Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 55

• 24 384
  • 745
  •   1
Отговори
# 225
би ли излязъл от ролята на месия и да споделиш нещо полезно от личен опит: конкретни тренировки, меню, методи на трениране? Това са нещата, които помагат практически. И подкрепата и собствената решителност и вяра, както каза.

Между другото, тука не сме, за да спорим. Ти ако затова си се записал в темата, съжалявам.
Дай си пощата, ще ти пратя моят труд, ще го оцениш със сигурност..правих го без пари....
Конкретни съвети могат да се дават само ако знаеш и следиш този човек, всичко друго може, но не и конкретика.. Индивидуален подход трябва, когато се дава конкретен съвет. Всички други съвети са с широко приложимо действие...което всъщност и правя, давам широки съвети, които са приложими за почти всички хора, без конкретика. Ако искаш да решиш проблема на някой, наистина, трабва да си до него и да знаеш неща, които самият той не знае за себе си, а това е труд и много време...Едно време писап програми, следях..сега вече не го правя.
За мен ще кажа, че никога не съм взимал забранени препарати и на близо 50 г изглеждам като момче Smiley имам плочки, мускули, здраве, психическо и физическо и знам много, защото съм дърт...опитен

# 226
Съжалявам, аз тук видях пак общи приказки, малко хвалби за теб самия и пак нищо конкретно (като постановка и добра практика, ясно, че не може съвсем в детайли). Явно не съм ти на нивото да те разбера, та спирам да питам. Мейл за какво ти е, тука всички сме дошли не от хубаво, ако искаш да споделиш, за да помогнеш, давай. От 20 години спортувам (зали, групови занимания, езда, колективни спортове), доста диети съм пробвала и 2 пъти съм сваляла по 25+ кг. И по доктори съм обикаляла (и сега ходя редовно на различни профилактики). Всички, които споделяме, говорим с лични истории, опит и идеята да дадем още една гледна точка, не претендираме да сме последна инстанция.

# 227
Здравейте, от месец съм на доста стриктно кето с млечни, които опитвам да намалявам. Свалила съм  около 5кг. Првая и фастове 16/8 най-често, като опитвам да стигна до 18/6. Изчела съм 1-и пост, няколко пъти, обаче колкото повече чета в темата, толкова се повече се обърквам относно вида на хранене и дали е правилно. Въглехидратите трябва да са ниски - това е ясно. Аз не съм яла никакви - освен от млечните и домати и краставици, защото това ми е основната салата. Обаче виждам да се споменава, че кето може да влоши ИР, и че много мазнини не са подходящи, а името на режимът е Високо мазнинен? И сега не знам на прав път ли съм, като ям основно месо - не сухо и яйца със салати или не съм? Разбирам, че е добре да включа листни зеленчуци - може ли идеи. Какви листни злеленчуци ядете есента и края на лятото? Колко време след започване на режим е добре да посетя ендокринолог, за да си проверя стойностите и накъде вървя? Знам че след като се стабилизира отслабването, но аз има да отслабвам още мноого - поне 15кг.

# 228
Съжалявам, аз тук видях пак общи приказки, малко хвалби за теб самия и пак нищо конкретно (като постановка и добра практика, ясно, че не може съвсем в детайли). Явно не съм ти на нивото да те разбера, та спирам да питам. Мейл за какво ти е, тука всички сме дошли не от хубаво, ако искаш да споделиш, за да помогнеш, давай. От 20 години спортувам (зали, групови занимания, езда, колективни спортове), доста диети съм пробвала и 2 пъти съм сваляла по 25+ кг. И по доктори съм обикаляла (и сега ходя редовно на различни профилактики). Всички, които споделяме, говорим с лични истории, опит и идеята да дадем още една гледна точка, не претендираме да сме последна инстанция.
не може да се прикачват файлове, екселски програми и т.н., освен снимки....но..

Казвате, че не пиша нищо, така ли? Написах толкова много неща, които не знаете и за това спорите с мен, което не е лошо, спора е нещо нормално. Става не нормално, когато спорещият почне да обижда или да пише "много знаеш", "да не си доктор", "пишеш глупости" и т.н. ако напиша "яжте чушки", ще кажете, че то това да не е някаква новост, "какво пишеш неща, които ги знаем"...Като обобщя, каквото и да напиша, все ще се намери някой да хейтва. И все пак, ето ви един съвет, нали искаш да напиша нещо ...:

1. Промяната в диетата, никога не се прави рязко и кардинално, освен при животозастрашаващи фактори. Когато дълго и продължително време, един човек се е хранил с едни продукти, то преминавайки рязко към други, той просто ще се сблъска с куп не толкова добри последствия за организма му, по простата причина, че организма няма достатъчно необходими вещества и микроорганизми за разграждането й. Ще почувства дискомфорт, може да има диария, газове, подуване и други неща. Всичко това ще го накара да влезе в противоречие със себе си, съветите, ще се появят съмнения за правилността на решението да се мине на тая или оная диета и т.н. Промяната трябва да е бавна, но постоянна.
2. Най-добрата диета, е моно диета. Нарича се така, защото включва ограничено количество видове продукти, които ще употребявате в едно ядене. Например, един вид месо + два вида зеленчук, толкова.
при такава диета резултатите идват бързо. Има едно нещо само, което е необходимо да се приема при моно диетата - витамини и минерали.
3. Трябва да се яде, когато ти се яде много, само тогава.

-следват още много съвети, ако са поискани

# 229
Мда. Трябваше да се сетя, че въпросната личност е тук за да си търси клиенти. Аз съм лесна за подлъгване, но на 50 години да изглеждаш добре не е кой знае какво. Познавам 73 годишен такъв, а и аз не съм за изхвърляне.
zipy, има няколко основни принципи и всичко останало е индивидуално, според вкус, цел, години, здравословно състояние и активност ( и портмоне).
Според МЕН
- мазнини са необходими за да се избегне чувството на глад и докато тялото се "научи" или "припомни" да ги използва за енергия. След това леко се намаляват за да гори собствени мазнини.
- никога не се яде едновременно мазнини И въглехидрати.
- протеините са важни , но не е необходимо да се прекалява постоянно и да се внимава с източника.
- кето не е необходимо за отслабване и/или добро здраве, като изключвам наистина тежки случаи като епилепсия, спешна необходимост от отслабване по здравословни причини, лаймска болест и т.н.
- метода "проба-грешка " върши работа

Не е моето нещо: легени салати и въобще салати, както и постоянното похапване. Също така си позволявам по някоя чаша от време на време.

# 230
Мда. Трябваше да се сетя, че въпросната личност е тук за да си търси клиенти.
Да се смея ли, да плача, .... За всички хора тук в сайта в интернет и на планетата - не търся клиенти, поради факта, че не се занимавам с това! Сега ми се извини!

# 231
  • Paris, France
Victory 2019, ако имаш някакви симптоми, свързани с поликистоза, но не се намират кисти, увеличи омега 3 на поне 5г дневно. Обвивката на яйцеклетките е направена от омега 3 и без него те не зреят правилно. Нужен Е йод. Яйчниците са вторият или трети най-пълен с йод орган след щитовидна и млечни жлези. При липса на йод тези органи се уголемяват за да могат да го събират, а също правят кисти. Магнезий трябва за производство на прогестерон. Моята диагноза беше СПКЯ заради ИР, с нормален тестостерон. Изчезна още първия месец прием на Метформин и диета и повече не се появи 8 години, а съм пред менопауза вече. Инсулинорезистентна бях още 3 години. За мене е липса на това, дето ти го написах. Вит Д трябва да увеличиш.

zipy, листа се набавят от спанак, лапад, коприва, букет цвекло, магданоз, кориандър, копър, глухарче, букет моркови и каквото намериш. Това и за tays, която обожава магданоз 🎃 .... на снимка 🥳. Листата са богати на К1, С и фолат и хранят чревни бактерии, които свалят КЗ.

Мазнини почти не са нужни в режим за отслабване с ИР. Някакво количество се яде, разбира се, но мазнините в режима идват от собствените ни сланини. Мазнини добавяме за да не правим камъни в жлъчката и за да сме заситени, а също и за да намалим глюконеогенезата. Режимът е като този, на който сме надебеляли, но без ВХ. Мазнините са изключително калорични, произвеждат ROS, надитените хранят лоши бактерии в червата, ненаситените предразполагат към Алцхаймер и само омега 3 са ни нужни и незаменими докато имаме собствена сланина. Та да, високомазнинен е режима, но горим собствено, складирано гориво 🐖. За засищане ги ядем и нищо повече.

Диетата е:

1. По 2.5г протеин на килограм чисто тегло за да не се губи мускул. Чисто тегло, не общо тегло. Някои хора даже качват мускул при такъв протеин, докато слабият. Volek има проучване по въпроса. Ядат се винаги с малко мазнина.

2. По 1г омега 3 за всеки грам омега 6 и по 1г за всеки 10г наситени мазнини, които поемаш.

3. Идеално 200 калории от листа, които реално не се усвояват.

4. Неограничено количество подправки като цейлонска канела, черен пипер, лют червен пипер, куркума, карамфил, сминдух, риган. Свалят КЗ и оттам инсулин, трепят лоши бактерии и гъби, хранят добрите, свалят възпаление.

5. Органична сяра от чесън, праз, лук, броколи. Съдържат ВХ, но ползите от флавоноидите надминават вредата от ВХ.

6. Кълнове. Супер богати на витамини и минерали, протеин и минерали.

7. По някой суров плод като зелена чушка, домат, морков за цвят и за по-интересно.

Всичко останало е глезотия. Повече мазнина ще означава по-бавно отслабване ако мазнината се усвоява и диария ако не се усвоява 🥳. При мене вече се получава второто, което е супер. Няма лошо да я ядеш ако е в пропорция с омега 3 и отслабваш.  

Аз отслабнах на висок протеин като процент от калориите, но реално тялото ми караше на кетони от сланината в шкембето ми.

ИваИво, не е коректно да искаш мейл от пишещите в темата. В тази тема не е прието да се предлагат методи, които не са подкрепени с резултати от сериозни проучвания. Отчитаме индивидуални особености, но всичко трябва да е по темата отслабване с ИР.

Монодиета е ядене на една, единствена храна, а не на нещо с още 2 зеленчука. 2 от закуските ми са моно като съм навън - само моркови, само чушки, само яйца.

В първия пост сме написали защо се намаляват бавно ВХ и защо се заменят с протеин. И графика на зависимости има между глюкоза и кетони при диабет 2, пред диабет, ИР и нормален глюкотолеранс.

Всичко В първия пост е подкрепено с PubMed индексирани проучвания.

А как изглежда 50+ годишен човек няма връзка с темата. На 50+ ходя без грим, имам си талия, но косата ми е побеляла въпреки диета. Мъжът ми поглъща кроасани на корем и на почти 55г няма бели коси, а холестеролите му са завидни. Ген. За това трябва да благодарим на родителите ни, не на темата и диетата.

Съветът да се яде чак като си много гладен е направо вреден в тази тема. В началото се яде често и преди да усетим глад. Протеините засищат бавно, а не веднага.

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 16:25 от Nevena Virolan

# 232
Ама какъв е този тон сега. Нахлу в темата и всички трябва да му целуват краката. Ние си споделяме опит, прочетено, рецепти, наблюдения. Не се кланяме на гурута. Не си си намерил темата. Аман то вече втори ден спам.
Да се смея ли, да плача, .... За всички хора тук в сайта в интернет и на планетата - не търся клиенти, поради факта, че не се занимавам с това! Сега ми се извини!

# 233
Благодаря ви Невена и tania6, имам явно доста да уча и смятам още. Но все пак, ако отслабвам, надявам се съм на прав път. Аз не съм умишлено на кето, просто не знам какви въглехидрати да включвам, така че да не е съвсем кето.

# 234
Невена, би ли била така добра да ме насочиш как се изчислява чисто тегло? Благодаря предварително!

# 235
Предполагам, че Невена има предвид активно тегло-мускули, кокали, органи и т.н.
Приблизително точно могат да ти го измерят с калипер във всеки един фитнес. (Ще ти измерят мазнината, която изваждайки от общото тегло, ще получиш активното)Не знам дали в Бг има вече DEXA скенер или нещо подобно, който е много точен, но доста скъп.
Между другото калипери се продават по около 10-15 лева, но ще ти трябва асистенция със задните гънки.

Victory2019, съветите, които Невена ти е дала за добавките са точни, но конкретно в твоя случай не препоръчвам вдигането на Омега на повече от 2 гр/ден,защото ти предстои инвитро, и обикновено около процедурата и до тест, се изписват антиагрегати(аспирин), понякога и нискомолекулярен хепарин. Омегите имат склонност да влияят на кръвосъсирването.

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 17:20 от Cygnus_i

# 236
  • Paris, France
zipy, Нито от ВХ, нито от мазнини (В количества извън нужното) имаш нужда докато слабееш. Нищо лошо няма да си кето като отслабваш, напротив. ВХ само ще намаляват нивото на кетони, така че ще гориш собствен мускул.

Ако ядеш малко сурови, горски плодове, домати, чушки, че им е сезон, добре. Да се насилваш да ядеш ВХ като слабееш или имаш висока КЗ е неудачно.

Сурови моркови, домат, чушка, спанак, целина са предостатъчни 🥳.

Предците на Homo sapiens са консумирали около 20 чаени лъжички захар годишно. Съвременният американец консумира по 22 чаени лъжички захар ...... дневно, освен, че не ходи, не скача, не се катери по дърветата. Резултатът е видим.

Точно протеините са ни направили хора и са позволили уголемяване на мозъка.

Невена, би ли била така добра да ме насочиш как се изчислява чисто тегло? Благодаря предварително!

Melusine би била по-компетентна, мисля. Има много начини. Образната диагностика е точна, има специални апарати, DEXA scan. Мерят и костна плътност с такива. Някои електронни, домашни кантари смятат чистото тегло и даже дават тегло на кости и мускули. Има точни начини с измерване на кожни гънки с нещо като пергел + обиколки на ръце, китки, бедра, прасци, врат. А, Cygnus писала калипер, да 👍.

Намерих един калкулатор, който при мене дава същото като DEXA скенера. Миоки писа, че и давало това, което показва електронния кантар. И при dolce miele май беше така, но не съм сигурна. Тук:

https://www.calculator.net/body-fat-calculator.html

Избираш metric units. Избираш пол. Слагаш възраст в навършени години, ръста в сантиметри и килограмите. Мериш със сантиметър обиколка на врат, талия и ханш и ги слагаш в сантиметри. В резултатите, в последния ред ти излиза някаква цифра. Не най-отгоре, а там, където е написано Вody fat (BMI method) ти излиза процент. Умножаваш теглото по процента и получвните килограми ги вадиш от общото тегло. Ако си, примерно, 55 кила и имаш 20% мазнина, мазнините тежат около 11 кила и активното тегло е около 44кг. Трябват ти около 110г протеин дневно за да не губиш мускул. Протеин има и в зеленчуците и кълновете.

Това е най-точният калкулатор, който не изисква трудни, специални манипулации и уреди и е напълно достатъчен за нашите нужди (В темата), на който съм попадала. Сигурно има и други, но над 200 души в една група сравнихме с DEXA скан и беше учудващо точно.

Off -  бях смаяна колко малко чисто тегло имат хора, тежащи по 120, 150 и 170 кила. Често не надминаваше 50 кила.

# 237
Последен въпрос за днес - удачно ли е ходенето след хранене да се замени с каране на велоаргометър. Дали са равносилни и взаимозаменяеми? Докато съм на работа разходки не мога да правя, но мога да си въртя колелото докато си гледам компютъра:wink: Отивам да издирвам зеленолистни и консерва дроб от треска.

# 238
Забравих да уточня: не ям/не обичам зелена салата , но с пресен лук, чесън , праз и люти чушки наваксвам  всичко. Не сядам на масата без изброените неща и магданозено "песто". Голям любител съм на куркума, черен пипер и канела ( дори в кафето слагам!), ферментирали зеленчуци и джинджифил.
Както казах, всеки според вкуса си.
За колелото дали замества ходене пак зависи. При мен помага и то и "ходенето " в къщи, което открих по време на карантината, по онова време дори махнах 1 кг, за разлика от повечето други.
Каране на колело и гледане в компютъра май няма да стане или поне аз не бих могла.

# 239
Какво имате предвид с "ходене вкъщи"? Бягаща пътека ли ползвате?

Общи условия

Активация на акаунт