Счетоводител в нужда се познава 19

• 32 330
  • 742
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте, при вас зареди ли се автоматично тази отстъпка, защото при мен си стои 15%, а казват че трябвало автоматично. Сега съм в търсене на добър счетоводител, защото до сега попадам на двама, които нищо не разбират и не успяват да ми полълнят декларацията.
Не, аз попитах, след като подадох декларацията. Моята декларация е лесна, данните от работодател са нанесени, само един наем от декември трябваше да добавя.
Догодина Simple Smile

# 616
Подайте си пак като коригирате. Всяка новоподадена замества предходната.
https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite … shta-deklaratsiya

# 617
  • Пловдив
Момичета, дали има нейде сентезиран вид на основните закони? Най-важното, де...като за тест.

# 618
Здравейте, моля за съвет. Ще имам заповед за прекратяване на постоянен трудов договор с дата 27.03. Счетоводителката отсъства до 3.04 и чак тогава ще подаде справка в НОИ. Аз трябва да започна нова работа на 3.04 и въпросът ми е могат ли да ме назначат от новата работа или трябва да се изчака предишния работодател да си подаде справката, че ме е освободил със задна дата и чак от 4.04 да ме пуснат за назначаване?

# 619
Срокът за прекратяване е 7 дневен.
Можете да започнете работа на новото място.Счетоводотелките да оправят документите.

# 620
  • София
Здравейте, при вас зареди ли се автоматично тази отстъпка, защото при мен си стои 15%, а казват че трябвало автоматично. Сега съм в търсене на добър счетоводител, защото до сега попадам на двама, които нищо не разбират и не успяват да ми полълнят декларацията.
Не, аз попитах, след като подадох декларацията. Моята декларация е лесна, данните от работодател са нанесени, само един наем от декември трябваше да добавя.
Догодина Simple Smile

За наемите се попълва и декларация за дохода на 3 месеца. И се внася данъка.

# 621
Здравейте, извинявам се ако въпросът ми не е за тук, но имам нужда от съвет.

Имам неплатени осигуровки за около 10 месеца в предприятие, където съм работила през 2002 година. Имам данни нанесени в трудовата ми книжка, че съм работила там, с необходимите печати. През годините неколкократно съм говорила с представители на фирмата и отговорът им беше, че ще се платят.  До момента обаче това така и не е станало. Мисля за всеки случай да изискам и УП2 и УП 3 (възможно е в бъдеще да не са необходими такива документи, но не може и да са от полза).

Нужно ли е да изисквам изготвянето на други документи освен горепосочените и какви?

# 622
Догодина Simple Smile

За наемите се попълва и декларация за дохода на 3 месеца. И се внася данъка.
Да, така е. Просто съм наемодател от декември и в декларацията за миналата година имах да попълня само наема за един месец. Отбелязала съм си в календара през април да подам за първото тримесечие.

# 623
  • Балчик
Здравейте, извинявам се ако въпросът ми не е за тук, но имам нужда от съвет.

Имам неплатени осигуровки за около 10 месеца в предприятие, където съм работила през 2002 година. Имам данни нанесени в трудовата ми книжка, че съм работила там, с необходимите печати. През годините неколкократно съм говорила с представители на фирмата и отговорът им беше, че ще се платят.  До момента обаче това така и не е станало. Мисля за всеки случай да изискам и УП2 и УП 3 (възможно е в бъдеще да не са необходими такива документи, но не може и да са от полза).

Нужно ли е да изисквам изготвянето на други документи освен горепосочените и какви?
Ангажимент задължителен е на работодателя да плащат осигуровки към държавата, личните ви осигуровки са удържани също от работодателя, т.е той е задължен, ако не плати има санкции. Заплати изплащани ли са? Да, хубаво е да си изискате документи за пенсиониране.

# 624
  • В полите на Пирин планина
chanse
Извадете си Пик от НАП и проверете дали този период е подаден с обр. 1. Ако го има, то няма да имате проблем, предвид, че не сте вие задължено лице за осигуровките.

# 625
chanse,  а вие как разбрахте,  че работодателят не е внесъл осигуровките  за периода от 2002г. Според мен няма начин вие,  без да притежавате ел. подпис на работодателя,  да разберете дали са внесени или не осигуровките.

# 626
Декларирани, т.е. подадени декларации 1 и 6, и внесени осигуровки са две различни неща.
Вие с ПИК от НОИ или НАП можете да видите единствено дали са декларирани, фактическото им внасяне НЕ касае вашите права, а води до последствия за работодателя.

# 627
2002 не се ли погасяват по давност? Или когато се дължат от работодател няма такъв филм... На мен са ми погасявали от 2008-9 преди години по давност дължими здравни, ама не знам дали е същото.

# 628
Погасяват се по давност.

# 629
Здравейте, благодаря за отговорите. А сега да отговоря и на Вяашите въпроси:

AVA ROSE  да, изплащани са заплати.

Lady Brinne  имам ПИК код и от НАП и от НОИ. Проверих и на двете места. Не е отразено нищо.

lu_lu  да, нямам ел.подпис на работодателя, но аз имам ПИК код и мога да проверя статуса на осигуровките си.

Имам въпрос: Какво означава , че осигуровките се погасяват по давност? В един прекрасен ден, все още далече в бъдещето, ще се пенсионирам. Тези невнесени осигуровки няма ли да са проблем? Именно за това попитах за документи които мога да изискам от бившият си работодател.

Общи условия

Активация на акаунт