Счетоводител в нужда се познава 19

• 32 473
  • 742
  •   1
Отговори
# 345
  • Пловдив
Предстои ми смяна на работата и трябва да подам молба за напускане (с предизвестие) към настоящия ми работодател. На постоянен трудов договор съм.
Напускането следва да е по 326, ал.1, нали?

# 346
  • В полите на Пирин планина
Да. Може и по взаимно съгласие между страните - чл.325 ал.1 т.1, без да спазвате предизвестие или преди да е изтекло цялото.

# 347
  • Пловдив
А не дължа ли неустойка за неспазено предизвестие в този случай? Как е най -добре за мен? Целта е и да си запазя добрите отношения с настоящия ми дългогодишен работодател, а и да съм максимално коректна. Новият работодател е съгласен да ме изчака месец.

# 348
  • Пловдив
По принцип, съветвам да се напише -
"Уважаеми Господин Директор, (или каквато е длъжността на ръководителя ви),
заявявам желанието си да бъда освободена по взаимно съгласие, считано от ... (обозрима дата в срок от седмица напред).
Ако желанието ми не бъде удовлетворено, нека настоящото заявление се счита за едномесечно (ако такова сте уговорили в тр.договор) предизвестие...."
Предизвестието започва да тече от деня, следващ входирането му при работодателя и се брои в календарни дни.
Обезщетение дължите единствено, ако предизвестите, но не желаете (или нямате възможност) да си отработите предизвестието.

# 349
Здравейте!  Аз съм на безсрочен трудов договор, на 8-часов работен ден. Чувам от колежки, че ще ни бъде изплатено ДМС този месец. На какво основание от КТ се прави то?

# 350
  • Русе
mona.simon90210, изплащането на ДМС може да бъде на най-различно основание, особено пък ако е частна фирма, работодателят може по какъвто начин той желае да стимулира определени хора, отдели или пък всички работници и служители. Това по-скоро трябва да е регламентирано във вътрешните правила за работната заплата на съотметния работодател.

# 351
Здравейте,

Майка работи 5 месеца допълнително след като навършва годините за пенсия. И подава документи за пенсия 1,5м след като прекратява работни взаимоотношения с последния работодател. Бихте ли ми казали от кога НОИ трябва да започне да изплаща пенсия?
Благодаря Simple Smile

# 352
  • София-Младост
КСО
ЧЛ.94 Пенсиите и добавките към тях се отпускат от датата на придобиване на правото, ако заявлението с необходимите документи е подадено в 2-месечен срок от тази дата. Ако документите са подадени след изтичане на 2-месечния срок от придобиване на правото, пенсиите и добавките към тях се отпускат от датата на подаването им.

# 353
  • Пазарджик
Здравейте!
Отново имам нужда от помощ.
Имам служителка,която  беше в 45 дневен болничен преди раждане от 03.12.22 до 16.01.23. Служителката роди на 10.01.23 и имам болничен от 10.01.23 до 20.02.23.
И понеже за пръв път ще оправям болнични от този тип и майчинство да попитам-в трз трябва да дам редакция на предният болничен и да го променя да 09.01.23и да въведа новият?Или има нещо специфично ,което не знам(това е микроинвест трз). Благодаря!

# 354
Предния подаден ли е към НОИ вече?

# 355
  • Пазарджик
Предния подаден ли е към НОИ вече?

Да,в  м.декември

# 356
Значи в новия посочваш дни от 17ти нататък, все едно е продължение на предния, нищо че е от 10. Виж на сайта на НОИ, има отговори. Не са пред мен клетките, да ти кажа в коя клетка какво да пишеш. От програмата също ще те консултират, ако се затрудняваш.

# 357
  • Пазарджик
Значи в новия посочваш дни от 17ти нататък, все едно е продължение на предния, нищо че е от 10. Виж на сайта на НОИ, има отговори. Не са пред мен клетките, да ти кажа в коя клетка какво да пишеш. От програмата също ще те консултират, ако се затрудняваш.
Благодаря!

# 358
  • Стара Загора
Здравейте,
имам нужда от помощ: Освобождавам работник на основание чл 325, т.1 - по взаимно съгласие на страните, изразено писмено. Подавам уведомление в НАП и ми връща отговор - Договора не може да се прекрати поради некоректно основание или дата на сключване на трудовия договор. Връщам се назад в програмата и виждам, че работника е назначен на 15.12.2011 г. на основание чл 67 ал 1 т 1 във връзка с чл 70ал. 1. на 4 часов работен ден.
Какъв е проблема според вас и как да процедирам сега с освобождаването му.
Благодаря ви!

# 359
Отвори справка за трудовите договори в НАП, не в програмата. Виж как е подаден там- дата на сключване и основание. И със същите основание и дата го прекратяваш.

Общи условия

Активация на акаунт