Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 55

• 24 338
  • 745
  •   1
Отговори
# 180
'''самото заболяване Диабет, при което трябва да си биеш инсулин, за да не умреш''.... Мисля, че е по-добре ти да спреш, защото се излагаш, ИваИво.
ето, малко, за да се просветиш
Тялото се нуждае от енергия, за да съществува.

Основният източник на енергия за клетките на тялото е глюкозата. Глюкозата се образува при усвояването на въглехидратите, които човек получава с храната.
П.П.2 сърцето е мускул

Когато човек не се храни, нормалните нива на глюкоза в кръвта се поддържат чрез използване на запасите от въглехидрати в организма (чернодробен гликоген) и чрез синтез на глюкоза от протеини.  Често се задава въпросът, ако човек не се храни, защо кръвната му глюкоза се повишава, откъде идва това. Отговорът е: от разграждането на гликогена в черния дроб и протеините. Въпреки това запасите от гликоген са малки (около 90 грама) и за организма е изключително неизгодно да синтезира глюкоза от протеини, така че когато гладува, тялото започва да "пести" глюкоза и прекратява снабдяването на някои органи с нея. Това означава, че по време на гладуване глюкозата достига само до критичните органи (мозък, кръвоносни съдове, бъбреци, нерви). 

Инсулинът предотвратява достигането на глюкоза до тъканите по време на гладуване. Образно казано, в клетките на някои органи има "ключалка", която се отваря от инсулина. Когато инсулинът отвори ключалката, глюкозата навлиза в клетката. Тези тъкани са инсулинозависими; глюкозата може да попадне в тях само когато инсулинът "разреши". Инсулинозависимите тъкани са мускулите и мастната тъкан.

Но в някои органи глюкозата навлиза без инсулин; няма ключалки, вратата за глюкозата е винаги отворена. Тези органи се наричат инсулинонезависими. Смисълът на инсулина е: има храна, можем да нахраним всички, така че той отваря вратата към клетките за глюкоза. Няма храна, така че храним само най-важните органи, а инсулинът затваря вратата за глюкозата в по-малко важните органи (можете да оставите мускулите и мазнините "гладни", но не и мозъка).         

Но какво се случва, когато няма инсулин или той е дефектен? Тогава глюкозата от въглехидратите от храната навлиза в кръвта, но не може да навлезе в тъканите. Дори ако нивата на глюкоза в кръвта са високи, инсулинозависимите тъкани гладуват, вратата към глюкозата в клетката е заключена, ключът липсва или е счупен ("глад сред изобилие").

В същото време инсулинонезависимите тъкани получават глюкоза в прекомерни количества. А излишъкът е нездравословен. Глюкозата започва да се свързва с протеините на тези тъкани и ги уврежда. Това е причината за увреждане на целевите органи (нерви, кръвоносни съдове, бъбреци и др.) при диабет.

п.п. спирам да разводнявам темата със спорове, кой разбрал, разбрал...останалите могат да вярват в каквото си искат

# 181
Неве, радвам се за приключилата успешно Операция " гъба" .
🥳
И че и майка ти е зарибена, все пак ще и звънна да я питам как и се отразява, нека мине малко време.
Аз днес съм ето така

Иво, от вчера се питам знаеш ли в коя тема пишеш.
И ако знаеш, каква ти е целта.
Ти ИР имаш ли ?

# 182
  • Paris, France
Темата не е за инсулинозависими видове и подвидове диабет, а за отслабване с ИР на НВ-ВМХ режим. Повечето хора с ИР сме с висок или нормален инсулин.

Естествено, че някакъв инсулин е нужен, за много процеси, не само обработка на глюкоза. Фруктоза и протеини също имат връзка с инсулин.

Хората, които ползват външен инсулин, защото не произвеждат достатъчно собствен продължават да ползват инсулин и като се хранят кетогенно, но тогава ползват по-малко количество, отколкото като ядат ВХ + мазнина и така избягват скоците на КЗ, които разболяват кръвоносните им съдове, инфекциите, заради които им режат краката, промените в костите на стъпалата и други усложнения.

Пишеш, че сърцето е мускул. Да, така е и сърцето работи най-добре на хидроксибутират.

Инсулинът и да отвори ключалката, глюкозата не влиза в клетка, която е вече пълна с глюкоза. Това се случва при повечето от нас. Мастните клетки също са препълнени и затова глюкозата седи в кръвта докато се изгори директно. Ако се качи над 10mmol/l, бъбреците започват да я отвеждат в урината. По този начин действа и лекарството Forxiga. Сладката урина е рай за бактерии и гъби в пикочен мехур и пътища.

Само 10% от хората с меден (захарен) диабет се нуждаят от инсулин, като при много диабетици Т2 нуждата е временна и с диета и спорт може да постигнат недиабетично ОГТТ и да влязат в ремисия (да се излекуват).

Да се придържаме към темата!

tays, браво! А как е Захаринка 🎃?

# 183
Неве, сутринта 5, 2.
Обядвах в 14 пуешки мръвки и зеленчуци, в 15 ч. 5,6.
Досега само вода и кафе с животинска сметана, 5,4.
Тва е положението 😥.
На мен кефирът ми смъкна кръвното от 110 на 80 на 100 на 70, не знаех, че е полезна тази гъба и за кръвно.

# 184
Темата не е за инсулинозависими видове и подвидове диабет, а за отслабване с ИР на НВ-ВМХ режим. Повечето хора с ИР сме с висок или нормален инсулин.

Естествено, че някакъв инсулин е нужен, за много процеси, не само обработка на глюкоза. Фруктоза и протеини също имат връзка с инсулин.

Хората, които ползват външен инсулин, защото не произвеждат достатъчно собствен продължават да ползват инсулин и като се хранят кетогенно, но тогава ползват по-малко количество, отколкото като ядат ВХ + мазнина и така избягват скоците на КЗ, които разболяват кръвоносните им съдове, инфекциите, заради които им режат краката, промените в костите на стъпалата и други усложнения.

Пишеш, че сърцето е мускул. Да, така е и сърцето работи най-добре на хидроксибутират.

Инсулинът и да отвори ключалката, глюкозата не влиза в клетка, която е вече пълна с глюкоза. Това се случва при повечето от нас. Мастните клетки също са препълнени и затова глюкозата седи в кръвта докато се изгори директно. Ако се качи над 10mmol/l, бъбреците започват да я отвеждат в урината. По този начин действа и лекарството Forxiga. Сладката урина е рай за бактерии и гъби в пикочен мехур и пътища.

Само 10% от хората с меден (захарен) диабет се нуждаят от инсулин, като при много диабетици Т2 нуждата е временна и с диета и спорт може да постигнат недиабетично ОГТТ и да влязат в ремисия (да се излекуват).

Да се придържаме към темата!

tays, браво! А как е Захаринка 🎃?
вие нямате диабет инсулинозависим и за това, тези неща, които ги пишеш не се случват така, освен, ако сте с инсулинозависим диябет и не можете без инжекции....иначе
В организма винаги се произвежда минимално количество инсулин (това се нарича основна секреция на инсулин). Когато човек е ял, въглехидратите се абсорбират, глюкозата навлиза в кръвта, освобождава се инсулин (това се нарича хранителен или прандиален пик), вратите се отварят и глюкозата навлиза в клетката.

Нормалната секреция на инсулин в отговор на приема на храна протича в две фази: първа бърза фаза (1-3 минути) и втора бавна фаза (до 25-30 минути).

При диабета първо се нарушава първата (бързата) фаза.

Извинявам се за включването...за последно...

# 185
Вечерята ми: салата от червен лук, 1 домат, 1 зелена чушка и 1 голяма краставица и протеинче: пилешко филе Дюк, минало през грил тигана, с гъби, масло, магданоз и много куркума и черен пипер. Нарочно не сложих сметана, въпреки че имам хубава млечна. Взех си малко френско козе сирене и също рокфор, обаче реших да останат за друг път. За мое съжаление, забелязвам, че свалям и задържам сваленото тегло, ако махна сиренето, дори и да хапна повече въглехидрат в някои дни. Не се ангажирам да го изкарвам закономерност, още съм в началото и се настройвам и наблюдавам.
Сутринта ядох 2 варени яйца, блокче шоколад и двойно кафе, към 17.30 ч. - шепа сурови орехи.

# 186
Аз днес за пръв от много време видях кръвна захар 4.6 след ходене и ядене на минимални количества въглехидрати по време на ходенето. Всъщност ходенето беше около 20 км( качих Мусала и слязох, като на връщане накрая тичах, за да не изпусна лифта😅). Естествено,че това не мога да го правя ежедневно. Това е положението.😭

# 187
  • Paris, France
Melusine, и аз забелязах това със сиренето. Дължи се на наситените мазнини, които, образно казано ни затлачват черните дробове. Омега 3 помага. Някакво количество наситени е ОК, но лесно преяждаме със сиренце. Сиренето много ме засища. Чувствам си стомаха пълен в следващите 15-16ч и мога да не ям. Разкошно меню си спретнала.

Summer_99, Уау! Пожелавам ти все по-често да виждаш такава КЗ и да я задържиш ниска.

tays, еееей, най-сетне. Захаринка се кротва, значи. По-ниска от тревата е станала. Интересно е това за кръвното, но нямам апарат да видя какво е моето.

ИваИво, темата е за обезитет и как да вадим мазнина от клетките, а не как да вкарваме глюкоза. Проста математика е. Това за ключа е хубаво сравнение. В темата имаме единици ключове да отворим верига ключарници, но когато клетките са препълнени, глюкозата не влиза. Все едно в мазе да виждаш двама души с багаж пред вратите си и седят там с часове. Единият няма ключ и чака жена му да му го донесе и затова багажите са навън, в коридора. Другият ключ си има, ами мазето му е препълнено и багажът не влиза. Глюкозата и мазнините са енергия, а при затлъстяване човек енергия си има достатъчно.

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 22:28 от Nevena Virolan

# 188
Невена, това ми е било винаги най-голямата мъка, като трябва да отслабвам. Обожавам сирене, нищо не ми е по-вкусно от твърдо, солено саламурено сирене, за предпочитане козе или овче. Като студентка вечерях сирене с извара, директно от кутията с една вилица си чоплех, изяждала съм по 1 кг сирене, докато си говорим с колежките за лекции и домашни. И на следващия ден пак. И на по-следващия,... Месо проядох в трети курс, като заминах за Франция и не намерих саламурено сирене. Ядях кантал и St. Marcelin, ама не беше същото. Та всичко мога да спра - алкохол, кафе, шоколад, хляб, но сиренето ми е удар в сърцето, направо се чувствам, все едно се готвя да се канонизирам. 😇

# 189
  • Paris, France
Ох, и аз много обичам овче, бяло сирене. Тук го продават навсякъде. В Leclerc го има. Feta го водят. Козе няма. От турски магазини го купувам козето. А за кашкавал умирам. На улицата ни има ливански магазин и ми протичат лигите като минавам покрай него. Продават български кашкавал, овчи, а също и от краве мляко, но само овчият ми харесва. От преяждане с кашкавал и сирене ми излиза нещо като акне по дланите и гледам да не ям. Трудно ми е да не преям с това, много обичам.

Другото е, че като ям солено ми трябва повечко магнезий. Ако 2-3 дена ям сирена, по петите почват да ми се появяват вертикални резки, съвсем леки. Не е от теглото, разбира се.

Кафе не успявам да спра. Научих се да го пия без захар, без мляко и тогава не само не пречи, ами помага за черен дроб. И с него проблемът е, че дърпа магнезий. Преди месец пих едно огромно кафе с мляко  в Старбъкс,  на летището и сърцето ми щеше да изскочи от гръдния кош. Чак се уплаших. Искам и кафе с мляко и тя ми вика: "А, латте". Пита ме голямо, средно, малко и реших да взема голямо. За мене голямо е 150-200мл, а ми дадоха нещо като половин литър.

Шоколад спрях 🥳. Не понасям какаово масло, а и вдига ИР. Правя си сос от вода, захар и неподсладено какао и си го ям с лъжица. Понякога добавям сметана. Оригиналът е чаша вода, чаша захар и чаша какао. Равни части. Правя го от половин чаша захар и чаша и половина какао и така не е убийствено сладко. В микровълновата водата със захарта 1 минута на 800W, вадя, бъркам, слагам какаото, бъркам и е готово. Може да се стопли още 10 или 20 секунди. Издържа 3-4 дена в хладилник.

Сега дъщеря ми реве за кашкавал, та утре ще и купя. Как ще го гледам в хладилника, не знам.

# 190
Невена, какво не ти харесва на кефира? На мен ми харесва повече от кисело мляко.😃
Тайс, Невена ме заинтригува...какъв е този тахан от тиква?🙃
Сирената на мен са ми просто за украса. Когато ги консумирам.
Официално не съм отказвала шоколада (тъмния). Обаче не помня откога не съм яла шоколад, а имам вкъщи поне няколко...😄 Не ми се яде.
Моята вечеря беше салата от айсберг, зелена чушка, жълти чери доматчета, малко пюре от печен патладжан с подправки и консерва люти сардини, които се оказаха абсолютно нелютиви (липсваше им лютото чушле).😅
Скрит текст:
Добре че малко са поразчистили в темата, явно модераторите четат. Редактирах си и аз едната публикация.

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 03:25 от dolce miele

# 191
Яла съм тахан от тиквени семки, да не би това да е?

# 192
Melusine,

ИваИво, темата е за обезитет и как да вадим мазнина от клетките, а не как да вкарваме глюкоза. Проста математика е. Това за ключа е хубаво сравнение. В темата имаме единици ключове да отворим верига ключарници, но когато клетките са препълнени, глюкозата не влиза. Все едно в мазе да виждаш двама души с багаж пред вратите си и седят там с часове. Единият няма ключ и чака жена му да му го донесе и затова багажите са навън, в коридора. Другият ключ си има, ами мазето му е препълнено и багажът не влиза. Глюкозата и мазнините са енергия, а при затлъстяване човек енергия си има достатъчно.
това твърдение не е вярно, защото се огледай, всичките, които искат да отслабват са с наднормено тегло и ти още ще твърдиш, че не влизало, ами вижда се, че влиза и то доста! Трябва да се прави разлика, между заболяването диабет, защото от него страдат и слаби хора!!! При вас не е това заболяване! и може да се оправи с редукция на храната, до като при хора с инжекции с инсулин, - не.

# 193
  • София
При нас е Инсулинова Резистентност и също страдат и слаби хора, в темата има поне няколко момичета по 50 кг, които искат да качат.

# 194
При нас е Инсулинова Резистентност и също страдат и слаби хора, в темата има поне няколко момичета по 50 кг, които искат да качат.
ако бяха болни с диабет и инсулинова резистентност, щаха да са на инжекции инсулин, а след като не са, значи, че проблема е друг просто...
За да се качат килограми, трябва да има няколко фактора:
1. аминокиселини, целият набор, креатин и излишък от калории
2. Синтезирани хормони, които се ситнезерат само с тренировки или с анаболни препарати.
Ако няма тези два фактора, не е възможно качването на килограми!

Общи условия

Активация на акаунт