Дванайсетокласници - последен първи учебен ден - Тема 1

• 48 982
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Инженерни специалности на английски, при това на поносими цени, няма почти никъде в Европа. Освен в Холандия.
И медицина на английски няма почти никъде. Включително в Холандия. Виж, икономически специалности можеш да учиш на английски навсякъде. Защо е така, според вас? При все, че и за лекари, и за инженери има глад.

В Холандия има, но частично, разделена е на бакалавър и магистър, първата част е  изцяло на английски, май 3 години, в тях паралелно със следването явно научаваш нидерландския  (държиш изпит за ниво)  и продължаваш във втората част с него. Но бройките са много ограничени. А на мен лично ми се струва и доста рисков подобен ход - ами ако при това тежко учене не се справиш с  научаването на езика за 3 години, какво става. Никъде няма да ти признаят взетите изпити, тоест загубено време..

Последна редакция: пт, 19 авг 2022, 23:15 от пенсионирана русалка

# 91
  • тук-там
Замислих се какво се предлага в съседните страни. Не следя темите за образование в чужбина, но чета дванайсетокласните теми през последните години. Турция, Гърция...Като че ли не съм ги срещала в коментарите. А предполагам, че и там се предлага обучение на АЕ. Знам, че има доста кампании за набиране на средства за лечение в Турция например. Значи би трябвало да  имат добри лекари.
Има медицина на АЕ в Кипър.

# 92
  • София
Аз в Холандия съм виждала само някакви, да ги наречем, парамедицински специалности да се предлагат на английски, но не и медицина. Но не съм задълбочавала, де.

# 93
  • София
Някъде бях чела, че само в Грьонинген има, но и аз не съм задълбочавала.

# 94
  • София
И аз да се включа с два примера, които ме накараха да изпадна в дълбок размисъл.🙂Моя приятелка (съученичка от НЕГ) сега е със седмокласник, учещ в ЧУ Света София. Каза ми, че първото му желание е Испанската, пък и те като родители го тласкат натам. Обяснението беше, че в Испания има страхотни бизнес програми на АЕ🤨. Е, питам тогава, защо му е испанския като от сега се знае, че ще учи на АЕ? “Ами все пак да се оправя там в Испания.😄”. Тази приятелка беше попаднала насила в НЕГ и така и не обикна езика- винаги при всеки удобен случай превключваше на английски.
И още 2 примера с две двойки близнаци (Ганис може и да се досети кои са) от 73-то. Двете девойки се разделиха и едната замина да учи мода в Милано, а другата история на изкуството в Лондон. И двете твърдят, че не са научили немски достатъчно добре, за да могат да следват на НЕ.🤷♀ Другите двама пък учат в Американския университет в Благоевград. Сега ги чух покрай НВО-то на щерката (“ми ние немски не знаем много добре😵💫”).
Та според мен основното с немския е първоначалната нагласа към езика и това, което спомена Русалктата - попадането при недотам кадърни и мотивирани учители, каквито, за съжаление, има и в НЕГ и в 73-то и в 35-то. Може би в НЕГ са по-малко, съдейки по резултатите от ДЗИ по НЕ.
Аз нямам съученик (става дума за повече от 1/2 от випуска), който да не е успял да завърши университет в Германия, както и да се реализира там.
И още един фрапиращ за мен случай. Дъщерята на наши приятели, която завърши тази година 1АЕГ с НЕ,  заминава сега да учи в Германия на НЕ. (Преди това е учила в Шилер). 😲

# 95
  • София
Да, според мен също в основата е отношението на самото дете към езика. Въпросът беше не защо децата изобщо учат немски, а защо има толкова много деца, които след 3-4 години не искат и да го чуят този език.
И колкото и да е смешно, синът на antonina вероятно с неговото "звучи секси", ще има повече мотивация да научи испански, от деца, които започват да учат немски с не много силно свое убеждение.

# 96
  • София
Някъде бях чела, че само в Грьонинген има, но и аз не съм задълбочавала.
Само бакалавърска степен. Магистратурата е на холандски и се изисква ниво С1. А с тази бакалавърска степен за никъде не си. Т.е. за мен това е равносилно на няма медицина на английски.

# 97
  • София
Време е в НПМГ да открият паралелка Био/Х с холандски. 😂
Стана ми любопитно и ще ходя да гледам колко и какви профилиращи предмета искат за медицината.

Редактирам се: Физика, Математика, Химия и Биология... това, освен в СМГ, в новите паралелки Мат и Физика, няма къде другаде да го отиграеш. 😬

# 98
  • София
Няма, да. Май съм ви казвала за моята племенничка, която живееше в САЩ със семейството си и искаше да учи биохимично инженерство в Шотландия. И там искаха същите четири предмета и затова тя учи последните две години в гимнация в Швеция /баща й е швед/,  за да може да отговори на изискванията.

# 99
  • София

Редактирам се: Физика, Математика, Химия и Биология... това, освен в СМГ, в новите паралелки Мат и Физика, няма къде другаде да го отиграеш. 😬

Вероятно в лайстунг с природо-математическия му профил, едва ли е възможно да не приемат немска диплома в Холандия, както и обратното.  Роднинско дете е полухоландец,  по същата схема като в  Германия успехът му не стигна за медицина в Холандия, сега се дипломира  в Белгия. Тоест техните си дипломи свободно си циркулират, не са като нашите баш..IB дипломи също биха признали най-вероятно.

Скиорче, защо толкова се изненадваш за момичето от 1 АЕГ.. Труден, труден, ама колко пък да е труден за мотивирано дете немският? В други теми съм писала, състудент на дъщеря ми от СМГ в  английска паралелка е учил немския в школа от АВ едва от 9 клас нагоре. Е, как мислиш, дали се справя WinkИскаш ли да научиш един език, нещата в общия случай стават. Ако вече друг те е засилил натам, това е друго нещо. Но колкото и някои горе да го отричат, схемата специално с немския преобладаващо  е точно такава - избира се масово езикът, а след това се подреждат според нагласите на дете/родител училищата с него. И чак след това идват  позиции с друг език..А дали немският е избран заради потенциално бъдещо следване в немскоезична държава, дали заради билингвалните програми  И с немска/австрийска диплома освен нашата за висше от ТУ, СУ и УАСГ, дали заради множеството оферти за работа с немски и английски тук, дали заради работата в Германия с него след завършено тук висше/полувисше (особено в сферата на медицината), дали по някаква друга причина - това е вече подробност. Eстествено, че има и от другите , не похабяваме бал и пишем поред според модата и баловете - СМГ, испанска/немски гимназии, двете английски, френска и т.н..Но тогава, по мое мнение, подредбата е предимно родителска  при неизявени определени предпочитания за език от детето.

Последна редакция: сб, 20 авг 2022, 08:52 от пенсионирана русалка

# 100
  • Варна
Аз си имам теория, защо много от децата от немски гимназии не искат да продължат образованието си на немски. По мое наблюдение има глад за кадърни учители по немски. Съответно от наличните много не си дават зор да влюбят децата в езика. Учи се наизуст, страшно много се пише, рядко се говори и все в този ред. Та децата изобщо не се чувстват сигурни във владеенето на езика. Това разбира се са лично мои размисли.
По отношение на медицината, и в България се учи на български. И множеството чуждестранни студенти тук първо учат езика, а после медицина.

# 101
  • Deutschland/HE
Антония, в МУ-Варна си има медицина на английски, точно за чужденците е, поне от 10години е тази възможност. Ние имаме познати, деца живели и завършили гимназия в Германия, но с успех 1,2 и това не стига за медицина и идват в България, държат изпит на английски (най-вероятно не е много сложен, но е някакво сито) и си плащат, за да учат. Една част се прехвърлят в трети курс в Германия (за да не се явяват на физикум), а други много им харесва тук и си завършват.

# 102
  • тук-там
Чакайте малко - тук за чуждестанните студенти не е ли на англ медицината?

# 103
  • Deutschland/HE
На английски е. В кои университети освен Варна и в СУ има такива групи?

# 104
  • София
Не са ли повечето и с английски програми? София ( МУ и СУ), Варна, Пловдив, Плевен , Тракийският..

Общи условия

Активация на акаунт