УСАГБ "СЕЛЕНА" - гр. Пловдив - ТЕМА 24

• 98 010
  • 1 351
  •   1
Отговори
# 225
Нашият консултант за кърмене беше ак. Петя Запрянова. Изключително приветлива и любезна жена, отговори търпеливо на всичките ми въпроси и въпреки че я извикаха другаде, след това се върна и ми показа каквото я помолих. Около един час беше при нас с бебо.

# 226
  • Пловдив
Интересна информация за консултантите по кърмене в Селена- явно не е само 1 на брой.
Когато раждах и попитах за консултант, ми заявиха, че е в отпуск и ми пратиха едно момиче от ДС, която беше много заета и бързаше да помогне и на други жени със засукването на бебето. Беше при мен точно 5 минути. Не мога да кажа, че ми помогна, защото после като преместих детето на другата гърда, се измъчих сама.

# 227
Много благодаря за последните мнения! На мен живот и здраве ми предстои раждане в болницата и ми беше доста притеснено как се случват нещата при нормално раждане. Това ми е втора бременност, но първия път живеехме в София и там се следих и раждах. Надявам се още момичета да се включат с разказ за раждането в болницата. 🤗

Galadriell7 сложиха ли ти система с окситоцин, попитаха ли те, изобщо коментирали ли сте това с лекаря ти?

# 228
Аз родих петък и в събота и неделя явно няма консултант. От детска стая директно Ми отказаха помощ с кърменето. Доста са заети- разбирам ги. Но все пак ное не сме виновни за това.

# 229
И аз се спрях на Селена за раждането на бебока. Харесва ми колко неща се осигуряват от болницата за майката и бебето, а и че имат и консултанти по кърмене определено е голям плюс (особено за раждащите за първи път Simple Smile)) ). Ще споделя и аз впечатления по-нататък.

# 230
  • до най-прекрасния мъж
Не разчитайте много на консултантката им по кърмене. На мен не ми помогна. Прочетете навреме книгата на Хедра, гледайте семинари и т.н. Аз бях оставила книгата за последната седмица да я чета, то пък взех, че родих 2 седмици преди термин и после с бебето на ръце и зверското недоспиване беше трудна работа да я изчета. И се оказах неподготвена.

# 231
Бях изчела книгата на Хедра от корица до корица, като дори си бях маркирала важни секции и записки. Колкото ми помогна, толкова и ми създаде твърде високи и нереалистични очаквания и изисквания към мен самата, бебето ми и целия процес на кърмене "на всяка цена". От друга страна ак. Запрянова ми даде практични и не толкова извисени съвети, които за сметка на това ми бяха по-полезни.

# 232
Аз родих в събота. Консултантката Запрянова дойде на изписването Simple Smile. "Съветите" ѝ бяха елементарни, все едно чета някоя статия за кърмене - на теб да ти е удобно, не се навеждай, дръж бебето плътно до теб и т.н. Аз бях доста подготвена (всички лекции + 2 прочита на книгата на Хедра) и ми хареса това, че дава съвременни съвети. НО съветът ѝ да кърмя със силиконови предпазители беше меко казано неефективен и много ми затрудни кърменето. Добре че две седмици след раждането имах час при Хедра. Освен че ми показа как правилно се слагат предпазители, каза че нямам никаква нужда от тях. Тотално ми "забрани" да си щипя гърдите, както ми е показала "консултантката" и ми даде изключително полезни насоки, благодарение на които все още кърмя и детето ми премина изцяло на кърма.
Хубаво е, че осигуряват всичко необходимо, но по времето на моето раждане не слагаха козметика на дупетата и детето ми беше подсечено. Добре че си носех крем.
От детска стая са много заети и от всичките само една русичка пълна мадама беше много любезна и винаги отговаряше на всички въпроси, които аз и съквартирантката имахме.
Санитарките бяха ужасни - нацупени, вечно недоволни. "Чистенето" се изразяваше в смяна на тоалетната хартия и пускане на водата в тоалетната. Докато лежах (3 дни) измиха пода веднъж. Може би и те са претоварени, той не беше мръсен, но все пак..
Шишетата, с които носят АМ винаги бяха различни. Едното пускаше само като го наклониш, другото не пускаше дори като се опиташ да натиснеш, изобщо...кофти работа. На бебетата така или иначе им е трудно, моето се научи да пие от 3 вида биберони в болницата Joy
От сестрите повечето са прекалено млади и неопитни, имаше само една готина, която не отказваше да помогне дори с неща, които не са нейна работа. Повечето не могат да слагат абонат, на съквартирантката ми ѝ спукаха 3 вени докато уцелят една да вземат кръв... Направо нямам думи. Но какво да се очаква от 20 и няколко годишни току що завършили момиченца.
Престоят ми като цяло беше приятен, като изключим няколко неща.
Определено е най-добрата болница в Пловдив, но за парите, които взимат, могат поне да сменят чаршафите на бебенцата, дрешките (бяха раздърпани и скъсани), шишетата и бибероните, елементарните неща.. Да мотивират малко персонала и да обърнат внимание и на личното отношение към пациента. Не да ми обясняват колко са заети и как неонатолог ще ми обясни какво се случва с бебето ми и какъв е проблемът, защото те не могат. И аз няколко часа да.се чудя всичко наред ли е или не.

# 233
Момичета, като ви чета  почти се отказах да бия 100 км през януари и да раждам в Селена 😃 кисели или недоучили акушерки и тук си имаме 😃 има ли поне консултация с ортопед включена в цената на раждането?

Обаче това с книгата на Хедра и час при консултант по кърмене определено ще ми е от полза. При вас на място ли е идвал?

# 234
Ортопедът се заплаща 60 лева (поне преди 8 месеца), взимат ти бебето и ти го водят след 100 часа. Не се срещаш с доктора, или поне ако бебето има проблем е редно, ама не. Я сестра, я някой друг идва и ти обяснява какво му е на бебето и какво да правиш.

Моето се оказа с дисплазия на двете стави и то не лека степен, ама е така през пръсти ме информираха, след това лечението го продължих при друг лекар и разбрах за какво иде реч.

Пак съм благодарна, че откриха проблема и аз действах нататък.

# 235
Плюсът на Селена са АГтата, нищо друго. Излъгах се пак да родя там само заради Ставрев.

Момичета, като ви чета  почти се отказах да бия 100 км през януари и да раждам в Селена 😃 кисели или недоучили акушерки и тук си имаме 😃 има ли поне консултация с ортопед включена в цената на раждането?

Обаче това с книгата на Хедра и час при консултант по кърмене определено ще ми е от полза. При вас на място ли е идвал?

# 236
Направете консултация на място и решете, не се самонавивайте.

Бях обгрижвана добре от акушерките, имаха респект от  доктора направил ми секциото, никой не се държал некомпетентно, всичко като процедури преди и след секцио/раждане се назначава от доктора на всеки.
Само едно акушерка слагаше по-рязко антибиотика в абоката и болеше, не нарочно, от бързане другаде.

От консултантката по кърмене Петя не съм доволна, пълна шматка,  ето, други пък си я харесват.

Момичета от детска стая са претоварени, но си вършат отговорно работата.

Младите доктори стажанти са много отзивчиви.
Имат добри педиатри и неонатолози.

# 237
Wanderers, аз родих по време на празници, екипът беше силно ограничен, но не усетих това да влие на самия процес. Тези хора се грижеха за нас, вместо да са със семействата си - аз имах уважение към тях и не срещнах неуважение насреща. Изключения имаше - две от санитарките не бяха особено любезни, но и аз не съм общувала с тях кой знае колко; веднъж се наложи да ги извикам, защото бяха пропуснали да дойдат; една акушерка действително не успя да ми вземе кръв и се наложи да извика друга, но в моя случай се наложиха допълнителни терапии, вените и на двете ми ръце вече бяха надупчени многократно. Храната с малки изключения не я консумирах - не беше със състав, който е подходящ за оптимално възстановяване след оперативна намеса. Дрешките за бебетата наистина са износени, нощниците също, има върху какво да се работи без съмнение.

# 238
  • Пловдив
Консултантката Петя Запрянова не ми помогна никак, даваше ми зор, защото на следващия ден я нямало, съветите й не бяха полезни, не усетих търпение и приветливост. Не мисля, че помощта й е адекватна, а гледам че дори по семинари ходи. Нищо лично, но определено беше припряна и неефективна. Виждам, че има и добри отзиви, явно на някои е успяла все пак да помогне. Отидох при друг консултант - Ина Сарова, която ми помогна веднага, разликата беше огромна - отношение, време, търпение, обяснения.
Акушерките, момичетата от детска стая и останалия персонал бяха много любезни през цялото време, както и всички лекари, освен този който ме изражда (прави секциото).

# 239
  • Пловдив
Ортопедът се заплаща 60 лева (поне преди 8 месеца), взимат ти бебето и ти го водят след 100 часа. Не се срещаш с доктора, или поне ако бебето има проблем е редно, ама не. Я сестра, я някой друг идва и ти обяснява какво му е на бебето и какво да правиш.

Моето се оказа с дисплазия на двете стави и то не лека степен, ама е така през пръсти ме информираха, след това лечението го продължих при друг лекар и разбрах за какво иде реч.

Пак съм благодарна, че откриха проблема и аз действах нататък.

Края на юли, прегледа при ортопед беше 70 лв. Изявих желание да присъствам на прегледа и нямаше проблем. Самия преглед беше 5 минути, 4 от който ми се обясняваше колко добър ортопед е..
гледа се определен ъгъл на крачетата и общо взето чак не си заслужава парите 😕
Ако не ми бяха разрешили присъствие, нямаше да се възползвам.

Общи условия

Активация на акаунт