Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 55

• 24 362
  • 745
  •   1
Отговори
# 195
При нас е Инсулинова Резистентност и също страдат и слаби хора, в темата има поне няколко момичета по 50 кг, които искат да качат.
ако бяха болни с диабет и инсулинова резистентност, щаха да са на инжекции инсулин, а след като не са, значи, че проблема е друг просто...
За да се качат килограми, трябва да има няколко фактора:
1. аминокиселини, целият набор, креатин и излишък от калории
2. Синтезирани хормони, които се ситнезерат само с тренировки или с анаболни препарати.
Ако няма тези два фактора, не е възможно качването на килограми!

Иво, 50 кг. момичета не са с диабет, но са с доказан преддиабет, т.е. ИР.

# 196
При нас е Инсулинова Резистентност и също страдат и слаби хора, в темата има поне няколко момичета по 50 кг, които искат да качат.
ако бяха болни с диабет и инсулинова резистентност, щаха да са на инжекции инсулин, а след като не са, значи, че проблема е друг просто...
2. Синтезирани хормони, които се ситнезерат само с тренировки или с анаболни препарати.

това НЕ е ДИАБЕТ, щом не си бият инсулин! За диабета са написани много книги и вече е доказано, че лекарите нищо не разбират...преддиабет, няма такова заболяване. Измерили са някакви стойности, но това НЕ е диагноза, нали разбирате?! Искате да е, но не е диагноза, а просто някакви стойности...
За да се качат килограми, трябват необходими условия и аз ги написах. Няма л4и ги всичките заедно - няма качване на полезно тегло!!!
Виждате, че стойностите на КЗ са различни през различното време, това нищо не ви дава, като опорна точка или информация....
Всъщност, разбирам от къде е толкова интерес, искате с лека корекция да се нормализирате, но това е химера. Вижте пак и прочетете в първото съобщение на темата, че това трябва да се превърне в начин на живот - диетата! А това си е труд, и натоварване на психиката...

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 07:49 от ИваИво

# 197
ИваИво, изобщо не мога да разбера какво точно правиш в тази в тема.
За твое сведение на 25 години бях 53-55 кг при ръст 169 см, и въпреки “правилното” си хранене и движение, имах мек пояс около талията и инсулинова резистентност. От къде точно още трябваше да отслабвам?Звучиш сякаш тук е пълно със затлъстели хора, търсещи оправдание за теглото си. Да не говорим, че при опитите ми да забременея се оказа, че не мога, и дори при хормонална стимулация не произвеждах качествени яйцеклетки. Някои лекари дори си позволиха да ми обяснят, че може би няма да имам деца. Добре, че в далечната 2007 г, много преди изобщо да се говори за кето, една ендокриноложка ми препоръча да почна да се храня само с храни с нисък гликемичен индекс(което изключваше почти напълно бързите и повече от комплексните въглехидрати), и само 6 месеца по-късно забременях.
На 32 години бях 61 кг, и с по-малка талия отколкото на 55 кг.
И да, има измерителиза дебелина-нарича се BMI, % активно тегло и обиколка на талия.
Последната ми бременност е на 40 години, и макар и непланирана тя беше отново в резултат на ВМ-НВХ. За себе си  от този вид хранене намирам ЕДИНСТВЕНО ползи.
Очевидно е, че изобщо нямаш понятие от метаболитен синдром, ама изобщо.

# 198

това НЕ е ДИАБЕТ, щом не си бият инсулин! За диабета са написани много книги и вече е доказано, че лекарите нищо не разбират...преддиабет, няма такова заболяване. Измерили са някакви стойности, но това НЕ е диагноза, нали разбирате?! Искате да е, но не е диагноза, а просто някакви стойности...
За да се качат килограми, трябват необходими условия и аз ги написах. Няма л4и ги всичките заедно - няма качване на полезно тегло!!!
Виждате, че стойностите на КЗ са различни през различното време, това нищо не ви дава, като опорна точка или информация....
Всъщност, разбирам от къде е толкова интерес, искате с лека корекция да се нормализирате, но това е химера. Вижте пак и прочетете в първото съобщение на темата, че това трябва да се превърне в начин на живот - диетата! А това си е труд, и натоварване на психиката...

ИР НЕ ЗАБОЛЯВАНЕ, бре Иво, състояние е, състояние водещо до заболяване - ДИАБЕТ!

Хубаво е, че казваш, че правилното хранене трябва даде превърне в начин на живот, а ние какво дуднем тук от време оно, нали същото.

“Лека корекция”…🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Коренна промяна в храненето, включване на спорт/има мацки, които никога не са спортували/, промяна в мисленето, за да стане това НАЧИН НА ЖИВОТ - това не е лека корекция, това е грамадна корекция. Лека корекция е да жулиш метформин и това е.

Един съвет - не подценявай ендокринолозите, не ги хвърляй на кучетата.🤣

# 199
изобщо не подценявам нищо, занимавам се със спорт цял живот и мога да кажа, че всяко състояние на организма може да се измени с тренировки, освен при тежки заболявания, където се изисква друг подход, когато си с животоспасяващи медикаменти.
При вас не е така и всичко е доста по-лесно с оглед на това.
От опит мога да кажа, че с правилна диета и тренировки, всичко се нормализира, ако има желание и най-вече вяра. Ако вярваш в това, което правиш, тогава няма начин да не успееш, само че повечето хора я губят тази вяра, когато стане тежко и уж не виждат резултата, а той не винаги се вижда, защото промяната е вътре първо и чак след това е външна... Успех на всички.
Включих се в темата не за да хейтвам, в никакъв случай, а да корегирам грешните мнения...

# 200
Иво, много вярно и емоционално мнение, подкрепям напълно, но, ако прочетеш темите назад ще видиш, че насоките са именно такива.

Аз също спортувам от втори клас, при това доста активно, каратистка съм, така че поздравления затова, че се занимаваш със спорт.

# 201
  • София
От опит мога да кажа, че с правилна диета и тренировки, всичко се нормализира, ако има желание и най-вече вяра.
Ама то и ние това говорим тук Rolling Eyes. Ако не се вземат мерки на фазата ИР, след години се получава диабет. В случая д-р Фънг го е онаглидил - за около 10-12 години при висока КЗ се получава диабет Т2:

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 08:51 от BFF_

# 202
В качеството си на какъв, ще коригираш грешни мнения?
Все пак съм отворена към предложения. Вместо теоретични постановки, предложи какво според теб би било работещо хранене? Ей така- един примерен ден.
За спорта- само да ти кажа, че се счупвах от фитнес с треньор, който просто не можеше да повярва колко бавно качвах мускулна маса-това също е проблем при ИР. Когато намалих въглехидратите, до необходимото количество, нещата почнаха да се получават.
И да добавя за баща ми-преди няколко години беше диагностициран с Диабет тип 2, има и ТЕЛК. Активен човек, 85-88 кг при ръст 186 см.
Когато му поставиха диагнозата беше отслабнал с 15 кг за 2 месеца. Едвам го навихме да отиде на лекар, защото се страхуваше, че е нещо терминално.Всяка година влиза за по1 седмица в ендокринологията за изследвания. Лекуващата му лекарка последния път му беше казала, да продължава да прави, това което прави, защото при него работи добре. В момента контролира диабета почти без медикаменти. Изчезнаха му изтръпванията в краката.И понеже му поръчвам яйца от една малка ферма, беше в чуденка за тази седмица 1 или 2 кори да му поръчам, защото не беше сигурен дали 1 ще му стигне за следващата седмица. Въглехидратите му се свеждат до 1 хляб от лимец на седмица, който сам си приготвя. Плодове не яде. Внимава дори с количеството домати.

# 203
Изтървала съм нещо явно, тия дни съвсем по диагонала преглеждам... Или това, или и твърде рано сутринта да схвана какво става, ама толкова писане с главни букви не бях виждала точно в тази тема, обикновено избягваме да си крещим.
И цялото това нещо за да ни каже някой какво е са си диабетик на инсулин, дето не е баш по темата ли? То вярно че отдавна не беше се случвало някой да скочи да ни просвещава щото ние нали нищо не разбираме ама определено пропускам нещо. Дано довечера като не съм вече по пътищата и седна спокойно да ми стане по-ясно какво става тоя път.

# 204
Невена, какво не ти харесва на кефира? На мен ми харесва повече от кисело мляко.😃
Тайс, Невена ме заинтригува...какъв е този тахан от тиква?🙃
Скрит текст:
Сирената на мен са ми просто за украса. Когато ги консумирам.
Официално не съм отказвала шоколада (тъмния). Обаче не помня откога не съм яла шоколад, а имам вкъщи поне няколко...😄 Не ми се яде.
Моята вечеря беше салата от айсберг, зелена чушка, жълти чери доматчета, малко пюре от печен патладжан с подправки и консерва люти сардини, които се оказаха абсолютно нелютиви (липсваше им лютото чушле).😅
Скрит текст:
Добре че малко са поразчистили в темата, явно модераторите четат. Редактирах си и аз едната публикация.
[/spoiler]

Точно е паста от тиквени семки .
Има един производител в някое от селата около София, продават в павилиони и магазинчета всякакви ядкови неща, Алмонд. Елора оттам си взема бадемовото брашно , аз още имам количества от Лидл, но го имам като алтернатива.
Покрай пандемията открих този от тиквените семки, нали Кантарджиев все повтаряше, че за превенция срещу вируса е добре да правим разни неща, та тогава спомена да ядем тиквено семе, имало и селен, и цинк.
Реших въпроса с таханче, че и на сестра ми на свекървата пращах. Последния път момичето в един нов магазин в Иван Вазов ми каза, че точно този, тиквеният, бил много вкусен с домати, но аз си ги ям натюр с голямата лъжица. Е, гледам да не прекалявам, де, но когато купувам, си купувам от бадемов, лешников / голям буркан / , тиквен, орехов. И от кашу , но то нали не ни е в позволените / поне в моята листовка с холестерола е в забранителния списък, иначе е мноооооггоо благо, мням/.
Кефира и аз го харесвам, но ми вдига кз, та го прибрах в хладилника, да зрее по-бавно, иначе ми е идеален на  вкус. За съжаление мм не иска въобще да опита, а той постоянно си яде кисело мляко, едва му набутах да близне, ууууу, не и не.
Брех, как съм пропуснала спор в тази тема, и то до триене да се стигне. Blush

# 205
Да, тиквените семки са често споменавани като източник на цинк. И като лекарство срещу острици (дребни глисти). 😊 На мен обаче таханът от тях ми е твърде сух и натрапчив като консистенция, купих си веднъж, едва го изядох (а беше някакво миниатюрно бурканче има-няма 300 г) и не съм повтаряла.

# 206
Точно, по 280 грама са. Трябва да дозираме, иначе направо се увличам, много ги харесвам таханите. Този от орехи горчи, но бадемовият и лешниковият са направо елексир. Heart
И от кайсиеви семки е поносим.
Въпрос на вкус, някои ги добавят в хлебчетата и в салати, за мен са вкусни. Аз пък дроб и дробчета ям през сила, авокадо само когато съм омешала с нещо, за магданоза ми е голяма мъка, но...

# 207
Не, аз тахани обожавам, но точно този прави изключение. Пробвала ли си от кашу? Страхотен е, но е доста течен и ужасно сладък.

# 208
Страхотна “майонеза” става с тахан от кашу. Ето за холестеролите. Таханите с малко изворна вода направо на ядково мляко стават много лесно на блендер. С малко ванилия и малко сол. Също страхотна салата без олио си правих - копф, бейби спанак, тофу, чери доматчета, и дресинг от сусамов тахан с лимонов сок - пристрастяващо вкусно става и супер засисащо. Иначе пролетта мухах един “течен шоколад” на др кескин от 3 съставки - тиквен тахан и какаово масло, без захар, с малко “стевия” (еритритол). Ядох го следобедно като ми се дояде сладко, защото не е мазен и гига сладък като разните там нутели. Иначе таханите са много мазни и калорични и трябва по малко.

# 209
О, да.За кашуто 🥰
Има и в ДМ един много фин, на стоматоложката съм и подарявала, за да спре течния шоколад.
Очевидно за една година не беше успяла.
Тя вчера е била на ендо, освен глюкофажа ще пие някакво пречистено ново шведско лекарство, диета задължително и е казала, след 10 дни изследвания, в края на др. Месец нов преглед.
Ще я помоля да ми снима това вълшебно ново хапче, защото снощи не ми беше удобно.
Не щЕ да се разхождаме и това е то.
Хората носят на докторята шок бонбони и уиски, аз разнасям буркани 🤣

Общи условия

Активация на акаунт