Набор 2003 - По собствен път

• 62 437
  • 745
  •   1
Отговори
# 585
  • Сливен
И нашата госпожица в момента не работи, само през лятото. Работата беше сезонна, не бяхме очаровани, други планове имахме, но пък се справи самичка и смятам, че й беше полезен опит.
Засега освен ученето не сме обсъждали други ангажименти. Почти всичките й съученици са по същия начин  - имаха лятна работа, но в момента само учат.
Общата й издръжка е под минималната заплата определено. Маникюр /от време на време/, дрехи  и др.  си поема от това, което е спестила от лятото и от подаръци по поводи, е, има понякога и изключения.

Ели, моите съболезнования❤

# 586
Аз понеже попитах за парите - пускам на сина ми по 100 лева и то пак не съм сигурна, че са достатъчно, защото има дни в които излиза в 7,30 и се прибира в 21,30. Той обаче казва, че му стигат. Цял ден е навън и вода и храна си трябват, все пак е момче и си яде, няма как да мине с пакетче солети и кафе, а дори дюнерите дори са цифра. Беше споделил, че са яли в някакъв стол ли е това, срещу ФМИ, но храната не била вкусна, а скъпа според него, ама те децата ако сравняват всичко с купоните в Студентския стол няма как да им се стори евтино.
Накупи си учебниците, които му трябват на старо, тези които не намери, лекторите им ги дадоха хората, но той си ги разпечата като книжки, че така му е по-удобно да чете, та това съм платила - разпечатките, иначе тези на старо с джобните си ги е купувал.

# 587
Ох, Ели... И това ли Cry
Гуш!
Успех на Алекс!

# 588
  • България, София
Наборката днес с взет първи изпит.
Сутринта беше притеснена, което ме изненада доста, но се е справила отлично.
Засега не работи, има желания за някакъв стаж, който ще й бъде полезен професионално.
От подаръци за РД и други си поема маникюр и разни дреболии. Има джобни през седмицата, но и през част от дните, ако има възможност, си се храни у дома. Карта за транспорт, семестриални такси, учебници поемаме ние.
Дрехи, обувки - ту от нас, ту от нейните спестявания. Тя авоарите основно за пътувания до гаджето си ги събира.

Ели, ужасно Sob
Съболезнования!
Решението ти да не казваш преди изпита е правилно. При всички положения Алекс ще се разстрои. Да научи новината веднага няма да му помогне с нищо.
Прегръдки от мен!

# 589
  • София
Аз понеже попитах за парите - пускам на сина ми по 100 лева и то пак не съм сигурна, че са достатъчно, защото има дни в които излиза в 7,30 и се прибира в 21,30. Той обаче казва, че му стигат. Цял ден е навън и вода и храна си трябват, все пак е момче и си яде, няма как да мине с пакетче солети и кафе, а дори дюнерите дори са цифра. Беше споделил, че са яли в някакъв стол ли е това, срещу ФМИ, но храната не била вкусна, а скъпа според него, ама те децата ако сравняват всичко с купоните в Студентския стол няма как да им се стори евтино.
Накупи си учебниците, които му трябват на старо, тези които не намери, лекторите им ги дадоха хората, но той си ги разпечата като книжки, че така му е по-удобно да чете, та това съм платила - разпечатките, иначе тези на старо с джобните си ги е купувал.

100 лв. родителско спонсорство за какъв период?

Каква е адекватната месечна издръжка на младеж, на когото са платени битовите разходи и наема за жилището?

Реално сумата ще се разпределя за храна и развлечения, или каквото там прецени допълнително.

Да си сверим взаимно часовниците... Simple Smile

# 590
  • На село (близо до Лондон)
Моят младеж сега работи, спестява за пътешествия и за да си плати общежитието първата година. Септември почва медицина в Ливърпул и няма да може да работи изобщо.
Гледа да спести, че общежитието си е цифра (7000£) и да си го плати.

Да иначе и аз се интересувам каква месечна издръжка за храна, транспорт и тн е подходяща, не разточителна но и да се гладува..

# 591
  • Русе
Мина изпита, чакаме заветното -взел. Ошашкал се като видял задачите и половин час се тюхкал. После дошла Неволята и се оказало, че той все пак ги е виждал задачите и решил някоя друга.
Оказах се права в решението си. Доста се разстрои и беше готов веднага да се прибере у нас, но го запрях ( или поне се надявам).

В началото му давах по 600. Сметките + храната. После се оказа, че с тия пари спокойно изкарва два месеца. Не излиза, не си купува нищо друго освен храна. Пак, че като си беше по НГ у нас, накупих малко дрехи.

П.С. 150 са му месечните сметки + 20 лв. картата за ГТ.

# 592
Картата за градски транспорт е вече 15 лв/мес всички линии, вместо 20 лв.
Ако са заредили карта за повече време, щяло този месец столичен общински съвет да излезе с информация за компенсация на вече купените карти.
(Примерно моята си е купила карта за цяла година и сега един вид се е “прецакала”. Ще видим дали ще връщат пари или ще зареждат някакъв период напред във времето за надплатените суми).

# 593
Ами аз съм с нагласа всяка седмица, но като му кажа, че ще му пусна и ми каже, че си има и реално някой път е за 7 или 8 дни, но той наистина беше 3 от дните от сутрин до вечер навън и не може нито едно хранене да отметне у нас. За тях мисля, че 20 лева ще си хвръкнат без проблем - нещо в 10 и нещо в 13-14 часа трябва да яде.  Някой път ако споделяме пътуване и му мушна 20 лева и той преди казваше, че не иска, защото си има, сега прибира и благодари.

Картата я заредихме за 200 лева и “спечелихме” 2 месеца, защото това е цената за година.

# 594
  • България, София
Ели, стискам палци да чуете заветното "взел".

И ние сме от "прецаканите". И наборката, и сестра й са със заредени карти за 1 година.
Дано измислят начин за компенсация.

# 595
Ние платихме семестриалната такса и преведохме на младежа 2000лв в началото на семестъра т.е. падат му се 125лв на седмица. Това са пари за наем, консумативи в общежитието, транспрот, храна , учебници, дрехи и обувки. Вмести се в бюджета и от нищо не се e лишил, но той е много икономичен и си прави сметка и за храна, и за дрехи.

Последна редакция: ср, 01 фев 2023, 15:33 от Vita

# 596
Ели, стиснати палци и от мен. Да се усмихне младежа.

600лв е сумата, която получава младежа всеки месец и покрива всичките му разходи( освен семестриална такса) Като ви чета, явно му е широко около врата, но така ги сметнах, изпращайки го.

# 597
На мен идеята на Вита ми харесва с парите накуп, обаче моя ако му преведа по-голяма сума няма да си купи нищо и ще си гледа пълна сметката. Иначе ми се струва много добре да си разполага с бюджет за по-дълъг период, не седмица за седмица, ами например месечно да си определя разходите, като на заплата Simple Smile

Това за картата за ГТ ми хареса, че са го взели предвид.

# 598
  • Чикаго / София
Ели съжалявам!

При Дени сесията приключи и вече започнаха втория семестър.
Има един изпит по Химия, който не успя да вземе и ще го взима на поправката Юли. Аз хич не се вълнувам от оценки и пр. Голяма е, да си прави сметката и да се оправя.

Не работи за момента, ама е пуснала на няколко места  за работа. Не знам как би могло да ѝ се получи с работата, че са доста натоварени, но тя си знае.
Издържа се сама с парите, които си е спестила от работата миналата година. Тогава работи цяла година и си спести почти всичко. Ние плащаме университета и наема, тя си плаща храната и забавленията. За да си пести, си пазарува и си готви някакви неща. Справя се доста добре да живее и да се оправя сама с всичко - пазаруване, готвене, пране, чистене на стаята, учене. Много съм горда от нея, не за ученето, а затова, че успява да се справя с всичко останало съвсем сама в чужда страна и да разрешава ежедневни дребни проблеми, с които не се е сблъсквала преди, живеейки с нас.

Рождения ден е далеч, тя наскоро навърши 19, та въобще не го мисли.

# 599
  • София
Моят вчера си купи блендер. Имал два почернели банана и останал сладолед в камерата, тъкмо за бананов шейк. Започвал да разучава и фурната, досега само с котлона се справяше. Simple Smile

Последна редакция: чт, 02 фев 2023, 15:10 от aunt Ogg

Общи условия

Активация на акаунт