Набор 2003 - По собствен път

• 61 299
  • 745
  •   1
Отговори
# 630
  • столицата
Доколкото съм чувала в СУ и ТУ, преподаването в специалностите с информатика и подобни закъснява спрямо развитието на технологиите и практиката. Това, което пишете, сякаш потвърждава чутото от мен. Децата, които са навътре с материята и дори работят, имат проблеми. Тези, които сега изучават науките и са си научили точно преподаденото, имат успех.
Сходни с или дори същите специалности има и в НБУ,Унибит и други унита и без подобни драми се получават дипломи и после си работят хората.
Странно е точно аз да го напиша, тъй като за мен класацията на университетите в Бг е важна, но ми се струва, че специално по тези специалности  в СУ и ТУ издевателстват.
Иначе съм съгласна, че интересните предмети започват поне от втори курс.

# 631
  • Русе
И моето обяснява, че преподавателите влизали на изпитите с идеята да изпокъсат всички. Не му повярвах, защото си го знам какъв е мързел и че не беше подготвен. Вземам си забележка след последните коментари. Не им отива на тия Уни-та да правят така. Нали са уж по-по-най.

# 632
  • София
Абе не знам това с масовото късане, дали е особеност само на нашите унита. При сина ми е същото. На поправката били над 100 души от около 300 курс. И това на Calculus, дето би трябвало да са го покрили отчасти преди приема. Имало младежи, скъсани на всички изпити от първа сесия. Умни деца, от МГ, свикнали на задачи и натоварване. Та има нещо особено в 1. курс на студентството.  Grinning Ще свикнат.

# 633
Не искам да прозвучи грубо, надявам се да го напиша така, че да се разбере правилно, но за да се направи една програма добра, трябва да се знае математика много добре, сетне да се напише кода. Ако някой има проблеми с математиката, трудно ще напише работеща програма. Програмирането за мен е като по-сложен Ексел - ти му казваш какво да смята и да прави, затова и повечето студенти от специалност СИ имат проблеми с математиката. Да не пропускаме факта, че програмирането се учи и на курс, като Фотошоп, Аутокад и други програми, т.е. не е нищо сложно и в комбинация с аналитично мислене нещата се получават.

# 634
  • София
Като цяло студентите от СУ са най-търсени за работа. Във ФМИ често им се устройват събития с различни фирми, които търсят хора за работа. Точно заради знанията по математика са най-високо ценени и започват с по-висока стартова заплата. Следват тези от ТУ и после всички останали. А че има преподаватели, които открито се заяждат за никого не е тайна. Почти навсякъде ги има. Бях страшно изненадана, когато големият ми син, който завърши в АУБГ, сподели, че и там има.
Аз съм завършила УНСС по времето на Малката секира (Стоян Александров, бивш финансов министър, ако го помните). Дивна слава имаше той за това как дава изпит. Не съм била при него, но и нищо не научих по финанси, защото ни преподаваше една смотла, на която й беше все тая.
Така че, смело напред. Ще стане работата с борба и усилия. Поне могат да се явяват неограничен брой пъти на изпит, което в чужбина не е така. Сега за първи път от поста на Мирта разбрах, че и в България има места където явяването на поправка е ограничено, което ме впечатли.

# 635
То и при нас е ограничено - по 3 пъти за година: редовна, поправителна и ликвидационна сесия. Може да се явяват неограничено, ако си тръгват без оценка, т.е. жест от преподавателя да не им я пише в протокола.

# 636
Здравейте. Чета ви от миналото лято, полезни сте. Разбирам, че имате студенти във ФМИ. След първия семестър, какви са отзивите за КН и СИ? Кое е по-доброто, ако човек има избор разбира се Wink

# 637
За СУ не съм чела да има ограничения, но може би си зависи от факултета.
В БФ и ФХФ няма ограничения в броя на поправките на които може да се явиш, просто след първата поправка, изпитът става платен - 30 лв ако датата е в рамките на сесия и 50 лв ако датата е в рамките на ликвидационна сесия. 50 лв е също ако се уговори дата с преподавателя в рамките на семестъра.

# 638
  • София
Няма ограничения през годините и постоянно влачат изпити във ФМИ. Може да записват семестър условно с невзет изпит(и) постоянно.
А някои преподаватели правят и благотворителна сесия. Щях да падна като го чух. Това е неофициален изпит, на който може да се явиш веднага след лятната сесия и ако го вземеш есента ти вписват оценката в протокола без да се явяваш. Ако не, никъде не вписват двойката и есента се явяваш като на първа поправка.

# 639
  • Русе
Във ФМИ, доколкото аз разбрах, имат само една поправка, и то август месец. След нея вече с протоколи.

А, Лютиче, веднага препращам инфото. Дано да е вярно и да случим на такъв. Мерси

Здравейте. Чета ви от миналото лято, полезни сте. Разбирам, че имате студенти във ФМИ. След първия семестър, какви са отзивите за КН и СИ? Кое е по-доброто, ако човек има избор разбира се Wink

Моето е Информатика, но първите две години всички учат еднакви дисциплини. Сверявах ги. Във сайтът на ФМИ ги има описани по години.

# 640
Сякаш не са толкова ларж. Бяха ги наплашили децата още преди сесията, трябва да питам сина ми, но мисля че им бяха казали, че има ограничение за явяванията.
Иначе в ТУ ситуацията беше точно както я описах едиствено, ако някой преподавател се смили и не попълни двойката в протокола можеше да се яви пак човек, иначе не може да се купуват безброй много протоколи. Взема се за ликвидационата сесия, ако не се изкара и с този изпит запише втори курс тогава пак с протокол се явява.

# 641
  • столицата
Блаккат, значи все пак и при невзет изпит на ликвидационна може да продължи да учи във втори курс и пак да се явява. В чужбина /визирам Герм./след като ти се изчерпат 2 или 3-те опита изобщо приключваш с обучението по тази специалност.

# 642
Така беше по мое време, а мисля и сега, защото има възможност да се запише с 2 или 3 невзети изпита във 2-ри курс. Винаги е било с 2, но с молба до Декан понякога са разрешавали и с три. Имах колеги, които с такава молба записваха с повече изпити, с посочен срок до коя сесия да ги изчистят, въпроса е, че не е безгранично много, един вид колкото протоколи решиш, толкова си купуваш, но не е и като в Германия както казваш. Все пак тук могат да повторят първи курс или който им се налага, не ги махат директно от специалността.

# 643
Блаккат, значи все пак и при невзет изпит на ликвидационна може да продължи да учи във втори курс и пак да се явява. В чужбина /визирам Герм./след като ти се изчерпат 2 или 3-те опита изобщо приключваш с обучението по тази специалност.

Да, в нито един български университет не се отстраняват студенти поради невзети изпити. Има делегиран бюджет все пак. Държавата плаща определена сума за записан студент, т.е. ВУЗ-ът няма интерес да отстранява студенти, защото ще получи и по-малко пари от държавата.
Ако не се вземе изпит на ликвидационна сесия, нищо не става ако са до 2 бр (в повечето университети). Записва се условно следващ семестър. Като пуснат дати за изпити, студентът се явява на неположените.
В медицински факултет единствено имаше ограничение, че с невзет изпит не може да се запише следващ курс, но май го увеличиха на 1 бр.
Иначе студентът прекъсва за 1 година. През това време студентските права се пазят, т.к. ВУЗ-тът отново получава пари по делегирания бюджет, а студентът се явява като пуснат дата за изпит.

# 644
  • Русе
Айде, да ни е честито. 4 невзети изпита. Идилия. И ми реве по телефона, колко се бил срамувал и как трябвало да се откажем от него. Охххх. Сипвам си едно голямо. Наздраве!

Като изключим психо драмите, дали ще му заверят втория семестър? Ходил до нещото като канцелария дето било, но жената, която отговаря на тези въпроси я нямало. И не знаели кога щяла да се върне. Шах!

Общи условия

Активация на акаунт