 614
  • София
Това да не поздравяваш е възпос на възпитание, не знам дали толкова зависи от темпераметна на човек. Аз бих поздравявала и бих се държала любезно, но дотам.
Аз получих оферта от друга компания, която за момента изглежда ОК, с по-висока от настоящата ми заплата. Хем бях сигурна, че при първата оферта, която ми направят (и ме устройва) си грабвам багажа, хем сега ми е едно чоглаво. Днес ще говоря с прекия ми ръководител - харесва ми сегашната ми работа, но има доста неща, които не харесвам - например това, че се толерират мрънкачите, на тях се помага, останалите се оправяме както можем; хора биват оставяни да си правят каквото поискат, без да им се държи сметка защо не работят и разни такива. Иска ми се все пак да си оставя отворена вратата, така да се каже, и да не соля по мениджмънта, но реално това е причината да искам да се махна - ако остана, ще стана една недоволна, вечно мрънкаща метла (като други колеги), а не ми се иска да причинявам това и на себе си, и на компанията. За момента съм измислила да акцентирам на клишетата като "нови предизвикателства", "да опитам нещо ново", но ако можете да ми дадете и други идеи за тактично споделяне на проблемите, без да засегна някого, ще съм благодарна.

Общи условия

Активация на акаунт