Счетоводител в нужда се познава 19

• 32 420
  • 742
  •   1
Отговори
# 390
  • В полите на Пирин планина
А по ЕИК на фирмата има ли ги тия суми?
Стоят ли като задължение на лицето по ЕГН?

# 391
  • Пловдив
Не мога да видя сега, че нямам ел.подпис, но служителката от Нап каза, че нямало нищо да виси или надплатено по ЕИК..
От отдел Събиране търсят лицето да ги внесе.
Ще пусна искане за разглеждане къде са по партидите и ще видя кво ще стане.

# 392
Пиши като разведеш.Според мен са по ЕИК.Дано не са много.

# 393
  • Пловдив
Не са малко.
Квито са тромави, незнам как ще се случат нещата, ама ще пиша, да.
Мерси.

# 394
Срокът е 14 дена за отговор. Ако са влезли по паридата на дружеството, вероятно са погасили някакво фирмено задължение. Другият вариант е да стоят надвнесени, нп вие казвате, че никой нищо не дължи.

# 395
Ако в платежното не е вписано изобщо нищо в раздела "задължено лице" парите  седят някъде по сметката на НАП без да са разпределени в партида та на фирмата. За това не се виждат надвнесени.
Това, че са излезли от фирмената сметка не е основание да ги разпределят по тяхната партида, ако няма посочено задължено лице.

# 396
Ако са надвнесени по ЕИК на фирмата,  трябва да кликнете за предходната година,  защото за 2023 година още нищо не се вижда като надвнесено,. Поне до онзи ден като търсих една надвнесена сума се виждаше само в 2022 г.,  а в 2023г не се виждаше.

# 397
  • Пловдив
Става дума за 2017 и 2018г.
Без да подам искане за преразглеждане в Нап няма как да резбера кое къде е...

Бръм, нападжийката така кажа на първо четене...не че и вярвам.

# 398
Мистик, знам, знам....😁

# 399
Става дума за 2017 и 2018г.
Без да подам искане за преразглеждане в Нап няма как да резбера кое къде е...

Бръм, нападжийката така кажа на първо четене...не че и вярвам.
Потърсете бланката на вашето платежно. Разгледайте и дневното извлечение от вашата банка - реквизитите на плащането.
Напълно е възможно служителката в банката (или който е правил банкирането) да НЕ Е попълнил нищо в полето "задължено лице". Тогава сумата "виси" в сметката на НАП неразпределена към никого и понеже интереса е ваш те не се занимават да издирват от кого са парите.
Вярвайте напълно на служителката от НАП, защото ако се виждаше надвнесено - тя щеше да ви го каже.
Най-лесния начин да проверите е като подадете Обр. 6 за фирмата за м. 01 2023 примерно още днес. Така ще си образувате задължение и ако има надвнесено веднага ще се "захване". На следващия ден От справката "задължения с възможност за плащане" ще видите колко дължите и ако съвпада с по даденото, значи по данъчната сметка няма "надвнесени суми".
Също така проверете за съответните месеци, които сега изскачат със задължения - да не би изобщо да няма вноска за СОЛ (примерно да е забравена, а платежното, което сте пуснали да е за работниците, понякога дължимите суми съвпадат).

За 2017 г. може и да откажат да ви ги "закачат" в данъчната сметка, защото са минали 5 г.
За възстановяване на недължимо внесени суми от НАП също има давност (проверете си я).
За внасяне на ОВ за СОЛ за 2017 и 2018 също има давност. Така, че може да искате погасяване на задължението. Ако са за ДОО обаче ще загуби стажа.

Последна редакция: ср, 01 фев 2023, 10:37 от dariVale

# 400
Ей винаги ми е било чудно тия 5 осигуровки и няколко данъка + единна сметка колко много сме ги усложнили, то кодове, то особености, то логика. Е сега хоп, и ЗДДФЛ стана манджа с грозде, декларации се променят със задна дата, ваучери, простотии. И ние вечно като Шерлок Холмс, разследваш, ровиш...

# 401
Случвало ми се е в банката да въведат като ЗЛ съвсем друга фирма. Когато са занесе и парите и се прави касов превод директно в сметките на НАП.

# 402
  • Пловдив
За възстановяване на недължимо внесени суми от НАП също има давност (проверете си я).
Това как да го проверя...?
За подаване на декл.6 няма как.
Вноски за СОЛ има.

Мисля, че е най-добре да си подам искане да разнищят и да кажат кое може и кое не.

За 2017 се сетих и аз за давността, ама що ги търсят тогава? Да се позовавам ли на давността или да я описвам и нея?
А за ДОО как се процедира? Трябва да се внесат вноски отново ли?

Последна редакция: ср, 01 фев 2023, 13:13 от mystic woman

# 403
На мен не ми се е случвало те да разнищят... трябва ти да си поровиш.
Търсят ти, защото ако няма вноски, лицето ще загуби стажа. Пък и парите, потънали нейде в системата. Описаха ти масовите случаи, вадиш документите и проследяваш.

# 404
  • Пловдив
То ясно, че вадя и проследявам, ама само аз нищо не мога да оправя /то вече е омазано/ квото и да открия Simple Smile Затова казвам, че НАП трябва да убедя и да приемат, че плащането е нейде там и да го привържат към ЕГН-то на СОЛ.

За стажа ще го хванат евент.чак при пенсиониране, нали? Може ли сега като се установи да се внесат отново вноските? Това в разбор с НОИ естествено.

Общи условия

Активация на акаунт