Първокласници - 2022/2023 - Тема 1

• 36 644
  • 651
  •   1
Отговори
# 390
Ние също опитахме вкъщи. Няма да е математичка.

# 391
Monza,
И аз така се нервих като грешеше. И аз също бях възпитаник на МГ, и бях активен участник по олимпиади и състезания до 11-ти клас, включително. Ще ми се да схващат по-бързо, да не правят глупави грешки. Обаче установих, че грешката е в мен, че искам и децата да са точно както мен, че и по-добри. Да, обаче, те имат свои, РАЗЛИЧНИ, силни страни. Изумявам се как малкият смята събиране и изваждане на едноцифрени, двуцифрени и трицифрени числа на ум по-бързо и по-вярно от мен! И на хартия когато ги смята, също е по-бърз, и по-верен. А си мислех, че съм добра по смятане Simple Smile !! Tози отрезвяващ за мен факт ми отвори очите, че действително децата са различни от родителите си, притежават различни таланти и силни страни.
3атова, не се отказвам, напротив, насърчавам го да решава задачи, но вече не изпадам в тих бяс(нито не шумен), като видя, че някои познати типове задачи, ги греши. Адаптирам се, какво да правя Simple Smile.

# 392
Как е организиран обядът в училище за децата, които ще ходят на кенгуру?

# 393
  • София
Т.е., четат дадена задача, изчакват всички да я решат, и преминават към четене на следващата задача?
Абсурдно ми се струва.
Мойто диваненце нищичко не вдява от математика, та изобщо няма да я пускам на състезания, да не й причинявам допълнителен стрес.

# 394
Моето се справя по-добре от мен. Изпринтих задачите от 2019 /последните качени всъщност/ и някои условия съм ги чела по 5 пъти поне, докато вдена. Няма да ходи на състезанието, просто тренировка.

# 395
Изчитах условието с равен тон, без да акцентирам, оставах време на децата да решават сами и когато повечето са готови, изчитах следващото условие. Дори някои да са напред и да си четат сами условията, пак слушаха какво чета. Има деца, които са добри с математиката, но четенето им куца, все пак това не е състезание "Кой чете най-добре/бързо"

# 396
Моята девойка ще го пропусне защото е със скарлатина, но и по-добре за нея. Не знам защо се записа изобщо, предполагам заради другите деца в класа, които масово ще се явяват. Пробвахме задачите от миналата година и се озори на доста от тях.

# 397
  • пустинята Гоби
Да, не е за четене състезанието, но е за самостоятелно вършене и който не може да чете добре, спокойно може да изчака до догодина. Четенето с разбиране е нужно за математиката.

В първи клас съсетезанието е за проба и упражнение. Реално малко деца имат търпение да мислят и решат всички задачи. И аз май избързах със записването на детето, но класната каза - да пробват, та и моят син е в кюпа.

# 398
Изчитах условието с равен тон, без да акцентирам, оставах време на децата да решават сами и когато повечето са готови, изчитах следващото условие. Дори някои да са напред и да си четат сами условията, пак слушаха какво чета. Има деца, които са добри с математиката, но четенето им куца, все пак това не е състезание "Кой чете най-добре/бързо"
А на теб така ли ти казаха в твоето училище, в смисъл - задължение ли е на квестора да чете на първи клас задачите? Или е по инициатива на квесторите, или по усмотрение на конкретното училище?

# 399
Съжалявам, че не погледнах задачите преди да го запиша. Мнението ми е, че в първи клас тестове с подобни задачи са много меко казано неприемливи. Нито могат да четат, нито да разберат всички използвани думи. Текстовете са пълни с дистрактори, съответно децата трябва да отсеят важното в условието. Не много меко казано -  не разбирам за чий седемгодишните трябва да бъдат подлагани на това. За да не ме изядете веднага с парцалите - завършила съм МГ с профил физика, в 6:30 сутрин ходехме да решаваме задачи с Теодосий. Никой не ни е карал и беше кеф. Ама бяхме на 14-16 години. Вихренето на тези състезания в основен курс не мога да го схвана като особено полезно.

# 400
Указанието беше: "Прочети им условието, защото са малки и не са взели всички букви. Да няма дете, което да не може да реши задача, защото не е могло да прочете условието". Също така не трябваше да акцентирам при четене, защото може да помогна за решаването. Случвало се е на състезания да попълвам и имената им, защото или не ги пишат правилно (пишат Гошко/Жорко вместо Георги), или не си знаят трите имена, или не могат да се ориентират в мястото за попълване,защото редовете са само широки. Става едно мазало...  "Бебета" са си още, втори клас е съвсем различно .

# 401
Моето се справя по-добре от мен. Изпринтих задачите от 2019 /последните качени всъщност/ и някои условия съм ги чела по 5 пъти поне, докато вдена. Няма да ходи на състезанието, просто тренировка.
Нищо не се губи в природата. Твоето дете те изпреварва с математически умения още в първи клас, а моите се справят средностатистически. Генетиката си прави шегичка с нашите амбиции. Може пък тези ми умения да са появят при внуците.
Майка ми беше преводачка, но математическота и логика хич я нямаше. Беше научила 3 езика без да излезе от България. Аз съм добра по математика, но езиците много ме мъчат. Сигурно и тя е страдала, но не ме тормозеше. Опитвам се да съм мъдра като нея.

Последна редакция: чт, 16 мар 2023, 08:50 от Monza

# 402
  • София
Аз съм същата, езици ми дай, говоря няколко, повечето не съм ги учила, като записвах висше търсех нещо в което няма математика, записах АФ, но и там ме намери в четвърти курс 😂. Братовчедка ми беше решила като малка да става монахиня, че мислила мислила и само там нямало математика 🤷♀

# 403
Успех днес на всички, които ще се явяват на скачащите задачи Simple Smile)
На въпроса на foxymoon  - ние сме различно поколение. При нас такива състезания по математика нямаше. Имаше само олимпиада, кенгуру, и ходихме в Ямбол за турнир по отбори. Това беше положението с математиката. Сега ситуацията е, че хората, включително децата, са станали по- competitive. И това се отразява и в състезанията, по отношение на техния брой и сложност. Дали задачите са супер трудни или само 3-4 задачи са трудни: пак ще има една шепа деца, които ще се откроят от останалите. Няма как всички да са равни.
Лесните задачи са по СБНУ състезанията, и мисля в коледното състезание. Те са за всички деца. Е, щом им състезания за всички деца, тогава трябва да има и състезания с по-комплексна насоченост.
Не може всички да са равни. Аз НЕ записвам моето на състезания по изобразително изкуство, защото съм му преценила възможностите. А в нашия клас една майка, чието дете рисува прекрасно, ама задачи не може да решава, ходи да се кара с учителите защо детето й получило незначителен брой точки на МБГ.

# 404
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Здравейте!
Относно кенгуру-то, състезанието се провежда под егидата на МОН, а квестори и проверяващи са експерти и преподаватели в СМГ.
На база резултатите на учениците, се съставя класация на училищата.
По време на състезанието учениците работят абсолютно самостоятелно – те си пишат трите имена, училище, клас и т.н. Те сами четат и отговарят на въпросите, като записват отговорите си в отделна бланка, а не върху листа със задачите, което значи, че сами трябва да се ориентират кое къде да се запише.
Пише се с химикал и няма възможност за поправка на отговорите.
 Няма възможност и за получаване на допълнителни разяснения по задачите.
 Времето за работа е точно определено, след което работата на ученика се прибира, независимо докъде е стигнал.
Така че, ще ми е много интересно кое е това училище, в което ще се четат и обясняват задачите на децата Simple Smile
Моето няма да ходи, защото не е толкова добър в четеното и осмислянето на този етап.

Общи условия

Активация на акаунт