МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 18

• 56 850
  • 845
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте,
Знаете ли каква е разликата между "обща морфология" и "морфология по Крюгер" и защо на едната нормата й е 14, а на другата 4?

# 706
Здравейте, моля за мнение за тези изследвания на ММ

# 707
Здравейте, имам нужда от информация за операция на варикоцеле при д-р Кацаров. Имаме следния казус. ММ има допълнително здравно осигуряване към застраховател и очаквахме, че някаква част от сумата за операцията (900лв. доплащане освен здравна каса) ще бъде възстановена от фонда. Да обаче по телефона днес разбираме, че д-р Кацаров и екип не издават документи след операцията, включително фактура и касова бележка, и не работели със застрахователи, защото не плащали. Това ме притесни, защото сумата е доста висока и няма да можем да подадем документи за възстановяване. Молбата ми е, ако има някой който след операция на варикоцеле при д-р Кацаров е подавал документи за възстановяване на разходи към застраховател, да сподели как се е случило. И, второ, изобщо има ли такива на които застрахователите все пак са им възстановили сумата? Защото от екипа на Кацаров са казали на ММ, че ако избере по-скъпият вариант 1080лв. тогава издавали фактура. И сега с ММ се чудим какво да правим и се притесняваме да не се окаже, че ще платим по-високата сума, а накрая застраховятелят да откаже да ни я покрие. Започвам и сериозно да се чудя дали да не се откажем от операцията при Кацаров, защото съм чела, че при други лекари по здравна каса дори нищо не са заплащали пациентите. Има ли някой опит с такъв вид операция при други лекари в София или Варна и дали са били доволни?

# 708
S.G.C, препоръчвам ти да питате предварително застрахователя. Ако не покриват операции за вродени или репродуктивни проблеми (както повечето застрахователи), а се окаже че варикоцелето се води такова, няма смисъл да взимате фактура въобще. Може да ги питаш все дали поне избор на екип биха поели за такава операция, ако има опция за такава разбивка във фактурата.

# 709
2402, благодаря за включването. Точно защото варикоцелето често се свързва с репродуктивни проблеми се притеснявах, че може да не покрият нищо, но на практика се замислих, че те няма как да докажат, че с репродуктивна цел правим операцията, тъй като има много млади момчета на по 20 на които също им правят такава заради симптоми. Все пак звъннахме точно поради това което казваш, но по телефона ни казаха, че нямало как така да ни кажат, трябвало да вземем документи и да подадем по каналния ред и чак тогава те ще кажат, ще ни възстановят ли или не. Проблемът е, че при по-евтиният вариант 900лв Кацаров не издава документи и сега се чудя дали има смисъл да минаваме на скъпия 1080лв., ако така или иначе стандартно застрахователите не покриват варикоцеле операции при Кацаров, че той си е известен с репродукция именно.

Лошото е че не можем да разберем дали ще ни покрият сумата преди операцията, а само постфактум. И ми се искаше поне един случай да прочета тук на който са покрили, за да знам да рискуваме с високата сума.

# 710
Е как така не издават документ?
Това не е законно.
Ще им дадете пари на ръка и няма да ви дадат нищо ли?
Ако плащате на каса в болницата няма как да стане това, защото е голямо нарушение.

# 711
И аз това се питам. Как е възможно при положение, че това е най-известният андролог-уролог в България и се надявах при все толкова много пациенти негови тук във форума да се намери някой да сподели как всъщност се случва изобщо това с документите? В краен случай сигурно ще платим по-голямата сума, че поне за нея издават документ. Не знам обаче защо е това разделение на 900лв за здравноосигурени ама без документ и 1080лв. за неоисигурени ама с документ. Така дори да си здравноосигурен не може да получиш документ. Иначе са казали, че те с болницата се оправяли и нямало нужда нищо да доплащаме там.

# 712
S.G.S, реално при по-скъпия вариант си плащате ДДС-то и затова са съгласни да ви издадат документ при платени 1080 лв. Разлика в манипулацията няма да има. Това си е мое предположение.  Иначе съм без коментар за липсата на касова бележка и фактура. Направо си плачат за данъчна проверка.

# 713
Медицинските услуги са освободени от ДДС.

# 714
Здравейте, това е честа практика на лекарите за съжаление. Единственият вариант е да попитате много точно координатора какво документи Ви са необходими, но е напълно възможно даденият лекар да не иска да издаде документи за фонд. То и с касова бележка пак няма нищо да ви покрият.  Обикновено правят солидни проверки по фондовете. Нямате ли доверена болница със специалисти към фонда в двата града? Ако там има уролог, може да пробвате да отидете там при него и тогава директно ще си вземат парите от фонда и няма да плащате.

# 715
Аз мисля, че 900 лева е изборът на екип и затова го плащат осигурените.
А 1080 е изборът на екип 900 плюс цената на операцията 180 и това е цената за неосигурените.
Така си мисля, защото миналата седмица правих операция и ми взеха 900 лева за избор на екип. Самата операция и престоя в болница бяха с направление и не ми взеха пари. Но за деветстотинте лева ми дадоха касова бележка и питаха искам ли фактура. Платих си на касата, след операцията.
Чудно ми е каква е тази болница или кабинет, които поне касова бележка не дават?
Всъщност в кабинета на лекаря ли се дават парите или на касата в болницата?
И преди операцията ли искат парите или след нея?
П.П. Това е една от причините за операцията да избера лекар, който не е "светило". Направо се самозабравят като станат известни. Според мен няма как това отношение да не се пренесе и в работата им. Жалко, че многото пациенти колкото им помагат до станат по-добри лекари, толкова понижават качеството на отношенията им с хората.

# 716
Благодаря за включването на всички. Чувствам, че нямаме полезен ход. Фактурата е абсолютно задължителен документ за фонда, така че без нея със сигурност не може. Въпросът е, че ако фондът ни покрие само 200-300 лв. колкото примерно е една операция по здравна каса без избор на екип, то става безпредметно изначално да платим 1080лв вместо направо да си платим 900лв.

Обмисляме вариант да отидем на преглед при друг лекар който да извърши операцията, но проблемът е, че вече нямаме търпение. Предполагам, че разбирате, след години неуспехи и напразни процедури, чакахме близо 2 месеца за тази операция и сега ако тепърва ходим при нов лекар всичко ще се отложи с месеци. А и такъв тип операция ме притеснява да се оставим на случаен лекар искахме уж най-добрият.

Opossum, пожелавам успех при вас след операцията. Може ли да споделиш за кой лекар става дума и в крайна сметка позитивно ли е мнението ти за него и процедурата. Аз нямам представа ние къде ще платим, до момента само имаме запазен ден и час за операцията, болницата и лекарят който ще я извърши. Днес след този разговор съм доста изненадана и дори не знам дали да не откажем операцията.

# 717
S.G.C., за съжаление моята операция е от съвсем друго естество и не е свързана с репродуктивните ни проблеми. Освен това съм жена. Wink
А такава операция не сме правили, при ММ беше различна диагнозата.
Пожелавам ви успех! Heart

# 718
Извинявам се, предположих, че си жена, но мислех че може да говориш от името на ТМ. Отново благодаря, ще го измислим някак, и все пак пожелавам успех и на теб, и на всички в темата в каквото имат нужда. Лека вечер! Simple Smile

# 719
S.G.C. не мога да изразя мнение към д-р Кацаров във връзка с операция на варикоцеле, чела съм тук, че е добър, и ММ го посети за потвърждаване на диагнозата (също варикоцеле, но преценихме първо да опитаме с добавки и здравословен начин на живот и чак тогава, ако няма подобрение, да се стигне до операцията, това беше и мнението на Кацаров). Идеята ми беше, че преди това беше ходил при д-р Милушев (в Токуда), който му беше предложил веднага операция (без лечение с хапчета преди това). Може евентуално да проверите и д-р Милушев за операцията, поне в Токуда не мисля, че ще има такива циркове с касови бележки и фактури.
Относно фонда за допълнително здравно, по телефона от кол центъра или по мейл не могат да кажат дали покриват операция от варикоцеле? Все трябва някой да е подавал такива документи и да имат установена процедура. С Булстрад, например, разбрах, че доста от изследванията в Геника не се покриват, защото се водят ДНК такива и това е описано в условията им.

Общи условия

Активация на акаунт