Счетоводител в нужда се познава 19

• 32 398
  • 742
  •   1
Отговори
# 495
  • Русе
За неплатеният отпуск се плаща само здравна осигуровка май беше върху половината от МРЗ.

# 496
Добре, а ако човек излезе цял пълен месец неплатен отпуск, как този месец му се зачита за осигурителен стаж, с какъв доход за този месец и на каква база?

Минималната заплата - 780.00 лв. към момента.

# 497
Здравейте! Имам следното питане. Към 31.12.2022 год. нямах работодател, през който да подам декларация за данъчно облекчение за дете. Сега се налага да подам годишна данъчна декларация, но все още не виждам в нея доходите ми от трудово правоотношение, а нямам издадена служебна бележка. Как да подходя?

# 498
  • София
Здравейте! Имам следното питане. Към 31.12.2022 год. нямах работодател, през който да подам декларация за данъчно облекчение за дете. Сега се налага да подам годишна данъчна декларация, но все още не виждам в нея доходите ми от трудово правоотношение, а нямам издадена служебна бележка. Как да подходя?

Изчакайте след 10 март, тогава се очаква да се налеят данните, подадени от платците на доходи.

# 499
Здравейте, имам малко сложен въпрос, надявам се да имате някакви познания по моя казус. Ние сме българска фирма(онлайн търговия), но не развиваме дейност тук. Купуваме от Азия и продаваме в САЩ на дропшипинг принцип. Въпросът ми е относно рекламиране в социалните мрежи и свързаната с това регистрация по ддс.
Въпросът е: Ако използваме американски адрес в билинг информацията в Facebook/Pinterest ще отпадне ли задължението за регистрация по ддс?
 Благодаря предварително за оказаното съдействие.

# 500
  • София
Здравейте, имам малко сложен въпрос, надявам се да имате някакви познания по моя казус. Ние сме българска фирма(онлайн търговия), но не развиваме дейност тук. Купуваме от Азия и продаваме в САЩ на дропшипинг принцип. Въпросът ми е относно рекламиране в социалните мрежи и свързаната с това регистрация по ддс.
Въпросът е: Ако използваме американски адрес в билинг информацията в Facebook/Pinterest ще отпадне ли задължението за регистрация по ддс?
 Благодаря предварително за оказаното съдействие.

Имате ли ДДС регистрация в Щатите или клон?

# 501
В Щатите не съществува ДДС, вместо това те имат данък продажби, който е нещо подобно. Те нямат данък, който да се начислява върху сумите платени за реклами в социалната мрежа. Нямаме клон, мислим да наемем реален адрес с пощенска кутия (където да получаваме документите,които ни изпращат) и това да бъде наш бизнес офис в САЩ. Не знам, дали това НАП ще го приеме за бизнес клон/представителство.

Последна редакция: нд, 05 мар 2023, 21:30 от meringue17

# 502
Здравейте. В бързината предадох болничния си на работодателя и въобще не съобразих, че трябва да ми бъде удължаван от лекарска комисия. Какъв е реда? Трябва да отида до счетоводството и да си търся болничния за да мога да го покажа на лекарската комисия ли? Имам епикриза от болницата че съм оперирана и там е описан болничния.

# 503
  • София
Те имат копие от вашия болничен, но и на вас ще ви е нужно. Помолете работодателя да направи и да ви даде копие. По принцип за ваше спокойствие, винаги правете копие на болн. лист преди предаването му.

# 504
Те имат копие от вашия болничен, но и на вас ще ви е нужно. Помолете работодателя да направи и да ви даде копие. По принцип за ваше спокойствие, винаги правете копие на болн. лист преди предаването му.
Ще попитам, но аз предадох болничния преди седмица. Дано има начин.

# 505
  • София-Младост

candygirl90
Няма начин да няма начин. Този лист си остава в някоя папка в счетоводството, или където се съхраняват документите. Той не се носи на хартия в НОИ.

# 506
Здравейте, имам следния въпрос

Две фактури на доста висока стойност, от септември миналата година, са пропуснати да бъдат предоставени на счетоводителката.
Какво може и изобщо може ли нещо да се направи сега?
Може ли по някакъв начин да се отчете водят, защото ДДС то не е никак малко,  а фирмата е регистрирана по ДДС.
Фактурите са за плащане по банка и преди тях има издадени проформа фактури, ако изобщо има значение това.

# 507
Включете ги в СД по ЗДДС за 02.2023г.Случва се да се пропусне фактури.Правото за ползване на данъчен кредит е12 месеца.

# 508
Включете ги в СД по ЗДДС за 02.2023г.Случва се да се пропусне фактури.Правото за ползване на данъчен кредит е12 месеца.

Охх, дано и счетоводителката е наясно с това, че горката е много зле.
Направо ми се изправиха косите 
Аз съм писала фактурите, но понеже бяха от кочан,  а не от програмата и съм ги пропуснала 
А ДДСто е сериозна сума.
Ще попитам утре шефката като е говорила с нея какво и е казала. Ако не, аз ще и кажа какво съм разбрала.

# 509
  • В полите на Пирин планина
Разходът да се отчете за 2022 година.
Ако фактурите са приходни, то тогава вече има проблем. Възможна и санкция по ЗДДС, а и да се откаже данъчен кредит на контрагента.

Общи условия

Активация на акаунт