ДЕВЕТокласници 2022/2023 - Тема 1

• 37 320
  • 740
  •   1
Отговори
# 465
  • Варна
Дами, не чете младежта за жалост и това си е. Има разбира се и изключения, но нашичкия не е от тях. Снощи ме пита: Кой е последният, който като се хванал и издърпали ряпата в приказката Дядо и ряпа. Аз му отговорих: мишката и беше толкова учуден. Пита ме: Как може да помниш такива неща толкова дълго? Аз му отвърнах с контра въпрос: Как може да не четеш книжки?
Изброих му подред на хваналите се за дърпане на ряпата поне да ги знае.😂😂😂😂😂
От миризливки, хлебарки, паяци  и други инсекти и синковеца се страхуваше, но вече е по-смел. Убивал е паяци и хлебарки. Един ден го отказах да размаже миризливка, че после да не смърди вкъщи. Подложих й един вестник да стъпи на него и през терасата я пуснах навън.
За оставяне сам вкъщи сме го оставяли в седми клас за вечер-дна, но след изпълнението му през юни тази година вече нямам кураж. Той поне си е извлякъл поука и сега не иска да близне алкохол - провокира го баща му 2-3 пъти покрай рождени дни в семейството дали иска малко розе, бира, мента, водка, а синковеца категорично отказва. На споменаването на алкохол, особено водка бях на тръни. Олекваше ми при отказите му и се надявам да отказва алкохол и в приятелска компания, а не само на нас поне още 2-3 години.

Последна редакция: пт, 14 окт 2022, 09:15 от ysap

# 466
  • София
Моето впечатление е, че четат, но не точно това, което ние сме чели и харесвали, но вероятно това е нормално, времената се менят. Дъщеря ми не харесва повечето от книгите, които аз четях на нейната възраст, но чете всеки ден, от доста време е на вълна фентъзи романи, опитвам се да я накарам да прочете и нещо извън този жанр. Все пак съм доволна, че изпитва удоволствие от четенето и го прави всеки ден.

# 467
И аз намирам за радващо, че моята чете - купуваме книги на някаква много творчески плодовита американска авторка, кога преведени, кога в оригинал и които въобще не мисля, че имат дори повей от класическа творба - нещо като чиклит ми е, но поне използва всеки момент да разгърне книгата. Като се сетя - преди години изпадаше в ступор от по-дълъг текст в учебник или силно се респектираше от дебели книги - това поне вече отмина Satisfied

# 468
  • Варна
Olive,  Anitsa, поздравление за четящите дъщери. Няма значение какво четат, поне четат и си обогатяват речника, развинтват си фантазията и израстват.

# 469
  • Варна
Ysap, и мойто диване не чете. Т.е. чете рядко и мнооооого избирателно (определени автори и жанр, който лично аз не харесвам, но кой ли ме пита). Сред приятелите й има много запалени читатели и шахматисти (!), но тя не е нито едното Simple Smile Не знам как хем се движи в такава среда, хем не попива... На баща си се е метнала Grin - той не чете.

# 470
  • София
Моят син се беше засилил да купува конкретна книга и то на английски. Видя, че я имаме вкъщи на български и ентусиазирано я помъкна към стаята си. Вече гордо стои на бюрото му 2 седмици. Не съм убедена, че я чете, но поне желание има. И аз, и ММ четем много.
Наборът продължава да се панира на контролни, по математика отново блокирал. Аз бях така в 8.клас, после се отприщих. Показа ми колко много е решавал за входното, смаях се - явно извършва полезна дейност когато не го виждам. Жив и здрав да е, дано съумее да пребори притеснението.
ysap, твоят младеж със сигурност си е взел поука от случилото се, но наистина майчиното сърце остава свито. Дано никого не преживееш отново подобно нещо Kissing Heart

# 471
  • София
Не съм питала девойката кои са горепосочените личности, защото отговора е повече от ясен Rolling Eyes . Вчера им върнали входните нива по БЕЛ и тя има 4. В случая резултата е много добър на фона на това, че миналата година нямаха нормални часове по предмета благодарение на учителя им. За мен той е позор за гимназията, но както и да е, вече са с друг учител. Та говорим си за теста и оценката и й казвам, че трябва да се вземе в ръце, да учи стабилно и да завърши с 6. След малко тя ми казва: "всъщност аз трябва да уча БЕЛ само заради ДЗИ в 12 клас, за друго не ми трябва, като така или иначе ще уча и живея в чужбина"  Добре, че бях седнала, че сигурно щях да падна при това изказване. Започнах да й обяснявам, че това не е така и, че дори никога да не й потрябва да знае какво е сложно съствано обстоятелствено изречение тя трябва да познава правилата и авторите на страна си.
За четене на книги, не чете абсолючно нищо. През лятото освен задължителните, чете и една на английски и тя й беше много интересна и я прочете за два три дни, но това беше. Интересите са й насочени друга посока Laughing

# 472
  • София
Марти, нямам идея докъде ще я докара щерката с толкова ангажименти. Но в момента някак се оправя - школата е онлайн (вярно, по 3ч, но пък си е у дома), немския и програмирането са само в събота (реално и съботата си прави цял учебен ден), а тренировките са само по 2 пъти на седмица, веднага след училище. Предполагам като минат втора смяна ще стане трудното, но до тогава физиката би трябвало да е приключила, та уж го е измислила. Гледам много да не се бъркам, че да не стана и аз обсебващата майка Joy Само мрънкам за петиците, а баща й ми напомня (и то пред нея!), че 5 било "много добър"! И така аз съм лошата, той - добрият. Само дето като стане дума за излизане, купони, вечерен час, нокти, облекло и т.н, сменяме ролите Wink Ше го подлудим туй дете Joy

Аз имам алтернативно мнение за класацията на оценките... Най-хубавата е, ясно, 6, но следващата е 3. Следва 4, после 5, двойката е, очевидно, "не". 5 е "учил много, вложил много време и усилия и въпреки това не достигнал до наградата". 3, както и да го гледаме, си е "минава". 4 е "нищо не съм учил, разполагал съм изцяло с времето си за забавления, ясно, няма награда накрая, но пък и наказание няма, общо взето - минал съм между капките".

ПП

иланг - иланг, на твоя въпрос сигурно бих получила отговор в стил "а, сигурно са от онези, дето дядо / мама / татко / някой ги е чел"... (липсва ми зеленото хилещо се емотиконче).

# 473
Снощи набора ка се прибри го питам " Знаеш ли кой е Майн Рид?" , поглежда ме  и ми вика " Това порода куче ли е?". Аз му обяснявам , че е автор . Той е на тема куче много иска .

# 474
  • В центъра на моретата
Марти, ние сме в сходна ситуация. Математиката е голям препъни камък и девойката си го знае и изобщо, ама изобщо не прави усилия, за да научи нещо. Знае, че това не е нейния предмет и толкоз. Вчера ми звъни, с думите:"Мамо, стана нещо много лошо". За броени секунди, какво ли не ми мина през главата...Продължението беше - "по математика ни дадоха изненадващо контролно и аз бях мнооого изненадана - от три задачи само една е вярна". И оправдание винаги има - никога вината не е в нея. Накрая разправиите винаги свършват с това, че този предмет за нищо не й трябва - тя ще учи в чужбина, но никога с математика.
За да замаже провала по математика,  поискала да я изпитат следващия час по история по желание (за която предната вечер се накъса от мрънкане, че има три урока да учи и то на английски, защото щяла да ги изпитва ), та по история е блеснала и школото изцъка с шестица.
Това, което в момента й е фаворит и се справя доста добре са езиците, биологията и химията.  Днес има да прави съчинение по испански, което е част от изпита й за B1.
Иначе, за четенето,  това, което тя иска си го чете. Ако някой я кара насила или е нещо задължително - може с месеци да го влачи. Това, което й е интересно са антиутопии, психарии. Ако й хареса филм, който е правен по нечий роман - задължително го прочита. На входното по БЕЛ им дала и въпрос от задължителната литература за 9 кл. - на нея се паднал въпрос от "Дон Жуан" - ами не го е чела още целия.

Последна редакция: пт, 14 окт 2022, 10:38 от zaek

# 475
  • Варна
Хахаха, Кати, не съм мислила така за оценките Simple Smile Интересно виждане имаш Simple Smile Може и да е така, но според мен всяка оценка си има тежест според това колко усилия си положил за нея. Ако си хванал 5 само със слушане в час и по спомени/логика/обща култура - медено е Simple Smile Ако си учил три денонощия обаче за таз петица, непирятно Sad Мен ме хваща яд за петиците, които са полуени по първия начин, щото само малко да беше положено усилие и щеше да е 6.

Зайче, вашият учител по математика поне е готин! Вярвам, че ще ги научи на нещо, без значение какви оценки ще пише.

# 476
  • В центъра на моретата
Dive, девойката не е на същото мнение Simple Smile. Явно е готин, но не и като се налага да ги изпитва. А дали ще ги научи на нещо - това до голяма степен зависи и от децата. В нашия случай - преимуществото е на нежеланието да научат нещо.

# 477
Проведох и аз експеримента с авторите и разбира се реагира разбиращо само на Карл Май, защото чете "Винету" преди няколко години...Но си признавам, че това не са и мои любими автори - знам кои са, защото бяха на почит в нашето детство, но приключенските книги никога не са ми били много интересни.

У нас се чете - предимно книги, които харесват, но сега съм им връчила и по една Христоматия за съответните им класове, за да понаваксат поне малко.

# 478
  • София
Вкъщи и аз, и ММ четем много, синът - не. Толкоз за личния пример, който, казват, че бил най-важното що се отнася до възпитание, а в случая четене. Библиотеката на набора е пълна, четецът - също. Но самият акт на четене се възприема като форма на нещо задължително, нещо, свързано с училище или като наказание. Ако го грабне книга, изчита я за ден-два. Така стана с "Баскервилското куче", което пробутах това лято; след като я прочете каза "Ей такива книги искам да ми даваш да чета!". Ами има всичко с Шерлок Холмс, но сам няма да посегне.

# 479
Вкъщи и аз, и ММ четем много, синът - не. Толкоз за личния пример, който, казват, че бил най-важното що се отнася до възпитание, а в случая четене.
Eдно към едно е написаното и за нас. Двамата с мъжа ми четем много, но тя - не. Много ме е яд, че не иска да чете. Виж да рисува или да майстори нещо /сега се е активизирала да реди диамантени гоблени/, винаги има желание и време, ама за четенето -не.
Питах и аз за авторите, не знаеше, само като чу за "Винету" се досети и тя, сещате се за кого.
А като си спомня навремето колко ги четяхме. А трите тома на "Синовете на Великата мечка", помните ли ги?

Общи условия

Активация на акаунт