Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 55

• 24 365
  • 745
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте, бях на ендокринолог и според него нямам инсулинова резистентност и всичко ми е наред, нямам наднормено тегло. Според репродуктивния специалист обаче нивата ми на инсулин не са в норма. Имам хашимото и доста от хормоните ми не са в ред, имах и съмнения за поликистоза, която се отхвърли. Прилагам последните си изследвания и ще съм ви благодарна за мнения и препоръки, подготвям се за ново инвитро и според репродуктивния специалист, трябва да взема мерки заради високия инсулин. Виждам, че тук има много полезни съвети, които вече следвам, но все пак доколко трябва да огранича въглехидратите в моя случай все още не ми е ясно.

# 211
Тази мисъл е просто уникална: "всичките, които искат да отслабват, са с наднормено тегло"...😆😆😆 Запазвам си я.😝
Още уникални разсъждения: искаме с "лека корекция" да се оправим, искаме да ни поставят диагноза, трябва да "корегираме" доста неща, а пък ние не искаме и си караме с леките корекции...🤔🤔🤪
Да вдигне ръка първият тук, който си мечтае за диагноза, особено пък за диабет тип 1! Сигурна съм, че няма такива в тази тема.👍
Между другото, имам наблюдения доста отблизо колко гадно заболяване е диабет тип 1.
Натка, вчера ИваИво написа, че е простотия да се мери КЗ, ако нямаш диабет. Важно било какъв е "ХР" и да се спортува. Това е изтрито предимно. Сякаш тук е пълно с хора, които споделят, че по цял ден лежат и ядат баклави и баници...😉

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 14:01 от dolce miele

# 212
Здравейте, бях на ендокринолог и според него нямам инсулинова резистентност и всичко ми е наред, нямам наднормено тегло. Според репродуктивния специалист обаче нивата ми на инсулин не са в норма. Имам хашимото и доста от хормоните ми не са в ред, имах и съмнения за поликистоза, която се отхвърли. Прилагам последните си изследвания и ще съм ви благодарна за мнения и препоръки, подготвям се за ново инвитро и според репродуктивния специалист, трябва да взема мерки заради високия инсулин. Виждам, че тук има много полезни съвети, които вече следвам, но все пак доколко трябва да огранича въглехидратите в моя случай все още не ми е ясно.
за да си сигурна в тези дани, трябва пак да ги пуснеш. Пише "на гладно"/колко е това на гладно/, което от своя страна може да вкара свои отклонения, когато храната се разгражда бавно и уж ти не си яла нещо, но в храносмилателният трак е останало нещо. Ендокринолога има право да каже това, не виждам и аз проблем, а за другият специалист не знам, те си имат свои сигурно виждания, основани на някоя база..питай го защо мисли така....
Иначе:
Индексът HOMA

HOMA, или хомеостатичен модел за оценка на инсулиновата чувствителност, е прост индекс за определяне чувствителността на тялото към инсулин, базиран на стойностите на кръвна захар и на инсулин на гладно.
Индексът се изчислява по следната формула: HOMA = (Глюкоза х Инсулин)/22.5, където "Глюкоза" е нивото на кръвна захар на гладно, "Инсулин" – нивото на инсулин в кръвната плазма на гладно, а 22.5 – постоянна величина. HOMA варира от 2 до 15, като по-ниските стойности показват по-добра инсулинова чувствителност. Така например стойности на индекса около 2-2.5 демонстрират висока инсулинова чувствителност и добър гликемичен контрол. Стойности около и над 4 са признак за понижена чувствителност на тъканите към инсулин или инсулинова резистентност. Индекс над 8 обикновено се асоциира с наличието на захарен диабет тип 2.

# 213
Обяд:
Салата от 1 средно авокадо, 2 зелени чушки, 1 морков, 10 маслини + сьомга на фурна (само едното парче изядох).

# 214
Victory2019 при всички положения ниско въглехидратното хранене ще подобри шансовете ти при следващо инвитро. Казвам го не само заради личните ми репродуктивни проблеми, но и работя в репродуктивна клиника. Инсулина влошава качеството на яйцеклетките директно. Затова според него е висок. Обсъди с лекуващия си лекар приемането на Инозитол.
С намаляване на въглехидратите (поне 2 месеца преди стимулация) увеличаваш драматично шансовете за по-качествени яйцеклетки и ембриони. Когато започнах да се храня така преди 15 години, по препоръка на ендокринолог ядях храни с ГИ под 50. Разбира се това са много общи насоки(тогава нямаше толкова информация).

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 13:20 от Cygnus_i

# 215
Ужас.
Иво, момичето иска да бременее, какво философстваш тука.
Знаем какво е на гладно, предполагам, и тя.
Инсулинът на втори час не се връща в обичайното, я кажи това със спорт ли да оправи .
Ама моля те, уважавай труда на хората най- малкото, прочети първа страница , ех.
Аз не смея нищо да кажа, момичето е минало през двама доктори, ти оправи нещата.
Спри се малко, моля те.

Аз пекох червени чушки във фрайера, пълнени с извара, яйца, малко бадемово брашно, сложих и прословутата хранителна мая, малко зехтин и магданозззз.
Ще кача снимки, май става добре

Сега се задушават под капак.

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 13:20 от tays

# 216
Ужас.
Иво, момичето иска да бременее, какво философстваш тука.
Знаем какво е на гладно, предполагам, и тя.
Инсулинът на втори час не се връща в обичайното, я кажи това със спорт ли да оправи .
Ама моля те, уважавай труда на хората най- малкото, прочети първа страница , ех.
Аз не смея нищо да кажа, момичето е минало през двама доктори, ти оправи нещата.
Спри се малко, моля те.

Оралният глюкозо-толерантен тест (ОГТТ)
Как да се подготвим за това изследване, за да имаме най-достоверни резултати?

От изключително значение е в дните преди провеждането на изследването да се храните нормално и както обикновено. От особена важност е да не намалявате приема на въглехидрати в последните дни (около 72 часа), тъй като в деня на изследването, отговорът на тялото може да не е адекватен и реалистичен. Това означава да приемате повече от 150 грама въглехидрати на ден и да се въздържате от консумацията на алкохолни напитки.

Задължително е също така да уведомите Вашия лекар, ако приемате някакви медикаменти или сте се разболели от вирусна инфекция в дните преди изследването, защото това може да повлияе на резултата.

От последния прием на храна преди изследването трябва да са изминали поне 10 часа, но не повече от 16 часа. За Ваше удобство, може да насрочите провеждането на изследването за рано сутрин и периодът на въздържание от храна, да бъде през нощта. През времето без прием на храна може да се приема по малко количество вода.

По време на провеждането на самия тест, пациентът не трябва да се храни, да приема каквито и да било течности, да пуши или да изпълнява натоварваща физическа дейност.

Има разлика в количеството глюкоза, което се дава на пациентите в различните възрастови категории:

Възрастни: 75 грама глюкоза, разтворена в студена вода, която трябва да бъде приета в рамките на 5 минути;
    Деца: количеството се определя въз основа на теглото на пациента – 1,75 грама на кг телесна маса, максимум 75 грама ;
    Бременни: 75 грама глюкоза ;

Ще Ви бъде предоставен разтвор, точно с толкова глюкоза, колкото са изискванията за Вас и състиянието Ви. Винаги се прави измерване на нивата на глюкоза преди приемането на разтвора и на втория час. Възможно е, по препоръка на Вашия лекар, да се извърши и допълнително измерване на нивата на кръвната захар на 30-тата минута и на първия час.

П.П. Прочети това и ако след това можеш да претендираш, че това е много много точно изследване, провери по източниците и ще видиш, че това не е много точен тест!
П.П.2 Хората са различни и системите им работят различно и необходимите им вещества са различини. Как може да излезе 100% този тест, след като на всички се дава едно исъщо количество изследователска течност?! Хората са я направили в резултат на тестове и са приели някаква стойност за норма, Само това, което не значи, че ако има малко отклонение, това е много притеснително.

При нея се вижда, че на 2-я час глюкозата е почти в рамките, спада...Само това, а всичко друго си е наред

# 217
 Спада.....Благодарение на високия инсулин. Той защо не спада.
Моля те , ние тези неща ги знаем пък как се прави изследването, предполагам и момичето.

Нека и пожелаем успех, стига тука ни копира лекции, да, с една НВВМХ ще се оправи, и наистина и желая от сърце да забременее.

# 218
Иво, искам само да ти кажа, че добър репродуктивен специалист само по ултразвуково изследване на яйчниците, може да установи отклонения в инсулина, дори малки. Не ми се рови да ти вадя снимки на яйчници на метаболитно здрави жени, и такива дори с ранни наченки на проблем. Дори ти, като неспециалист ще можеш да видиш разликите.
Моля те, спри с неадекватните си коментари в най-неподходящата за това група.
Давай директни препоръки за хранене и макроси, и стига си копирал чаршафи, които повечето тук сме препрочели стотици пъти.

# 219
Иво, може ли да споделиш нещо от личен опит, а не само да постваш теоретични постановки от първия линк, който ти се е отворил в Гугъл търсенето? Какво точно коригираш? Момичето задава конкретен въпрос, ти ù преписваш от страницата на някоя лаборатория, не сме в първи клас. Или си от активните спортисти дървени философи, те са особена порода?

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 13:36 от Melusine

# 220
Иво, може ли да споделиш нещо от личен опит, а не само да постваш теоретични постановки от първия линк, който ти се е отворил в Гугъл търсенето? Какво точно коригираш? Момичето задава конкретен въпрос, ти ù преписваш от страницата на някоя лаборатория, не сме в първи клас. Или си от активните спортисти дървени философи, те особена порода?
виждаш това, което искаш да видиш и пропускаш това, което съм написал и наблегнал. Какво мога да кажа в своя полза, след като никой тук не чете, вижда, но не чете или чете, без да мисли, както искате го наречете....
Копирах текста, за да се види, че съвсем не е точен тест и малкото, незначителното отклонение на 120 минута, не е точен резултат. Освен 120 минута, може да се направи и на 180 минута....какво ви говори това? Нищо? Ами....
п.п. най-малкото нещо, е нали ако ти изкарат някаква болест, редно е да се консултира още при 2 специалиста най малко. Защо го правят хората? Нали всичките са професори и лекари със 30 г стаж....не ми се спори повече, уморих се...

# 221
Ами кажи го, както си го написал с 2 изречения, какво ги постваш тия чаршафи, за какво са ни. Явно тука всички сме тъпи и немислещи, че не ти схващаме начина на изразяване.
И да попитам за трети път: би ли излязъл от ролята на месия и да споделиш нещо полезно от личен опит: конкретни тренировки, меню, методи на трениране? Това са нещата, които помагат практически. И подкрепата и собствената решителност и вяра, както каза.

Между другото, тука не сме, за да спорим. Ти ако затова си се записал в темата, съжалявам.

# 222
  • Paris, France
Victory2019, инсулинът ти на гладно е добре. Това е много важно и гаранция за бързо възстановяване. Глюкозата ти е добре във всеки един момент, което също е много добре, особено при евентуална бременност. Нямаш глюкозна нетолерантност. Инсулинът ти на втори час е висок, защото е супер висок на първи. Скок на инсулин на първи час се поправя с витамини, минерали, много листни зеленчуци, бързо ходене и доста спорт. Трябва ти повече магнезий, коензимирани Б витамини, К1 от листа. Витамин Д то е доста нисък и ти трябва прием. За Б12 не мога да се изкажа. Вижда ми се ОК. Писали са ти за инозитол. Помага, но се пие далече от кафе и затова аз не го пих. Е, оправих се и без него, но помага.

С твоите стойности, ако нямаш излишно тегло даже не ти е нужна диетата от тази тема. Просто изчисти храненето и ходи веднага след хранене! 

ИваИво, не си наясно с ИР и диабет Т2. В началото на диабет 2 има висока КЗ, но инсулинът може да е висок и супер висок. Диабет 2 не е заболяване на липса на инсулин, макар че в напреднала фаза може да се наложи външен инсулин.

Суgnus ти е обяснила за килата. Добавям, че освен, че може да има ИР при слаби хора, не всички слаби хора с ИР имат корем. В темата са, защото и те трябва да махнат мазнини от вътрешни органи, тоест тегло. Никакъв спорт не помага за отмазняване на черен дроб и панкреаса, даже пречи, защото при ИР има производство на ROS при спорт.

Това, дето ни го копираш го знаем и го има в първия пост и само наводнява темата. "Правилен" спорт, "правилна" диета не значат нищо. Има значение качеството на мазнините, на ВХ.

Има хора в инвалидни колички, които не могат да спортуват, не ходят от десетилетия и не развиват ИР и диабет. Значи не е от спорта.

Да ти подскажа - съдържаме трилиони бактерии, вируси, гъби, които са цяла екосистема в червата ни. За работата по тези живинки беше дадена Нобелова награда в началото на хилядолетието. Тези микроби ни произвеждат витамини, изяждат част от ВХ, протеините, разграждат други. Живеят в симбиоза и се хранят о с отпадъци на други микроби. С правилните гадини и съотношение между тях, човек не развива ИР дори когато седи и лежи по цял ден.

# 223
Благодаря на всички за мненията и препоръките, вече взимам инозитол и ще започна и прием на допълнителни витамини. Бъдете здрави!

# 224
Victory, успех! 🌹

Общи условия

Активация на акаунт