Първокласници - 2022/2023 - Тема 1

• 36 634
  • 651
  •   1
Отговори
# 465
А тази учителка защо не пише грамотно!?! Може би трябва да се проверяват и учители на какво ниво са, крайно време е!

Продължавам да съм в потрес от "учители", които нямат сърце и морал да бъдат сред деца и да опустошават детски души.

Моят съвет е да продължавате/започнете да работите с детето. Някои деца имат нужда от повече време и разбиране, което не ги прави глупави или неможещи. Сигурна съм, че ще имате успех, дори да не е този, който очаква г-жа Христова.

# 466
  • София
Моето дете също изпускаше думи в диктовките. И тя се е връщала с оценка 3 на релси на диктовка. От декември месец работи с логопед и много от проблемите се изчистиха, но все още като чуе думата диктовка и се стряска.
Тя имаше и проблем с четенето - трудно и беше да идентифицира звуците в думите. Логопедът много помогна за това. В момента все още срича, но има огромен напредък.
Но първите няколко оценки, които се въртяха около 3 й създадоха доста стрес, както и на мен. Все пак ми е трето дете и братята й, които и двамата тръгнаха на 6 години (тя тръгна на 7), не са имали подобни проблеми. По съвет на логопедката говорих с учителката, защото отделно тя смяташе, че в училище им диктуват по-бързо от нейното темпо, защото диктовките вкъщи или при логопедката бяха без пропуснати думи и с 3-4 грешки макс.
Аз също мисля, че се разсейва, което не й помага да запомни всички думи, а в същото време е способна да научи наизуст доста текст ако й е интересен. Затова си говорим вкъщи, че за помненото е нужна концентрация, а не блеене.
Най-вече се опитвам аз да съм спокойна, когато говоря с нея, да приема, че нещата се случват с повече усилия при нея.

# 467
  • София
Дъщеря ми също не се справя с диктовките. Пропускаше цели думи и изрази, целият лист беше в червено. Появи се нежелание за учене, дори проблеми с поведението.  Обърнахме се към логопед и в момента работи за изчистване на шушкавите звукове. На тях се обърква и като почне да се чуди коя точно е буквата, другите вече са написали следващите няколко думи.

# 468
Освен това пише с лявата ръка, почти не съм срещала човек, който пише с лявата ръка, да пише красиво.
И по-зле ще става, неизбежно е. Дори аз не мога да си разчета какво съм писала. А вечното омазване с химикал даже няма да коментирам.
Моята пък има 3 грамоти вече за краснопис, пък като гледам как пише не съм особено впечатлена. Та, представям си другите. Вчера бях на родителска и госпожата каза, че само на едно дете му е малко по-трудно и заради него диктува бавно и на срички все още. Така че, много зависи и от самия учител как подхожда. Лори, изтеглили сте късата клечка, но и аз мисля че логопед би помогнал в случая.

# 469
Аз съм майка на три деца,две от тях пишат грозно,но вярно.При най-голямото ми дете в първи клас оценките бяха точно като вашата,както и г-жата.Трябва писане,но да е умерено за да не намрази БЕЛ,търсете забавни изречения,интересни кратки тикстчета за препис и четене,хвалете и не упреквайте детето.Вярвам,че има нужда от подкрепа във ваше лице(г-жата ви няма да му я даде на този етап),просто децата  са различни и се учат по-различен начин,всичко това не е предпоставка за слаб бъдещ успех в у-ще.Потърсете и среща с логопед,за общото благо,сигурна съм,че няма да е дълга комуникацията ви.На гърба на такъв преподавател,успях с много търпение,труд,повторение и постоянство да изградя отличен ученик,добро и уверено дете.Желая го и на вас!!!!:heart:
Иначе първокласника също пише грозно,но и г-жата държи да е вярно,тактично дава втори препис,ако е нужно и старанието се гради.Поне случихме с учител,пу,пу...

# 470
  • Русе
Там е работата, че всеки ден се упражняваме с него вкъщи. На логопед ходи вече от два месеца. Не ме разбирайте погрешно не съм свръх амбициозна,но полагаме усилия и когато виждам , че няма резултат се питам къде е проблемът. Все едно си блъскам главата в стена. За първи път си позволявам да пиша на госпожата. Защото досега съм смятала, че са му оправдани ниските оценки заради правописа. Но какъв стимул да има детето като му драскаш всичко с червено и му пишеш само 3-ки. Не искам,но вече се замислям за смяна на училището ... През лятото ще бъде на занималня , защото няма кой да ми помага и не може да разчитаме на баби и се надявам там като се упражняват също да има подобрение. Разбира се и аз няма да го оставя ....

# 471
Не познавам учителката, може да е най-голямото зло Simple Smile но виждам в постовете негативната реакция срещу нея.
Предполагам, че не забравяте че има още 20 деца, чиито родители искат те да вървят на пред а не да повтарят за две изоставащи в писането.
Детето не владее фината моторика и не спазва указания - две неща който се градят в подготвителните групи. Ако две години учителките в ДГ не са си свършили работата, началната учителка няма как да я навакса. И тук е ролята на родителя да подпомага детето. Може би ако се свърже с учителката, поиска съвет и помоли да го хвали нещата ще са по-добре. Но да искаш обяснение - при положение, че положението е абсолютно видно.

Сина ми пише ужасно, финната му моторика така и не се разви като хората. Но ако в 1 клас пишеше грозно то в 5-ти стана ужасно. И никой от учителите не е длъжен да чете йероглифи. Та за всяко нещо си има време. В първи клас е време за красиво и правилно писане. За съжаление системата ни е такава, че при дете с проблеми ако родителя не помага детето съвсем ще затъне.

Редактирам се Simple Smile
Там е работата, че всеки ден се упражняваме с него вкъщи. На логопед ходи вече от два месеца. Не ме разбирайте погрешно не съм свръх амбициозна,но полагаме усилия и когато виждам , че няма резултат се питам къде е проблемът. Все едно си блъскам главата в стена. За първи път си позволявам да пиша на госпожата. Защото досега съм смятала, че са му оправдани ниските оценки заради правописа. Но какъв стимул да има детето като му драскаш всичко с червено и му пишеш само 3-ки. Не искам,но вече се замислям за смяна на училището ... През лятото ще бъде на занималня , защото няма кой да ми помага и не може да разчитаме на баби и се надявам там като се упражняват също да има подобрение. Разбира се и аз няма да го оставя ....
За два месеца чудеса няма как да очаквате. Но щом няма резултати, може би има нужда от друг подход и друга помощ. На занималнята през лятото изобщо не разчитайте, обикновенно там основно играят.

# 472
  • Разпиляна във въображението
Има левичари, които пишем красиво Simple Smile

Синът ми проговори късно. Дори и сега има дефицити, които ме тормозят и мисля да проверя как да го заведа за диагностика в Александровска болница "Св.Никола". От яслата, пред ДГ и сега в първи клас винаги съм разговаряла с госпожите /класната и тази в занималнята/ да го наблюдават за проблеми с ученето, разбирането, общуването. Вече втори срок той се справя повече от добре. Явно му харесва. Пише четливо, на места много красиво, а от няколко дни преписва Буквара и текстове от различни книжки, които съм купувала през годините за каките му и са изостанали непопълнени. Диктовките му са безгрешни. Моят проблем е да го накарам да си играе с играчки вместо да премествам постоянно от масите тетрадки, книжки и химикалки.

В класа са 16 деца и госпожата успява да обърне внимание на всички. Въпреки това на всяка родителска среща ни съветва да работим и у дома с децата. Особено тези, които срещат трудности в писане и смятане. През почивните дни имаме папка с материали, които да упражняваме, решаваме задачи. При сбъркани диктовни те трябва да бъдат преписани отново.

# 473
Според мен не е трябвало да драска правилните изречения, а само да даде насоки за краснопис.
Първи клас е времето да се научат да пишат красиво, в по-горните класове се държи на това текстът да се разчита. При НВО 7клас преразказът от последната задача може да е перфектен, но ако не се разчита лесно, получава 0 точки. Изпускането на букви и думи може да е резултат от неправилно изписване на елементите на самата буква, това именно забавя детето при писане и така се пропускат думи. Естествено причините може да са много и различни...

# 474
Моето дете беше детето с най-грозно писане в целия клас, че и училище. Ходим от година и половина на логопед, помага. У нас ежедневно се упражнявахме в писане - казвах му правила за изписване на буквите. Например: малка буква "л" се пише с две лулички, хванати за ръчички. Еднакво високи, инак едната ще се сърди на другата. И непременно връхчето да достига до горната чертичка на реда! Направи ги да са приятели, и да не се карат заради теб Wink. Последното в кръга на шегата, но поне почна да се старае. МНОГО усилия хвърлих.
И все пишеше грозно, или буквите набити една в друга или пък обратната крайност - всяка буква отделно.

Междувременно, Госпожата е казала на едното дете в неговия клас - че пишело вярно, но с краката си. И всички взели да се смеят.
От тогава моят явно се е впечатлил - и сега се старае екстремно много, да пише по-красиво. Много съм доволна от резултата. Това дете от трите ми пише най-красиво и четливо, другите двама пишат мега зле. Нямам идея как ще изкарат матурите си... Sad(
Но, ето пример, при който аз полагам усилия вкъщи, а госпожата му се караше. Аз съм писала и тук по същия въпрос. И в крайна сметка, виждам, имало е полза от скарването и от засрамването толкова, колкото и от моите усилия.
Не съм фен да се тормозят децата. Просто казвам при нас какво стана. Това е то вчера -
Скрит текст:

# 475
  • пустинята Гоби
Честно да ви кажа според мен не е редно да се дискутират подобни неща по вайбър и родителят да влиза в ролята на адвокат. Аз бих обсъдила на място забележките без да споря, само бих слушала.

Моето дете пише по-грозно от показаното, даже ми изглежда красив този почерк за първокласник. Когато детето допуска грешки, за тях се работи вкъщи и това е, родителят и да спори, полза за детето няма да има. Учителката на моя първокласник много стимулира децата и лично аз смятам, че това е начина да се преподава, а не да се праскат 2 и 3 на деца, които тепърва се сблъскват с училището.

Последна редакция: ср, 29 мар 2023, 16:05 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 476
Учителката на моя първокласник много стимулира децата и лично аз смятам, че това е начина да се преподава, а не да се праскат 2 и 3 на деца, които тепърва се сблъскват с училището.
Да, и аз смятам, че така трябва да бъде. Сега ако не ги поощрява, то не знам кога.
Румка, как така пише толкова равно без редове? Впечатлих се.

# 477
ти пък Wink Този лист е повтаряне по пунктир. Но за МОЯ това е ГОЛЯМ успех!

# 478
Hope for Two, не съм съгласна, че нивото на класа трябва да следва децата, които се справят лесно. Все още в България класът не се дели на по-бързо учащи и такива с по-бавни темпове.
Тук е ролята на добрия педагог да намери начин да помага допълнително на тези, които имат нужда и в същото време бързите да са адекватно ангажирани. Всички знаем, че с ученолюбиви, концентрирани и по-подготвени деца се работи по-лесно.
 А с другите - какво?!? Нека с тях се похвали госпожата, че е успяла, а не с тези, които могат всичко в лятото преди първи клас според държавните стандарти!

# 479
Hope for Two, не съм съгласна, че нивото на класа трябва да следва децата, които се справят лесно. Все още в България класът не се дели на по-бързо учащи и такива с по-бавни темпове.
Тук е ролята на добрия педагог да намери начин да помага допълнително на тези, които имат нужда и в същото време бързите да са адекватно ангажирани. Всички знаем, че с ученолюбиви, концентрирани и по-подготвени деца се работи по-лесно.
 А с другите - какво?!? Нека с тях се похвали госпожата, че е успяла, а не с тези, които могат всичко в лятото преди първи клас според държавните стандарти!

Moже да не си съгласна но това е реалността. Учителя се оценява по това дали си е предал материала. А материал бол. И никой няма време да чака изоставащите. Учителя се води по масовото темпо на класа. Тези, които са много напред също не получават достатъчно внимание.

Категорично ролята на педагога не е такава и никога не е била. И във времето в което ние сме учили педагога беше този които насочваше, ако детето има затруднения има логопед или ресурсен, ако детето е изпреварващо има школи. Просто родителите вярваха на педагога и всичко беше достъпно на едно място.

В пет или 6 учебин часа от по тридесет минути - кое по-напред. Ако си мислите, че децата в първи клас имат изобщо изградена някаква самостоятелност се лъжете. И кога да се преподава, кога да се гради самостоятелност   и кога да се помага на изоставащите? Когато родителя поеме неговота отговорност като такъв  се сблъска с реалноста, която понякога е нелицеприятна.

Общи условия

Активация на акаунт