Първокласници - 2022/2023 - Тема 1

• 36 589
  • 651
  •   1
Отговори
# 570
  • София
И аз да помоля за името на играта, усещам, че ще е хит. ☺️

# 571
Fun math games
Слагам снимки на Чебурашка. Имаме и една с един еднорог, и тя е пак с изчислителни задачи. А с Чебурашка има и игра, само за таблицата за умножение.

Първите две иконки ползваме. Последните две самото добри логически игри, но са на англ, и превеждам. Ако не успееш да ги намериш, пиши. Ще снимам от друг телефон екрана, защото като се отворят, и не мога да правя снимка на екрана

# 572
  • пустинята Гоби
Моето дете активно почива, ходи на море няколко пъти, при бабите и дядовците, среща се с братовчеди, абе лудница голяма. Чете мъничко, задачи смятам да започне да решава в началото на септември, да си припомни материала. Гледам да го уча на някои неща по география и история, защото брат му е много запален и вкъщи сме пълни с детски енциклопедии. С таблицата и аз смятам да се захвана, целта ми е само да има идея от нея, да му е по-лесно в училище. Не е прочел и една книга от списъка, “Приказки по телефона” слушахме от тубата докато пътувахме в колата. Аз обичах много да чета и винаги съм си изчитала книгите за лятото, ама 35 години да не мръдне този списък, не го разбирам. Няма да го карам да се мъчи, както карах брат му, полза нямаше. Ще чете, каквото иска.

# 573
Според мен е важно да чете каквото му е интересно, за да задобрее в четенето, и да го заобича. Списъкът не е приложим за всички деца. Моето сега чете (в момента) Лоши момчета, част 4.  И се спуква от смях на всяка страница. По-добре с желание неща извън списъка, отколкото с нежелание неща от списъка Simple Smile

# 574
При моите положението е трагично. Първите седмици четяха и после отказаха. Нищо не помага. Ще са на опашката следващата година. А аз нерви нямам.

# 575
Пробвай да наложиш "режим". Подобно в училище. Аз слагам таймера на телефона за определено време. Примерно 25-30-40 минути, зависи какво ще прави. И, в началото беше трудно и се опитваше да шикалкави. Но, с времето разбра, че дисциплината е полезна, и вече сам носи телефона и настройва таймера. Уговорката е - четеш  с желание (30 минути или колкото е таймерът), после те оставям на мира поне (30 минути или колкото е бил таймерът). Или някаква игра ще му позволя, или ... Каквото там е на дневен ред. Но - важното е да знае, че има да чете САМО докато звънне таймерът, и си е свършил работата. И после е айляк. Както в училище - докато бие звънецът, слушат.
В началото пробвахме както в училище: 30 минути учене, 10 почивка, или закуска, или телевизия, или на двора. И пак 30 минути. Обаче - у дома 30 минути са по-трудни от 30 минути в училище, и затова му давам повече от 10 минути почивка.
Важното е да знае - че ще се налага да се съсредоточи и внимава само з крайно време.
Тази система се оказа успешна и при една друга приятелка, така че - пробвай вкъщи, дано свърши работа.

# 576
  • София
И аз съм за договорка с един вид таймер. Пипи я прочете така, не й беше смешна, нито кой знае колко интересна. По половин час всеки ден й бях казала. Но децата са различни, има по-непокорни /например нашия батко/, и в никакъв случай не бих насилвала с книги, които са им трудни. Въпреки че докато не се зачетат, не знаят дали ще им хареса. Може да опитате с Приказки по телефона, историите, знаете, са много приятни, кратки, всяка за себе си, но пък едни такива красиви, за всяка възраст подходящи, единствено италианските имена малко ги спъват децата.
Но истината е, че днешните деца все по-трудно се увличат по четенето. С интернет и всичките видеа, "шортс" и игри, трудна работа, те по-лесно им привличат вниманието и интереса и някак четенето е насила. Sad

# 577
  • София
Румка, благодаря за игрите! Определено ще е от полза, много я мързи моята госпожица да учи таблицата. Все до умножение с 3 стигаме и после я мързи.

Но за книгите много я натискам. Чете всеки ден (понеделник-петък) по колкото ѝ определя аз. Не ѝ давам телефон и таблет, докато не свърши и това работи. Събота и неделя я оставям на мира.
Списъкът не само ще го свърши, но и ще го преизпълни. 😈😁

Засега Феята от захарницата ѝ е най-забавна.
Попълва и читателски дневник, макар че ѝ е досадно и все аз настоявам.

Всяко дете си е различно (госпожицата ни е второто детенце и виждам огромните разлики с кака ѝ), така че няма правила, вярно, грешно... Малката е прочела повече книги в първи клас, отколкото кака ѝ до десети. Така че...

Догодина и аз ще търся някакво училище по роботика, програмиране или нещо такова. Ще се радвам да споделите къде-какво.

Иначе ваканцията си върви, опитвам да е колкото може повече време навън, но само с мен в София ѝ е скучно. Ходим по ескейп стаи, Музейко, Природонаучния музей, Коколандия, Борисова, Южен парк, концерти и подобни и т.н. Сега проучвам Планетариума. Приемам всякакви идеи за градски забавления.
Най-хубавото това лято е, че се научи да плува. Като русалка е, много съм доволна. Тя ми е малко непохватна като цяло и се радвам на всякакви физически постижения. ❤️

# 578
Не съм го карала да учи таблицата,попита ме за нея,защото имало деца от класа,които вече я знаели.Но ще предложа играта и ако се котира добре ще е ок.Иначе решава задачи и се справя отлично,преписва текстове и диктовки почти всеки ден-не оправи краснописа,но е почти без грешки.С четенето  наложих правила и си ги спазва-редува една книга от списъка и една по избор(познайте кое се изчита за 2-3дни и кое се проточва😀)Има какво още да се желае,но поне не мрънка и изчита думите докрай,преди си ги доизмисляше.
На височина е дръпнал 4см.и сякаш е по-отговорен,пу,пу,пу(расте душицата).

# 579
Таблицата ще им трябва чак за 2 срок на 2 клас, така че споко. После пак се взема бавно, число по число, та зор няма.

Много е труден и шантав този Джани Родари. Приказките по телефона, а от 2 за 3 клас имат Лукчо, който по нищо не отстъпва на първата по лудост. Този автор го зачеркнах.
Иначе свикана големия ми син да чете книжки без картинки. Взела съм доста от списъка от изд.Пан.
Първолачката предпочита да има шарения.

# 580
Пробвах и с добро и с лошо. Нищо не помага. Прави го на инат. А като не чете момченцето и момиченцето не мога да накарам. Тя би поддала, но няма как тя да чете, а той не.
И таблицата не иска да учи. Но септември като се върне при строгите госпожи, ще го видя какво ще прави. Те няма да го оставят да си прави каквото иска.

# 581
Моята чете, защото я карам всеки ден вк. на почивки. Също и учи понякога. Научи таблицата, сега свалех и игрите. Направих консултации с логопед, за да я научи да говори правилно и вече идва вкъщи дамата, като виждам голямо развитие. Страшно доволна съм от това ми решение, трябваше да го направя по- рано.

# 582
  • София
Моята чете малко задължителна, малко по избор, не я натискам особено. Задачи и диктовки правят в лятната занималня, в която е през половината лято. Беше на лагер, сега сме на море, септември преди училище ще направим второ море. Имах тежка година покрай батко - седмокласник и ми дотегна да припявам, и напомням. Прочела е повече от батко си със сигуност Grinning

# 583
Здравейте, браво на Вас за усилията с децата. Аз съм доста по-назад. Моята е много своенравна и прави точно обратното на това, което и кажа. Книгите от списъка ги чета аз, като минахме: "Пипи", "Приказките на един дакел", "Карлсон от покрива", "Приказки на народите" и сега сме на "Ние врабчетата". След всяка книга правим тест доколко е разбрала съдържанието в сайта на "Книговище" и резултатите и са ок. Тя чете само в лятната занималня, в която ходи и то книжки, които са извън списъка. Казват, че учат там, но какво точно не ми е ясно. Важното е, че ги извеждат всеки ден в различен парк, водят ги веднъж седмично на екскурзия и басейн и разнообразието, което им правят е страхотно. А и така се сближи с деца от нейния клас, които също ходят в същата занималня. След цялото това ходене напред-назад през седмицата, уикенда не и се излиза и почиваме и спим до обяд.

# 584
  • пустинята Гоби
И аз съм чела някои от посочените от теб книги на децата, ако ги оставя на тях, няма да ги прочетат никога. Моето кандидат второкласниче сега чете “Франклин”, да има картинки и малко текст, че иначе му призлява. Септември смятам да го запиша на плуване при брат му, че хем има много енергия, хем никакво желание няма да ходи на спорт. Иначе се научи сам да кара скейтборда, който от две години отлежаваше вкъщи, явно му дойде музата и времето.

Общи условия

Активация на акаунт