Дванайсетокласници - последен първи учебен ден - Тема 1

• 49 123
  • 737
  •   1
Отговори
# 435
Не съм гледала за Холандия,  но от  опита ми с Великобритания,  тези 'очаквани" резултати се посочваха от кандидат- студента и са на база на оценките от предходните години (лично според мен и тях можем да поставим  в графата с мотивационното писмо).

# 436
  • София
Най-популярен у нас холандски университет за изкуствен интелект е University of Groningen.
Има тема за обучение в Холандия и там има споделяни отзиви.

# 437
  • тук-там
За Великобритания се посочват от кандидатстудента, но за Холандия явно не е така. Интересна е темата. Нищо не знам за кандидатсване в холандски унита и сега ще понауча нещо и друго. Централизирано ли е кандидатсването? Ако да, каква е ролята на посредника?
Наборката към момента кандидатства за общежития.

# 438
  • София
О, много благодаря, мислех че този Грьонинген е за най-вече за биолози, химици, медици следях я темата много усилно, но младежът нещо се дезинтересира и аз спрях, ще почна да следя отново, много благодаря!

# 439
  • София
Поизпуснах ви и ето, един рожденник съм подминала. Ти остави другото, ами и в двете ми наборни теми по един рожденник съм подминала. Ти остави другото, ами все на bora рожденници съм подминала.
Та, съвсем на патерици, но Бора, да са ти здрави и щастливи децата! Да успяват, да мечтаят смело, да постигат всичко, което си струва да бъде постигнато, а на теб да ти носят нови и нови поводи за гордост и радост!

На нашата РС казаха, че училището няма да подписва никакви документи с прогнозни оценки. Можело след края на 1 срок да се издаде удостоверение с оценките от самия първи срок. От една страна е ясно, че подпис и печат на училище (институция) не може да се слага върху всякаква глупост, от друга страна ако един уни го изисква, какво да направи ученикът Х, да не си е измислил сам тоз безумен документ. Та, чета ви и си мисля, че много нерви ми спестява енергоспестяващия ми син. Едно ФМИ спряга, даже обяви, че "един дванайсетокласник" от тяхното училище миналата година с 4,80 на матура по мат (вероятно ПП) сега учи "нещо въвс ФМИ". И така се успокои, че на още някакви лекции към софтуни се записа - 4,80 все щял да изкара Rage

# 440
  • София
Централизирано е - имат платформа studielink. Не знам за какво се ползват посредници, но преполагам за всичко, свързано с консултиране на сроковете и документи като CV, мотивационно писмо, ако се иска, академични справки и т.н., а също впоследствие за настаняването - квартири, самолетни билети и т.н. Например тази година България Ер е имала организран чартър само с български студенти, заминаващи за Холандия, и някой недобре ориентиран човек може и да пропусне това. Като цяло, ако човек чете, следи и пита (дори и в темата във форума), спокойно може да мине и без агенция, но все пак има родители, които са доволни, така че е индивидуална преценката.

# 441
  • Варна
Моят миналата учебна година кандидатства за едни международни колежи и си изкарва академична справка , която не видях де. Та нашите със сигурност дават !
Сега отворих сайта на  Грьонинген и там вече е обявен нумерус фиксуса за неговата специалност , 550 човека едва. 😭
А може ли в едно уни да се кандидатства за две специалности ? Или ще се гледа с лошо очо на това ? 🤔
Два нумерус фиксуса много ще му дойдат . 😂

# 442
  • София
В системата има ограничение - за цяла Холандия може да се кандидатства за 2 нумерос фикса. Дали ще са 2 в едно уни или по 1 в две унита, няма значение. Пише го на сайта на studienlink.

# 443
  • Варна
В системата има ограничение - за цяла Холандия може да се кандидатства за 2 нумерос фикса. Дали ще са 2 в едно уни или по 1 в две унита, няма значение. Пише го на сайта на studienlink.

Мисълта ми беше дали може в едно уни да кандидатства за една програма фиксус и една нефиксус, а в друг Уни още една фиксус .

# 444
  • София
Може.

# 445
  • Варна
И ето пример защо не може да се оставят сами. Харесал си Еразмус Ротердам , но видял такса 7000 евро и го отписа . А сега Код в Холандската ме просветли , че няма такова нещо. Та отворих сайта и там са обявени три такси : Задължителна, Институционална и нам ква си . Нашия решил , че втората ще му търсят .
Не, не, трябва си ни посредник на нас !
Наред с бгмамите и татковците , които знаят всичко !

# 446
  • София
Мандарино, ама ти на РС ли ходи? Joy Аз ходя максимум до 1-ви гимназиален етап. После да си се среща сама с учителите. И що да не вадят документ с прогнозни оценки? То не че не е чутовна глупост това, но какво им пречи? Не е като някой да ги държи отговорни, ако прогнозата не се сбъдне. Laughing

# 447
Наистина е голяма глупост и много се надявам да не е нужна, но ще видим на 1.10

# 448
По повод посредниците- минала седмица една колежка ми разказва за нейното дете- те са очаровани от фирмата посредник- освен помощ по кандидатстването като  CV,  мотивационно писмо и т.н, са оказали помощ по настаняване,  чартърен полет, билети за влак, вайбър групи за родителите   завели са и родителите (които желаят), та е въпрос на организация и доколко децата и родителите са готови да се справят сами и доколко искат да инвестират време в проучване.

# 449
Моят миналата учебна година кандидатства за едни международни колежи и си изкарва академична справка , която не видях де. Та нашите със сигурност дават !
Сега отворих сайта на  Грьонинген и там вече е обявен нумерус фиксуса за неговата специалност , 550 човека едва. 😭
А може ли в едно уни да се кандидатства за две специалности ? Или ще се гледа с лошо очо на това ? 🤔
Два нумерус фиксуса много ще му дойдат . 😂

Мнооооого лека Joy поправка - фиксуса е само 150 човека, винаги е бил така. Дъщеря ми е трети курс AI в RUG, Groningen. Писала съм какво е завършила тук, мога да споделя и за изпита как протича. Тя беше приета с 12 резултат, като има още едно момиче българка с нея, което беше 20та. Имайте предвид внимателно да си подготвите академичната справка по математика. Детето завърши по старата програма и й поискаха допълнително изпит по математика на изключително високо ниво. И там има доста особености.
И друго за тази специалност в този университет. Ако децата ви очакват програмиране - ще ги разочаровам. Нищо общо. Това е само един предмет. Изучават се страшно много други - етика, логика, биология, лингвистика... Най-малкия учебник беше 720 страници. Бая мога да пиша по въпроса, но не е тази темата. Който го интересува, ще обяснявам, но може би в другата тема или на лични. И още нещо, което съм писала - RUG отказват кандидатстване на деца от професионални гимназии, ТУЕС, прочие. Искат си обикновените гимназисти. Борбата е абсолютно безсмислена с тях.
За AI в Амстердам има мама в холандската тема, може тя да се включи с впечатления.

Общи условия

Активация на акаунт